Slušalice za glazbu - tema za izbor izdvojena tema

poruka: 4.398
|
čitano: 1.389.521
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
odjavljen
Slušalice za glazbu - tema za izbor

@athlon64

Prethodni post post nije bio upućen direktno tebi, već i ostalima koji treže savjete pri kupnji slušalica i neznaju što znače ovo što piše u specifikacijama(isto tako planiram i sada). Isprike ako je izgledalo da ti pametujem. 

Izolacija je isto bitna, ali je ona nešto što se može testiranti samo isprobavanjem slušalica. Ako ti je do što manjeg harmoničkog izobličenja tada upravo trebaš slušalice koje što manje opterećuju izvor(po pitanju snage) i daju što veći faktor potiskivanja(omjer impedancije slušalica kroz impedancija izvora).

Poanta prethodnog posta nije bila da svi morate kupiti slušalice velike osjetljivosti, već koje specifikacije morate gledati ako smatrate da trebate glasnije slušalice. Isto tako nigdje nisam rekao da je osjetljivost najvežnija specifikacija, već da je osjetljivost od većine ponuđenih najkorisnija.

Amplitudna karakteristika pojačala(izvora) upravo govori kolika je razina amplitude izlaznog signala ovisn o frekvenciji. Da bi dobili jači "bass" u odnosu na više frekvencije amplituda signala na nižim frekvencijama mora biti veća od one na višim. Iznos amplitude ovisi o omjeru impedancije slušalica i impedancije izvora. Pošto je taj omjer, Faktor potiskivanja mali, amplitudna karakteristika izgleda prilično loše. To znači ako imate skuplje slušalice koje se reklamiraju da imaju izraženiji "bass" i nekvalitetan izlaz izvora(velika izlazna impedancija) krajni rezultat je očekivano loš, bez obzira kako kvalitetne slušalice imali.

Korekcija amplitudne karakteristike je jednostavna. Trebamo samo ekvilajzer, odnosno prigušiti neželjene frekvencijske pojaseve i pojačati željene. Što više frekvencijskih pojaseva - to bolje(možemo biti precizniji). Tako se sa velikim SPL-om dobiva dobar "bass". Onaj koji zna koristiti ekvilajzer može uštedjeti puno novaca na slušalicama.

Glazba se ne može generalizirati(ova ima puno "bassa", ona je spora, treća ima puno visokih tonova......). Primjerice neki dijelovi(sa topovima) "

" od Čajkovskog mogu pošteno razgibati subove, čak i bolje od neke elektronske glazbe.

Primjer amplitudne karakteristike Primjer amplitudne karakteristike
elCid

1 0 hvala 0
15 godina

Ma nije izgledalo kao da pametujes nego sam dobio dojam glasnije = bolje. Slusalice visoke i niske kvalitete se slusanjem moze razdijelit i na 70Db pritiska. SPL nema veze s kvalitetom zvuka. Ali ovo sto si napisao nisam znao. Dakle impendancija zavojnice govori nesto o samim slusalicama tj kako zvuce? Odnosno zelis rec da slusalice nize impendacije imajuj manje harmonicko izoblicenje? Nisam to znao. Kako to ide kod zvucnika? Tj zasto su velike klubske i koncertne razglasne kutije obicno 2 do 4 ohma a kucni hi/fi uglavnom 8 ? Kako se impendancija odrazava na kvalitetu reprodukcije zvucnika?

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Slušalice za glazbu - tema za izbor
athlon64 kaže...

Tj zasto su velike klubske i koncertne razglasne kutije obicno 2 do 4 ohma a kucni hi/fi uglavnom 8 ? Kako se impendancija odrazava na kvalitetu reprodukcije zvucnika?

Zato da ne moraš uložiti veliku snagu da bi dobio na izlazu veliku snagu. Dodatno, ti zvučnici su obavezno visoke osjetljivosti, reda 95 dB pa na više.

No grijanje pojačala je problem sa zvučnicima niskih impedanci - još ako nisu kvalitetno napravljeni pa im impedanca gadno padne na nekim frekvencijama - ode pojačalo.

Living on my planet is so easy; there is peace, there is love and there is ecstasy.
15 godina
protjeran

Soundmagic E10 je dobio nagradu drugu godinu zaredom kao bestbuy slusalice do 350 kn, jel tko isprobao?

Informatičarski haiku: Jebo te, Ne radi, Opet | HTC Hero - iPhone 3GS - Nexus S - Nexus 7 - Htc 8S - iPhone 4 - Galaxy S2 - HTC Sensation - Lumia 625
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.6.2014 14:23 (EZY-E).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Father_Dougal kaže...
athlon64 kaže...

Tj zasto su velike klubske i koncertne razglasne kutije obicno 2 do 4 ohma a kucni hi/fi uglavnom 8 ? Kako se impendancija odrazava na kvalitetu reprodukcije zvucnika?

Zato da ne moraš uložiti veliku snagu da bi dobio na izlazu veliku snagu. Dodatno, ti zvučnici su obavezno visoke osjetljivosti, reda 95 dB pa na više.

No grijanje pojačala je problem sa zvučnicima niskih impedanci - još ako nisu kvalitetno napravljeni pa im impedanca gadno padne na nekim frekvencijama - ode pojačalo.

Da da, tako je. Zvucnik nize impendancije moze iz pojacala izvuc vise snage ali se pojacalo zato grije vise. Btw kako impendancija moze padat na razlicitim frekvencijama? Zar to nebi trebala bit konstanta koju određuje velicina i debljina zavojnice?

EDIT: Narucene JBL J33 :) 

17 godina
athlon64 kaže...

Da da, tako je. Zvucnik nize impendancije moze iz pojacala izvuc vise snage ali se pojacalo zato grije vise. Btw kako impendancija moze padat na razlicitim frekvencijama? Zar to nebi trebala bit konstanta koju određuje velicina i debljina zavojnice?

EDIT: Narucene JBL J33 :) 

Impedanca zvučnika je ovisna o audio frekvenciji. Postoji vrijednost nominalne impedance, to je, ajmo reći, najčešća kroz raspon, no na nekim frekvencijama impedanca može pasti ispod 4 oma, ili odletjeti na 16 oma - dobro konstruiran zvučnik neće imati velike varijacije, no loš zvučnik će jako varirati i time opterećivati pojačalo.
Ako ste ikada čuli za neki zvučnik da ga je teško ganjati, to je u biti to - treba mu jače pojačalo da ga može hendlati, neko koje ima veće zalihe snage.

Living on my planet is so easy; there is peace, there is love and there is ecstasy.
13 godina
odjavljen

Impedancija se sastoji od Ohmskog otpora, kapacitivne i reaktivne komponente. Zavojnica zvučnika(+žice) ima neki otpor, induktivitet i parazitni kapacitet. Z=R+j(2πfL - 1/(2πfC)). Kao što se vidi induktivni i kapacitivni otpor ovise o frekvenciji, stoga i impedancija ovisi o frekvenciji(neki zvučnici su više ohmskog karaktera, neki induktivnog). U specifikacijama se daje impedancija mjerena na nakoj frekvenciji (recimo 1kHz) - to se zove nominalna frekvencija.

Harmoničko izobličenje(THD) ovisi o faktoru potiskivanja(omjer impedancija trošila i izvora). Što je impedancija manja, faktor je manji. Mobiteli imaju izlaznu impedanciju reda 5Ω, zvučne kartice 10-20Ω, a audio pojačala reda 0,5Ω. Iz toga proizlazi da je bolje koristiti slušalice veće impedancije. Takve slušalice trebaju više snage što mobiteli ne mogu dati(više od 0,5Vrms na izlazu). Stoga je dobro imati slušalice što veće osjetljivosti da se što bolje iskoriste izlaz(snagu) bez potrebe za eksternim pojačalom. Ovaj pdf dokazuje ovu gore teoriju praktičnim mjerenjima.

(Primjer iz prakse) - Dolje su dani grafovi ovisnosti THD-a o frekvenciji integriranog audio pojačala LM3886. Prvi graf prikazuje THD sa impedancijom trošila od 4Ω, a drugi impedancijom 8Ω. Kod prvog je THD veći i napon napajanje je 56V(vrh-vrh). Kod drugog je THD manji zbog veće impedancije trošila ali trebamo veći napon napajanja(ulazna snaga) da dobijemo približno istu izlaznu snagu.

Prvi graf Prvi graf
Drugi graf Drugi graf
elCid

1 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

http://www.links.hr/?naziv=slusalice-coolermaster-storm-ceres-400-crne&option=artikl&id_artikl=100.506.458

što kažete za ovakve sluške jesu kvalitetne i jel imaju dobar bas? ugl za slušanje glazbe

Moj PC  
0 3 hvala 0
14 godina
Osjetljivost zvučnika je nebitan faktor za njihovu kvalitetu i zvuk koji reproduciranje!! Samim pojacalima je,sto osjetljiviji zvučnik to je lakše pojacalu za pogonit! Npr ja imam Opera Seconda koje znaju past i ispod 4Ohma,frend mi ima SF Guarneri kojima treba nuklearna elektrana da prosviraju,to ih ne čini lošim ,osim sto će vam novčanik bit osjetno tanji zbog kupovine adekvatnih pojačala! Stoga pozdravljam kuzenje u određene specifikacije uređaja,ali to ne govori bas puno o kvaliteti reprodukcije! Recenzije su tu da nas malo usmjeren kojim putem da krenemo,osobno kad kupujem nešto vise se vodi iskustvima ljudi koji posjeduju Ili su posjedovali dotični uređaj!
AUDIOFIL
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
volegradele kaže...
Osjetljivost zvučnika je nebitan faktor za njihovu kvalitetu i zvuk koji reproduciranje!! Samim pojacalima je,sto osjetljiviji zvučnik to je lakše pojacalu za pogonit! Npr ja imam Opera Seconda koje znaju past i ispod 4Ohma,frend mi ima SF Guarneri kojima treba nuklearna elektrana da prosviraju,to ih ne čini lošim ,osim sto će vam novčanik bit osjetno tanji zbog kupovine adekvatnih pojačala! Stoga pozdravljam kuzenje u određene specifikacije uređaja,ali to ne govori bas puno o kvaliteti reprodukcije! Recenzije su tu da nas malo usmjeren kojim putem da krenemo,osobno kad kupujem nešto vise se vodi iskustvima ljudi koji posjeduju Ili su posjedovali dotični uređaj!

Jasno. Dakle impendancija ne govori nista o akusticnim svojstvima zvucnika ali itekako govori sto zvucnik trazi od pojacala.

11 godina
neaktivan

hvala na doživljavanju

Moj PC  
4 1 hvala 0
15 godina
kiki005 kaže...

hvala na doživljavanju

Nitko tko je procitao tvoj post nije znao nista o tim slusalicama. Gdje je problem?

17 godina
kiki005 kaže...

hvala na doživljavanju

Pitao si u krivoj temi, takav si odgovor i dobio.

Twitter: @191x7
15 godina

Sigle JBL J33 :) 320kn iz svijet medija + 30kn postarina. Prvi dojmovi, kvaliteta izrade 11/10. Flat kabel, dodatni osigurac protiv cupanja kabela kod same slusalice, kutija za nošenje. Fantasticno. 

Udobnost 9/10... pero u ušima. Izolacija prilicno dobra kao i na svim drugim malo boljim in ear slusalicama. 

Sto se zvuka tice u recenzijama se piše da je bas dosta naglašen s cim se nebi slozio. Međutim to je vjerojatno zbog mojih navika pretjerivanja s basom. Ono sto je bitno je da je srednji i viši spektar frekvencija jako čist. Dakle i tu ide prilicno visoka ocjena. Nebi ih baš usporedio s svojim AKG k512MK2 koje korisim na pc-u ali su jako dobre za in-ear slusalice. Naravno pustio sam ih sad da se usviraju malo pa cemo vidjet kasnije. 

EDIT: Ali definitivno, ako imate problema s cestim mijenjanjem slusalica zbog guljenja kabela ovo je stvar za vas... u rukama daju feel da su neuništive. Flat kabel od vrha do dna. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.6.2014 18:47 (athlon64).
Moj PC  
5 0 hvala 0
14 godina

stigle xiaomi piston i slušalice su stvarno odlične. za oko 150kn neznam dal ima boljih slušalica. kada se kutija otvori stvarno ima miris po čokoladi {#} kvaliteta izrade kao i izgled je također na vrlo visokoj razini. još jedna odlika je što se ne mogu zapetljati, barem u mom slučaju, a stvarno sam ih miješao kroz ruke. jedna mana je što nisu baš najudobnije

Moj PC  
7 0 hvala 3
16 godina

Pozz, moze kakva preporuka in ear slusalica do 200 kn. Nemogu preko neta narucivati samo ducani.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Pozdrav

zanima me koje slusalice su najbolje za do 400kn. Najprivlacnije mi nekako djeluju AKG K512 MKII i Sennnheiser HD205.

Najbitnije je da slusalice budu jako udobne posto bi ih svakodnevno koristio visesatno. Koristio bi ih najvise za slusanje glazbe (uglavnom pop/rock) i opceniti rad s racunalom, rijetko za igranje.

Najvjerojatnije ce bit spojene na integriranu posto trenutno nemam novaca i za zvucnu karticu.

Hvala!

EDIT: i bitno mi je da su kvalitetno napravljene da ih mogu koristiti duze vrijeme, a ne da nakon par mjesci moram kupovat nove.

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.7.2014 23:21 (ShadoW).

0 0 hvala 0
15 godina
ShadoW kaže...

Pozdrav

zanima me koje slusalice su najbolje za do 400kn. Najprivlacnije mi nekako djeluju AKG K512 MKII i Sennnheiser HD205.

Najbitnije je da slusalice budu jako udobne posto bi ih svakodnevno koristio visesatno. Koristio bi ih najvise za slusanje glazbe (uglavnom pop/rock) i opceniti rad s racunalom, rijetko za igranje.

Najvjerojatnije ce bit spojene na integriranu posto trenutno nemam novaca i za zvucnu karticu.

Hvala!

EDIT: i bitno mi je da su kvalitetno napravljene da ih mogu koristiti duze vrijeme, a ne da nakon par mjesci moram kupovat nove.

Osobno koristim k512 MK2 na pc-u vec dvije godine. Ukoliko ti nije toliko bitna izuzetna izolacija i pretjeran bas mogle bi bit idealan izbor za tebe. Fenomenalno bistar i izbalansiran zvuk. Jako ugodne. I evo u vec 2 godine i nisu bas fizicki propale. Ali da, dobra diskretna zvucna im definitivno poboljsava kvalitetu. 

17 godina

hvala, to sam i pretpostavljao

a jel znas koja je tocno razlika izmedu k511 i k512 mkII posto vidim da bi k511 trebale biti nesto cvrsce dok bi ove trebale imati nesto bolij zvuk?

15 godina
ShadoW kaže...

hvala, to sam i pretpostavljao

a jel znas koja je tocno razlika izmedu k511 i k512 mkII posto vidim da bi k511 trebale biti nesto cvrsce dok bi ove trebale imati nesto bolij zvuk?

Nisam siguran stvarno.

Evo ti ovde moja recenzija ako zelis: 

http://www.bug.hr/forum/topic/periferija/akg-k512-mk2-recenzija/164926.aspx

11 godina
neaktivan

što kažete na Icy Box Big City Vibes

http://www.links.hr/?naziv=slusalice-icy-box-ib-hph2-gr-aktivna-redukcija-vanjskih-sumova-zelene&option=artikl&id_artikl=100.507.016

dali netko ima takve? jesu li dobre i dovoljno glasne?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
kiki005 kaže...

što kažete na Icy Box Big City Vibes

http://www.links.hr/?naziv=slusalice-icy-box-ib-hph2-gr-aktivna-redukcija-vanjskih-sumova-zelene&option=artikl&id_artikl=100.507.016

dali netko ima takve? jesu li dobre i dovoljno glasne?

Ako im specifikacije ne lažu, imaju 108-112 dB osjetljivosti, to je prilično glasno.

Kakav im je zvuk, to ne znam, nisam nikad čuo za njih.

14 godina
neaktivan

Trebao bih neku preporuku za slusalice do 700 kn over ear. Po mogucnosti da su i komforne. Moze i on ear

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.8.2014 18:40 (Camalus).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

jel ko probao tracks i tracks hd ( modeli v8 i v10) ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Može preporuka nekih bezicnih slusalica. Sa proslim zicanim sam vodio rat morao sam kad ukljucim slusalice u komp gasiti zvucnik i tako svako malo paliti gasiti jer mi treba oboje..ili utisati zvucnik na min jer inace zvuk ide i iz slusalica i zvucnika :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Pozdrav!

Trebaju mi slušalice preko glave, koristit ću ih za slušanje glazbe i za drum cover od metal pjesama, znači trebaju biti jako glasne i da se izvana ne čuju bubnjevi (Pogotovo činele).

Plaćanje: Gotovinom do 1000 kuna, ni lipu više. Hvala! 

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Ovak hitno mi treba nekakva preporuka za in-ear slusalice.

Općenito glazba,svirale bi elektronsku glazbu.

max 150kn i trebaju biti odma dostupne u Zagrebu,sutra bi si ih uzeo.

http://www.links.hr/?naziv=slusalice-coolermaster-storm-hc-300-in-ear-crne&option=artikl&id_artikl=100.506.555

Zasad to imam na umu,imali nešto bolje?

Prestanite stavljati zarez,tamo gdje je odavno trebala biti tocka!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Genius HS-G250, probaj u Instaru

[url=http://www.enjin.com/bf3-signature-generator][img]http://sigs.enjin.com/sig-bf3/680763f317669c2b.png[/img][/url]
16 godina

Može preporuka slušalica za glazbu, do 350 kn ? Po mogućnosti zatvorenog tipa. Slušam većinom classic rock 60-ih i 70-ih, alternativu 90-ih i tu i tamo heavy metal. Da imaju lijep i čisti bass, opet ne preizražen ko da slušam elektronsku mjuzu. Imam dosta FLAC materijala pa da se to iskoristi...

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Bok dečki.

Mogu li dobiti preporuku in ear slušalica za oko 200 kn +/- nekoliko kuna? Slušam pretežito rock, metal iz 70 i 80.

Trenutno imam AKG K319 koje nisu in ear i nije mi zvuk baš nešto.

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice