Mass Effect 3

poruka: 2.682
|
čitano: 361.881
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Mass Effect 3
Obi Wan kaže...

bice pc ostavija upaljen i osa negdi...{#}

:) pa ne baš 20 sati :)

Zura kaže...
Ostaje mi za vidjeti sam rasplet, to ću odraditi večeras i nadopuniti post.

Nadam se da mi veliko finale neće promijeniti mišljenje, kao što je većini ovdje (i još većem broju ljudi koji su do sada završili ME3).

Evo i da dopunim utiske nakon što sam upravo završio ME3.

Prolazak kroz Cerberus Headquarters mi je bio solidan, ne toliko upečatljiv kao npr misija na Horizonu, ali dobro napravljeno i finalna bitka s Kai Leng bi mogla biti bolja (opet taj AI glupavi i kretenski), jer je scenografija stvarno bila vrhunska.

Za razliku od ostalih misija, ova finalna na Zemlji jednostavno ne dopušta ni minute odmora (čisto psihološki). Dok tamanite horde Reaperovih zemaljskih snaga, slušate radio razgovor između timova (i komentare kako ginu). To stvara pritisak da ganjate dalje bez odmora i jurišate prema konačnom kraju.

Odlično napravljeno, odlična atmosfera.

El grande finale: Imao sam ukupno 3501 efektivne snage, drug Anderson komentira da nam je na Zemlju došlo pomoći samo 50% od očekivanih trupa (jelte, to mi je galactic readiness jer nisam igrao multipleyer). U konačnici je Zemlja "preživjela", Anderson preživio da bi odapnuo minutu kasnije i odabrao sam na kraju Sintezu. Ilusive man je prosvirao sebi mozak. Joker je sa EDI i Javikom protegao noge (i ruke) na nekom zgodnom planetu. Stargazer je poveo dečkića u šetnju.

E sad, kraj, nisam (previše) razočaran iako imam dojam da je završetak "malko" zbrzan. Naime, sve mi je bilo super do trenutka kad Catalyst kaže: Reaperi su moje rješenje za kaos (ovaj dio mi je još ok). Ali onda kaže: Vi bi napravili sintetičke organizme koji bi vas potamanili i zato su Reaperi tu da vam "pomognu da se uzdignete" i pospreme u Reaper oblik te vas lijepo konzerviraju, a usput da naprave mjesta za nove civilizacije koje će doći poslije vas.

Moja interpretacija (prvo malo state the obvious) svega pročitanog i poslušanog kroz ova tri Mass effecta je da Catalyst kontrolira Reapere i da je njihova svrha postojanja uništavanje najnaprednijih civilizacija. Međutim, draže bi mi bilo da je razlog (ovaj o kreiranju sintetika koji će nas krknut jednom kad ne gledamo) ostao nespomenut i da igra završi tako da nas malko natjera na razmišljanje: da li su napravljeni kako bi sprječili najnaprednije civilizacije da dovoljno uznapreduju kako bi se okomili na SVOJE kreatore (bogove ili neka super napredna bića/civilizaciju koji su prestali postojati u fizičkom svemiru)?? Ovakav kraj bi mi bio bolji i u duhu pravog SF stila. Ali šta je tu je, igra se treba servirati masovnom tržištu pa je treba malko poglupiti. :/

Ovo poglupljivanje je vidljivo iz razgovora sa poznatim likovima prije odlučujuće bitke gdje se patetika uz opraštanje može rezati nožem. Šta.. sad bi trebali pustiti suzicu dvije nad strašnom sudbinom i neizvjesnošću koja čeka našeg Sheparda u scenama koje slijede?!?! Srećom, bitke koje slijede potpuno ispiru okus povraćanja iz usta i vraćaju smješak :)

Zašto sam izabrao Sintezu, iako se kroz cijelu igru spominje kako svi jedva čekaju da se riješe Reapera. Vrlo jednostavno, smatram da su sva tri kraja jednako važna i dobra. Prvi o kontroli nisam htio izabrati jer je najgluplje objašnjen (crkni pa ih kontroliraj .. ha ha, thanx, but no thanx) i jer svi (pa i Protheanci) odgovaraju od kontrole Reapera kao rješenja. Mada mislim da to ovdje nebi imalo veze i da bi to bio kraj "dobar" kao i ostali.

Onaj o uništavanju nisam htio izabrati jer uništavanje Reapera bi značilo da moram počiniti genocid Getha. Žrtvovati cijelu civilizaciju kako bih spasio ostale rase? Jednostavno ne ide unutar mojeg Paragon morala koji vucaram kroz sva tri nastavka.

Sinteza.. rješenje koje se pojavilo ubacivanjem Crucible-a (Crucible = Križ, što vam to govori?). Moj Shepard je jednostavno rođen da se žrtvuje za dobrobit svih ostalih i da stvori novu simbiozu (rasu?) ljudi-sintetika.

Dakle, mojim aktiviranjem Sinteze kao kraja, desio se niz promjena koji je rezultirao prepravljanjem DNA svih živih (i integracije DNA u sintetičke) organizama i uništavanjem Mass relaya. E sad.. da li su se svi organizmi prepravili tako da imaju i sintetičke elemente (kao što je prikazano na slikama) ili je nešto drugo u igri.. ne znam, ali sebi ću stvoriti mišljenje da je upravo to rezultat mojih akcija.

Ne bih volio da ispadne priča o indoktrinaciji Sheparda kao točna (nisam gledao nijedan filmić o ovoj  teoriji već samo ono što sam čitao ovdje na forumu). Imam par komentara i na tu kvazi-teoriju. Nisam primjetio da je moj team (Javik i Garrus) sudjelovao u trci prema portalu. Tako da njihovo preživljavanje ili ne (kao jedan od glavnih argumenata teorija indoktrinacije), rekao bih, se da objasniti (stavit ću link na video koji sam snimio gdje se oni nigdje ne vide). Također, ona dva stabla koji opet svi spominju mi uopće ne izgledaju ko stabla u snovima (slika priložena). I kad krenemo prema portalu ima ih više u okolici, tako da ne pušim tu foru. Prothean VI na planeti Thesis priča sa Shepardom i onda kaže indoktrinirana osoba detektirana i uto uleće Kai Leng. Slijedeći put, u Cerberus Headquarteru, kaže/pita: došli ste me osloboditi od indoktriniranih osoba?

Ovaj mali dečec na kraju je možda samo način da se Catalyst ukaže u fizičkom obliku Shepardu tako da na njega ima najveći mogući emocinalni utjecaj (i naglasi važnost situacije u kojoj se nalazi). Onaj dečko na početku rekao bih da je pravi + fleshbackovi, rekao bih da je to samo stres i patnja koja su se skupila u našem heroju i da je lagano to sve počelo djelovati na njegovu psihu. Pa ljudi, tko bi zdrave pameti mogao ostati dok gleda kako svjetovi nestaju pod najezdom Reapera?? :)

Ako se pokaže istinitom teorija indoktrinacije, meni će iskreno pokvariti doživljaj kraja.

Još jedan komentar vezano uz odluke i da one nemaju nikakvu vezu. U stvari, sad kad sam sve završio i kad mogu pogledati unazad.. Pa ne bi mi bilo dobro da su postojali nekakvi drugi specijalni krajevi. Naime.. cilj Sheparda je da spasi (primarno) Zemlju i da zaustavi Reapere! I moj je to napravio.

Svi likovi koje je susreo i sve odluke koje je donosio, su kroz određene elemente uvedeni u treći dio ME3. Da li je Wrex živ ili ne, da li je lijek za genophage sačuvan ili ne .. itd. Mnogi spočitavaju minornu ulogu Rachnija u ovom dijelu.. Istina i mene to malko smeta, nebi bilo loše da su i njih ubacili u gameplay (kao npr jedan od članova tima), i to bi značilo vjerojatno još nekih par sati više same igre (jer bi se trebala i neka priča napraviti oko toga). Na kraju, Rachni su imali svoju ulogu, od njih su rađeni Ravengeri a kraljica nam je poslala malo pomoći za izradu Crucibla.

Uglavnom, zadovoljan sam kako su odluke koje sam donosio protkane kroz priču (bez obzira što nas sve vode prema istom kraju)

Kraj igre završava sa "ima tu još priče", dosta pitanja ostaje neodgovoreno, na neka su dani glupi odgovori, gdje je završila ostala ekipa i što se desilo sa svijetom/galaksijom nakon bitke kod Zemlje.. što se desilo sa Reaperima kad su pozelenili.. i mene to, naravno, zanima.. Ali, iskreno, bojim se da će developeri pod "pritiskom" igrača (a bolje reći pritiskom EA) složit neko glupo objašnjenje koje će mase popušiti i platiti. Većina dobrih SF priča završava sa više pitanja nego odgovora, one glupave završavaju sa serviranim krajem.

Ovaj kraj Mass Effecta definitivno nije glupav ali mogao je biti još deset puta bolji.

Filmić:

p.s. opet sam se raspisao.

EDIT: na žalost na prvoj slici se ne vide dobro stabla.. ali se nalaze lijevo i desno od portala. Po par komada sa svake strane.

vidi se dosta stabala ovdje vidi se dosta stabala ovdje
lisce kao tiskana plocica?! lisce kao tiskana plocica?!
Joker ima kozu poput tiskane plocice Joker ima kozu poput tiskane plocice
Ukupno - 42sata i 47minuta Ukupno - 42sata i 47minuta
Origin: F4stReload ----- | ----- Nema na čemu! ----- | ----- Google is your friend ----- | -----
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.3.2012 1:51 (Zura).
16 godina
odjavljen
Mass Effect 3

meni je trebalo cca 40 sati da zavrsim igru na normal sa soldierom... sve sam istrazio i sve sam rjesio a ginuo sam najvise u onim reaper infested sustavima.. nisam htjeo odlazit dok ga nisam pocistio

Would you look at me now? Can you tell I'm a man? With these scars on my wrists To prove I'll try again Try to die again, try to live through this night Try to die again.....
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Berko kaže...

e, ljudi može molba? Tu gledam kak spominjete nekih 40+ sati igranja; u attachemntu je popis svih misija koje sam prošao na ME3, pa ako nebi bio problem, da usporedite i pogledate kaj mi fali (osim ove 3 koje su označene ko nezavršene)..... Jer meni je trebalo 25h da zavišim igru i definitivno nisam ništa preskakao (ovo mi je prvo igranje; ništa nisam preskakao ni na 4 igranju ME1, bome neću na prvom ME3) niti nemam dojam da sam nešto preskočio... Pa čisto da znam; Jer trenutno nemam volje ponovno igrat ME3, pa ako sam preskočio nešto, možda dobijem natrag volju :D

Ovdje imaš sve misije pa uspoređuj.

Zura kaže...

193 puta si ručno sejvao? Inače, puno jednostavnije i brže ti je koristiti quick save.

It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society
16 godina
neaktivan
skank666 kaže...

a ginuo sam najvise u onim reaper infested sustavima.. nisam htjeo odlazit dok ga nisam pocistio

Taktika za ovo je barem jednostavna (ako mislis na skeniranje sistema u područjima kontrole Reapera):

- kruzis sa brodcem i spamas Scan dok ti se ne zablinkaju svi skriveni elementi unutar sistema. Moraš biti brz jer nakon 10tak sekundi Reaperi postaju prebrzi i moraš pobjeći.

- kad su ti svi elementi označeni na sistem mapi, bježiš van

- eventualno staneš na označeno mjesto koje nije planet/mjesec da pobereš fuel, a to samo uđeš i brzo izađeš

- to ponoviš na svim sistemima unutar određenog clustera, na svim dostupnim lokacijama na galaxy mapi, i nakon toga odradiš neku od misija.

- kad odradiš jednu misiju, Reapera više nema a svi elementi (artefakti/war asseti/krediti itd.) koje si otkrio su i dalje označeni, pa ih samo pobereš.

Origin: F4stReload ----- | ----- Nema na čemu! ----- | ----- Google is your friend ----- | -----
16 godina
odjavljen
Mass Effect 3

quick save ni jednom nisam koristio tj nisam ni znao da ga ima. bio mi je dovoljan autosave

Would you look at me now? Can you tell I'm a man? With these scars on my wrists To prove I'll try again Try to die again, try to live through this night Try to die again.....
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
cinco44 kaže...

193 puta si ručno sejvao? Inače, puno jednostavnije i brže ti je koristiti quick save.

volim imati save-ove za određene lokacije ako mi se prohtije ponovo odraditi neku misiju ili promijeniti odluku.

Autosave (kao što mu ime kaže) automatski presnimi stari Autosave nakon što završi cut scena pa to nije dovoljno dobro.

Quicksave koristim samo za privremeno spremanje tijekom borbe. Ali ni on nije dovoljan ako želiš promijeniti neku odluku sa početka misije ili iz misije prije toga. Za promjenu odluke tijekom misije još uvijek možeš cijelu odraditi ispočetka, ali neke više ne možeš ako se želiš vratiti dva koraka unatrag.

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.3.2012 10:59 (Zura).
17 godina
moderator
Zura kaže...
cinco44 kaže...

volim imati save-ove za određene lokacije ako mi se prohtije ponovo odraditi neku misiju ili promijeniti odluku.

Ja sam puno više puta sejvao, dostigao sam limit i nisam više imao create new save opciju. Da ne govorim koliko puta sam overwritao jedan sejv :D

16 godina
odjavljen

ja sam to drugacije rjesavao. cisto zato jer mi se nije dalo vracat se. dodjem, popalim sve skenere i tagam sto se tagat da... ovi dodju pa me naganjaju i tek kad zagusti ja samo van one zelene crte i odmah udjem nazad u sustav pobrat ono sto nisam stigao. 

17 godina
DrNasty kaže...

Ja sam puno više puta sejvao, dostigao sam limit i nisam više imao create new save opciju. Da ne govorim koliko puta sam overwritao jedan sejv :D

Nije onda ni čudno da imate 50 sati igre.

17 godina

kod mene je 35 sati igre i 42 hard save-a, svi su vecinom na normandiji prije odlaska na sljedecu misiju, sve ostalo F5...

It's not who u are, it's who u know.
17 godina
skank666 kaže...

1. quick save

2. skeniram cijeli sustav da vidim, gdje ima nešto

3. quick load i skeniram samo tamo gdje je nešto bilo

17 godina
moderator
cinco44 kaže...

Nije onda ni čudno da imate 50 sati igre.

Nemam ja, možda oko 25h, bez donesi mi to i to misija. Dosta tih sam rješio ali usput, jer je log glup pa ne znam da li imam nešto pokupljeno ili tek trebam ići po to.

17 godina
cinco44 kaže...

Ovdje imaš sve misije pa uspoređuj.

Tnx.

Evo usporedio sam i nisam odradio 5 misija;

Citadel Missions
    Citadel: Alien Medi-Gel Formula
    Citadel: Cerberus Ciphers
    Citadel: Kaklisaur Fossil
    Citadel: Medi-Gel Sabotage

Other Missions
    Benning: Evidence

http://dejankober.com/ Tweeter: http://twitter.com/#!/koberko
16 godina
odjavljen

e da, to sam zaboravio kako je to glupo. ni ne znas jesi li pokupio nesto ili ne. pa ti onda setaj po citadeli i lupaj space u nadi da je to taj lik kojem si donio grijace za inkubator :/

tu sam sigurno izgubio koji sat a za quratz

16 godina
neaktivan
DrNasty kaže...

Nemam ja, možda oko 25h, bez donesi mi to i to misija. Dosta tih sam rješio ali usput, jer je log glup pa ne znam da li imam nešto pokupljeno ili tek trebam ići po to.

Da, log je glup, ali kad si na citadeli upališ mapu i vidiš da li ti je označen neki od likova kojem moraš nešto odnijeti.

16 godina
odjavljen

al opet moras ic kat po kat. debilana

16 godina
neaktivan
skank666 kaže...

al opet moras ic kat po kat. debilana

ne. otvoriš mapu i imaš one male strelice u gornjem lijevom i desnom kutu, pa ih samo nabrzaka provjeriš što je na kojem katu označeno. Odeš onda samo na te katove.

Inače, glupo mi je što nemaš kao u ME2 da pozoveš taxi i odma odeš ili na Normandy ili na neku od lokacija. Ovako svaki put moram klipsati, bez obzira što mi treba pol minute. Kad to napraviš milijon puta onda dosadi.

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.3.2012 11:07 (Zura).
17 godina

Zura me pretekao.

Ne moraš, možeš na jednom katu pogledati cijeli Citadel.

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.3.2012 11:08 (cinco44).
17 godina
moderator
Mass Effect 3

Ja ću čekati dodatni sadržaj pa onda još jednom karijeru sa svim skillovima sačuvanim, onako, polako, misiju po misiju.

0 0 hvala 0
15 godina
Mass Effect 3

Evo jos jedna metoda : skeniras ,nadjes ,pustis da te ulove ,resume koji traje 2 sek. (sada vec znas di su anomalije) i to je to

They have descended from heavens in fire chariots, and made humans on their own image.
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Mass Effect 3

a glupo je i što dolaskom na citadelu sa sobom ne vodiš nikog iz posade, pa nema mogućnosti razvoja likova nego tek kad se krene na misiju.

tako da neki likovi budu zakinuti dosta vremena dok ih se ne povede sa sobom pa skužiš da imaju 15 bodova za skilove.

u ME2 izađem iz normandy na citadelu sa 2 lika razvijem skilove, vratim se na normandy i izađem sa druga dva.

nije mi jasno zašto je nestala ova mogućnost.

''how yes no''
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.3.2012 13:12 (mierda-del-torro).
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

a i komentari na raznorazne situacije su bili dobri...

16 godina
neaktivan
mierda-del-torro kaže...

a glupo je i što dolaskom na citadelu sa sobom ne vodiš nikog iz posade, pa nema mogućnosti razvoja likova nego tek kad se krene na misiju.

tako da neki likovi budu zakinuti dosta vremena dok ih se ne povede sa sobom pa skužiš da imaju 15 bodova za skilove.

u ME2 izađem iz normandy na citadelu sa 2 lika razvijem skilove, vratim se na normandy i izađem sa druga dva.

nije mi jasno zašto je nestala ova mogućnost.

nisam nikad to tako radio čak ni u ME 2

prije izbora likova pogledaš tko ima što od skilova (ako nisi nikad igrao ME onda si u problemima jer nemožeš skužiti iz naziva tko što može).

Vodiš ekipu koja ti odgovara i prije početka misije dodijeliš bodove.

17 godina
neaktivan
cinco44 kaže...
Zura kaže...

offtopic ali ja u nekim RPG-ovima redovito sam na kompletnom prolasku imao 300+ ručnih save-ova. Za ME1 nisam siguran, ali ME2 je sigurno bio jedan od njih

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
14 godina
neaktivan
DrNasty kaže...

Ja ću čekati dodatni sadržaj pa onda još jednom karijeru sa svim skillovima sačuvanim, onako, polako, misiju po misiju.

Također, tek nakon dlc-a ću ponovo oplesti sve ispočetka.

It's very dangerous, putting them together. I don't think the boy can handle it. I don't trust him.
17 godina
Linkosaan kaže...
DrNasty kaže...

Također, tek nakon dlc-a ću ponovo oplesti sve ispočetka.

Nakon kojeg? Zar misliš da će bit samo jedan? Ili misliš čekat da izađu svi? Za ME2 je, recimo, zadnji izašao 14-15 mjeseci nakon izlaska igre.

14 godina
neaktivan
cinco44 kaže...

Nakon kojeg? Zar misliš da će bit samo jedan? Ili misliš čekat da izađu svi? Za ME2 je, recimo, zadnji izašao 14-15 mjeseci nakon izlaska igre.

Gdje mi se žuri? Pa nije ME jedino u životu što mogu da radim, ima i drugih stvari na koje mogu potrošiti vrijeme a ne samo na ME.

Da ne govoim da ima i drugih igara koje se mogu sa guštom prelaziti.

Kad završe sa svim dlc-ovima tad krećem prelaziti sve ispočetka, samo ovaj put totalno druge odluke.

It's very dangerous, putting them together. I don't think the boy can handle it. I don't trust him.
17 godina
Linkosaan kaže...

Gdje mi se žuri? 

21.12. je blizu...

13 godina
neaktivan
cinco44 kaže...
Linkosaan kaže...

Gdje mi se žuri? 

21.12. je blizu...

21.12 nije datum smaka svijeta, nego konačan rasplet ME 3 :D

14 godina
neaktivan
cinco44 kaže...
Linkosaan kaže...

Gdje mi se žuri? 

21.12. je blizu...

Vidiš, to mi nije palo napamet {#}

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice