Overclocking Intel Sandy Bridge procesora izdvojena tema

poruka: 1.339
|
čitano: 244.893
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: Overclocking Intel Sandy Bridge procesora
Penryn kaže...

Da, baš sam to i ja primjetio. Kao da senzor na jezgrama očitava veću temp nego što zapravo je. Imam i7-2600 kombinaciji sa Zalman Performom u HTPC-u, i i7-3770k u kombinaciji sa AC Freezerom 7 u PC-u, i primjetno više se zagrije Performa sa sandyem nego Ivy. Iako, za Ivy mi javlja temperature oko 70C a za Sandy oko 50ak C pod primeom. A osim toga daleko više mi Sandy zna zagrijati kućište nego Ivy.

Ovih dana ću zamijenit coolere pa vidjeti kakva je situacija.

Vece zagrijavanje hladnjaka i unutrasnjosti kucista ne mora (iako moze) znaciti da se procesor vise zagrijava nego da hladnjak bolje vrsi disperziju sto u konacnici znaci da je sam procesor hladniji. Kod IB procesora ocito je da je najveci problem disperzije u IHS-u tako da vise energije (topline) ostaje unutar procesora sto znaci da su ocitanja jezgri, lako moguce, tocna.

17 godina
neaktivan
Overclocking Intel Sandy Bridge procesora

Slažem se, ali vidiš što elina kaže:

elina08 kaže...

Ja sam na svom 3770k skinuo IHS prije otprilike mjesec dana i prvo sam stavio Coollabratory liquid metal pad ,nakon tjedan dana sam opet skinuo proc da vidim što je ispod imetal pad koji  bi trebao preći u tekuče stanje pri temperaturi od 58°C je ostao nepromjenjen ???

Dok su senzori na procesoru u tih tjedan dana očitavali i preko 85°C.

Znači pad koji bi se na 58C trebao rastopiti to nije napravio, što znači jedino da temperatura procesora, jezgre, nije došla do te temperature, iako je njemu pokazivalo preko 85C. Mislim da ga je baš i namjerno ganjao na visoke temp da mu se taj pad rastopi.

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.8.2012 12:43 (Penryn).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Da , jedan od razloga tako visokih temperatura je i da se pad stopi i popuni mikro pore a ne samo da stoji ko listić metala između IHS-a i procesora , drugi je naravno traženje max. stabilnog takta uz prihvatljive temperature.Dakle nije na trenutak dolazio do 85°C več je satima bio između 75°C i 85°C , a na trenutke prelazio 85°C

Opće prihvaćeno mišljenje da je razlog visokih temperatura smanjenje dimenzija samog procesora tako da se temperatura nedovoljno brzo prenosi na IHS (naravno i novog 3gate dizajna) , mada ja mislim da to nije jedini razlog, mislim da Intel ne bi sigurno koristio lošu pastu da je to slučaj.A u kojem grmu leži zec .... vidićemo .... možda

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.8.2012 19:17 (elina08).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Intel koristi pastu između IHS i silicijske pločice, to nije tajna, jer je mnogo ljudi "svuklo" IHS.

Da su koristili solder kao sa SB procesorima, IB bi bio min 15-20C hladniji.

Ali opet gustina tranzistora ima efekt, tako da IB procesor nikada ne moze biti hladan kao SB, cak ni sa solderom.

EDIT: Tek sada vidjeh da je elina skinuo IHS. Nice, mozda si trebao da probas Coollaboratory Liquid Pro.

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.8.2012 17:41 (Leopard_st).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Leopard_st kaže...

Intel koristi pastu između IHS i silicijske pločice, to nije tajna, jer je mnogo ljudi "svuklo" IHS.

Ali opet gustina tranzistora ima efekt, tako da IB procesor nikada ne moze biti hladan kao SB, cak ni sa solderom.

EDIT: Tek sada vidjeh da je elina skinuo IHS. Nice, mozda si trebao da probas Coollaboratory Liquid Pro.

Nije bilo kod nas kupiti liquid pro pa sam kupio pad :)

Negdi sam sreo likove koji su stavljali blok direktno na proc. (bez IHS) i nisu baš nešto značajno skinuli temperature , odnosno ne onoliko koliko je bilo za očekivat (stavit ću link ako se sjetim di je to bilo)

Edit - naked core on water

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.8.2012 19:41 (elina08).
14 godina
neaktivan
elina08 kaže...
Leopard_st kaže...

Nije bilo kod nas kupiti liquid pro pa sam kupio pad :)

Negdi sam sreo likove koji su stavljali blok direktno na proc. (bez IHS) i nisu baš nešto značajno skinuli temperature , odnosno ne onoliko koliko je bilo za očekivat (stavit ću link ako se sjetim di je to bilo)

Edit - naked core on water

Da i ja sam cuo da nema pomaka nikakvog ako se direktno stavlja baza na proc.

Eto da si blize, ja imam tubu Coollaboratory Liquid Pro, narucio je sa njiove stranice.

14 godina
neaktivan

Morat ću i ja naručit , cijena je 8€ + 6€ poštarine ,nije baš jeftino

Primaju li paypal?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
elina08 kaže...

Morat ću i ja naručit , cijena je 8€ + 6€ poštarine ,nije baš jeftino

Primaju li paypal?

Da, i ja sam preko paypal, imas Pro i Ultra, pa proberi, neki vele da je Pro bolja 1-2C.

Zapravo ce te izaci malo jeftinije, jer Nijemci odbiju svoj PDV.

15 godina
neaktivan

možda nekome ovo pomogne u odabiru procesora.

Bahrija
Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Need help. Proc je i7-3770k, takt 4.4GHz, napon 1.128v, LLC postavljen na Turbo(napon rock stabilan, provjereno sa multimetrom), PLL napon na 1.5v. Hlađeno Zalman Performom, temperature možete vidjet na slici. Stress rađen sa najnovijim primeom na sat vremena, zasad stabilan.

E sad, zanima me VTT napon, je li okey i jel moguće spuštat ga kao PLL? I jel ovih 1.128v malo puno za idle? Ili da se poigram sa auto naponom pa -offset?

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.8.2012 22:05 (Penryn).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Sve zavisi kolika ti je RAM brzina, ali neces vidjeti nista spustanjem VTT napona, tako da se ja ne bih s time zamarao.

Ali opet proc mi izgleda vruc s tim naponom, kolika ti je ambientna temp odprilike?

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.8.2012 22:07 (Leopard_st).
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Leopard_st kaže...

Sve zavisi kolika ti je RAM brzina, ali neces vidjeti nista spustanjem VTT napona, tako da se ja ne bih s time zamarao.

Memorija je obična, 4 keksa svaki od 4GB, 1.5v, CL9, 1333MHz. Znam čemu služi VTT, i vidim govore da Intel preporučuje max 1.08v pa mi je ovih 1.07v malo puno. Ili nemam razloga za brigu? 

Haha nemoj me pitat za ambijent temp, u sobi je 31C i komp je na stolu sa nikakvim airflowom. Kad sve posložim ići će na pod i u provjetreno kućište. 

btw. što se temperatura tiče, AIDIN stress test ga digne tek do 60C, a ovaj prime ga pošteno naloži..

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.8.2012 22:21 (Penryn).
14 godina
neaktivan

Nema frke za VT, meni XMP profil to jos vise podigne za 2133 MHz.

Prime95 AVX ga debelo zgurne, ja jucer oko 1 stressao sa njim.

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.8.2012 22:30 (Leopard_st).
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Leopard_st kaže...

Nema frke za VT, meni XMP profil to jso vise podigne za 2133 MHz.

Prime95 AVX ga debelo zgurne, ja jucer oko 1 stressao sa njim.

Ajde reci mi više, pošto vidim da imamo sličnu ploču. {#}

Znači što si sve mijenjao u BIOSu, osim LLC, CPU napona itd. Jesi stavio fiksno 46x ili preko turboa? LLC si stavio pretpostavljam na Turbo, pošto je tu najstabilniji napon na Giga Z77 pločama? Jesi dirao PLL napon?

14 godina
neaktivan

LLC je na Turbu, to je na novim Z77X najbolja opcija, tj. predstavlja najbolji odnosi između Vdroopa i napona u full loadu.

Turbo sam iskljucio jer mi se nije dalo petljati sa prosirenjima TDP limita i ostalim stvarima, znaci koristim fixno 46X Multi (sada 45X, zbog ovih vrucina sam smanjio 100 MHz).

PLL napon sam najvise isao do 1.6V i bilo je ok, 1.5V je malo vise tricky, moze biti stabilno, a da budes sporiji u određenim benchevima i appovima.

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.8.2012 22:36 (Leopard_st).
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Danke danke, znači osim toga nisi više ništa dirao, tj. sve na auto? A one postavke za spuštanje takta u mirovanju?

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.8.2012 22:54 (Penryn).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Samo sam u RAM-a promjenio command rate na 1T, sve je ostalo na auto.

A ja ne koristim funkcije za smanjivanje energiju, ja sam performance fanatik.

Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Aha, okey. Btw. vidio sam na par stranih foruma ono što si ti govorio, da je za Ivy sve do 1.52v sigurno. Sad ne znam kako i odakle su to izvukli, ali lako je moguće da je tako. No kako god bilo, ionako nemam cooler koji to može ohladiti. {#}

Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina

Napokon sam se maknuo sa auto oc-a. Vcore je bio prevelik. I7 2600K se pokazao stabilnim za 24/7 na 4,6GHz sa vcore 1.33 i PLL 1.7. Temperature na slici. Originalni screenshot. Ambijentalna temperatura 26C.

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

I da jedan tip, nemas potrebe guliti prime95 AVX puno vremena kao originalni prime95, prime95 AVX za jedan sat uradi ono sto je onaj radio 4 sata.

Zato i prime95 AVX pada mnogo brze ako ima nestabilnosti, ja sam ga jucer bas pustio u paklenoj sobi, da vidim kako se CPU snalazi sa dodatnom vrucinom, jer je IB veoma, veoma osjetljiv na temperaturu, clockovi koji prođu nocu, ne moraju po danu.

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.8.2012 0:34 (Leopard_st).
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Poz.

Clockao sam svoj i5 2500k na Asrock z77 pro4 matičnoj na 4.4 Ghz.

Isključio sam sve one postavke da može stalno raditi na 4.4 - speedstep,c1,c3,c6,thermal throtling,ali...

Naime,kad idem raditi OCCT test,prvih 2 i pol min je stalno na 4.4 ,ali nakon toga počinju padovi na 3.3 default frekvenciju,i tako se se stalno kasnije izmjenjuje 4.4->3.3->4.4->4.3.

Inače stavio sam 1.27v za 4.4 ,ali kad padne na 3.3 dođe na 1,08v.

Da li je to normalno da tako proc radi,ili je to do occt-a,ili treba još šta pogasiti u Biosu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
1987veki kaže...

Poz.

Clockao sam svoj i5 2500k na Asrock z77 pro4 matičnoj na 4.4 Ghz.

Isključio sam sve one postavke da može stalno raditi na 4.4 - speedstep,c1,c3,c6,thermal throtling,ali...

Naime,kad idem raditi OCCT test,prvih 2 i pol min je stalno na 4.4 ,ali nakon toga počinju padovi na 3.3 default frekvenciju,i tako se se stalno kasnije izmjenjuje 4.4->3.3->4.4->4.3.

Inače stavio sam 1.27v za 4.4 ,ali kad padne na 3.3 dođe na 1,08v.

Da li je to normalno da tako proc radi,ili je to do occt-a,ili treba još šta pogasiti u Biosu?

Zašto bi ga stalno držao na 4.4? Kad zatreba procesorske snage, on će ionako odmah otići na max vrijednosti overclocka.

14 godina
neaktivan

Ne moram stalno na 4.4.

Više me brine ovo kako pada sa 4.4 na 3.3 pa se to ponavlja,iako je stavljeno da stalno bude 4.4.Je li to normalno?

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.9.2012 22:42 (1987veki).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
1987veki kaže...

Ne moram stalno na 4.4.

Više me brine ovo kako pada sa 4.4 na 3.3 pa se to ponavlja,iako je stavljeno da stalno bude 4.4.Je li to normalno?

Normalno je da smanji frekvenciju i napon kad nije pod opterecenjem. iskljuci speedstep il tak nes u biosu i bit ce ti onda kak ti zelis...

Werdum Combat Team --- join us! Info na Pm.
17 godina
neaktivan
1987veki kaže...

Ne moram stalno na 4.4.

To ti je tako sa ASRock pločama, nažalost. Slaba regulacija napona pa ne može držati stabilno taj overclock. Za više informacija obrati se Don Kihoty, on ti zna više o tome.

14 godina
neaktivan

Kao što sam rekao,speedstep sam isključio,i sve ostalo.

@Penryn

Hvala na konkretnom odgovoru,znači da je do kontrole napona.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
1987veki kaže...

@Penryn

Hvala na konkretnom odgovoru,znači da je do kontrole napona.

No problemo, ako ti se da zezat, možeš stavit neki vent da puše po regulaciji napona na ploči i to bi vjerujem pomoglo.

14 godina
neaktivan

EIST i sve ostale tehnologije nisu bas pametne kada se clocka, moze doci do nezeljenih ocislacija.

Ja nikada ne koristim ni jednu tu tehnologiju, nece mu nista biti ako radi na full frekvi stalno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Nista osim sto trosi puno vise struje. To izgleda beznacajno ali probaj stavit na papir koliko to dodje godisnje. A i ekoloska svijest bi trebala biti ukljucena. Sanas kad se stabilan OC moze postici sa ukljucenim speedstepom i turbom tako da racunalo procesor prilagodjava potrebi, nema razloga zasto ga ne koristiti.

3 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

Nista osim sto trosi puno vise struje. To izgleda beznacajno ali probaj stavit na papir koliko to dodje godisnje. A i ekoloska svijest bi trebala biti ukljucena. Sanas kad se stabilan OC moze postici sa ukljucenim speedstepom i turbom tako da racunalo procesor prilagodjava potrebi, nema razloga zasto ga ne koristiti.

Slazem se, na AMDu takoder CnQ ne smanjuje stabilnost CPUa gotovo nista (ako ne i stvarno nista), a usteda bas i nije zanemariva.

clock2much
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice