Star Citizen izdvojena tema

poruka: 4.785
|
čitano: 867.679
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Star Citizen, Star Citizen - nickovi
16 godina
odjavljen
Re: Star Citizen

I meni je sporo i bezvezno, a imam još bolji. Jednostavno, događa se očekivano: engine je nedorastao space simu, davi se sadržajem koji je trenutno <1% očekivanog na sceni kad igra i ako konačno izađe.

17 godina
neaktivan

Koliko, realno, razlog tome može biti "da optimizacija nije još napravljena". Kako se uopce optimizira?

16 godina
odjavljen
mislav_01 kaže...

Koliko, realno, razlog tome može biti "da optimizacija nije još napravljena". Kako se uopce optimizira?

Htio bih napisati detaljno objašnjenje, započeo sam, a onda sam došao na ideju da dam primjere, slike, tablice, grafove... :)

Ukratko:

Ne postoji čarobni štapić optimizacije. Optimizacija je pojam koji je posve pogrešno shvaćen od 99% igrača i publike. To nije nešto što napraviš ili ne da igra radi brže, nego jednostavno rezanje mogućnosti i redukcija kvalitete da bi se dobile performanse tamo gdje su nedostatne. Ništa više.

Detaljno u TL;DR: CE je FPS engine i posve se dizajnom razlikuje od enginea kakav treba space sim. Zato je sporo i zato vjerojatno nikad neće radit dobro dok zapravo ne zamijene engine. 

12 godina
Tonči kaže...

Ne postoji čarobni štapić optimizacije. Optimizacija je pojam koji je posve pogrešno shvaćen od 99% igrača i publike. To nije nešto što napraviš ili ne da igra radi brže, nego jednostavno rezanje mogućnosti i redukcija kvalitete da bi se dobile performanse tamo gdje su nedostatne. Ništa više.

Ti si taj koji je pogresno shvatio. Optimizacija je kad popravis neki kod u igri koji nepotrebno trosi resurse. Kao npr. u DayZu kad igra rendera cijeli grad makar se ispred tebe nalazi zid i ti ne vidis grad od tog zida, znaci bespotrebno trosenje resursa.

16 godina
odjavljen

U igri koja izađe na tržište neće se nikad dogoditi da se renderira nešto što ne treba; to su osnove. Optimizacija može biti u algoritmu za VFC koji spominješ, ali ne u propustu kakav spominješ, koji se ne može dogoditi ili barem ne bi smio. To su onda bugovi, ne optimizacija.

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.1.2015 1:30 (Tonči).
16 godina
neaktivan
steelman kaže...
Tonči kaže...

Ti si taj koji je pogresno shvatio. Optimizacija je kad popravis neki kod u igri koji nepotrebno trosi resurse. Kao npr. u DayZu kad igra rendera cijeli grad makar se ispred tebe nalazi zid i ti ne vidis grad od tog zida, znaci bespotrebno trosenje resursa.

Koliko mi je poznato DayZ koristi iste algoritme za culling kao i Arma (occlusion i frustum) koji odlučuju šta se renda, a šta ne pa ako ti se renda nešto što ne bi trebalo, a imaš implementiran algoritam koji bi to trebao spriječiti onda je to bug i popravak tog bug-a nije optimizacija.

Optimizacija je npr. imamo svemirski brod čiji se LOD0 (brod sa najvišom razinom detaljnosti) renderira do 50 metara, a onda nastupa LOD1 (brod sa umanjenom razinom detaljnosti), no onda skužiš da ovo ne radi baš najbolje pa odlučiš da LOD1 nastupa na 25 umjesto 50 metara. To je primjer optimizacije, rezultat je veći framerate i nešto lošija kvaliteta prikaza. Drugi primjer bi recimo bio kako se često nešto updejta unutar simulacije, recimo da se nešto u simulaciji fizike kalkulira x puta u n vremena, a ti odlučiš to interpolirati malo pa je računica malo manje točna ali rezultat je da je framerate veći. Da sad ne nabrajam još primjera - optimizacija nije ništa drugo nego ovo što je Tonči rekao, kasapiš segmente dok ne radi zadovoljavajuće.

I possess a skill to google.
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.1.2015 2:43 (Minoza).
16 godina
Star Citizen

To će se sve dati namjestiti u naprednim grafičkim postavkama.

Tko ima zvijer od kompa će imati sve na ultra, a ostatak će morati par sati potrošiti da pronađe najbolje postavke za svoj komp.

I BF4 je bio najavljivan kao next gen graphic shooter, pa ga još uvijek poliraju, a igrači koji traže savršenstvo i dalje kukaju (a ja sam jedan od tih).

I još jedan osvrt sa drugog aspekta, bar je tako kod mene: što sam stariji to više očekujem od neke IGRE. Prije sam igrao i ako je bilo zabavno, to mi je bilo super, a danas mi se čini da igre idu više ka vizualnom izgledu nego zaraznoj igrivosti.

Za primjer tome: još uvijek mi se najviše igra NHL 98,ali o ukusima se ne raspravlja.

Ovo je bilo samo moje mišlljenje.

Nemožeš stisnut i prdnut.
Moj PC  
1 1 hvala 0
11 godina
protjeran
goodie kaže...

Tko ima zvijer od kompa će imati sve na ultra, a ostatak će morati par sati potrošiti da pronađe najbolje postavke za svoj komp.

Kada dođe do bitke npr 50v50 onda cemo svi imati iste postavke :)   uber low :p

www.mmo-balkan.com
16 godina
neaktivan
goodie kaže...

I BF4 je bio najavljivan kao next gen graphic shooter, pa ga još uvijek poliraju, a igrači koji traže savršenstvo i dalje kukaju (a ja sam jedan od tih).

I još jedan osvrt sa drugog aspekta, bar je tako kod mene: što sam stariji to više očekujem od neke IGRE. Prije sam igrao i ako je bilo zabavno, to mi je bilo super, a danas mi se čini da igre idu više ka vizualnom izgledu nego zaraznoj igrivosti.

Za primjer tome: još uvijek mi se najviše igra NHL 98,ali o ukusima se ne raspravlja.

Ovo je bilo samo moje mišlljenje.

NHL 98 je jedini hokejaski naslov koji sam igrao....dobre uspomene

sta se tice igrivosti i igranja, samo cu reci da sam na sale-u kupio commandosa i sve dijelove Half-Life-a i to sada igram...

A kada SC izadje omjer moje konfe sa zahtjevima igre ce biti isti kao Half Life 1 i sadasnje konfiguracije...hehehe

17 godina
Star Citizen

Nek uzmu engine od ove ekipe:
https://www.facebook.com/pages/Infinity-The-Quest-For-Earth/14345001234?fref=ts

Tak i tak taj Infinity se nije puno pomaknuo već više od 5 godina i developer kolko vidim, samo peglaju engine... Samo nek u taj engine ubace do sad napravljene assete iz SC i za par mj. imaju space sim sa planetarnim sljetanjima.

http://dejankober.com/, http://dd3d.hr/
Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina
Minoza kaže...

Optimizacija je npr. imamo svemirski brod čiji se LOD0 (brod sa najvišom razinom detaljnosti) renderira do 50 metara, a onda nastupa LOD1 (brod sa umanjenom razinom detaljnosti), no onda skužiš da ovo ne radi baš najbolje pa odlučiš da LOD1 nastupa na 25 umjesto 50 metara. To je primjer optimizacije, rezultat je veći framerate i nešto lošija kvaliteta prikaza. Drugi primjer bi recimo bio kako se često nešto updejta unutar simulacije, recimo da se nešto u simulaciji fizike kalkulira x puta u n vremena, a ti odlučiš to interpolirati malo pa je računica malo manje točna ali rezultat je da je framerate veći. Da sad ne nabrajam još primjera - optimizacija nije ništa drugo nego ovo što je Tonči rekao, kasapiš segmente dok ne radi zadovoljavajuće.

Dobro a zasto onda AMD i Nvidia zovu tu optimizacija drivera? Oni ne smanjuju postavke kak ti kazes nego mijenjaju drivere i igru da rade bolje. Optimization znaci da je nesto optimalno, znaci ako u nekoj igri ti renderas stvari koje ne vidis to znaci da igra nije napravljena optimalno. Ne mora biti bug kak ti kazes nego igra jednostavno nije napravljena dobro. Tonci je definirao rijec optimization kaj nema smisla jer moze imat vise znacenja.

In computer science, program optimization or software optimization is the process of modifying a software system to make some aspect of it work more efficiently or use fewer resources.

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.1.2015 12:24 (steelman).
17 godina
Cudim se kak se Tonci nije javil za radno mjesto SC-a. Milijuni, jacuzzi, cicke, a kad dode vrijeme izfusa u jednom vikendu i krecemo opet. Jos ako Berko uskoci bogte quadruple AAAAAAA naslov u 4 vikenda a ostane im za janjetinu, Vucu i jos jacuzzija... XD.
Steam: ukay1000 Xfire: ukay1000 LoL: Cquencer Molten WoW Warsong: Steelrock (ally)
17 godina
steelman kaže...
Minoza kaže...

Dobro a zasto onda AMD i Nvidia zovu tu optimizacija drivera? Oni ne smanjuju postavke kak ti kazes nego mijenjaju drivere i igru da rade bolje. Optimization znaci da je nesto optimalno, znaci ako u nekoj igri ti renderas stvari koje ne vidis to znaci da igra nije napravljena optimalno. Ne mora biti bug kak ti kazes nego igra jednostavno nije napravljena dobro. Tonci je definirao rijec optimization kaj nema smisla jer moze imat vise znacenja.

In computer science, program optimization or software optimization is the process of modifying a software system to make some aspect of it work more efficiently or use fewer resources.

Mješaš kruške i jabuke; optimizacija dirvera i optimizacija igre nisu isto. Igra može biti najoptimiziranija na svijetu, ali ako ju igraš na starim/lošim driverima, radi kojih tvoja grafička ne radi kak spada, igra bude trzala. S druge strane (što je ovdje slučaj), možeš imati najbolji hadware i drivere i sve ostale igre rade super, ali jedna ne; onda nije problem u hardware-u ili driverima, nego u igri. A tu je onda na developerima igre da naprave najbolje što mogu kako bi sama igra trošila resurse koje ima na raspolaganju najoptimalnije tj. nudila zadovoljavajuću količinu vizualnih "dobrota" sa zadovoljavajućom  količinom FPS-a. Naravno, tu ne škodi imati gro opcija u postavkama, tako da si sam korisnik može odabrati što od opcija mu ne treba, kako bi dobio bolje performanse na drugim stvarima.
A sama igra se može optimizirati na više načina; mogu se smanjiti detalji objekata, srezati rezolucije textura, smanjiti kompleksnost shadera, smanjiti količina fizikalnih kalkulacija, optimizacija LOD-ova; a "bootom line" je smanjiti broj "draw call-ova", tj. broj iscrtavanja elemenata za svaki frame koje grafička mora napravit. A taj broj u modernim igrama zna biti ogroman pogotovo sa PBR shaderima koji žderu resurse ko amer hamburgere. U zadnje vrijeme je količina polygona postala najmanji problem u igrama, jer se grafičke većinom dobro nose sa količinom polygona, ali razno-razni fancy shaderi su ti koji ubijaju performanse...
P.S. ako igra ima problem sa LOD-ovima, cullingom ili sličnim stvarima, to sve onda u osnovi spada pod bug-ove (npr. Assassins creed Unity je zoran primjer takvog "bug fest-a")

17 godina
ukay1000 kaže...
Cudim se kak se Tonci nije javil za radno mjesto SC-a. Milijuni, jacuzzi, cicke, a kad dode vrijeme izfusa u jednom vikendu i krecemo opet. Jos ako Berko uskoci bogte quadruple AAAAAAA naslov u 4 vikenda a ostane im za janjetinu, Vucu i jos jacuzzija... XD.

A jel može odojak umjesto janjetine? Ja sam ipak prigorac, tak da je nama pajcek svetinja (i gemišt)....

16 godina
odjavljen
ukay1000 kaže...

Zato što to traži preseljenje u zemlju gdje SC radi, a radni uvjeti su smeće pa i nemam neku želju. Već se pisalo ovdje o tome kako je raditi za CR-a.

17 godina
Ne kuzim kak radni uvjeti su smece kad govorimo o jacuzzijima, kavijarima i ostalim uzivancijama. Jos kad covjek tvog kalibra sve izfusa preko vikenda... - samo nebo je granica.
Steam: ukay1000 Xfire: ukay1000 LoL: Cquencer Molten WoW Warsong: Steelrock (ally)
17 godina
neaktivan
Tonči kaže...
ukay1000 kaže...

Zato što to traži preseljenje u zemlju gdje SC radi, a radni uvjeti su smeće pa i nemam neku želju. Već se pisalo ovdje o tome kako je raditi za CR-a.

To sam nešto nacuo. Volim citat sočne tračeve ima neki reddit thread ili sl. o tome? :D

16 godina
neaktivan
ukay1000 kaže...
Ne kuzim kak radni uvjeti su smece kad govorimo o jacuzzijima, kavijarima i ostalim uzivancijama. Jos kad covjek tvog kalibra sve izfusa preko vikenda... - samo nebo je granica.

Problem je sta samo CR ima pristup KDA-u(kurvama,drogama i alkoholu)

16 godina
odjavljen
Abomb kaže...
ukay1000 kaže...

Problem je sta samo CR ima pristup KDA-u(kurvama,drogama i alkoholu)

Upravo tako. Pa neće gruntovima bacati kokain.

ukay, meni je jasno da trolaš - ali ja i dalje stojim pri tome da bi ozbiljan indie tim napravio više opipljivog nego Chris Leonida Roberts i 300 developera. On samo crta i modelira brodove za milijune, a drugi naprave igru za stotine. Kako već rekoh, eto ti modeler ovdje u temi, nek ti kaže koliko mu treba za jedan brod.

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.1.2015 17:01 (Tonči).
13 godina
neaktivan
Star Citizen

Josh Alway, graphics programmer:

"The two (AMD Mantle & DX11, op.a.) will probably be implemented by different people. Who we assign to do the Mantle implementation is still up in the air. From what we've heard from several sources, Mantle is actually relatively straightforward to drop in (though you can obviously do more Mantle-specific optimizations given more time).

The DX11 optimization is currently Brendan's pet project; and will likely continue to be for the next year or more simply due to the scale of the task. To put it bluntly, our current performance is awful; I'm sure everyone has recognized this by now. CryEngine simply wasn't designed to do what we want in terms of rendering large numbers of heterogeneous objects.
(technical stuff) The way in which everything is built, the ships in particular, puts the number of draw calls through the roof, creating a massive CPU bottleneck for everything from lowest end to the highest end machines. To give an idea of just how much this is limiting our performance, our testing with a Titan on a high-end machine was using about as much raw compute power as a 9800 could provide; and simply idling the rest of the time. What's more, it also means we're wasting tons of CPU time on this overhead. The solution to this is quite complicated, and I won't go into it here, but it does succeed in removing that draw call bottleneck entirely in our prototypes, giving both a really good performance improvement and opening up doors for further optimization.(/technical stuff)
However, that won't be coming for quite a while; implementing the solution in-engine is a pretty massive task.

So, no, we aren't slacking on the DX11 implementation; though you may not see massive improvements for a while. ;)"

Chris Roberts:

"Some of you may have seen that we announced our intention to support AMD’s Mantle with Star Citizen. We didn't do this because AMD sends us lots of high cards (although that doesn’t hurt). We are doing this because it increases the ability of a PC to get the most out of its incredibly powerful hardware. Going to the hardware without an huge inefficient API like DirectX allows us to radically increase the number of draw calls in a frame –At last week’s AMD developer conference Nitrous, which is a new company working on a next gen PC engine, demoed a scene with over 100,000 drawcalls per frame running at over 60 FPS through Mantle. To put that in context last gen stuff (and a bunch of PC games gated by DirectX) have been stuck around 2,000 - 3,000 drawcalls and next gen consoles (like PS4) can do 10,000 - 15,000 or so. We’re supporting Mantle to push PC graphics performance higher – it’s been gated too long by DirectX’s inefficiency and abstraction, which has only gotten worse as Microsoft becomes less interested in the PC as a gaming platform. I would love NVidia and Intel to have Mantle drivers (as the API is designed to be non GPU architecture specific) but if not we would support NVidia or Intel drivers that would allow us to get to the metal (GPU Hardware) efficiently and take advantage of parallelism in CPU cores (for efficient batching of data between the game and the GPU)."

Mogu iskopat jos koji quote ako treba, nije mi se dalo traziti onaj gdje pise zasto u patchevi jos uvijek 20GB umjesto da sadrze samo updateane fajlove i zasto su loading times kolko dugi, ali mogu i to potraziti ako bas netko inzistira.

Meni je glupo citat tolko whine-anja oko toga sto je jos sve neoptimizirano. Trenutno jos uvijek traje i razvoj samih alata u kojima rade igru, a za assete da ne govorim. Dok je god razvoj svega toga u fluxu nije razumno trošiti puno vremena i resursa za optimizaciju svakog modula i to ponovo raditi kad opet nesto promijene, a jos uvijek mijenjaju vecinu koda, nego to napraviti kasnije kad je vecina featurea i koda relativno finalizirana. 

A sad, nekome ni ovo nece biti dovoljno dobro objasnjenje i osjecat ce se ko da su mu ovi duzni sve vec sad optimizirati da se moze igrati s desetak frejmova vise, al kaj vam ja tu mogu. Pametnome ovo gore dosta :P

3 0 hvala 2
17 godina
Tonci, kad bi isli brojat tvoje trolanje samo u ovoj temi, vec bi davno trebal pobrat crni, ali ne vrijede ista pravila za sve. Neki su ipak jednakiji ovdje. Jako konzistentno pratis ovu temu samo da uletis s glupim doskocicama. Jasno nam je da si "ekspert" i da takve stvari fusas u jednom vikendu, ali ima nas koji to ne mozemo i pratimo ovu temu zbog novosti vezanih uz samu igru. Ne da bi citali tvoja strucna stajalista oko svega.
16 godina
odjavljen

Nisam ekspert, potpuni sam amater za game dev. No, bojim se na tvoju žalost, da su ovdje o tome pisali i eksperti za gamedev. :) Inače, da, volim se sprdati sa Star Citizenom i Robertsovom egotriperskom megalomanijom. Nije nedozvoljeno po pravilima.

17 godina
Star Citizen

Josh Alway, graphics programmer:

...

CryEngine simply wasn't designed to do what we want in terms of rendering large numbers of heterogeneous objects.
...

Chris Roberts:

... huge inefficient API like DirectX ...Microsoft becomes less interested in the PC as a gaming platform...

CR i dalje uporno tepe svoja standardna anti M$ treehugging hippy sranja...to je uzrok svih problema na svijetu ocito. Dobro da nisu uzeli engine od super marija...a limiti DirectX-a su poznati svima zadnja dva desetljeca.

Ako pravis vec takav megalomanski projekt onda je ocito da neces imati gotov engine koji ce moci napraviti sve sto zamislis...

btw zasto spominju DX 11? Jel nebi DX 12 trebao rijesiti upravo problem na koji se zali?

Direct3D 12 represents a significant departure from the Direct3D 11 programming model, allowing apps to go closer to the metal than ever before. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Mislim da je razlog tome jer je komentar iz listopada 2013.g. kad DX12 sigurno nije bio najavljen.

17 godina
protjeran
Tonči kaže...

Nisam ekspert, potpuni sam amater za game dev. No, bojim se na tvoju žalost, da su ovdje o tome pisali i eksperti za gamedev. :) Inače, da, volim se sprdati sa Star Citizenom i Robertsovom egotriperskom megalomanijom. Nije nedozvoljeno po pravilima.

trenutno sprdanje je najbolje sto SC nudi  , za sada

15 godina
Star Citizen

4 1 hvala 0
16 godina
odjavljen
Moj PC  
2 0 hvala 1
17 godina
Star Citizen

troll po tvojoj mjeri, a ? :D

Potpis:
Moj PC  
2 1 hvala 0
13 godina
neaktivan
Star Citizen

Oni kojima je računalo preslabo za SC će uvijek imati ovo: http://testsquadron.com/auroracrash/

And how can man die better than facing fearful odds, for the ashes of his fathers and the temples of his Gods.
Moj PC  
1 1 hvala 0
16 godina
odjavljen
Reichz kaže...

Oni kojima je računalo preslabo za SC će uvijek imati ovo: http://testsquadron.com/auroracrash/

Kakve veze snaga računala sad ima s kritikama?

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Star Citizen, Star Citizen - nickovi
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice