T-Com Internet
- poruka: 19.867
- |
- čitano: 6.861.390
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
multisim ti ima samo 10 gb, nakon toga nisam siguran jel ne radi vise ili se smanjuje brzina
Od sutra HT 3G mreža ugašena u cijeloj HR :)
"Posljednja gašenja 3G mreže na područjima u Hrvatskoj će se odvijati do 21. siječnja 2025. godine nakon čega se 3G mreža više neće moći koristiti."
https://www.hrvatskitelekom.hr/gasenje-3G-mreze
Frekvenciju 900 MHz, band B8 (10 MHz) sa 3G-a prebacuju na 4G što već vidimo i mapiramo u mjestima di je 3G ugašen pol godine no ne pojavljuje se odmah na 4G-u nego sa zakašnjenjem i po par mjeseci.
Od sutra HT 3G mreža ugašena u cijeloj HR :)
"Posljednja gašenja 3G mreže na područjima u Hrvatskoj će se odvijati do 21. siječnja 2025. godine nakon čega se 3G mreža više neće moći koristiti."
https://www.hrvatskitelekom.hr/gasenje-3G-mreze
Frekvenciju 900 MHz, band B8 (10 MHz) sa 3G-a prebacuju na 4G što već vidimo i mapiramo u mjestima di je 3G ugašen pol godine no ne pojavljuje se odmah na 4G-u nego sa zakašnjenjem i po par mjeseci.
To je ok.
Zanima me zašto jednostavno ne objave raspored 2G, 4G i 5G frekvencija, jer se to mijenjalo s godinama. A zgodno je znati zbog mobitela koji se kupuju izvan EU, pa da se zna koje frekvencije mobitel podržava ili ne. Sada kada je sve promiješano, još je važnije znati.
Jedino što sam pronašao su frekvencije ali ne i koje generacije mobilnih mreža ih koriste.
https://www.hakom.hr/UserDocsImages/2023/radiokomunikacije/Baza%20radiofrekvencijskog%20spektra_hrv_nakon_2024.pdf?vel=226869
3G mreža iskreno više ni nema smisla, ali pod uvjetom da je svugdje najmanje 4g infrastruktura.
Pozdrav ljudi! Molim vas za malu pomoć. Naime zivim u Zagorju u selu koje nema baš neku mogucnost interneta, ali uspio sam isposlovati 5G ruter i antenu od T-coma.
E sad, brzina je super(naspram prije) - 50+ mbps, ali PING je problem..
Ping varira od 50 pa nekad skoci do 300,nekad do 500.. Igram Battlefield, znate svi sta je multiplayer s takvim pingom..
Sad ja vas pitam, kako da si pomognem s Pingom, ako uopce ima pomoci??
Konfa je nova, spojen sam naravno kablom..
Ruter je Arcadyan VRV9518BAAX24-B-2C i antena neka bijela mala vanjska
Od kud si? Kako funkcionira Starlink? Koliko je ulaganje? Kako si zadovoljan? Ping?
Pozdrav.
S obzirom da mi istice ugovor brzo, jel se jos uvijek moze izvuc koja nelosa ponuda referencirajuci se na onaj Cijenik proslih i proteklih ponuda?
Jel netko uspio dodati 2.4Ghz wifi/promjeniti 5Ghz na ruteru FGA2235?
Provjera dostupnosti optike na HT stranicama se nešto promijenila?
https://www.hrvatskitelekom.hr/konfigurator
Meni odjednom nudi da si odaberem paket (čak sam i narudžbu napravio), znam da je po mjestu povučena optika po DTK mreži, ali do moje kuće i ormarića još nitko nije dogurao optički kabel.
Prije mi je javljalo baš da optika nije dostupna (ili je, zavisi koju adresu stavim) a sad nakon unosa adrese odmah baca na konfigurator. Il imam dostupnu optiku ili se konfigurator za optiku nudi svima...
Meni odjednom nudi da si odaberem paket (čak sam i narudžbu napravio), znam da je po mjestu povučena optika po DTK mreži, ali do moje kuće i ormarića još nitko nije dogurao optički kabel.
Prije mi je javljalo baš da optika nije dostupna (ili je, zavisi koju adresu stavim) a sad nakon unosa adrese odmah baca na konfigurator. Il imam dostupnu optiku ili se konfigurator za optiku nudi svima...
tko će ih znati. Nikada ne znaš kao manipulatori razmišljaju.
Obnovio sam ugovor početkom studenog. Nisam ni pitao za optiku, sama žena iz tehničke podrške mi je rekla da će u mojoj ulici optika biti u siječnju 2025 gotova. Rekao sam ; Ma dobro, da bude sredinom godine, bit će ok, zašto bi radili po zimi"
Ozbiljna žena mi kaže; " Ne, ne, mora biti gotovo do konca siječnja 2025, takav imamo ugovor s izvođačem"
I ?
Ništa.
Zvao sam ih ponovo, sad nitko ništa ne zna, ne mogu mi sa sigurnošću reći što će biti.
Jad i bijeda.
I u mene isti slučaj. Zvao ih i ugovorio optiku na postoječem ugovoru. Sad ćemo vidjeti hoće li provuči optiku do kuće u roku od 30 dana
Nama je grad proveo optiku po selima gdje je bakar i di je najslabija brzina, na otoku Krku se nalazim. Imam kabel od optike u kuci vec od 5.og mjeseca i ostali operateri , tipa a1 i neki jos manji su potpisali ugovor sa tom gradskom tvrtkom da mogu poceti nuditi usluge, no naravno t-com nije niti znaju kada ce... Da mi roditelji nisu "stariji" i da ne briju na taj max tv odavno bi presao na nesto drugo.. Bas katastrofa
Ništa.
Zvao sam ih ponovo, sad nitko ništa ne zna, ne mogu mi sa sigurnošću reći što će biti.
Jad i bijeda.
Ja optiku imam već 3 godine.
No da podjelim s vama svoje iskustvo s 08009000 i tom njihovom stranicom za optiku.
Gledao sam kako su ukopčavali susjeda,
i idem na konfigurator i utipkam njegovu adresu (jedan dan mu je dostupna optika, drugi dan nije). Utipkam svoju adresu nije dostupna optika (a kuća do kuće). Isto tako kada sam zvao 08009000 onda su mi rekli da za moju ulicu još nema niti plana dolaska optike.... očito oni u ZG nemaju blage veze što je na terenu. Najbolje bi ti bilo kada bi se moglo stupiti s nekim od tehničara u kontakt... tada će dečki s terena reći stvarno kako je stanje na terenu......
Ništa.
Jad i bijeda.
Ja optiku imam već 3 godine.
No da podjelim s vama svoje iskustvo s 08009000 i tom njihovom stranicom za optiku.
Gledao sam kako su ukopčavali susjeda,
i idem na konfigurator i utipkam njegovu adresu (jedan dan mu je dostupna optika, drugi dan nije). Utipkam svoju adresu nije dostupna optika (a kuća do kuće). Isto tako kada sam zvao 08009000 onda su mi rekli da za moju ulicu još nema niti plana dolaska optike.... očito oni u ZG nemaju blage veze što je na terenu. Najbolje bi ti bilo kada bi se moglo stupiti s nekim od tehničara u kontakt... tada će dečki s terena reći stvarno kako je stanje na terenu......
Da samo šta ti tehničar ne može ništa bez naloga, kome proslijediti dalje kako šta napraviti ako nalog nije vani te ko će platiti izlazak tehničara na teren pogotovo ako naloga nema?
U više slučajeva;
Korisnik potpiše u prodaji il mu prodaju uslugu - tehničar zove korisnika da se dogovori termin ( u više slučajeva putem broja - 1 4001 010 ( centralni broj po kojem se vode logovi da je teh pokušao nazvati korisnika, duljina poziva itd), idealno vrijeme od jutra do 3 ) - ak se korisnik ne javlja tehničar ide na adresu da vidi jel ima koga ak mu je usput da se vidi kak šta da se odradi - ak je jednostavna radnja lako odradivo da treba kabal povuć itd tehničar odma odrađuje sve na licu mjesta - ak je problem nalog se prosljeđuje dalje bilo na mjernu ekipu, mini projekat ako treba kopat, ukopavat stupove itd..
Uglavnom, ja sam danas napravio narudzbu uz doplatu za 1000/500 pa da vidimo da li ce se javiti ..
Meni su rekli da je izgradnja optičkog interneta planirana za kraj 2025. godine, pa ćemo vidjeti koliko su pouzdani s tim informacijama.
Valjda sam im dosadio zadnjih nekoliko godina s pitanjem kad će optika. Nadam se da će se ovaj put stvarno realizirati.
Ako ima netko iz ht-a da može mi produžiti ugovor za optiku iz cjenika posebnih ponuda molio bih pp. Hvala.
Prošli tjedan rođo mi dobio među prvima u selu optički internet. Danas mi se žali da nema pristupa youtubeu. Jel moguće da su mu nešto u postavkama rutera nešto sprčkali?
Veli, "ruter je crni i stoji okomito". :)
-mora biti ortogonalno.. zato neće, + ovisi koliko faza korisit, 1-2-3.. mora kompenzirati i mogući fazni pomak (iz startreka) zakretanjem za 30-60 stupnjeva, bez tog mu yt blokira po regiji pristup sadržaju..
Dali je moguće ograničiti brzinu i kreirati dodatnu mrežu na ruter uz mesh pojačivače.
Imam 3 stana (svi na istom katu) pa mi je ideja svaki stan svoj max tv (Android box) uz mesh pojačivač (od tcoma).
A ruter je u mojem stanu - kad niže.
-ne postoje mesh pojačivači, kao ni pojačivači..
-mesh je automatika-logika, jedna mreža, npr kao mobitel-mobilna.. ili-ili, ili imaš jednu mrežu ili su odvojene (zasebne) .. tj uređaj kao router je šef, može imati dvije klase juzera, npr guest i guest mrežu koja nema pristup ničemu osim internetu.. no to je i dalje jedna mreža, nema veze s meshom, fičer-mogućnost koja nema veze s tim kao i ograničavanje brzine ili prometa po juzeru-priključku i sl.
-router je mrežni šef, jedan router jedna mreža i njegova pravila dok o klasi ovise fičeri-mogućnosti pri tome i modem operatera ima iste mogućnosti jer je to realno ista kutija koju zovemo modem ili router..
-ograničenja koja se nude su npr parental-djeca-firewall ili balck-white liste, dok po brzini realno nemaš kontrolu i pitanje kako bi to.. tj to je QoS, osigurati dovoljnu propustnost da jedan juzer ne uzme sve sebi.. ali to nije brzina kao što gužva na cesti nije ograničenje ili snaga motora auta.. odnosno imaš pogrešnu ideju što je mreža i s time želje, brdo-muhamed poučak kaže, morat ćeš se ti prilagoditi :) ...
-mesh, fičer koji se spominje u kombinaciji s wlanom, ne lan.. smisao.
-androidbox nije 'maxtv' .. tj nije prijemnik iptva nego običan-normalan mrežni uređaj pri čemu je sadržaj sporedna stvar, tj isto je pc ili androidbox..
-ako su spojeni žicom, lan, lan-portovi 1-4, tad s meshom nemaju baš nikakve veze.. ok?
-ograničenja brzine.. banalno, možeš umjesto 1gbe ili brže 2,5-5-10gbe, spojiti sporijim switchem ili kablom, na npr 100mbps ili 10mbps.. to je fizičko ograničenje standarda mreže-kabla slično kao da protok vode u cijevima tako ograničiš.
-wlan, npr 5ghz ili 2,4, uz same brzine koje se nude od 54kbit pa 150-300 naviše, ac-an.. bi bile manje-niže brzine po samom standardu, propustnost, kao žicom.. nema veze s meshom.
-kako se koristi mesh.. tako da kad pokriješ kuću-prostor, katove, sobe, dvorište, garažu.. šećeš uređajem kao mobitel-laptop (ili desktop ako možeš sve nositi kao portabilno..) i bešavno, bez prekida imaš mesh-signal-mrežu.. to je mesh, adndoid box i tv, iptv.. nisu uređaji koji šeću mrežom, baš nikakve veze s meshom.. pa ni riješenja ne može biti tj uređaj kao router ili ap može podržavati mesh, no ako se ne koristi na taj način tad kao da ga i nema, nevažan npr ne posotji u sustavu koji ima jednu wlan točku, barem dvije i to ako šećeš između, ne ako si stacionaran.
-jedina prednost što pametni mesh sustav može podići-optimizirati propustnost wlana koristeći praralelne moguće kanale-putove (podići propustnost iznad pojedinog kanala), i to može postojati samo kad postoji odgovarajuće preklapanje signala-dometa, kao dva paralelna prijenosa kad je usko grlo sama propustnost spoja-wlan uređaja-odašiljača kao suma-zbroj, ne kad su ap-repetitori razdvojeni-odvojeni jer je tad suma-razlika nula.. no nije to ono što želiš-pitaš-misliš.. :)
-npr kad imaš mesh, tad tu mrežu koristiš kao jednu, pri ćemu će automatika brinuti o 2,4 i 5 ovisno o mogućoj max brzini, tj smetnje-prepreke-gubitci i prebacitvati na optimalno-max moguće.. dok ti želiš ograničiti, suprotno od maximarzirati-optimizirati.. tj to uređaji ne nude.
-ne postoje mesh pojačivači, kao ni pojačivači..
-mesh je automatika-logika, jedna mreža, npr kao mobitel-mobilna.. ili-ili, ili imaš jednu mrežu ili su odvojene (zasebne) .. tj uređaj kao router je šef, može imati dvije klase juzera, npr guest i guest mrežu koja nema pristup ničemu osim internetu.. no to je i dalje jedna mreža, nema veze s meshom, fičer-mogućnost koja nema veze s tim kao i ograničavanje brzine ili prometa po juzeru-priključku i sl.
-router je mrežni šef, jedan router jedna mreža i njegova pravila dok o klasi ovise fičeri-mogućnosti pri tome i modem operatera ima iste mogućnosti jer je to realno ista kutija koju zovemo modem ili router..
-ograničenja koja se nude su npr parental-djeca-firewall ili balck-white liste, dok po brzini realno nemaš kontrolu i pitanje kako bi to.. tj to je QoS, osigurati dovoljnu propustnost da jedan juzer ne uzme sve sebi.. ali to nije brzina kao što gužva na cesti nije ograničenje ili snaga motora auta.. odnosno imaš pogrešnu ideju što je mreža i s time želje, brdo-muhamed poučak kaže, morat ćeš se ti prilagoditi :) ...
-mesh, fičer koji se spominje u kombinaciji s wlanom, ne lan.. smisao.
-androidbox nije 'maxtv' .. tj nije prijemnik iptva nego običan-normalan mrežni uređaj pri čemu je sadržaj sporedna stvar, tj isto je pc ili androidbox..
-ako su spojeni žicom, lan, lan-portovi 1-4, tad s meshom nemaju baš nikakve veze.. ok?
-ograničenja brzine.. banalno, možeš umjesto 1gbe ili brže 2,5-5-10gbe, spojiti sporijim switchem ili kablom, na npr 100mbps ili 10mbps.. to je fizičko ograničenje standarda mreže-kabla slično kao da protok vode u cijevima tako ograničiš.
-wlan, npr 5ghz ili 2,4, uz same brzine koje se nude od 54kbit pa 150-300 naviše, ac-an.. bi bile manje-niže brzine po samom standardu, propustnost, kao žicom.. nema veze s meshom.
-kako se koristi mesh.. tako da kad pokriješ kuću-prostor, katove, sobe, dvorište, garažu.. šećeš uređajem kao mobitel-laptop (ili desktop ako možeš sve nositi kao portabilno..) i bešavno, bez prekida imaš mesh-signal-mrežu.. to je mesh, adndoid box i tv, iptv.. nisu uređaji koji šeću mrežom, baš nikakve veze s meshom.. pa ni riješenja ne može biti tj uređaj kao router ili ap može podržavati mesh, no ako se ne koristi na taj način tad kao da ga i nema, nevažan npr ne posotji u sustavu koji ima jednu wlan točku, barem dvije i to ako šećeš između, ne ako si stacionaran.
-jedina prednost što pametni mesh sustav može podići-optimizirati propustnost wlana koristeći praralelne moguće kanale-putove (podići propustnost iznad pojedinog kanala), i to može postojati samo kad postoji odgovarajuće preklapanje signala-dometa, kao dva paralelna prijenosa kad je usko grlo sama propustnost spoja-wlan uređaja-odašiljača kao suma-zbroj, ne kad su ap-repetitori razdvojeni-odvojeni jer je tad suma-razlika nula.. no nije to ono što želiš-pitaš-misliš.. :)
-npr kad imaš mesh, tad tu mrežu koristiš kao jednu, pri ćemu će automatika brinuti o 2,4 i 5 ovisno o mogućoj max brzini, tj smetnje-prepreke-gubitci i prebacitvati na optimalno-max moguće.. dok ti želiš ograničiti, suprotno od maximarzirati-optimizirati.. tj to uređaji ne nude.
hvala na iscrpnom odgovoru.