Internet na više ADSL (RJ45) utičnica

poruka: 16
|
čitano: 32.242
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

Pozdrav svima,

korisnik sam Optiminog ADSL-a, mada mislim da operater za rješavanje mog problema nije važan. Imam Optimin O3 paket, što znači da sam korisnik telefonske usluge, interneta i njihovog TV paketa. Instalacijski setup je čista klasika, iz telefonske utičnice ide telefonski kabel (RJ-11) prema splitteru, a od tuda se telefonski kabel grana prema telefonu i routeru. Router je LAN Ethernet (UTP RJ-45) kabelom povezan s Optiminim TV receiverom, a također propagira Wi-fi signal po cijeloj kući.

Međutim, ja po kući u svakoj sobi imam UTP mrežne utičnice, UTP kabeli su razvučeni po cijeloj kući. Ja želim iskoristiti sve UTP utičnice koje su već postavljene. tako da svaka ima internet priključak, te da se na kraju bilo koji uređaj može spojiti UTP kabelom na tu utičnicu.

Kako to mogu napraviti ?  Da li to moram sam, da li mi to može operater ponuditi ? Ako ne bavi li se time koja firma, koje su cijene ? Moram li kupovati switcheve, ima li igdje neka schema, knjiga, bilo što gdje se može vidjeti kako to napraviti.

Hvala svima na pomoći.

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.3.2016 15:50 (Kobe24).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Internet na više ADSL (RJ45) utičnica
Kobe24 kaže...

Međutim, ja po kući u svakoj sobi imam UTP mrežne utičnice, UTP kabeli su razvučeni po cijeloj kući. Ja želim iskoristiti sve UTP utičnice koje su već postavljene. tako da svaka ima internet priključak, te da se na kraju bilo koji uređaj može spojiti UTP kabelom na tu utičnicu.

ovisi kako su ti razvedeni kablovi do tih utičnica. ja sam nedavno uvodio internet i telefon u svoj novi stan koji isto u svakoj sobi ima utičnicu sa dva ulaza, i pitao instalatera (t-comov) da isproba da li druge utičnice rade i ispalo je da su priključenjem na paricu sve utičnice postale aktivne, da mogu spojiti ruter u svaku od njih i da će raditi. e sad, instalater mi je rekao da baš nije dobro da je to tako jer da bi mogle nastati smetnje ako uključim još nekaj , no kako sve ide kroz taj jedan ruter (telefon,net,maxtv) nemam ni potrebe priključivati još nešto pa mi to nije neki problem. ako je kod tebe isti slučaj da su sve utičnice na isti način aktivne, moguće da bi bilo problema, pa da bi morao mijenjati kako su ti te utičnice spojene, da ti jedna bude glavna spojena na paricu, a da ostale čine internu mrežu , pa da je ruter spojen na tu glavnu utičnicu a onda kablom spojiti ga još i na susjednu utičnicu da šalje signal u tu internu mrežu. siguran sam da tu ima stručnijih ljudi koji će ti to moći preciznije i točnije savjetovati, ovako si ja to zamišljam

17 godina

Ako su ti svi utp kabeli dovedeni do jednog mjesta onda ti nije problem staviti ih u funkciju. Kupis switcha od koliko treabs portova (4,8,16...) i sve uticnice spojis na switch + dolaz s rutera.

Ohne Audi geht es nicht..
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

Hvala na odgovorima, odgovorili ste mi ono što sam već okvirno znao. Ima li možda što detaljnije, neka knjiga, schema o tome, firme koje se time bave ?

15 godina
neaktivan
Kobe24 kaže...

Hvala na odgovorima, odgovorili ste mi ono što sam već okvirno znao. Ima li možda što detaljnije, neka knjiga, schema o tome, firme koje se time bave ?

nema ti tu puno filozofije, to možeš i sam odraditi.. samo nam prvo moraš reći gdje ti te rj45 utičnice završavaju, pretpostavljam da imaš neko "centralno" mjesto sa panelom ili više utičnica?

the problem with my brain is the left side has nothing right in it, and the right side has nothing left in it.
16 godina

RJ-45 kabeli završavaju u prizemlju, gdje je i glavni telefonski priključak, međutim nisu još spojeni na ništa.

15 godina
neaktivan

Spojiš telefonski kabel na ruter dobiven od pružatelja Internet usluge zatim spojiš UTP kablom ruter sa switch-om, a na switch spojiš sve ostale utp-ove

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.3.2016 15:30 (Wuk19).
16 godina

Moja je ideja uzet ormarić i stavit ga u prizemlje. Evo plan, idemo putanjom od vanjske telefonske linije prema svakoj pojedinoj utičnici u svakoj sobi.

U ormariću u prizemlju bi se glavni telefonski kabel spojio na splitter, koji bi bio povezan sa routerom, a router bi bio povezan sa switchom.

telefonski kabel => splitter => router => switch

Switch bi naravno preko patch panela bio povezan sa svakom pojedinom utičnicom u svakoj sobi na svakom katu. Na svakom katu bih imao i jedan wifi emiter.

RJ45 kabela ima otprilike 6-7 po katu, ugrubo amo reć da ih je 20-tak ukupno.

Koji switch kupiti da propusnost mreže bude ok, dolazna ukupna brzina interneta je zasad 30 Mbit/s. možda najbolje da kupim neki 100 Mbit/s switch ? Preporuke ?

Koji ormarić uzeti i gdje je to povoljno, u nas ili naručiti iz vana. Računajte da bi u ormarić ubacio još parlafon, čvorište koaksijalnog kabela, + splitter, router, patch panel i switch.

Ako sam što zeznio u planiranju ispravite me :)

16 godina

Još jedno pitanje, da li ovakav razdjeljnik, može okupiti sve UTP kabele na jednom katu, i preko jednog jedinog kabela nadalje sve dovest do glavnog ormara  u kojemu je glavni switch.

https://www.elmaz.hr/upload/Slike/37531.1.jpg

Ili ne može, nego taj okupljivač kabela na katu mora biti dodatni switch.

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.3.2016 20:13 (Kobe24).

0 0 hvala 0
14 godina

Zašto jednostavno ne kupiš switch. Ako ti iz svih soba UTP kabeli idu na jedno mjesto, spoji ih u switch. Switch poveži sa ADSL routerom i to je to. U svakoj sobi imaš net. Kao što su kolege već iznad napisali. Osim ako ne želiš nešto drugo..

16 godina

Vidi problema. Pogledao sam detaljnije sve stanove i ovo je šema.

3 su kata. Svaki kat ima provučene UTP kabele do svih utičnica, i na svakom katu ti su UTP kabeli centralizirani na jednom mjestu na katu.

Sa 3 kata treba povuć te UTP kabele do prizemlja jer je tamo spoj na telefon, splitter, router, i glavni switch. E sad, ili sa svakog kata vučem 5-6 UTP kablova, što je ukupno 3* 5-6 = 20-tak do glavnog switcha.

Opcija B, na svakom katu imam razdjeljnik kao sa slike gori, i vučem 1 kabel s kata, znači 3 kata, 3 kabela do switcha u prizemlju.

Opcija C, razdjeljnik ne radi, onaj gore sa slike, već moram na svakom katu također imati switch ako želim dovući 1 kabel do glavnog switcha u prizemlju.

-> kat 1 (5,6 kabela na jednom mjestu gdje svaki vodi do pojedinačnih utičnica)
prizemlje (glavni switch) -> kat 2 (5,6 kabela na jednom mjestu gdje svaki vodi do pojedinačnih utičnica)

-> kat 3 (5,6 kabela na jednom mjestu gdje svaki vodi do pojedinačnih utičnica)

E sad, što mora biti na katovima, dodatni switch ako želim vuć 1 kabel prema prizemlju, ili neki jednostavni UTP razdjeljnik ili lopov.

U suprotnom moram sa svakog kata vuć 5-6 kabela prema prizemlju, što je ukupno 20-tak kabela.
Usput ću ih još prespojiti nečim što se zove RJ45 coupler (jer ih moram nastaviti sa svakog kata do prizemlja), ne bi tu trebao biti neki gubitak signala.

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.3.2016 20:35 (Kobe24).
15 godina

Svaki kat onda spoji na svoj switch  i onda iz svakog switcha povuci dolje na adsl ruter. Pretpostavljam da bi on trebao imati dosta slobodnih mjesta. Jedan si rekao da ti ide u IPTV + 3 ulaza dodatno trebaš  za svaki kat. Sveukupno znači ruter mora imati 4 RJ45 ulaza. Znači trebaš kupiti 3 switcha sa onoliko ulaza koliko imaš utičnica na katu.

Moj PC  
2 0 hvala 1
16 godina

Hvala, to znači da neki dummy katni RJ45 razdjeljnik (lopov kao strujni npr.) jednostavno ne može funkcionirati i voditi sve do glavnog switcha nego moraju postojati zasebni switchevi po katovima ?

Edit: guram ovo rješenje s razdjeljnicima ako je to teoretski moguće jer su oni maleni i mogu ih ugurat u zid bez da se vide, a switch mi je prevelik da ga skrijem u zid.

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.3.2016 20:44 (Kobe24).
15 godina

Tako je, nikakvi razdjelnici, tome služi switch.

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina

Hvala.

15 godina

S tim da nemoj zaboraviti kad uzimaš switcheve da trebaš osim broja utičnica računati i na onaj 1 dodatno koji ti ide dolje prema ruteru. Znači rekao si 5,6 utičnica + jedan koji ide u ruter, trebaš 8-port switch. Npr. https://neutrinomobile.hr/tp-link-tl-sf1008d.htm 

Znači trebaš sa minimalno 7 portova a takav ne postoji, postoje sa 8 portova.

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.3.2016 20:56 (dastefan).
Moj PC  
0 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice