Jel postoje nekakva ograničenja što se tiče centrale i sličnih stvari vezano za VDSL ako mi budu navodili takve razloge da znam je li istina?
T-Com Internet
- poruka: 19.963
- |
- čitano: 7.094.881
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
sve dalje od 2.5km i 35db je nemoguc vdsl2
A jeli itko zna kada bi tribali doci nove brzine za vdsl2??
krajem ovog odnosno pocet.sljedeceg
drago max 20 na vdsl2
Na iskonu sam već 3 godine, cirka, nemam ugovor, istekao mi je koliko ja znam. I ta tarifa na kojoj sam ja, istekla je, i kao ne mogu mi povećati brzinu, moram uzeti novu tarifu, a onda sam obavezan na njih na 2 god, što mi se ne sviđa baš toliko.
I čitam vas i vaše slatke muke, i razmišljam koliko bi pametno bilo nazvati T-Com na kojem imam telefon, bez interneta, i pitati ih je li mi mogu izmjeriti max brzinu koju mogu imati, i onda vidjeti kakve oni tarife imaju, i uzeti onu najjeftinijiu za internet i telefon, i otkantati iskon? Koliko bi to pametno bilo? I postoje li mogućnosti dobiti kakve veće brzine od 4/0.5? po mogućnosti za istu ili sličnu cijenu.
Može pomoć? Itko?
Krenuti globalno ili krenuti kod tebe jer si podnio zahtjev?
Možeš li malo specificirati?
Rekao bih globalno, ja sam tako shvatio. Rekao je trenutno nije moguće, provjeravao nešto i zatim rekao kako će se od ponedjeljka moći podnijeti zahtijev te me pitao želim li da me nazove u ponedjeljak. Djelovao mi je informirano i ozbiljno, budemo vidjeli što će mi reći u ponedjeljak - javim.
Na iskonu sam već 3 godine, cirka, nemam ugovor, istekao mi je koliko ja znam. I ta tarifa na kojoj sam ja, istekla je, i kao ne mogu mi povećati brzinu, moram uzeti novu tarifu, a onda sam obavezan na njih na 2 god, što mi se ne sviđa baš toliko.
I čitam vas i vaše slatke muke, i razmišljam koliko bi pametno bilo nazvati T-Com na kojem imam telefon, bez interneta, i pitati ih je li mi mogu izmjeriti max brzinu koju mogu imati, i onda vidjeti kakve oni tarife imaju, i uzeti onu najjeftinijiu za internet i telefon, i otkantati iskon? Koliko bi to pametno bilo? I postoje li mogućnosti dobiti kakve veće brzine od 4/0.5? po mogućnosti za istu ili sličnu cijenu.
Može pomoć? Itko?
Ovo je moja preporuka:
Mozes optiku uvesti po cijeni adsla, ako je dostupno, moras ih zvati i onda ce oni provjeriti dostupnost, imas promo 100/20 Mbit a kasnije 40/10 Mbit kasnije ako zelis opet ovu vecu 10 kn vise, a mjesecno je oko 240++ kn sa pdvom.
Jel postoje nekakva ograničenja što se tiče centrale i sličnih stvari vezano za VDSL ako mi budu navodili takve razloge da znam je li istina?
Max. udaljenost - 1800m uz maksimalna gušenja 35/35 (attenuation rate) i margine minimalno 9/9 - to su uvjeti za stabilan xDSL sync. Sve van okvira tih parametara znači ili često pucanje ili kompletan pad synca.
I naravno, na centrali mora biti VDSL DSLAM. Skuplji su, nema ih na svakoj centrali i ima ih puno manje nego običnih DSLAMova/MSANa - dakle, ako kasnite za ostalima u kvartu/naselju, mogli bi izvisiti...
Valja onda ostavi ovdje gdje jesam.
Krenuti globalno ili krenuti kod tebe jer si podnio zahtjev?
Možeš li malo specificirati?
Rekao bih globalno, ja sam tako shvatio. Rekao je trenutno nije moguće, provjeravao nešto i zatim rekao kako će se od ponedjeljka moći podnijeti zahtijev te me pitao želim li da me nazove u ponedjeljak. Djelovao mi je informirano i ozbiljno, budemo vidjeli što će mi reći u ponedjeljak - javim.
Odlično, u ponedjeljak ću i ja opet zvati. Čisto "informativno".

Ljudi VDSL ponovno dustupan za aktivaciju od ponedjeljka...tako da slobodno zovite szk i tražite aktivaciju. Naravno ako vam je dostupan.
sve dalje od 2.5km i 35db je nemoguc vdsl2
Otkud si iščupao taj podatak , na 2.5 km ne radi niti ADSL kako treba , VDSL radi odlično do 1000 metara , radi i na 1500 metara ali se u puno slučajeva pojavljuju smetnje,
iz tog razloga je 15.12.2014 uveden pravilnik za uvođenje VDSL-a gdje je uvjet da je korisnik spojen na kratku petlju, udaljenost do 900 metara... možda bude promjena...
Piše i da je opcija dostupna kroz sve kanale prodaje??
Evo da i ja podijelim iskustvo u vezi vdsl-a,ako nekom bude koristilo.Pitao sam SZK i rečeno mi je da je vdsl nedostupan,
ali nazovem ja danas drug put,agent provjeri i kaže da
su poceli neki radovi na centrali.I da bi mogao dobiti opciju iza trećeg,početkom travnja.
Iako ja imam opciju prelaska na optiku jer su tu sad provuceni kabeli ne mogu se odluciti,piše da je cijena ista.Je li to istina,
placa li se jednako? Ja sam na max2s 10Mbit/s.
Ljudi VDSL ponovno dustupan za aktivaciju od ponedjeljka...tako da slobodno zovite szk i tražite aktivaciju. Naravno ako vam je dostupan.
Upravo je to deal breaker.
Otkud si iščupao taj podatak , na 2.5 km ne radi niti ADSL kako treba , VDSL radi odlično do 1000 metara , radi i na 1500 metara ali se u puno slučajeva pojavljuju smetnje,
iz tog razloga je 15.12.2014 uveden pravilnik za uvođenje VDSL-a gdje je uvjet da je korisnik spojen na kratku petlju, udaljenost do 900 metara... možda bude promjena...
Piše i da je opcija dostupna kroz sve kanale prodaje??
U praksi, VDSL radi uredno do 1800 metara ako je parica stvarno dobra. Zato je neki sigurnosni maksimum 1600 metara (jedna milja). Na 900m radi ko zmaj (50/20 brzine).
BTW, ADSL ti radi i do 3.5km na dobroj parici i sa pravim profilom ali ubije sve ostale na parici
Koliko sam shvatio manje dB znaci blize sam centrali ili?
Možeš ti biti na katu iznad centrale ali ako ti je parica u banani.... Ti jesi blizu ali su ti neki spojevi vjerojatno loši. Kad bi to netko uredio, VDSL bi radio super.
Jesam jedini kojeg je T-com sa vdsla vratio na staru brzinu ?
Cudne stvari mi se pocele događat
Prvo mi pukne veza i padne brzina sa 33/5 na 10/0.6
i onda oko 00:00 opet pukne veza i nakon 30 minuta opet i vise je nisam mogo dobit do jutra
Jel imo jos tko takvih problema ?
nekako mi se cini da je taj VDSL samo promotivna ponuda, te ce se kasnije masno naplaćivati (ta politika mi vuče na t-com)
nekako mi se cini da je taj VDSL samo promotivna ponuda, te ce se kasnije masno naplaćivati (ta politika mi vuče na t-com)
ma briga me
u 6. mjesecu mi istice ugovor i vise me nema
Meni ukljucen, nikakvih problema, inace sam vanjski tehnicar.
Bilo bi dobro kad bi razlika imedu trenutne i maksimalne propusnosti bila sto veca, i margina je isto sto veca to bolja.
Evo kako je kod mene.
http://i.imgur.com/1KfPDMN.png
Koliko sam shvatio manje dB znaci blize sam centrali ili?
Možeš ti biti na katu iznad centrale ali ako ti je parica u banani.... Ti jesi blizu ali su ti neki spojevi vjerojatno loši. Kad bi to netko uredio, VDSL bi radio super.
To se da zakljuciti po FEC errorima i niskom marginom? Sry slabo se razumijem u ovom sektoru tehnologije xD
Margine su sumnjivo niske u odnosu na attenuation rate. Smrdi mi na slab spoj... (iskustvo)
Atenuacija ili gusenje treba biti sto manje za adsl obicni se obicno uzima 40db 3.2-3.5km udaljenosti
Margina treba biti sto veca, minimalno 8 ako se radi o Internetu+IPTV+voipu
Edit: Margine se smanjuju kako se poveca profil na koji se router spaja, prije su mi bile margine 35/33
Hmm zanimljivo.. E sad, instalacije u kuci su relativno nove (citaj 15tak god :D). Eh da sam se sjetio prije pogledati te brojke info radi, dok mi je jos sve to bilo direktno povezano (doduse sa splitterom zbog fona), sad mi je to uvezano malo neuvjerljivo odkako je tehnicar prebacio fon direktno na router. A moze bit i da sam si sam kriv, jer mi kabel iz hodnika ide ispod vrata do routera u sobi pa se unistava pomalo, mada i nemora to bit hm?
Moglo bi biti do kabela. Vidi je li negdje oštećen i jesu li neki spojevi hrđavi.
Jesam jedini kojeg je T-com sa vdsla vratio na staru brzinu ?
Cudne stvari mi se pocele događat
Prvo mi pukne veza i padne brzina sa 33/5 na 10/0.6
i onda oko 00:00 opet pukne veza i nakon 30 minuta opet i vise je nisam mogo dobit do jutra
Jel imo jos tko takvih problema ?
Meni isto, kolegi također, međutim obojica smo na 10ki, ne na 30 kao ti..
mene ovo brine
Interleave Depth (Up/Down)15/683
Interleave Delay (Up/Down)1/9 ms
bdw ujutro sam imao 46Mbita jedno chuku vremena da bi se opet vratilo na 32 i up mi je bio 7!
ocito je da testiraju vece pakete ,nice
I meni kada sam počeo pratiti ovo što se događa s VDSL-om sam pomislio "Ček, stvarno T-Com nešto poklanja? Makar bilo promo?"
Gotovo sam 100% siguran da će to naplačivati barem 20% od cijena postojećih paketa.
I meni kada sam počeo pratiti ovo što se događa s VDSL-om sam pomislio "Ček, stvarno T-Com nešto poklanja? Makar bilo promo?"
Gotovo sam 100% siguran da će to naplačivati barem 20% od cijena postojećih paketa.
Ništa čudno. Samo ne razumijem kako korisnici tako olako sve dopuštaju.