Uveo bih MaxADSL T-Comov doma pošto je jedini dsl tamo dostupan.
Problem je u tome što imamo jednu telefonsku liniju, ali telefone na 3 mjesta u kući.
Dakle na jedan telefonski priključak spojeno je tri telefona na različitim mjestima u kući,
na tri utičnice. I sve tri utičnice su drugačije (jedna s tri utora i dva ona za modem,
druga s nekim širokim utorom, a treća telefon spojen nekakvom vanstandardnom starom
njemačkom utičnicom).
Problem je u tome, kako spojiti splitter jer on ide u telefonsku liniju, a u njega telefon i ruter,
a da pri tome ostanu ostanu funkcionalni svi telefoni na svojim lokacijama i da se pri tome
ne ometa rad routera ili linije?
Uzeo bih samoinstalacijski paket, znam ga postaviti kad je jedna utičnica, al ne znam mjenja li
se šta kad je jedan priključak a više utičnica. Ne trebam valjda žrtvovati 2 telefona, kuća je velika...
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pa splitter spojiš na tavanu, tamo gdje ti dolazi signal za telefon, i od tamo spajaš kak hočeš.
Pa splitter spojiš na tavanu, tamo gdje ti dolazi signal za telefon, i od tamo spajaš kak hočeš.
Dobro nemoraš baš na tavanu. Uglavnom liniju dovedi na splitter pa spoji modem na dsl, a sve ostale telefone spoji na izlaz za telefon.Glavno da splitter staviš prije bilo kojeg uređaja.
2 su načina. Jedan je kao što su ti ljudi već ovdje rekli staviti splitter na polaznu granu (odma na tavanu najbolje), gdje će ti kabal koji dolazi za telefon ići u splitter (u LINE) i otamo jedan kabal iz PHONE utora na tel utičnice gdje su ti telefoni, a drugi iz MODEM/ADSL utora na utičnicu gdje spajaš modem.
Naravno pošto je gore samo kabal i nemaš RJ45 utikače, akcija zahtjeva da bar malo razumiješ telefoniju i kabliranje te da od nekog nabaviš krimp kliješta, presječeš telefonski kabal na tavanu i sam mu staviš kapice i razvučeš di ti što treba. Po meni je ovo možda kvalitetnija akcija, ali zahtijeva malo znanja i imao bi posla oko toga, pa ako nisi siguran što radiš bolje se ne upuštati u to.
Drugi način je da nabaviš 3 splittera, ili 1 splitter i 2 mikrofiltera što daje potpuno isti efekt.
Ako ideš na 3 splittera (annex B potraži u čipoteci). Onda ti je stvar jednostavna, sa T-com voda ti ide kabal prvo na utičnice, i onda iz svake utičnice na LINE dio splittera, iz PHONE dijelova na svim splitterima nastavljaš prema telefonima, a MODEM utikači ostaju prazni tamo di modema nema.
Mikrofilteri ti rade na isti princip kao i splitter, samo nemaju modem granu, imaju samo ulazni i izlazni utikač što znači da su oni u biti telefonske prigušnice. Oni su pogodni za telefonske utikače di ti nije modem i postavljaju se i u slučaju ako imaš na jednoj telefonskoj utičnici više telefona. Npr ako ti se jedan kabal dijeli na više dijelova, onda staviš filter prije svakog telefonskog aparata. Ako ti nije jasno ili treba dodatno pojasniti skiciram ti za tvoju situaciju ili nešto slično.
Evo dao sam si malo oduška skicirati ti kako bi to trebalo izgledati za tvoj izolirani slučaj sa 3 telefonska aparata na 3 različiite utičnice.
S obzirom da su slike malo većeg formata, stavio sam ih na imageshack. Nadam se da upotpunjavaju text pa će biti jasnije ako je još nešto i ostalo nejasno :D
Link 1: Spoj splittera na polaznom vodu
Link 2: Spoj sa 2 mikrofiltera i jednim splitterom
Razmišljam si koja je uopće svrha stavljanja tog splittera na utičnicu na kojoj nema routera...
Kontam da kod DSL-a ISP u biti makne ograničenje frekvencijskog pojasa za prijenos kanalom.
Ali zašto bi to smetalo telefonu?
Šta bi bilo kad bi na jednu utičnicu stavio spliter i u njega telefon i router, a druge ostavio kak jest?
Ako bi to funkcioniralo, zašto bi prepravljao išta?
Možda mi je najbolje onda koristiti samo jedan telefon, jer otkako imamo bežični korištenje
telefona bi bilo nekako 90% bežični, ostala dva po 5%.
Ako ne staviš splittere ili filtere na druge telefone, u najboljem slučaju ćeš imati zamjetne šumove tokom razgovora, a vrlo vjerovatno je da će će ti pucati adsl zato što će prilikom dolaznih poziva telefoni zauzeti skoro potpuni frekvencijski prostor kabla što će rezultirati da do adsl modema koji je znatno osjetljiviji od običnih telefona ne dolazi dovoljno jak signal i zbog toga dobiješ pucanje adsl linka prema centrali.
Prije bi bilo da mi je sada nešto od ovoga:
http://www.imagesforme.com/show.php/485572_sada3.jpg
http://www.imagesforme.com/show.php/485571_sada2.jpg
da to je sada, a ono je kako bi trebalo biti :D
ja sam imao 5 telefona priključeno, stavio sam samo splliter na jedan tamo di je adsl modem stavljen, i nikad mi veza nije pukla, niti prilikom telefoniranja, jedino je malo šumilo na drugim telefonima prilikom razgovora, ali zato kad sam htio maxtv linija nema dovoljnu propusnost, te mi ne mogu ga priključiti, pa sam sve telefone isključio i ostao 1 utičnici, te preko štele sam uspio da mi naprave ponovo testiranje, i bilo je sve ok, i poslali mi uređaj doma,tako da znam da hoče i ovako raditi.
Pozdrav, znam da je tema stara ali imam slican problem (nekako slican).
Nalazim se u kuci te mi se u prizemlju nalazi fiksni telefon spojen direktno u telefonsku uticnicu (uticnica ima 2 utora).
Na katu mi se nalazi modem koji je takoder spojen direktno u telefonsku uticnicu, pa vjerovatno zbog toga nemam internet kad me netko zove ili kad ja zelim zvati.
E sad me zanima kako to rijesiti a da ne selim telefon na kat, gdje staviti razdjelnik i dali ga uopce trebam i da rijesenje ne zahtjeva busenje i provlacenje kablova.
Stavi splitter na utičnica-telefon relaciju.
Znaci samo jednostavno iz telefonske uticnice ide u splitter, iz njega ide u telefon (dok je ovaj 2. utor na spliteru prazan, posto ni ne mogu dovesti internet dolje u prizemlje), a modem spojim onda u 2. telefonsku uticnicu koja je na katu i to direktno spojim bez ikakvog splittera?
Znaci samo jednostavno iz telefonske uticnice ide u splitter, iz njega ide u telefon (dok je ovaj 2. utor na spliteru prazan, posto ni ne mogu dovesti internet dolje u prizemlje), a modem spojim onda u 2. telefonsku uticnicu koja je na katu i to direktno spojim bez ikakvog splittera?
Pa moraš i gore imat splitter. Jedan dolje za telefon, drugi gore za ADSL.
Kada te prebace na VOIP morati će router biti gdje je telefon odnosno telefon će morati ići preko routera.