Što je bolje clockati? GPU ili CPU

poruka: 70
|
čitano: 12.220
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Re: Što je bolje clockati? GPU ili CPU
Ma kakvi su to postovi pola ih je offtopic, on pita o clockanju a ja citam koji tvrdi disk kupiti.

zanemari li se Os i driveri (svi oni imaju svoje cake) pravilno bi da se clocka grafa posto ima hrpu manjih jezgri kije radu na maloj frekvenciji.. ali posto u praksi posao se dijeli izmedu jezgri (koliko skuzio na wiki) nemanekok smisla kao u RAM memoriji (bolje je imati vise rama, osim ako nije prespor za danasnji standard)
Nakranju ipak se i uvijek vecinski clocka CPU jer se moze podignuti na puno vecu frekvenciju od pocetne i posto
TD collector
13 godina

koliko vidim, moja matična me može podignuti CPU više od 3500Mhz multiplier x35,... dali postoji neki software s kojim bi mogao probat clockat?

http://www.youtube.com/user/SylarSilent
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Ako si CPU bound onda je bolje clockati CPU a ako si GPU bound onda GPU. Ti ionako možeš samo malo clockati CPU tako da tu nema nekog dobitka pa onda clockaj GPU koliko ti se da. SSD ti neće ništa ubrzati igre.

15 godina
protjeran

Ako ti dropa sa recimo 50 na 25 fps, clockanjem grafe do maksimuma mozda postignes da dropa do 27-28fps tako da te dropove neces rijesit clockanjem.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
SoynTech kaže...

.

MasterPeace kaže...

EDIT: Svakako da SSD daje ogroman boost prilikom podizanja OS-a i pokretanja programa i igra,ali čovjek se nije žalio da mu se igra diže pola sata, već da ima problem sa frame dropom,koji nema apsolutno nikakve veze sa HDD-om ni SSD-om...

Malo bolje citati sto je autor teme napisao!

Nadalje pogledaj u bilo koju temu za izbor HDD-a i vidjeti ces da windows/igre nisu bas preporucljive da se stavljaju na WD green osim ako je u pitanju storage tamo on rastura svojom tisinom i niskom potrosnjom struje.

Citiram: "Ono što me nervira nije nizak FPS... Bio bih zadovoljan i sa 30 konstantnih FPS-ova ali me nerviraju velike varijacije kada okrećem kameru u igri... ne volim kad mi padne na trenutak na 25FPS i onda skoči na 40-50FPS...

Zapravo dali ću uopće moći ublažiti problem clockanjem komponenata.?"

dakle ti je ovdi autor spomenuo išta drugo osim problema sa framedropom koji nije vezan za HDD?

BTW di sam ja napisao da je preporucljivo instalirat igre na WD green? Ajd,baš bi volio da mi nađeš taj text...

11 godina
neaktivan
MasterPeace kaže...

Malo bolje citati sto je autor teme napisao!

Nadalje pogledaj u bilo koju temu za izbor HDD-a i vidjeti ces da windows/igre nisu bas preporucljive da se stavljaju na WD green osim ako je u pitanju storage tamo on rastura svojom tisinom i niskom potrosnjom struje.

Citiram: "Ono što me nervira nije nizak FPS... Bio bih zadovoljan i sa 30 konstantnih FPS-ova ali me nerviraju velike varijacije kada okrećem kameru u igri... ne volim kad mi padne na trenutak na 25FPS i onda skoči na 40-50FPS...

Zapravo dali ću uopće moći ublažiti problem clockanjem komponenata.?"

dakle ti je ovdi autor spomenuo išta drugo osim problema sa framedropom koji nije vezan za HDD?

BTW di sam ja napisao da je preporucljivo instalirat igre na WD green? Ajd,baš bi volio da mi nađeš taj text...

sylar951 kaže...

ma grafičku sam malčice clockao čisto sad za par dana kada počnem igrati unity i far cry 4 jer čujem da su zahtjevni... (i naravno stavio nove omega drivere)

skyrim mi još i dobro radi ali uvijek može bolje (perfekcionist sam) dok problemi kod simsa više liče na loadiranje nego na štekanje (igra dok normalno radi ima 60+FPS, a kad zašteka, doslovno padnu na 0 na sekundu il dvje... a loading kad ulazi u igru nakon restarta kompa traje oko 20min)... vidiš, i meni je palo na pamet da je do harda jer igra sa svim ekspanzijama je masivna i dok HDD igla sve to stigne da učita... (dali bi neki oblik defragmentacije malo pomogao, ne ona klasična defrag. nego onako po nazivu datoteka ili upotrebi)...

Pa ti mu nisi ( neda mi se trazit preko moba sad ako jesi) rekao da bolje kupi novi hard jer green serija je namjenjena za storage. Sto bi znacilo da ti mislis da je njegov HDD dobar za prosjecnog gamera/zahtjevnijeg korisnika koji itekako koristi svoj HDD.

...My life, My game, My rules...
Poruka je uređivana zadnji put sri 24.12.2014 15:15 (SoynTech).
12 godina
protjeran

Zašto bi čovjeku išao govorit da kupi novi HDD ili SSD zbog framedropa? A sto se Simsa tiće, duži loading time nije skroz zbog greena,vec zbog toga što je igra loše optimizirana... Ista stvar je i na mojim Blackovima, neke igre se dignu brže,nekima treba "pola sata".... Znači zbog toga bi ja sada trebao kompletni storage prebacit na SSD? BTW dobar SSD(a i Blac po tom pitanju) nije jeftina stvarćica, da se može kupovat ko kifle, pa da kažeš čovjeku "kupi novi SSD, loading time u sinsima će ti se drastično smanjit,čak za jednu minutu"...

Poruka je uređivana zadnji put sri 24.12.2014 15:40 (MasterPeace).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
MasterPeace kaže...

Zašto bi čovjeku išao govorit da kupi novi HDD ili SSD zbog framedropa? A sto se Simsa tiće, duži loading time nije skroz zbog greena,vec zbog toga što je igra loše optimizirana... Ista stvar je i na mojim Blackovima, neke igre se dignu brže,nekima treba "pola sata".... Znači zbog toga bi ja sada trebao kompletni storage prebacit na SSD? BTW dobar SSD(a i Blac po tom pitanju) nije jeftina stvarćica, da se može kupovat ko kifle, pa da kažeš čovjeku "kupi novi SSD, loading time u sinsima će ti se drastično smanjit,čak za jednu minutu"...

Pa nisam mu ni predlozio to zbog FPS dropa nego loadinga koji jedino sa brzim diskom moze rjesiti. I kao sto sam vec napisao " Trenuto kao storage disk nikako nije isplativo uzimati SSD, ali bi racunalu dalo veliki boost sto se tice otvaranja programa ucitavanja igra podizanje OS-a i sl."

Zatim WD Black sada kosta isto kao i prije 2god WD Blue(koji sam ja kupio i pre zadovoljan) pa po meni je cjena uredu jer mislim da se na black seriju dobiva 5god garancije(neda mi se gledati dali je jos uvijek tako). Pogledaj si neke testove SSD vs HDD pa ces vidjeti da je razlika veca nego sto mislis i tko jednom pređe na SSD tesko da ce vratiti windows particiju na HDD.

12 godina
protjeran
Imam Intelov SSD već gotovo dvije godine, i znam da se OS i programi dižu momentalno,al isto tako znam da ima igra(poput Simsa) koje su đubre od optimizacije i dižu se pola gladne godine čak i na SSD-u..
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

gotovo je ljudi, ja već kupio HDD black i SSD...  a što se tiče simsa 3 pa nije mi neki problem taj dugi loading... mogu ja i pričekat nego gameplay... taj loading se nastavlja i u gameplayu :D

samo sad sve to treba reinstaliravati i modirati opet :O :O ... najrađe bi da te igre već instalirane prebacim sa green-a na black sa novim windowsima ali iz nekog razloga onda izbacuju error kao da instalacija nije pravilna...

i još jednom da pitam, dali znate neki software za clockiranje procesora kad je bios ograničen...

Poruka je uređivana zadnji put sri 24.12.2014 19:20 (sylar951).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
sylar951 kaže...

gotovo je ljudi, ja već kupio HDD black i SSD...  a što se tiče simsa 3 pa nije mi neki problem taj dugi loading... mogu ja i pričekat nego gameplay... taj loading se nastavlja i u gameplayu :D

samo sad sve to treba reinstaliravati i modirati opet :O :O ... najrađe bi da te igre već instalirane prebacim sa green-a na black sa novim windowsima ali iz nekog razloga onda izbacuju error kao da instalacija nije pravilna...

i još jednom da pitam, dali znate neki software za clockiranje procesora kad je bios ograničen...

Kad je bios ogranicen za OC znaci da nije tome namjenjen pa ti ni softver nece puno pomoc.
Sami sebi smo najveci neprijatelji
13 godina
nicky.sl kaže...

Kad je bios ogranicen za OC znaci da nije tome namjenjen pa ti ni softver nece puno pomoc.

ne mora puno pomoć, makar za još par stotina mhz...

15 godina
sylar951 kaže...

da, radi se o toj konfi pod moj PC... Eto pojačao sam malo GPU, ali me zanima što uzrokuje tu razliku u FPSovima... imam osjećaj da grafička ima dovoljno resursa za bilo koju igru ali ne i dovoljnu brzinu da te resurse distribuira pa onda npr. kada se u igri okrenem prema nekom kompliciranom objektu grafa nema vremena da dovoljno brzo sagradi teksture i zato se dešava trenutni drop pa se manifestira kao štekanje... ako sam dobro shvatio?? {#}

što se tiče sims-a 3 (+all expansions), oni nemaju neku nabrijanu grafiku ali imaju tonu sadržaja i još sam ja stavio skriptane modove koji upravljaju ponašanjem čitavog grada tj. svi actori imaju puno kompleksnije ponašanje... mislim da takvi modovi više rade stress na CPU nego grafu... što vi mislite o tome?

Sims 3 su jako neoptimizirana igra.

Sa konfom pod moj PC jedino sa 280X (znaci isto 7970) umjesto 970 sam imao hrpu stutteringa i laga.

Lieber tot als rot
13 godina

možda stvarno je zbog HDD-a... nezz dali ga je itko pokušao instalirati na SSD... vidjet ćemo kako će se ponašati onda...

i isto mislim da HD 7970 je i overkill za simse3... mislim da više CPU napada...

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
sylar951 kaže...

Windows mozes jednostavno klonirati sa starog WD Green na SSD samo googlaj "kako klonirati c particiju" ili ako znas eng pogledaj ovaj video http://m.youtube.com/watch?v=KuI2yFSAiN0

14 godina
neaktivan
MasterPeace kaže...

Jel vi to ozbiljno covjeku uvlacite SSD zbog Frame Dropa? Frame Drop je poznata stvar još iz doba ATI-a, i nije problem ni CPU,ni sam GPU,a bogme ni HDD, već AMD-ovi driveri,ili sama igra koja ima alergiju na AMD-ov GPU... Ne javlja se u svim igrama,al neke igre jednostavno ne vole AMD-ov GPU,posebice one pod pokroviteljstvon Nvidie,a nekog posebnog rješenja nema... Ako novi driveri,ili eventualni patch ne poprave stvari, neće pomoč ni intel i7EX,ni najbrži SSD što ti srce može poželjeti...

Ja cu ti samo reci da sam imao fluidnije iskustvo sa dvije r290x u odnosu na dvije gtx 780, ponovo sam se vratio na nvidiu, cisto jer mi treba cuda.

multi-gpu 4 ever
Poruka je uređivana zadnji put čet 25.12.2014 13:00 (Leopard_st).
12 godina
neaktivan

woo {#} 6 tdova (tko zna koliko ce se ovdje napucati)

tvrdi disk nije toliko bitan u igrama koje loadaju u memoriju  primjerice cijelu combat zonu  pa vise nije toliko potreban heavy loading velikih spisa (teren okruzenje naoruzanje itd) vise je vazan kod tipa konstantnog loadinga tipa diablo i sacred igara i nekih pucacina koje neradu na tipa prijedes dio pa cekas load novog.

a fps vise ovisi o kakvoj igri igras i koju komponentu najvise zahtjeva dali je graficki intezivna pa Gpu se gusi, ili je suprotno gdje cpu se rastapa pod vrelinom kalkulacija humoristican govor

nema smisla ako je igra lose optimizirana najbolje je ili cekati patch ili nove drivere a i mislim da simsi zahtjevaju i gpu i cpu jer zahtjeva i racunicu za sav taj mikromenadžment virtualni ljudi a da nekazemo rendering sve te lijepo detaljne grafike (ali opet mozda grijesim tko sam ja ovdje nego samo jos jedan blebetavi idiot na forumu koji misli da zna sve)

rjesenje je clockaj po zelji mozes i sve nabavi jace ventilatore i hladnjake i tuci dok god stoji stabilno, barem netko vrijeme ce te rijesiti muka nabavljanja opet novih komponenata za jos novije igre (uracunajmo da danas gaming laptop ima hardversku snagu osrednjeg do boljeg PC-a pa je to ekvivalent kao kupnja novog)

give td to poor man{#}

TD collector
Poruka je uređivana zadnji put čet 25.12.2014 16:19 (Killua).

0 0 hvala 0
13 godina

vidim da je dosta vas upoznato sa simsima :) (a ja mislio da će me još neko zejebavat što volim simse 3)

uglavnom kad već znate onda mogu da otvoreno govorim o njima... znači kada sam tek nabavio novi komp prije 2 god za simse je izašlo tek par ekspanzija i sve je išlo glatko u početko... što više ekspanzija sam instalirao, to je lag bio veći a prekretnica se desila poslije instaliranja exp. seasons gdje su se lagovi znali pretvoriti i u freezeve od 20sec pa na više... te freezove sam riješio pomoću nekih opti modova od nraas-a međutim loading je i dalje bio dugačak... što se tiče modova, pa i nemam baš tonu custom contenta ali znam da najveći pritisak radi story progression mod od nraas-a koji uvelike unapređuje sav taj mikromenađžment... ostali npc-evi se takoreći ponašaju kao i moji pcevi... kada uđem u igru i dok se loada neibhourhood trebam pričekati oko 20 min a kada napokon uđe u igru, hard još uvijek proizvodi grub zvuk i crrvena lampica žmiga ko luda i treba ga pustiti još nekih 5-10min... kada lampica se smiri e onda je moguće igrati ali još uvijek povremeno se dešavaju kočenja... nekad više nekad manje...

možda bi bilo dobro da provjerim uporabu cpu-a i gpu-a dok se dešava taj intenzivni lag i ako nisu potpuno iskorišteni, onda je problem sigurno negdje drugdje... ili hard disk, ili neptimiziranost igre i nemogućnos da iskoristi resurse do kraja (nešto kao GTAIV back in the day)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Što se tiće Sims 3 treba izbjegavati Island Paradiso mapu jer je puna bugova koji blokiraju simse, a kad oni se zablokiraju cjela igra krene smrzavati bez obzira na konfiguraciju.

''It's not broken, It's a game feature''

0 0 hvala 0
13 godina
Hummer kaže...

Što se tiće Sims 3 treba izbjegavati Island Paradiso mapu jer je puna bugova koji blokiraju simse, a kad oni se zablokiraju cjela igra krene smrzavati bez obzira na konfiguraciju.

za takve stvari imam nraas overwatch koji svaku noć, negdje oko 2:00AM (sim time) provjerava blokirane i smrznute simse i objekte te čisti igru i spriječava bloating...

12 godina
neaktivan
Nebi tu pomogao clocking tekucim dusikom.
Ja ti preporucujem.....
http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_computing
TD collector
13 godina

evo došli su mi HDD i SSD al nažalost bez kabla... zasada sam spojio ssd na sata 2 ali moram nabaviti sata 3 :/

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.12.2014 17:12 (sylar951).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

evo da vam javims situaciju kako je sa simsima 3 na SSD-u... Igra se puno brže loadira (prije je trebalo oko 20min da učita save-an grad, sad treba niti 1min), a što se performansa tiče ista pašta, možda malčice bolje što se brzine učitavanja tekstura tiče ali još uvijek su tu isti oni lagovi pa čak i freezevi... zanima me koji bi bio slijedeći korak... dali bi klokanje procesora ili grafe pomoglo...

pa počnimo sa procesorom onda... radi se o intel i5 3550 3.30ghz... u biosu nisam našao adekvatne opcije za podešavanje multipliera.. postoji li neki program za to... ne govorim da ću ga stalno imati clockanog nego samo da vidim razliku... matična je asrock h77 pro4/mvp...
btw, igram sad malo i far cry 4 i savršeno radi sve na ultra... (usuđujem se reći da bolje od trice radi)

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.1.2015 17:16 (sylar951).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran

za svoju plocu ces morati pogledati na netu malo, taj i5 se moze eventualno dici za maxx 300-tinjak mhz sto je prakticki beskorisno!

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Pa naravno da nema poboljšanja kad t nije ni bilo do harda kao što sam i rekao. Druga je stvar što ti se brže učita što je i očekivano ali nema razlike u FPS SSD vs HDD. Taj CPU ne možeš clockati, odnosno možeš samo djelomično i to zanemarivih 300Mhz. Neće ti pomoć ni clockanje grafe jer je jedna HD 7970 sigirno dosta za Simse. problem je u igri, odnosno u hrpi toga moddanja.

13 godina
Stjepanj kaže...

za svoju plocu ces morati pogledati na netu malo, taj i5 se moze eventualno dici za maxx 300-tinjak mhz sto je prakticki beskorisno!

pogledao sam, ta ploča ima shitty bios za overclockanje... nema pola opcija, a za i5 3550 sam vidio da su ga neki uspješno digli i na 4.0ghz... sad skidam jedan software od intela pa ćemo vidjeti...

itomic009 kaže...

Pa naravno da nema poboljšanja kad t nije ni bilo do harda kao što sam i rekao. Druga je stvar što ti se brže učita što je i očekivano ali nema razlike u FPS SSD vs HDD. Taj CPU ne možeš clockati, odnosno možeš samo djelomično i to zanemarivih 300Mhz. Neće ti pomoć ni clockanje grafe jer je jedna HD 7970 sigirno dosta za Simse. problem je u igri, odnosno u hrpi toga moddanja.

stalno mi se vrte riječi od jednog lika u HG spotu koji mi je rekao da bez obzira koliko igra bila neoptimizirana i modirana ako imaš dovoljno jak hardware da prožvače sve to sve treba da ide glatko osim ako ne postoje neki drugi errori kao crashanje što mi nije slučaj u simsima...

14 godina

Pa pitaj onda tog lika u čem je problem. Ili kupi i7 5960X i R9X2 295 pa igraj Simse glatko .

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.1.2015 18:06 (itomic009).
13 godina
itomic009 kaže...

Pa pitaj onda tog lika u čem je problem. Ili kupi i7 5960X i R9X2 295 pa igraj Simse glatko .

bojim se da bi mi isto to rekao i taj lik :D

eh da imam toliko para nebi se ni zezao ovdje haha... kupio bi ali ne samo za simse nego i za druge igre :)

ali ono što me najviše zanima je dali je to istina... kada bih barem poznao nekoga tko ima neki bolesni hardware čisto da testiram simse... što vi mislite dali dobar hardware nije u mogućnosti prožvakati neoptimiziranost ili je taj pojam samo obrambeni mehanizam neimućnih gamer entuzijasta koji nemaju novaca za high end pc-eve?

što se clockanja tiče ništa od toga... CPU već ima taj turbo koji je aktiviran i diže ga na max 3.5ghz kad je potrebno (ili pod stress testom)... vjerojatno da imam drugu matičnu možda bi se mogao malo igrati sa multiplierima i voltažom... ovako je drek :(

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.1.2015 18:27 (sylar951).
16 godina
sylar951 kaže...

evo došli su mi HDD i SSD al nažalost bez kabla... zasada sam spojio ssd na sata 2 ali moram nabaviti sata 3 :/

- što kabel? ...

sylar951 kaže...
.

eh da imam toliko para nebi se ni zezao ovdje haha... kupio bi ali ne samo za simse nego i za druge igre :)

..

što se clockanja tiče ništa od toga... ..

- ako je suditi po kablu, ostavi se OCa. btw, i najjači PC može imati loš rezultat, često je korisnik ta bitna razlika, tj potrebno znajnje za pravilno podešavanje, korištenje i sl. Dali su simsi toliko loši, prije da je nešto drugo uzork... neke stvar moraš redom naučiti, nema preskakanja. (ili zovi 'majstora').

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
ihush kaže...
sylar951 kaže...

evo došli su mi HDD i SSD al nažalost bez kabla... zasada sam spojio ssd na sata 2 (moja greška, nije bio sata 2.0 nego 1.0) ali moram nabaviti sata 3 :/

- što kabel? ...

sylar951 kaže...
.

..

što se clockanja tiče ništa od toga... ..

- ako je suditi po kablu, ostavi se OCa. btw, i najjači PC može imati loš rezultat, često je korisnik ta bitna razlika, tj potrebno znajnje za pravilno podešavanje, korištenje i sl. Dali su simsi toliko loši, prije da je nešto drugo uzork... neke stvar moraš redom naučiti, nema preskakanja. (ili zovi 'majstora').

oprosti na izrazu ali jel ti to mene zeje*avaš... imao sam stari sata1.0 kabel koji maksimalno može prenositi 150MB/s... za moj stari caviar green od 100MB/s to je bilo dovoljno ali trebao sam uzeti jači sata3.0 kabel koji piči 600MB/s da bi iskoristio puni potencijal SSD kingstona brzine 500MB/s...

što se klokanja tiče nemoj od toga raditi kvantnu fiziku jer i nije toliko komplicirano... ( koda mi je prvi put da klockam CPU XD )

simsi nisu loši samo meni nego svima... tj. još nisam naišao na ljubitelja simsa sa beštijom od kompa... btw, probao sam danas maknuti sve modove i igra radi isto...

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.1.2015 1:14 (sylar951).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice