Pad performansi kod clockanja

poruka: 18
|
čitano: 3.289
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Imam jedan problem kad clockam procesor u biosu povečanjem fsb-a.Sve radi normalno,performanse procesora i memorije se znatno povečane ali grafičke performanse padnu više od 50 %.

Zanima me što sam krivo napravio?Konfiguracija je:

Matična: Gigabyte 965P-DS3

Procesor:Core2Dou E6700 2.66 GHZ

Memorija: 800 MHz Kingmax (4 GB)

Grafička: Leadtek 8800 GTS 640 Mb

Svi driveri su najnoviji,bios isto,matična podržava procesore 1333 MHz.Kod dizanja FSB-a,povsio sam ga sa 266 na 320 MHz,voltažu na sve komponente sam stavio na AUTO,da ih matična sama regulira,memoriju sam spustio na 800 MHz,ali kada pokrenem benchmark procesor i memorija imaju 20%  bolje performanse a grafičke performanse padnu.Probao sam čak podešavati i brzinu PCI-Express sabirnice ali nije pomoglo.

E sad,ako povisim takt procesora preko Easy Tune onda radi normaln,ali taj program nema takve mogučnosti kao bios,pa mi baš ne paše.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Pad performansi kod clockanja
Jesi probao brzinu PCI-E sabirnice stavit na 100?
17 godina
neaktivan

Probao sam i to kako sam i napisao ali ne pomaže.

Cijeli sistem je stabilan,testirao sam ga više od dva sata,ali kako kažem imam pad performansi kod igri.

Temperature se nigdje ne dižu iznad 60°C za procesor,te 70°C za grafičku,dok je čipset matične oko 55°C.

Uz to imam pitanje zašto,kada dignem takt preko EasyTuna,sve radi brže uključujući i Grafičke perormanse,ali kod testrianja sa 3DMarkom 2006 slika zacukava,na trza nego baš zacukava makar je dolje fps uvijek iznad 60.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

60 stupnjeva za procesor!pod hitno mijenjaj hladnjak i pastu!imam e6600 na 3.4 i temperatura nikad nije više od 35 stupnjeva sa thermaltake sonic tower i artic cooling 5

17 godina
60°C za taj procesor zvuči zaista previše. Dok ne nabaviš bolji hladnjak najpametnije je otići u bios te na Load Optimized Defaults, save and exit. Ako bas nemožeš bez clockanja koristi easy mod u easy tune, jednostavno i prilično bezopasno.
17 godina
neaktivan

Pa i meni je temperatura kod normalnog rada 35°C.DO 60°C raste nakon igranja,nakon nekoliko sati.

Uz to imam u biosu podešenu vrtnju ventilatora ovisno o temperaturi,tako da se on nikad ne vrti na 100%.

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.4.2008 16:47 (toma).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Imam Core 2 Quad Q6600 na 2.4ghz i temperatura mi nikada ne prelazi iznad 40 stupnjeva.

Uz to imam ATI Radeon HD 3850 256mb i 2Gb rama, 400gb HDD.

Sve igre igram na max. (1680x1250, Max. detalji).

Cool

Pozdrav.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Stari moj "toma", i mene su mucile astronomske temperature dok nisam izdvojil 380kn za hladnjak(Thermaltake V1) i od tad je sve perfekto!

Amd Athlon64 X2 6400+ Black Edition, Thermaltake V1, Gigabyte GA-M56S-S3, Kingmax 4x1Gb DDR2 800, Powercolor Radeon 2600xt 256Mb DDR4, Forton Blue Storm 2 500W, Seagate 250GB, Samsung 205BW 20" Widescreen, Thermaltake Armor Jr.
17 godina

PCI-E sabirnicu ne da probas nego MORAS stavit na 100MHz i tako ostavit prilikom overclocka. Tko zna kamo ju ploca odvede kad ide FSB gore. Razne stvari su se znale desavat kad se PCIe sabirnica digla previsoko. Dobijs BSOD, bad sectore, cudne lagove, ploca ne prepozna diskove... Do nekih 120 MHz je ok, no preporuka ostavit ipak na 100MHz.

Sto se tice ostatka, nemoj voltazu ostavit na automatski. Lijepo koracima dizat fsb, vrtit testove i davat odgovarajucu struju. Tko zna sto se pokvarilo takvim tvojim automatskim OC-om.

Newton je bio u krivu. Lake brze padaju!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kod previsokog overclocka počinju problemi zbog nedostatka voltaže na način da CPU radi jako puno grešaka i memorija ima jako puno page faultova. To u praksi uspori računalo umjesto da ga ubrza. Nabavi bolju memoriju (bržu/kvalitetniju) ili smanji clock.

If it's sent by ship then it's a cargo, if it's sent by road then it's a shipment.
17 godina
neaktivan

Zahvaljujem svima na savjetima,ali skužil sam gdje je problem,u matičnoj koja ima nekih problema sa dizanjem FSB-a,pri čemu se guši PCI-E sabirnica.To su i u Gigabaytu potvrdili,probali su to riješiti sa novim bios-om,ali nisu uspijeli,problem je i dalje tu kod nekih korisnika,a temperatura procesora je malo viša zato jer je odmah ispod procesora southbridge od matične koji je samo pasivno hlađen,a užasno se grije.

Tako da nema overclockanja bez nove matične.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Nemoj mijenjat nesto sto radi. Kupi ti bolji hladnjak, bolje sredi provjetravanje kroz kuciste i prije ces izgubit hrabrost nego ploca prostora za clockanje. Ja imam gigabyte i ni jednom nije ona bila ogranicavajuc faktor kod clockanja mojeg kompa. Osim ako mozda ides u krajnost i napone mislis stavljat u blizini 2.0v za CPU ili 2.7v za RAM.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Rain Man kaže...

Nemoj mijenjat nesto sto radi. Kupi ti bolji hladnjak, bolje sredi provjetravanje kroz kuciste i prije ces izgubit hrabrost nego ploca prostora za clockanje. Ja imam gigabyte i ni jednom nije ona bila ogranicavajuc faktor kod clockanja mojeg kompa. Osim ako mozda ides u krajnost i napone mislis stavljat u blizini 2.0v za CPU ili 2.7v za RAM.

nisi pročitao moje pitanje,nije problem u hlađenju,to je netko ubacio i sad svi o tome govore,nego kod bilo kakvog clockanja,ili mjenjanja defaultnih postavki grafičke performanse su mi padale za više od 50%,dok su performanse ostalih komponenti rasle.
Problem je baš u matičnoj,to su i u Gigabytu potvrdili.TE probleme su sami probali rješiti sa novim biosom ali nije uspjelo kod nekih korisnika.Sami su to rekli,da kod tog tipa matične korisnici koji clockaju imaju padanje gafičkih performansi,odnosno problem da PCI-E sabirnicom.Provjerio sam kod njih,na službenim stranicama
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.4.2008 20:57 (toma).
17 godina

Probaj na servis odnesti ali nemoj se hvaliti o clockanju!

Ak je to kaj velis onda ni nema problema, rjesenje je, nemoj clockati!

Amd Athlon64 X2 6400+ Black Edition, Thermaltake V1, Gigabyte GA-M56S-S3, Kingmax 4x1Gb DDR2 800, Powercolor Radeon 2600xt 256Mb DDR4, Forton Blue Storm 2 500W, Seagate 250GB, Samsung 205BW 20" Widescreen, Thermaltake Armor Jr.
17 godina

Moze biti da imas neispravnu plocu jer ja imam debelo clockanog i proca i memoriju i performanse mi ne padaju na grafickog. Upravo suprotno, rastu. Nemam doduse seriju 8 ili 9, al znam odvrtit testove. Mozda da je problem specificne serije ploce al bome cudni problem. Gigabytice imaju vdrop, tko zna sto ostane bez napona. Stavi neke sigurne, no visoke napone, iskljuci sve one postavke za automatsko clockanje i moralo bi radit. Ili odvedi plocu prodavacu i kazi da ti ne radi dobro.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ljudi problem je baš u matičnoj.Kažem vam,sam Gigabyte je potvrdio da je problem negdje gdje ni oni sami neznaju.Matična je 100% ispravna jer sve radi noramlno na defaultnim postavkama,sa svim procesorima,grafičkama i memorijama,a kako sam rekao,Gigabyte je sam potvrdio da kod overclocka na toj seriji matičnih padaju performanse na PCI-e sabirnici.

Njihova preporuka je da se sve ostavi kako je,jer matična sama prepozna sve komponente i njihove taktove i sve radi savršeno,bez problema vrtim Crysis na 1680*1050 na postavka High,ali sam to pitanje pitao zbog igre Assassin's Creed jer čujem de je gladnija za hardverom od Crysis-a,a za rezoluciju 1680*1050 sam mislio dići takt na 3.2 GHz.

Kažem vam bez nove matične neće biti ništa od clockanja.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Evo, lijepo sam ti maloprije rekao da onda nemoj clockati!

Uostalom, ni jedna maticna nije stvorena da se mora obavezno clockati!

A sto se tice Crysisa i Assassin Creed-a, prvi je mnogostruko gladniji hardvera i to u losem smislu! Bez vecih grafickih ostvarenja!

Ak bas moras clockati, mijenjaj!

17 godina
Armor kaže...

Ak bas moras clockati, mijenjaj!

E, s ovim se slazem.

Ili mijenjaj ili se ostavi corava posla. Samo pazi da ces s drugom plocom ili s clockanjem na njoj mozda imat vise problema nego sto ih sad bez clockanja imas.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice