T-Com Internet izdvojena tema

poruka: 19.963
|
čitano: 7.093.508
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
7 godina
protjeran
T-Com Internet

Nisam pratio u zadnje vrijeme, brzina na fiksnom internetu mi je oko 20 mbps a sad se spominje neko riješenje preko 5g-a do kraja godine? U Rijeci sam i svugdje oko mene optika ali kod mene ne jer sam u privatnoj kući.

0 0 hvala 0
10 godina
Re: T-Com Internet
Zaporožac kaže...
zelenapaprika kaže...
Vratio sam se s mora. Vdsl. Nikakvo povećanje brzine, otvoreni profil i slično. 8b i dalje i sve po starom.

froxie24 kaže...

Izgleda da ipak neće svima koji su na FTTC-u automatski aktivirati otvorene profile. 

Meni nitko nije ništa sam ponudio već sam pročitao slučajno na bug forumu da se "to nešto radi", otišao u moj t-com aplikaciju, razgovarao s agenticom i sutra u jutro brzina hop s 50/10 na 100/50 ....

nije došla večer eno, potanski kombi donosi speed port plus.

opet pročitam da je to zbog većeg down.

lijepo si ga ja instaliram i sad imam 160/45 (nešto manji UP) ali, ja oduševljen..

naravoučenije;

NAZVATI, KONTAKTIRATI, ne čekati i plakati.

Nemam moj telekom aplikaciju jer nisu dali starome njegov account tako da ni ne mogu s nikim razgovarati. Eventualno da probam preko maila jos jer pozivom ne mogu dobiti nekog razumnog. Uvijek mi se javlja automat i slusam glazbu onu njihovu kako svira pola sata i na kraju kad dobijem nekog mi kazu kao da imam maksimalnu mogucu brzinu na liniji. 

Sad imam pusteno 50/10 i spojen sam na FTTC.  Modem max propusnost pokazuje 70/35. 

Cisto sumnjam da su tehnicari ugradili nove dslam pločice u fttc koje podržavaju vectoring i supervectoring. Tako da eventualno bi dobio mozda po njihovoj tablici razreda brzina 70/30 a tih 20mbps vise u downloadu mi nije nesto znacajno. 

Tako da radije cekam da ugrade te pločice i prebace me na supervectoring i 35b kao sto su tebe prebacili. A Speedport plus imam vec odavno. 

5 godina
Zaporožac kaže...
zelenapaprika kaže...

Suma sumarum, tko ima uvjete za optiku, sretan je i neka to iskoristi maksimalno. Sve ostalo nije ni to koljena tome.

kako kome..

moj kolega s posla ima optiku T-com, do ulaza mu je dovedena i nekadašnja bNet optika a on siroče ima najnižu brzinu interneta jer ga brže ne zanima. 

ni ne znam koja je najniža optika na T-com.

lik ne zna što je torrent, ne igra multiplayer igre, ne radi ništa na računalu za što bi mu trebale veće brzine, a ima dovedene dvije optike do ulaza u stan...mrnjau.. njemu bi bilo dosta i da ima bakar 6/2

što se tiče tog supervektoringa i udaljenosti od kontrolne kutije, ja sam udaljen 15 metara pa ipak ne mogu imati točno 200/100 .

komplet bakrena instalacaija je promijenjena prije par godina i opet neće, kažu u t-com, ne može..

dakle, ni udaljenost ne znači maksimalno dostupnu brzinu uz speed port + router.

možda uz neki bolji, da..

što je uzrok ?

ne mora biti uzroka, jednostavno su mi toliko odredili, jer, misle si oni;  zašto bismo mu pustili 200/100 ?! 

Polako krećemo u područje teorije zavjera. :-) "zašto bismo mu pustili 200/100" - ako plaćaš, a može se dati, zašto ne?

Da, neki ljudi nemaju potrebu za većim brzinama. Moj susjed umirovljenik nema. A ima A1 kabelski internet koji u načelu može ići do 200 megabita u downloadu, a minimum je 140 megabita (tako kaže A1 u reklami na Webu). Ne zato što je umirovljenik, nego mi je sam to rekao. 

Ja bih volio imati malo veći upload (trenutno 5 megabita).

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.8.2021 9:36 (zelenapaprika).
5 godina
love2ml86 kaže...

Nisam pratio u zadnje vrijeme, brzina na fiksnom internetu mi je oko 20 mbps a sad se spominje neko riješenje preko 5g-a do kraja godine? U Rijeci sam i svugdje oko mene optika ali kod mene ne jer sam u privatnoj kući.

Gle. To s 5G bi trebalo proraditi do kraja godine. Tako kaže HT za svoj dio (navodno bi i A1 mogao ponuditi nešto slično). Međutim, treba prvo vidjeti kako će to raditi u praksi, kako se ne bi ponovio pokućni internet na Tele2. U početku super, a kasnije loše, zbog broj korisnika i opterećenja mreže. 

5 godina
Zaporožac kaže...
zelenapaprika kaže...
Vratio sam se s mora. Vdsl. Nikakvo povećanje brzine, otvoreni profil i slično. 8b i dalje i sve po starom.

froxie24 kaže...

Izgleda da ipak neće svima koji su na FTTC-u automatski aktivirati otvorene profile. 

Meni nitko nije ništa sam ponudio već sam pročitao slučajno na bug forumu da se "to nešto radi", otišao u moj t-com aplikaciju, razgovarao s agenticom i sutra u jutro brzina hop s 50/10 na 100/50 ....

nije došla večer eno, potanski kombi donosi speed port plus.

opet pročitam da je to zbog većeg down.

lijepo si ga ja instaliram i sad imam 160/45 (nešto manji UP) ali, ja oduševljen..

naravoučenije;

NAZVATI, KONTAKTIRATI, ne čekati i plakati.

Upravo sam zvao. Mogu imati koliko već imam: 30/5. Pušten je tzv. otvoreni profil. I to je to.

16 godina
zelenapaprika kaže...
.. Međutim, treba prvo vidjeti kako će to raditi u praksi, kako se ne bi ponovio pokućni internet na Tele2. U početku super, a kasnije loše, zbog broj korisnika i opterećenja mreže. 

-naravno da će se ponoviti, tj fizika/zakoni ostaju isti (više korisnika, limit..) ali glavni fičer nije sama brzina prijenosa (bandwidth) jer to imamo i bez 5g, nego niska latencija (koja omogućava neke druge stvari, kao reklame s autima..) tj ono što u seedtestu vidiš pod ping-latencija. Mobilna mreža ima taj problem i 5g to nekako riješava, ali na kraju opet sve ovisi koliko resursa ulože u infrastrukturu + serversku stranu, jer to je usko grlo dok broj korisnika određuje isplativost investicije (+ eu fondovi). Kao s autocestama, ne isplati se graditi više traka ako su većinu godine prazni, isti kriterij za mobilnu mrežu, tj problem će biti recimo 'sezonski' kao i sad na moru-turizam. Fixna nema taj problem tj ograničeno jer se ne može neki 'prolaznik' ubaciti u liniju (ali je dio sličan tj kapaciteti neke linije-kvarta-ulice i spoj do centrale-servera).

-dvije odvojene-različite brzine su u pitanju, propusnost (+ kao i paket koji se uzme s time i cijena) i latencija koja je važna za neke app-poslove, npr gaming i sve što mora ići u realtimeu dok recimo streaming servis može kasniti par sekundi s tv-radio emitiranjem pa to nije problem (osim što čuješ da je pao gol u susjedstvu..).

+ svaka mrežna komunikacija ovisi o dvosmjernim brzinama, tj nije isto gledanje nekog streama ili neki download vs recimo radu u app ili gaming ili kontrola auta-navigacija-ai.. koja traži nisku latenciju dok je propustnost dovoljna odavno jer to ne traži veliku količinu podataka nego brzinu dvosmjerne komunikacije .. gaming je najzgodniji za primjer.

+ tad će postati važan i upload, (a)simetrično.. optika na fixnoj već sad nudi pakete kao 100/100 i sl. dok normalni juzeri dobiju upload obično desetinu downa.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
5 godina
ihush kaže...
jer to je usko grlo dok broj korisnika određuje isplativost investicije (+ eu fondovi).
Kao s autocestama, ne isplati se graditi više traka ako su većinu godine prazni, isti kriterij za mobilnu mrežu, tj problem će biti recimo 'sezonski' kao i sad na moru-turizam.
Fixna nema taj problem tj ograničeno jer se ne može neki 'prolaznik' ubaciti u liniju (ali je dio sličan tj kapaciteti neke linije-kvarta-ulice i spoj do centrale-servera).

Podijelio sam tvoj odgovor na 3 dijela, jer na njih mislim odgovoriti:

1.) Operaterima je sigurno financijski lakše ako za pojedine dijelove države dobiju novac iz EU fondova za ruralne krajeve i sl. Međutim, ni urbani krajevi ne prolaze najbolje, za što sam ti ja živi primjer. Za mlađe i nestrpljive - načekat ćete se vi novih tehnologija. Ne ide to tako brzo. Skupo je. 4G sam počeo koristiti 2013./2014. kupovinom Sonyjevog mobitela koji je podržavao 4G. Pa sam tek u 2019. ili 2020. mogao reći da je 4G dobro rješenje. Sve do turističke sezone. A to je sljedeća točka.

EDIT dan nakon pisanja odgovora: U novom broju konkurentskog informatičkog časopisa čiji naziv neću spominjati, spominje se projekt RUNE, uvođenja optike u ruralne krajeve, financiranjem EU.

2.) Da, ALI, moguće je postaviti privremene mobilne bazne stanice za vrijeme sezone. Takvo što si mogao vidjeti na Jarunu za vrijeme trajanja festivala INMusic. Ovo je tema o HT-u, ali A1 se hvalio kako je pojačao kapacitete mobilne mreže na moru. I bio je bolji od HT-a.

3.) Fiksna na moru nerijetko ide po zraku, od stupa do stupa, od kuće do kuće. Jad i bijeda. Tek tu i tamo ide pod zemljom. Pa meni godinama pred nosom na zidu visi kabel za telefon koji je pokojna susjeda uvela pred 20ak godina. To grije sunce, ispire kiša, grize sol, grizu štakori, mačke...

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.8.2021 21:32 (zelenapaprika).
5 godina
zelenapaprika kaže...

Upravo sam zvao. Mogu imati koliko već imam: 30/5. Pušten je tzv. otvoreni profil. I to je to.

Da citiram samoga sebe. Trenutno imam 40/10, znači poboljšanje. Nakon jučerašnjeg razgovora sa službom za korisnike. E, sad, hoće li to potrajati, vidjet ću. Sada sam na segmentu čija adresa započinje s 93.*.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.8.2021 21:35 (zelenapaprika).
13 godina
protjeran
T-Com Internet

Dobio sam SMS da povecavaju ADSL brzine , izmjerio i sada mi je brzina Download-100 UPLOAD-50 (prije je bilo 50/10) . Sami su povecali brzinu , nisam podnio zahtjev i naglasio bih da su njihovi "ormarici" 50 metara udaljenosti od moje kuce pa pretpostavljam da je zato brzina dosta dobra na bakru.

EDIT - 100/50 mi je stalno bez obzira ako je MaxTV (imam 2) ugaseni ili upaljen. Super

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.9.2021 14:21 (azzie).
Moj PC  
3 0 hvala 0
4 godine
neaktivan

Ako si 50m i brzina ti je 100, onda si na 17a profilu. Jesi pitao okolo ako imaš mogućnosti za supervectoring na 35b? Na 35b bi bio onda i više nego zadovoljan brzinama, no 100/50 definitivno nije uopće loše samo po sebi

4 godine
protjeran

brisi

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.9.2021 16:21 (Sarevok).
10 godina
azzie kaže...

Dobio sam SMS da povecavaju ADSL brzine , izmjerio i sada mi je brzina Download-100 UPLOAD-50 (prije je bilo 50/10) . Sami su povecali brzinu , nisam podnio zahtjev i naglasio bih da su njihovi "ormarici" 50 metara udaljenosti od moje kuce pa pretpostavljam da je zato brzina dosta dobra na bakru.

EDIT - 100/50 mi je stalno bez obzira ako je MaxTV (imam 2) ugaseni ili upaljen. Super

Koji modem imas? Ako nemas Speedport plus uskoro bi ti mogao doc na kucna vrata i kad njega stavis prebacit ce te na 35b a onda ces imat jos vece brzine u down.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.9.2021 17:03 (froxie24).
13 godina
protjeran
T-Com Internet

Nemam Speedport Plus, ma nije problem i 100/50 mi je sasvim dovoljno (uz 2 MaxTv-a) , samo sam htio reci su poceli sami povecavati brzine i onima koji nisu poslali zahtjev .

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
azzie kaže...

Nemam Speedport Plus, ma nije problem i 100/50 mi je sasvim dovoljno (uz 2 MaxTv-a) , samo sam htio reci su poceli sami povecavati brzine i onima koji nisu poslali zahtjev .

ako imaš mogućnost za veću brzinu, sami će ti dostaviti speedp+ bez tvog pitanja...

down će ti tići na nekih 150 ali će ti pasti UP na 40.

ti ga ne moraš promijeniti no jedan router odmah vrati (u najbližu T-com poslovnicu), prije sljedećeg računa, jer će ti kao i meni doći račun+609 kn zbog "zadržavanja" opreme..?!

hej 609 kn...pa za te novce kupim zlo od routera, a ne taj krš.

vratio sam obični speed port i odbili su mi s računa609 kn...

Najteže je u životu sirovini dokazati da je sekundarna ! MININGOM PROTIV DROGE !
10 godina

Nije bitno. Htio ti ne htio dobit ćeš Speedtort Plus itekako. Moraš jer ako susjede ti prebace na 35b i supervectoring moraju i tebe da bi njima funkcioniralo kako treba. 

5 godina
froxie24 kaže...
azzie kaže...

Koji modem imas? Ako nemas Speedport plus uskoro bi ti mogao doc na kucna vrata i kad njega stavis prebacit ce te na 35b a onda ces imat jos vece brzine u down.

Vidiš, meni je ženska osoba na 0800 9000 rekla da mi neće mijenjati router. Imam 6 godina stari ZTE. 

10 godina
T-Com Internet

Tebe su vidim prebacili na 17a ako sad imaš 40/10mbps. No pretpostavljam da nisi na FTTC spojen već na lokalnu centralu koja je u blizini negdje do 400m. A u tim centralama još neće ići na vectoring i supervectoring tako da nemaju potrebu davat ti novi modem koji podržava isto. ZTE za ovo što ti imaš je solidan. 

0 0 hvala 0
5 godina
froxie24 kaže...

Tebe su vidim prebacili na 17a ako sad imaš 40/10mbps. No pretpostavljam da nisi na FTTC spojen već na lokalnu centralu koja je u blizini negdje do 400m. A u tim centralama još neće ići na vectoring i supervectoring tako da nemaju potrebu davat ti novi modem koji podržava isto. ZTE za ovo što ti imaš je solidan. 

Ne, ja sam još uvijek na 8b (Profile 8b). Sigurno nisam spojen na FTTC ormarić, nego na centralu koja je zračne linije cca 600 metara od mene, a žičano, vjerojatno još kojih 200 m dalje.

Ne znam što će ići li ne u centrali. Na 0800 9000 su mi rekli da ne mogu imati više od 30/5, što je u modemu i pisalo pod Attainable Rate (Up/Down) tj. download je mogao biti do 38, ali upload nikako iznad 5.

I hop, odjednom nakon razgovora na 0800 9000 u roku od 48 sati tih 40/10, varijabilno (malo je više, malo je niže, ovisno o opterećenju).

4 godine
T-Com Internet

Jel mogu imat supervectoring na profilu 35b sa ovim parametrima na slici? Trenutna brzina je oko 60/25 mbps i trenutno je na 17a. Speedport Plus je router. SZK naravno radi "detaljnije provjere", odnosno jedu gablec. Radi se o zgradi pa je udaljenost od centrale vrlo mala.

EDIT: Javili se, kazu da je sve ok, ali nije pusteno na centrali. To sam si i mislio, ali sam ih kontaktirao i pitao ovdje jer mi je malo losija lokacija parice pa zato ima puno gresaka i izgubljenih paketa, ali to treba sanirati vlasnik zgrade. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.9.2021 23:08 (FPiskor).

0 0 hvala 0
17 godina
T-Com Internet

Pozz svima, jel mogu iimat vectoring?

Speedport Plus 

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.9.2021 13:05 (4mal).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
T-Com Internet

Čini mi se da ti već imaš vectoring aktiviran. Ali ako fttc ima ugrađene pločice koje podržavaju supervektring možeš ih tražiti da te prebace na 35b. 

1 0 hvala 0
17 godina

Koga da traziim,nazovem ima nekog u temi da radi tamo i provjeri,prebaci?

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.9.2021 14:11 (4mal).
5 godina
4mal kaže...

Pozz svima, jel mogu iimat vectoring?

Speedport Plus 

Koju brzinu sada imaš? Meni se čini da već imaš fenomenalnu brzinu na bakru. Ti bi još?

17 godina

115/60

da još ako je moguce...

15 godina
T-Com Internet

Ne treba nikoga zvati,  svi budu prebačeni kroz mjesec dana. 

1 0 hvala 1
5 godina
4mal kaže...

Koga da traziim,nazovem ima nekog u temi da radi tamo i provjeri,prebaci?

Ja sam nazvao 0800 9000 prema preporuci u ovoj temi. Pitao sam za max brzinu koju mogu imati i rečeno mi je da je to moja uobičajena brzina koju već plaćam (i to punih 6 godina, bez pomaka na bolje). Pitao sam i za otvoreni profil, pa mi je ženska osoba rekla da je to svima pušteno. A nije bilo. Za otprilike 48 sati nakon toga razgovora imao sam višu brzinu, ali i stari profil 8b. Mogu li uopće imati profile 17a ili 35b, ne znam. Nemam koga pitati, jer to znaju samo oni koji rade u centrali.

Jučer sam ponovno zvao 0800 9000 zbog jednog tehničkog problema koji nije vezan uz samu kvalitetu linije. Pa se muški glas s druge strane čudio povećanju brzine i sl. Očito nije znao da na Webu HT-a više nema nikakvih turbo brzina za bakar i da piše: "Ako je vaš kućni internet putem bakrene žice tj. ADSL-a, propušten vam je najviši razred brzine dostupan na vašem priključku ovisno o tehničkim mogućnostima."

Zovi 0800 9000 i nadaj se da će naletjeti na nekoga tko razumije problem.

5 godina
Wontay kaže...

Ne treba nikoga zvati,  svi budu prebačeni kroz mjesec dana. 

Što je sa zamjenom routera? Meni je ostao stari ZTE i eksplicitno mi je rečeno da ga neće mijenjati.

5 godina
4mal kaže...

115/60

da još ako je moguce...

Što reći... Traži. Da imam tvoju brzinu, ne bih više ništa tražio. Pogotovo zbog uploada.

15 godina
T-Com Internet

Profil ide automatski prema tehničkim mogućnostima ovisno o duljini parice. Ako niste na 35 onda ste ili daleko ili nema dslam-a koji to podržava. 

Tehnički je to zahtjevan proces provesti na razini RH uz uvjet da sve mora raditi besprijekorno. Iz tog razloga se radi u dnevnim intervalima dok ne budu svi prebačeni na unlimited profile. Svi koji su na kabinetima več imaju Speedport plus. Tko je udaljen više od 700  metara ne treba mu Speedport plus jer 100 mb/s ne može imati. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.9.2021 15:24 (Wontay).

1 0 hvala 0
5 godina
Wontay kaže...

Profil ide automatski prema tehničkim mogućnostima ovisno o duljini parice. Ako niste na 35 onda ste ili daleko ili nema dslam-a koji to podržava. 

Tehnički je to zahtjevan proces provesti na razini RH uz uvjet da sve mora raditi besprijekorno. Iz tog razloga se radi u dnevnim intervalima dok ne budu svi prebačeni na unlimited profile. Svi koji su na kabinetima več imaju Speedport plus. Tko je udaljen više od 700  metara ne treba mu Speedport plus jer 100 mb/s ne može imati. 

Nikada mi nećemo stići jednu Rumunjsku: "Romania is one of the countries with the fastest fixed internet connection speeds and also one of the cheapest, with 1 Gbit/s internet connections being sold for around 8 euros a month." (Wikipedia)

Sve je to politika (50%) i pohlepa (50%). Politika jer smo do nekog datuma trebali na papiru imati minimum od 30 megabita ("The EU’s Digital Agenda 2020 (30Mbps)"), a pohlepa jer se gleda profit u što kraćem vremenu. Korona je samo iznijela na svjetlo ono što smo ionako znali - fiksna infrastruktura je nedekvatna za digitalno društvo, učenje na daljinu ili posao na daljinu. Uz manji broj korisnika koji su sretni je na bakru imaju 100 megabita ili imaju optiku.

https://www.tessares.net/the-eus-digital-agenda-2020-30mbps-is-needed-more-than-ever-before/

"Drazen is lucky though, he has a 30 Mbps connection and everything is working fine."

"Drazen goes on to say,

“…a decent 30 Mbps DSL connection is serving all our connectivity needs today to stay productive under COVID-19 lockdown. Notably, we would see no improvement in our productivity if we had another 970 Mbps (1Gbps), however if we had only 10 or 20 Mbps, we would not be able to stay productive. We would have to choose if I can work, or if my children can attend online classes. Those are not choices that we should be forced to make in 2020.”

Every household in the EU should have access to a minimum download speed of 30 Mbps – this was the goal of the EU 2020 digital agenda but it was not reached and was silently abandoned; it must be brought into focus again. Instead of chasing 1Gbps for the few, we must first make sure that all in our society have access to 30 Mbps."

Mobilne mreže su također u problemu. HT-ova tijekom ljeta s ovolikim brojem turista dala je brzinu manju od 1 megabita, a tek ispod same bazne stanice dala je pristojne brzine (ali ja ne živim ispod bazne stanice). Vratili smo se naprasno u vrijeme 3G, a u vrijeme kada se promovira 5G, a 4G stenje.

Sav ovaj tekst je izraz moje frustracije da za života kod kuće neću imati poštenu brzinu interneta za posao i obiteljske potrebe. Poput ovog Dražena, ja sam u ovih godinu i pol korone bio sretan da imam 30 megabita u downloadu, ali vrlo nesretan s 5 megabita u uploadu.

Ovaj otvoreni profil je malo popravio situaciju, ali ne zadugo, jer se život pojedinca digitalizira i potreba za brzim i jeftinim (!) internetom je sve veća.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice