Kvaliteta DSL parice?
- poruka: 6.156
- |
- čitano: 1.677.793
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore

Neznam sad kakav je to kabel i dal je prilagođen za ovakvu vrstu signala, ali je puna žica, tako da vjerujem da nije žica oštećena nego samo izolacija, ali kako da onda UTP utisnem u HT regletu?

Ako neko zna sta bi trebo napravit da mogu imat vece brzine dok dodu u ponudu kod HT-a. Dok sam dobio vdsl imo sam profil 8b i Cito sam malo po netu da je 17a za vece brzine ak sam dobro skuzio i trazio sam HT da mi ga stave i od jutros ga imam ali mi max download sto mogu imat ostao isti jedino mi se upload digo sa 13780 na 33668 kbps. Evo podaci iz routera
Link Status Connected Modulation Type VDSL2 Actual Rate (Up/Down) 7087/38429 kbps Attainable Rate (Up/Down) 33668/47916 kbps Noise Margin (Up/Down) 27.2/9.1 dB Line Attenuation (Up/Down) 26.7/12.9 dB Output Power (Up/Down) 8.3/14.5 dBm Data Path (Up/Down) Interleaved/Interleaved Interleave Depth (Up/Down) 21/1387 Interleave Delay (Up/Down) 1/9 ms INP (Up/Down) 0.5/4 symbols Profile 17a LinkEncap G.993.2_Annex_K_PTM CRC Errors (Up/Down) 0/0 FEC Errors (Up/Down) 0/1146435 HEC Errors (Up/Down) 0/0
A dosta su mi kratke parice tako da me malkice brine blankiranje, ali mislim da je 24dB, sad na VDSL-u je prebačeno ali nemogu turbo 30 dobit puno za 800 metara
Ako neko zna sta bi trebo napravit da mogu imat vece brzine dok dodu u ponudu kod HT-a. Dok sam dobio vdsl imo sam profil 8b i Cito sam malo po netu da je 17a za vece brzine ak sam dobro skuzio i trazio sam HT da mi ga stave i od jutros ga imam ali mi max download sto mogu imat ostao isti jedino mi se upload digo sa 13780 na 33668 kbps. Evo podaci iz routera
Link Status Connected Modulation Type VDSL2 Actual Rate (Up/Down) 7087/38429 kbps Attainable Rate (Up/Down) 33668/47916 kbps Noise Margin (Up/Down) 27.2/9.1 dB Line Attenuation (Up/Down) 26.7/12.9 dB Output Power (Up/Down) 8.3/14.5 dBm Data Path (Up/Down) Interleaved/Interleaved Interleave Depth (Up/Down) 21/1387 Interleave Delay (Up/Down) 1/9 ms INP (Up/Down) 0.5/4 symbols Profile 17a LinkEncap G.993.2_Annex_K_PTM CRC Errors (Up/Down) 0/0 FEC Errors (Up/Down) 0/1146435 HEC Errors (Up/Down) 0/0
Teško da će ti u skorije vrijeme doc veće brzine, a margina ti je malo niska za veće brzine po mojim saznanjima. Ako hoćeš veću briznu morat ces se strpiti jer je 30mbps najviše sto HT nudi
Imaju i 40 nudili su mi kad sam uzimo vdsl al nisam htjeo dok ne vidim kak ce 30 radit a i da uzmem 40 imam i maxtv i pitanje kak bi to radilo kad sam na knap zato i pitam sta bi trebo napravit jel vidim da neko sa tim 17a ima i 90000kbps maximalno a ja samo 47900
Imaju i 40 nudili su mi kad sam uzimo vdsl al nisam htjeo dok ne vidim kak ce 30 radit a i da uzmem 40 imam i maxtv i pitanje kak bi to radilo kad sam na knap zato i pitam sta bi trebo napravit jel vidim da neko sa tim 17a ima i 90000kbps maximalno a ja samo 47900
Turbo40 opcija je samo za poslovne korisnike.
Taj tko ima 90000 ti živi na centrali praktički, možda možeš to dobit ako si od centrale 100 metara maksimalno, ali ti imaš nekih 900-1000 metara od centrale tako da imaš dosta dobru paricu i teško da ćeš vise od ovoga povući
jucer zvali iz iskona i kazu do kraja treceg mj bi trebao moci imati vdsl al samo 20mbps jer sa oko 1.5km udaljen, al bolje ista nego nista
Taj tko ima 90000 ti živi na centrali praktički, možda možeš to dobit ako si od centrale 100 metara maksimalno, ali ti imaš nekih 900-1000 metara od centrale tako da imaš dosta dobru paricu i teško da ćeš vise od ovoga povući
Nisam ja tolko od centrale thompson 782 mi je pokazivo Line Attenuation 7dB, centralu vidim sa prozora 150 metara otprilike udaljena od mene. Nes meni nevalja sa paricom kad mi se sa drugim profilom samo upload podigo sa 13 na 33 a download ostao isti. Poslao sam mail tehnickoj podrsci pa cu vidit sta ce odgovorit zasto je to tak.
Ne. Margine...
Sto bi to znaicilo da sam daleko od centrale ili kablovi ne valjaju?
Normalno da ti se upload dignuo kad si dobio 17a profil koji na tim marginama i attenuationu može jedno upload povećat zbog većeg spektra frekvencije.
EDT: Ako si prije imao 7db to znaci da bi po tome bio 500 metara otprilike. Ako je takvo stanje bilo i sudeći po ovome imaš lošu paricu i to ćeš teško promijenit, pogledaj si gradske planove dal je to stvarno centrala ili ti može bit nešto drugo, ili od nekog drugog ISPa. Sve u svemu prije ćemo dobit optiku nego kaj će oni ponudit veće brzine VDSLa po meni, a i da ne spominjem da smo do prije 3 mjeseca bili ograničeni na 20mbit internet i tad teško da bi imao i iptv.
xdsl signal putuje po parici (električni vodič) i on je s desecima drugih, te mora biti tanak a na tankim žicama imaš relativno dosta otpora struji a i dosta ga ometaju druge parice, tako da se javlja šum zbog kojeg modem lošije "čuje" signal te se automatski zbog toga smanjuje propusnost tvoje parice. ADSL ti radi dobro do nekih 2 i pol km a VDSL do nekih kilometar da bi vidio napredak naspram ADSLa. To ne znaci da oni neće radit nakon tih udaljenosti ali znaci da nećeš moći dobiti vise od nekih 15 mbita ukupne propusnosti na ADSL-u. Brzina VDSLa ti se izjednačava s ADSLom nakon jedno 1600m.
Pozdrav,
Ovakvo stanje mi pokazuje router i trenutno koristim ADSL 10Mbps
Zatražio sam novi paket 20Mbps i rekli su mi da mi ne mogu to isporučit. E sad, da li me muljaju ili prema ovim podatcima stvarno to nije moguće?
ti si skoro 2 km udaljen od centrale, a VDSL ti radi dobro do skoro nekih 1 km kako je kolega gore rekao, a neki su i blizu centrali ali centrala im nije jos presla tj nema VDSL.
Ovakvo stanje mi pokazuje router i trenutno koristim ADSL 10Mbps
Zatražio sam novi paket 20Mbps i rekli su mi da mi ne mogu to isporučit. E sad, da li me muljaju ili prema ovim podatcima stvarno to nije moguće?
Dobro je šta imaš i 10Mbps tako da nemoj uopce ni razmišljati o 20Mpbs.
Hvala,
Dobro je da nisam nikad uzimao IPTV pa da prolazim traume :-)
Normalno da ti se upload dignuo kad si dobio 17a profil koji na tim marginama i attenuationu može jedno upload povećat zbog većeg spektra frekvencije.
EDT: Ako si prije imao 7db to znaci da bi po tome bio 500 metara otprilike. Ako je takvo stanje bilo i sudeći po ovome imaš lošu paricu i to ćeš teško promijenit, pogledaj si gradske planove dal je to stvarno centrala ili ti može bit nešto drugo, ili od nekog drugog ISPa. Sve u svemu prije ćemo dobit optiku nego kaj će oni ponudit veće brzine VDSLa po meni, a i da ne spominjem da smo do prije 3 mjeseca bili ograničeni na 20mbit internet i tad teško da bi imao i iptv.
Imo sam na thompsonu 5 dB ima ovdje na 20 stranici printscreen maloprije vidio, 7 dB mi je onda bilo na techicoloru. Izgleda da su me onda prebacili na drugu paricu kad je sad 12.9 dB. Centrala je od HT-a mozd ima koji metar vise neg sto sam rekao al preko 200m nema. Sad mi je jasno bezveze sam trazio 17a profil kad mi je download margina mala zato se samo upload poveco. Probo sam rastavit uticnicu i prerezo zice ponovo sastavio i sad se margina digla sa 9.1 na 9.6 i download sa 47000kbpa na skoro 50000kbps. Buduci da u vise soba imam uticnice a vise mi ne trebaju izbacit cu staru instalaciju i provuc novu mozda onda jos bude bolje a ak ne bude pisat cu im prigovor da vidim da me nisu mozd na drugu paricu prebacili.
Kako si uspio dobiti 17a profil ?
Inače, line attenuation naraste od 2-4 kada prelaziš s ADSLa na VDSL.
Nisu mi htjeli na 08009000 dignit upload sa 3 na 5 pa sam prije par dana poslo e-mail tehnickoj podrsci da mi dignu upload i umjesto 8b stave 17a.
Molim savjete, jel ovo znak da je moja parica u jako lošem stanju, meni se čini da je a što vi kažete?
down 1.7 up 10.5db
Ne može na toj liniji više od 6.5. Moglo bi kad bi bile bolje instalacije.
Imam jedno pitanje. Iskon je rekao da će do kraja ovog mjeseca provesti svoju infrastrukturu. E sad, sta to znaci za mene?
Hocu ili imati istu paricu, tj. hocu li mocu imati vecu brzinu ili ce reci da sam preudaljen od centrale. Kako to njihovo radi? FTTC ili?
Molim savjete, jel ovo znak da je moja parica u jako lošem stanju, meni se čini da je a što vi kažete?
down 1.7 up 10.5db
Živi očaj. Za početak, prekontroliraj spojeve u kući (utičnice i to). Ako i dalje hebe, fino zovi svaki dan dok ti ne osiguraju stabilnih 4mbit sa normalnim marginama (barem 8/8 i uz taj isti attenuation rate koji imaš).
Ne može na toj liniji više od 6.5. Moglo bi kad bi bile bolje instalacije.
Imam jedno pitanje. Iskon je rekao da će do kraja ovog mjeseca provesti svoju infrastrukturu. E sad, sta to znaci za mene?
Hocu ili imati istu paricu, tj. hocu li mocu imati vecu brzinu ili ce reci da sam preudaljen od centrale. Kako to njihovo radi? FTTC ili?
Vjerojatno će napraviti svoju centralu ili dodati svoju opremu u postojeću od T-coma (kolokacija).
Ne ide FTTC nego klasični bakar i to preko T-com infrastrukture (jer je T-com "vlasnik" DTK mreže koju koriste svi osim Metroneta i VIPa/Bneta).
I ne znam otkud vam ideja da će VDSL ići preko optike (FTTC). To nema smisla. Ako već rade FTTC, pustit će "obični" ADSL tih 200-500 metara. VDSL se pušta po dobrim paricama ispod 1800 metara.
Znaci bit ce mi ista situacija na iskonovoj infrastrukturi kao i na tcomovoj? Nema vdsla onda za mene.
Zovi, gnjavi, žali se...
down 1.7 up 10.5db
Živi očaj. Za početak, prekontroliraj spojeve u kući (utičnice i to). Ako i dalje hebe, fino zovi svaki dan dok ti ne osiguraju stabilnih 4mbit sa normalnim marginama (barem 8/8 i uz taj isti attenuation rate koji imaš).
Na Optimi sam paket 10 mbps, jel moguće da je zbog loše parice povećan toliko line attenuation, jer kazem agent je rekao da nisam daleko od centrale a sad ispadam da jesam. Pucanja veze nije bilo.
Dakle, HT kao jedini vlasnik TK mreze u RH radi na realizaciji FTTC-a, dakle skracivanja postojecih petlji. Sto ce FTTC donest, malo zescu glupost, dakle korisnici kojo su mogli ici preko centrale od nekog drugog operatera vise to nece moci jer FTTC ce biti samo HT-ov, naravno ht ce to iznajmit i korisnici optime, iskona itd ce moci ici na te ajmo reci izdvojene mini centrale ali kao bitstream korisnici, znaci nadzor i opravljanje DSLAM-ima ima samo ht.
Svi dslami koji ce se naci u ormarima na ulicama ce biti VDSL2 tipa, te VOIP CPS kartice za korianike koji nemaju niti jednu dsl uslugu.
Plan je sljedeci, dakle glavna centrala se nalazi vecinom u centru nekog grada, neki korisnici su od nje po raznim ulicama odalje i i po vise od 2.5 km, postojeci podzemni kabal ce se rasijeci na odredenim mjestima, na to mijesto montirati ormar s popratnom opremom i do tog ormara ide optika, a odatle dalje korisnicima po istom onom bakru ko i do sad sto au imali ide VDSL2 usluga.
Prva faza je priprema i postavlajne optike i opreme, onda ce se u jednom danu kabal postojeci rasijeci, korisnici prebacit na novi cntralu i ici i mijenjati modemi za VDSL kompatibilen.
Oni koji su u to vrijeme na optimi, iskon narancastoj, postat ce bitstream korisnici gdje ce optima, iskon itd isporucit svje modeme. Plan da korisnici budu tokom radova svega par sati bez interneta i svih usluga.
Kad i gdhe jos nije definirano ali ide se od onih najveceg prioriteta koji treno ili ne mogu imat uopce internet ili mogu ostvarit brzine od manje od 1Mbit.