Općenito o miševima za igranje

poruka: 103
|
čitano: 59.501
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
moderator
offline
Općenito o miševima za igranje

Premda će sljedeći navod prosječnom korisniku možda zazvučati priglupo, igrači su uvjerljivo najzahtjevniji korisnici računalnih periferija, s posebnim naglaskom na miševima. Kako je riječ o uređajima koji su svojevrsni produžetak ruke i glavni "krivci" za brzinu i točnost prevođenja pokreta s radne površine na ekran, jasno je da zahtjevniji korisnici pred proizvođače postavljaju iznimno visoke kriterije po pitanju preciznosti, kvalitete izrade i, slijedom sve izraženijeg trenda, dodatnih mogućnosti. Srećom, iako bez revolucionarnih inovacija, optički sustavi miševa u proteklih su se nekoliko godina silno razvili, te su danas u stanju ponuditi fluidno praćenje pokreta o kakvom smo prije nekoliko godina mogli samo sanjati.

Smjena generacija
Od našeg zadnjeg većeg testa miševa za igrače, koji smo radili u trenutku kad su optički senzori s LE diodom gotovo potpuno potisnuli mehaničke miševe s kuglicom, a laserski senzori su tek počeli sramežljivo krčiti put do široke primjene, došlo je do još jedne svojevrsne smjene generacija. Naime, laserski senzori danas su standard, te se LED-ica može zateći isključivo u starijim uređajima koji su iz ovog ili onog razloga uspjeli opstati na tržištu dulje nego što je itko mogao predvidjeti, a spor, ali i siguran prodor na globalno tržište bilježi takozvana treća generacija optičkih sustava, kod kojih su LE dioda i laser zamijenjeni infracrvenim senzorom. Ovu tehnologiju osmislio je, razvio i prvi komercijalno primijenio Razer u svojim modelima DeathAdder, Diamondback 3G i Lachesis.


Osnovna ideja infracrvenog senzora i glavna prednost pred laserom i LED-icom jest smanjenje udaljenosti pri kojoj optički senzor još uvijek detektira pokrete kada je uređaj fizički odignut od radne površine. Ova anomalija predstavlja pozamašan problem igračima koji koriste nisku osjetljivost, jer su za izvođenje brzih manevara osuđeni na vrlo nagle pokrete mišem, uz obilatu upotrebu takozvanog "veslanja" - podizanja miša u trenutku kad se nađe na jednom od rubova podloge i vraćanja na suprotnu stranu. Kako se čitav opisani manevar vrši velikom brzinom, što znači da je miš tek neznatno odignut od podloge, u određenim situacijama može doći do potpuno neprihvatljive nehotične detekcije pokreta. Sposobnost infracrvenog senzora da potpuno prestane snimati podlogu i prepoznavati pokrete miša pri visini od 2.1 milimetra učinkovito rješava ovaj problem.


Nadalje, infracrveni senzor nadmašuje starije optičke senzore i po pitanju maksimalne brzine (IPS - Inches Per Second) - vrijednosti koja opisuje koliko je brzo miš moguće pomaknuti po podlozi, a da sam senzor pritom ne ostane bez informacija o trenutnom položaju, odnosno da uspije održati optimalnu preciznost. Deklariranu maksimalnu brzinu infracrvenog senzora od 60 IPS, što odgovara putu od 1.5 metara prevaljenom u jednoj sekundi, ljudska ruka na mišu ne može postići, tako da je i ovo potencijalno ograničenje dosadašnjih optičkih sustava iskorijenjeno.


Naravno, iz svega spomenutog prilično je jasno da su miševi s infracrvenim senzorima prvenstveno namijenjeni igračima koji preferiraju niske osjetljivosti, te se stoga u pravilu ugrađuju u lagane i vrlo upravljive uređaje. Glomazni miševi znatno su pogodniji za korisnike visokih osjetljivosti i ljubitelje sporijih igara, jer će im njihova stabilnost i masa vrlo pozitivno utjecati na preciznost i općenitu kontrolu nad igrama.
 
Pretpostavke i zablude
Uvriježeno, ali i ne pretjerano smisleno mišljenje mnogih korisnika jest da je najbolja baza za rangiranje miševa iznos njihove maksimalne optičke razlučivosti, koja se izražava u točkama po inču (DPI - Dots Per Inch). Riječ je o podatku koji govori za koliko će se piksela pokazivač pomaknuti kada miš prevali put od jednog inča, što jedino znači da ćete uređaje s vrlo visokim optičkim razlučivostima morati fizički manje pomicati da biste prevalili određeni put na ekranu. Miševi s visokim optičkim razlučivostima stoga su vrlo pogodni za korisnike vrlo velikih monitora, ili pak višemonitorskih sustava. Sama preciznost optičkog sustava, koja se često pogrešno izjednačuje s optičkom razlučivošću, sasvim je drugi parametar i nije ju moguće očitati s kutije.


Također valja imati na umu da specificirana maksimalna optička razlučivost često ne mora odgovarati stvarnoj, pri čemu se može povući paralela s famoznim označavanjem brzina odaziva matrica kod LCD monitora. Naime, kako bi na pakiranjima svojih proizvoda mogli navesti impresivne brojke, pojedini proizvođači pribjegavaju interpolaciji ili nekoj drugoj vrsti modifikacije leće optičkog senzora, što beziznimno rezultira nepredvidljivim i iole ozbiljnijem igraču neprihvatljivim ponašanjem u radu.
U najvećem broju slučajeva, optičke razlučivosti iznad 1.600 dpi većini korisnika neće biti pretjerano upotrebljive. Ipak, to nipošto ne znači da kvalitetne miševe s maksimalnim razlučivostima od dvije ili više tisuća točaka po inču treba izbjegavati - svaki od njih nudi mogućnost spuštanja na niže vrijednosti, bilo hardverski, bilo putem upravljačkih programa.


Osim optičkih razlučivosti, većina miševa novijeg datuma softverski je dobilo još jednu podesivu funkciju za čije smo podešavanje ranije morali posezati za potencijalno opasnim vanjskim aplikacijama. Riječ je o brzini uzorkovanja, a više o ovom parametru i načinu njegove provjere doznajte u jednom od okvira uz ovaj tekst.
 
Tehnološki napredak
Kao što smo ranije spomenuli, kod najozbiljnijih pretendenata za titulu ultimativnog igraćeg miša najnoviji trend je mogućnost hardverske modifikacije. Pritom ne mislimo isključivo na povećanje mase umetanjem utega, jer smo ovu zgodnu mogućnost vidjeli prije dvije godine kod prve revizije Logitechovog modela G5, već i na fizičku izmjenu dijelova oklopa. Tako ćete, primjerice, kod Microsoftovog Habua moći mijenjati dio s bočnim tipkama (u pakiranju su priložena dva modula s različitim rasporedom bočnih tipki), a kod Logitecha G9 birati vrstu pokrova. Izuzev širokog glatkog i nešto užeg hrapavog, Logitech će u bliskoj budućnosti lansirati još nekoliko tipova pokrova te time svojstva uređaja prilagođavati različitim potrebama korisnika.


Osim toga, najkvalitetniji miševi nude integriranu memoriju za spremanje korisničkih profila. Osnovna prednost ove funkcije jest zadržavanje željenih postavki (brzina uzorkovanja, optička razlučivost, funkcije tipki) bez obzira na koje se računalo uređaj poveže, a koliko vam je ovo svojstvo korisno i važno - prosudite sami.


Zanimljivo je da je dio visokokvalitetnih miševa za igranje dobio nekolicinu korisnih dodataka prvenstveno orijentiranih svakodnevnoj i uredskoj upotrebi, poput horizontalnog pomicanja ekrana pomoću kotačića. No, proizvođači koji se specijaliziraju za igraće periferije, poput Razera, još uvijek manje razmišljaju o tom aspektu svojih uređaja, a mnogo više o performansama u igrama.


Performanse optičkih senzora triju najvećih konkurenta u ovom tržišnom segmentu (Logitech, Microsoft i Razer) postale su vrlo slične i usporedive, tako da je miš za igranje u ovom trenutku bez pretjeranog razmišljanja moguće odabrati na temelju drugih faktora, poput dizajna (ergonomije), ponude tipki, mogućnosti prilagođavanja potrebama korisnika, cijene ili nečeg petog.
 
USB polling rate
Kao što je većini poznato, frekvencija uzorkovanja USB 2.0 porta iznosi 125 Hz, što znači da računalo prikuplja podatke svakih 8 milisekundi. Podizanjem ove frekvencije čitav se postupak ubrzava, tako da se pokreti miša detektiraju hitrije te sve zajedno rezultira dodatnim povećanjem preciznosti. Upravljački programi modernijih miševa dozvoljavaju njeno softversko namještanje i to u rasponu od 125 do čak 1.000 Hz. Ipak, budući da je razlika u vremenu odaziva kod frekvencija od 500 Hz i 1.000 Hz svega 1 ms, a povećanje uzorkovanja zahtjeva određeni dio procesorskog vremena, većina igrača se slaže da 500 Hz (2 ms) predstavlja optimalni izbor. Ukoliko želite provjeriti brzinu uzorkovanja USB porta na koji je priključen vaš miš, upućujemo vas na malenu aplikaciju Mouse Rate Checker.

Korisni dodaci
Teflonske nožice miševa, koliko god otporne i izdržljive, s vremenom će se neminovno istrošiti, no potrebe za drastičnim potezima poput kupnje novog uređaja nema - jednostavno rješenje ovog problema jest nabavka dodatnih teflonskih nožica ili pak teflonske trake. Hrvatske trgovine koje u svojoj ponudi drže dodatke za igrače redovito nude jedan ili oba ova dodatka, a budući da im cijena ne prelazi nekoliko desetaka kuna, mnogi igrači ih kupuju i koriste na mjesečnoj bazi.


Osim toga, pojedini igrači ne mogu izaći na kraj sa žicom svojih miševa. Premda po tom pitanju preferiramo rješenja iz kućne radinosti, poput jednostavnog fiksiranja žice samoljepljivom trakom, zahtjevniji korisnici mogu posegnuti za posebnim vodilicama žice, poput poznatog Mouse Bungeeja kojeg proizvodi Raptor Gaming.
 
Korisni linkovi:
Detaljne specifikacije infracrvenog senzora
Mouse Rate Checker
 
Ostatak teksta, zajedno s usporednim testom najzanimljivijih miševa i podloga za igranje dostupnih na domaćem tržištu, možete pročitati u Bugu 181 - prosinac 2007.

 

Work is for people who suck at video games.
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.3.2008 12:42 (Davor).
Moj PC  
10 0 hvala 8
16 godina
neaktivan
offline
Općenito o miševima za igranje

evo jedan zgodan link, cisto da se stvari stave u perspektivu, bez uzimanja strana tko je /sto je bolje

 

ESReality MouseScore 2007

 
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
offline
RE: Općenito o miševima za igranje
Naisao sam pocetkom 2007. godine na taj tekst i procitao svih dvadeset i nesto sitno stranica. Teoretski, stvar je vrlo dobro napisana i izgledala mi je kao jedna od najbolje obradjenih tema te vrste, no sve je palo u vodu kad sam dosao do kraja i vidio rezultate testiranja.

Rezultati dobiveni takvom testnom metodologijom u slucaju nekih miseva jednostavno ne odgovaraju stvarnom stanju stvari. Bez da ih sad pretjerano analiziram i usporedjujem sa svojim rezultatima, prvi mi u oci upada Krait, koji je daleko daleko previsoko u odnosu na pojedine miseve koji su se nasli ispod njega.

Osobno testiranju miseva pristupam na nacin da specifikacije gledam nakon sto ih iskusam u akciji (UT, UT 2004, UT 3... hm, uocava li netko obrazac? :D), tako da sve dojmove prikupljam iskljucivo s obzirom na ono sto mi oni "govore" u radu. Ako mis ima jako precizan senzor i kvalitetno se ponasa u "teskim uvjetima", korisniku ce biti sasvim svejedno ima li 2.500, 3.000 ili 18.000 dpi, ovakvu ili onakvu akceleraciju ili nesto trece - te podatke ionako svatko mjeri na svoj nacin :)
16 godina
neaktivan
offline
RE: Općenito o miševima za igranje

apsolutno se slazem da je na kraju sve subjektivno do korisnika, npr (moj slucaj) nakon 2.5 god preinstaliran op sistem i nemoguce podesiti misa (sav hw je isti, mozda noviji driveri) kako je to bilo prije, jednostavno covjeka dovodi do ludila

jer kad se naviknete na nesto, to je to, i nemoze vam nitko dokazati nista protivno, stvar navike i ljudske inercije

 

doticni test netreba gledati sa strane proizvodjaca hw vec cisto teoretski "pohvatati" tematiku

 

sto se pak dizanja takta usb-a tice treba biti oprezan, promjene su na nivou OS-a, znaci svi usb portovi/kontroleri, nema problema ako imate samo glodavca na usb-u, no ljudi su prijavljivali probleme s periferijama kao sto su printeri i scaneri

15 godina
protjeran
offline
RE: Općenito o miševima za igranje

najbloji je mis g5 od logitech-a

 

15 godina
offline
RE: Općenito o miševima za igranje

Općenito o miševima za igranje hhmmmm

Ti miševi kao što su G9 su precizni ko kirurški nož.

H4|{1r4nj3 j3 µmj37n0$7 4 n3 2£0(1n. Ako ovo možeš pročitat e onda si haker.
15 godina
protjeran
offline
Općenito o miševima za igranje

Ništa... Možda nešto kao ja: uzmem pretplatu za MaxTV 18 mjeseci, dobijem Logitech miš i tipkovnicu (btw wireless!) za 1 KN. Sve 5! lol

Intel Core 2 Quad Q6600, Gigabyte EX38-DS4, DDR2 4GB, 2x2048, Samsung 320GB SATA II 16MB, Colors-IT L8029-C43, Chieftec Turbo Series 850W, ATI Radeon Sapphire HD4870, Creative Labs X-Fi XtremeMusic
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
offline
Općenito o miševima za igranje

Ponosni dugogodišnji vlasnik Logitech-a MX518 i MX1000!

 

Jedini miš kojim bizamijenio MX518 je G5, izvana su gotovo isti a o performansama nema smisla ni pričati...

"Um caruje, Dundo Maroje..."
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Općenito o miševima za igranje

a dali se puno razlikuju g5 starija i nova serija? vidio sam šta ima bolje nova verzija a me zanima dali se isplati dati još 150kn za noviju verziju?

q6600, 8800gt, 2gb ram, 500gb hdd, gigabyte p35 ds3....
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
RE: Općenito o miševima za igranje
pajic3 kaže...

a dali se puno razlikuju g5 starija i nova serija? vidio sam šta ima bolje nova verzija a me zanima dali se isplati dati još 150kn za noviju verziju?

  Skoro da je sve isto...
Novija verzija tj G5 v.2 ima jednu tipku više i ima drukciji grip ostalo je sve isto IMHO 
May The Force be With You DuDe!
15 godina
neaktivan
offline
RE: Općenito o miševima za igranje

dali se više isplati uzet mx518 ili nadodat još duplo više (200kn) i kupit g5?

q6600, 8800gt, 2gb ram, 500gb hdd, gigabyte p35 ds3....
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.8.2008 0:15 (pajic3).
16 godina
neaktivan
offline
RE: Općenito o miševima za igranje
pajic3 kaže...

dali se više isplati uzet mx518 ili nadodat još duplo više (200kn) i kupit g5?

  Uf.. teško pitanje...
Ovisi sve o tebi. Moj savijet ti je da ako mozeš isprobaš prije kupnje oba dva miša pogledaj kako ti koji lezi u ruci. Iako im je oblik skroz slican.
I jednostavo se odluci.... MX518 ti ima 1600dpi a g5 2000dpi-a i one uber utegice...
Znam neke ljude s kojima sam igrao davno CoD2 pa su prelazili sa MX518 na G5 i neki su se preporodili dok je drugima bio uzasan i vracali su se natrag na starog glodavca.
Tako da sve ovisi od ruke do ruke.. 
BTW ako kupuješ kupi u Ve-milu tamo ti je sad akcija... 
May The Force be With You DuDe!
16 godina
neaktivan
offline
RE: Općenito o miševima za igranje
pajic3 kaže...

dali se više isplati uzet mx518 ili nadodat još duplo više (200kn) i kupit g5?

 IMHO ne.
16 godina
neaktivan
offline
RE: Općenito o miševima za igranje

krivo.

Igrao sam Cod i Cod2 preko 3 god na oba misa i mogu reci da je g5 osjetno bolji.

www.g2top.org
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.8.2008 18:13 (maki).
15 godina
neaktivan
offline
Općenito o miševima za igranje

imam MX518 kupljen povodom akcije u ve-mila i oduševljen sam

92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
offline
Općenito o miševima za igranje

g9 ili g7 najbolji su spoj najbolji misevi  s MX Revolution.

 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Općenito o miševima za igranje

Osobno imam G5 i radi savrseno (oni uzeti odozada nemaju smisla,osim da dam svojem kucnom ljubimcu da bilda s time Bogataš ) ali sam jednako dobro igrao recimo FPS pucacine sa Obicnim Logitech pilot mouse USB (led) :)

Sve je stvar ukusa, a i para:)

Pozdrav, Calinjos
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Općenito o miševima za igranje

ja sam si isto uzeo u vemilu mx518 na akciji i meni je super!

q6600, 8800gt, 2gb ram, 500gb hdd, gigabyte p35 ds3....
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
RE: Općenito o miševima za igranje

Koja podloga za G9?

15 godina
offline
RE: Općenito o miševima za igranje
Darth Punisher kaže...
pajic3 kaže...

dali se više isplati uzet mx518 ili nadodat još duplo više (200kn) i kupit g5?

  Uf.. teško pitanje...
Ovisi sve o tebi. Moj savijet ti je da ako mozeš isprobaš prije kupnje oba dva miša pogledaj kako ti koji lezi u ruci. Iako im je oblik skroz slican.
I jednostavo se odluci.... MX518 ti ima 1600dpi a g5 2000dpi-a i one uber utegice...
Znam neke ljude s kojima sam igrao davno CoD2 pa su prelazili sa MX518 na G5 i neki su se preporodili dok je drugima bio uzasan i vracali su se natrag na starog glodavca.
Tako da sve ovisi od ruke do ruke.. 
BTW ako kupuješ kupi u Ve-milu tamo ti je sad akcija... 
 Joj joj, ko god ovo cita ne ne i ne... mozda je nesto jeftiniji, ali koliko ja znam jedino Feniks kompjutori nudi 5 godina garancije na g5, ako se nista nije promjenilo. Logitech daje 5g garancije medjutim kod nas gdje god sam gledo kad sam ga ja kupovo svi odma skresu iz nekog razloga 2 godine i prodaju sa 3 godine garancije, sto je debilno buduci da tvornicki dolazi sa 5 godina.


Ako se sta promjenilo upozorite me i onda se ispricavam, ali 2 godine garancije vise se ne isplati propustiti.
Mis je extremno kvalitetan, dizajn je super, meni dakako, dolazi sa 18 utega (po 8 sa 1.7 i 4.5 grama) tako da si mozete iskombinirati jaaako puno razlicitih tezina, ima 2k DPI (podesivo, dolazi predprogramiran sa 3 stupnja: 400, 1200 i 2k koji se jednostavno u bilo kojem trenu mijenjaju pa mozete recimo unutar same igre igrat sa 2k, recimo FPS neki i upalite sniper pa vam je to previse, pritiskom na jednu tipku smanjite, naciljate, ubijete, ugasite sniper povecate opet DPI i idete dalje) - s time da se moze uprogramirati do 5 razlicitih razlucivosti na taj nacin i mijenjate ih kad god ocete, zajedno s tezinom. Tj. mozete imati jako laganog misa sa nekih 800 DPI i "veslat" ako vas to veseli, a opet mozete i tezeg sa 2k DPI pa mijenjat ovisno o potrebi u bilo kojem trenutku....
Iskreno ja sam se preporodio odkad ga imam i mogu ga preporucit doista svakome.... mis je toliko prilagodljiv da nitko u mojoj kuci nema zamjerku, jer ja ga recimo drzim na 1800 DPI sto je mojima u kuci previse sa surfanje i tako, no nitko se ne buni, pritiskom na tipku smanje si na 400 kako su navikli sa onih kuglicnih 50kn miseva koje jos uvjek imaju na poslu i to je to.
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.9.2008 20:41 (Rhodin).
16 godina
neaktivan
offline
Općenito o miševima za igranje

Evo uvjerili ste me da si kupim 518

S BT58 se valjda nakon isteka 5 god (jasmstva) moze evoluirati na mx518. Mislim da za nekog ko se povremeno igra g5 je suvisno i da nisam pogrijesio. A mozda i pretjerujem.

 
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
offline
Općenito o miševima za igranje

kako kvalitetno zamjenit teflonske nožice???

ideš...
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.9.2009 10:39 (pad0branac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Općenito o miševima za igranje

Dobro receno, mogu testovi pokazivati sto god, no mis ili ti pase ili ne pase. Primjera radi probao sam Lachesisa, i đabe vrhunskih specifikacija, kada ja imam osjecaj da u ruci drzim kuplung za traktor (ili tako nesta). 

 

Najbolje mi pase Logitech g9, od svih isprobanih.  Koristim ga otkada se pojavio kod nas.

 

 

 
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
offline
Općenito o miševima za igranje

Možemo li i mi Hrvati ponuditi nešto na ovom području? Bolje je pitanje: Da li je to dozvoljeno?

Pogledajmo o kojim temama pišu ti "veliki" BUG-ovi novinari. Rasprava da li su "igre" ili "igrice"

gdje novinar "zna" kolko je teško i zahtjevno napisati jednu dobru igru i bori se za prava tih

stranih "developera" da se njihov teški rad i napor u stvaranju igre pravilno vrednuje a ne umanjuje

nazivom "igrica". Drugoj "veličini" je pak najveći problem u našoj državi što je zakon o pušenju

vratio stvari na staro, tj. kako je i bilo. Nijednom od njih nije ništa čudno što sa ja, kao jedan od

najboljih programera u Hrvatskoj, više od 8 godina živim bez ikakvog prihoda i bez zdrastvenog i

mirovinskog osiguranja. Zaj je zbilja takav zločin što sam se kao dobrovoljac borio za stvaranje

samostalne hrvatske države. Nisam bio ni na jednom razgovoru za posao niti su ti informatički

novinari koji se bore za prava stranih programera ikada napisali nešto o mojim muzičkim programima

(premda tu ima novosti kako u dizajnu tako i u opcijama na svjetskom nivou) i mojem pravu da

živim životom dostojnim čovjeka i primjereno mojem znaju i zaslugama za stvaranje države.

*********************************************

Obećano mi je da ću moći na prestojećem Jesenjem velesajmu (od 15-19.09.2009) na tematskom dijelu

Arca (paviljon 8) predstaviti svoju inovaciju "Elektronički bubnjevi za osobna računala". Ako se ne

umiješaju "više sile" (one iste koje su i do sada učinile sve da ja ne postojim u ovom društvu) onda

navratite i onda pogledajte napor jednog Hrvata da se ubaci u posao "zabavne potrošačke elektronike".

S obzirom da nemam nikakva sredstva za život, postavit ću tamo jedan šešir, pa svi koji mislite da to

nešto vrijedi moći ćete ubaciti kunu-dvije, da si bar mogu kupiti nekakav gablec (da ne sjedim tamo gladan

cijeli dan).

************************************************

Glavni razlog zašto ovo pišem je moja druga inovacija "Miš - apsolutni gospodar klikova", nastala iz moje

prve inovacije. Svi znate za video igre "Rock Band" i "Guitar Hero" koje se mogu izvoditi samo na video

kozolama Nintendo Wii, Microsoft XBox 360 te Sony Playstation 2/3. Oni su za sviranje bubnjeva upotrebili

joystick/joypad periferiju. Ja moje bubnjeve sviram na PC-ju preko tipkovnice i miša na koji su spojene pedale.

Za moje potrebe (način na koji sam ja dizajnirao i isprogramirao) nisu mi trebali pokreti miša tj. pozicioniranje

na ektranu već samo klikovi. Tako da mi je kontroler miša smješten u jednu kutijicu koja na sebi ima tri

konektora na koji se priključuje pedale (lijevi, sredni i desni klik).  No onda sam osmislio miša koji na sebi ima

dodatnu mogućnost za spajanje vanjskih pedala a bez njih radi kao i svaki standadni miš. Za spojeve sam

koristio RJ-11 telefonske priključke je su plastični (lagani) i ne opterećuju konstrukciju (težuna, ergonometrija).

Takva rješenja postoje vani, nazivaju se podni miševi, ali ovo je ipak nešto drugačije, postojećim miševima

dodaje novu funckionalnost uz vrlo minimalnu povećane troškove proizvodnje. Drugim riječima, ako se optički

miš sa 3 gumba može kupiti za 30-40 kuna, ovaj moj bi košta 40-50 kuna. No najvažnije od svega su principi.

Ako rade miševe sa dodavanjem utega onda mogu i sa tri piključka za vanjske pedale. Daljnje pitanje je što

sa pedalama. To je opet moja konstrukcija i iste takve kae sam ja napravio za sviranje bas i fus pedala mogu

se koristiti kao univerzalne pedale. I to u poptunosti može biti hrvatski proizvod. Kinezi bi to napravili iz plastike,

moga konstrukcija je iz drveta sa jednim "push button switch" (takvih nema u Europi, rade ih Kinezi za potrebe

japanskog tržišta a vrlo su jeftini). Daljnje pitanje je čemu bi služilo mogućnost da se može kliknuti miša nogama 

(a ne samo rukama). U Americi ta rješenja koriste u medicinske svrhe (i vrlo su skupa) dok postoji dosta programa

vezanih za video editiranje, snimanje govora kao i za zubarske intervencije (kamera na glavi, ruke drže instrumente

dok se onda nogama aktivira zoom in/zoom out na kameri) itd. Što se tiče igara na kompjuterima samo mašta je

ograničenje. Zašto konačno ne bismo igrali FIFA Soccer i samo pucali nogama (a sve druge operacije izvodili na

tikovnici rukama). Zašto joystick/joypad ne bi također imali priključke za vanjske pedale kao dodatnu mogućnost.

Ja ću na sajmu predstaviti moje bubnjeve ali i Electronic Arts "Rock Band Drum Set for Playstation 3"  kojima moj

program upravlja više nego dobro. Čisto kao usporedbu kako je cijeli svijet upotrebio joystick kao jedan uređaj a

ja dva (tipkovnicu i miša). Ali i da se vidi kako su oni također primjenili ovaj moj princip. Njihov joystick ima mogućnost

za priključivanje jedne vanjske pedale a to je bas pedala. Za spoj koriste mali 3,5 mm audio priključak. Njihova

pedala izgleda kao prava bubnjarska pedala ali radi kad se priključi na mog miša kao obična pedala a isto tako

i moje pedale rade kada se preko adaptera priključe na njihov joystick. Nema tu ništa mudro, samo dvije žice.

Ja nisam neki igrač video igara no vi koji jeste može dati svoje ideje i razmišljanja koliko vam se mogućnost da

u igrama možete po potrebi izvoditi neke akcije i nogama čini interesantom mogućnošću. I kako vam se sviđa

mogućnost da se tqkav miš prozvodi u Kini, pakira u Hrvatskoj zajedno sa pedalama i onda izvozi kao

hrvatski proizvod. Ima mi to budućnost, da li biste kupili takav proizvod.

 

Nino Rilović, autor audio programa KaPlaRe (karaoke) i N'keybDrum (bubnjevi)

 
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Općenito o miševima za igranje

Zasto neki bežični miševi ne hvataju dobro.a neki super sa iste udaljenosti od početnika?

 
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Općenito o miševima za igranje

pa uzmi genius bežićni za 100 kn i logitech mx performance za 600 kn.

 

koliko para toliko muzike

Promišljanje je posao mnogih; odlučivanje pak samo jednoga.
 
0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
offline
Općenito o miševima za igranje

Ja imam G500 Logitech na poklon od jednog forumaša odavde, odličan je. Prezadovoljan sa njime.

Slobodno stisni thumb down ako te to toliko pali [ZETOR Black Edition-SADA SA NOVIM GEFUFNAMA]
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Općenito o miševima za igranje

sve je stvar navikeNamigiva

 
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Općenito o miševima za igranje

Ja imam budget mišonju,al sam manje-više zadovoljan Verbatim Rapier V2..

 

170kn platio nov novcat,žao mi je jedino što tada nije bio dostupan Sharkoon Fireglider crni,brutalan miš za 199kn,links. Mislim da ne postoji veći best-buy već dugo na području miševa kao što je ovaj..

 

Zamijenit ću svoj prvom prilikom,čitaj plaća.Smijeh

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Općenito o miševima za igranje
Sta kazete na mis=Razer DeathAdder
[IMG]http://i47.tinypic.com/2l8xnh5.png[/IMG]
 
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice