Overclocking Intel procesora (dual,quad) izdvojena tema

poruka: 4.205
|
čitano: 663.740
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Overclocking Intel procesora (dual,quad)

jedna jezgra uvijek iskače od ostalih po pitanju temperature..

potrebno je lappati cooler, al to su već malo "napredniji" modovi za ekstremne situacije..

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
11 godina
neaktivan

pored temperatura ovaj problem s overclocking-om moze li to biti do bios-a? znaci prije je sve fino radilo sa q6600 znaci na 3.1ghz sam ga overclock sto je dobar oc za p5ql pro maticnu, kupio sam q9650 zamjenio procesore, nisam nista radio nasao ona gore dva setup-a, probao ih i racunar ne moze da se boota, cak ni s 380fsb ne moze da se boot-a mozda bi trebao izvadit bateriju? restovati bios jer ova dvojica su uspjela 3.7ghz ja ne mogu preko 3.35ghz

17 godina

nemoj me uzet za riječ al mislim da ti quadovi trebaju dosta napona za veći clock.. a s time ide i jako hlađenje..

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
11 godina
neaktivan

Imam tt contac 30 cooler, temperature nisu problem sto se napona tice pokusavao sam od 1.275 do 1.36

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.5.2014 13:16 (Gadljak).
16 godina
Overclocking Intel procesora (dual,quad)

Pozdrav ekipa,

iako imam nesto iskustva sa overclockom na desktop racunalima (sto sa svojim i7 920, sto sa grafama i slicno), pokusao sam saznat kako ide na notebook-u sa overclockom. Imam Lenovo Edge E520 sa i5 2450m @2.5 GHz sa kojim se mogu malo poigrat. Ipak, koliko vidim u BIOS-u nemam opcije za dizat clock, za procesor mogu birat zelim li hyperthreading i turbo boost upaljen ili ne.

Ima li kakvo softversko rjesenje za dizanje takta ili sto?

Ima, sukladno procesoru, Intel graphics 3000 koji bi se trebao ubrzat zajedno sa taktom procesora, pa mozda vise zbog tog aspekta, da se malo sve skupa ubrza.

Ima li tko istkustva, savjet, je li uopce moguce, preporucljivo i slicno. S obzirom na cinjenicu da se radi o notebooku i da nije bas "gaming" stroj, te problema sa hladenjem, shvacam da rezultati nece biti bajni, ali ovo ionako nije pretjerano bitno - vise je stvari hobia i kako to cudo OC-at.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

poz kod mene je I7 950 napajanje thermaltake 630 modular a CPU cooler mi nije nesto tako da cu da ga promjenim dali je izvodljiv clock sa ovim napajanjem i dobrim hladjenjem?koliko se najvise moze clocati a da nemam problema?MBO je gigabyte x58-ds4

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.5.2014 8:07 (mirkossam).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
mirkossam kaže...

poz kod mene je I7 950 napajanje thermaltake 630 modular a CPU cooler mi nije nesto tako da cu da ga promjenim dali je izvodljiv clock sa ovim napajanjem i dobrim hladjenjem?koliko se najvise moze clocati a da nemam problema?MBO je gigabyte x58-ds4

bez problema na 4ghz s dobrim hladenjem, 3.6-3,8ghz za 0-24:), ploca je i vise nego dovoljna kao i napajanje!lp

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
17 godina
Gadljak kaže...

Imam tt contac 30 cooler, temperature nisu problem sto se napona tice pokusavao sam od 1.275 do 1.36

Moraš još dizati napon za 3.6Ghz uglavnom sve preko 3.2 sa tim procesorom traži dosta dizanja napona. Gledaj samo temperature sa hwmonitorom

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
16 godina
neaktivan

Ovako imam mobo:

GA-P35 DS3L 1.0  i proc  e7300 na stock 2.66 GHZ htio bi barem 3.0 ili 3.2 ali to je nemoguce sa ovom matičnom 500 

pokušaja 4 razlićite bios verzije i veoma mnogo bios  reseta i nikako da uspijem zadrzati proc na 3.0 ili nešto iznad 2.66 matična nonstop nakon podešavanja svega i napona i F10  se naglo ugasi i ponovo upali na stock 2.66. Uspio sam samo jednom proc stavit na 3.0 sve je bilo stabilo i temp u igri oko 49 stup ( far cry 3 very high) što je super  ali mi  je baterija bila slaba pa kad nije bilo struje izgubio sam clock.

Pročitao sam upute i siguran sam 100% da je sve dobro podešeno i one glupe opcije za auto cpu downclock ugasene (CIE1,tm2) PCIE je lock na 100  C.I.A 2 je ugasen preformance enchance je standard te ram je u skladu sa FSB više sam lud i neznam dalje.

Molim nekog za pomoč neznam više što da radim jednostvano sa tom matičnom iz pakla.

0 0 hvala 0
17 godina

Ajde napiši sve komponente koje imaš jer ovako na pamet govoriti nema smisla. Isto tako ne možeš odjednom dizati i memoriju i Cpu možda si to radio. Znači posebno moraš memoriju prvo namjestiti na default frekvenciju pa onda dizati samo procesor sa fsb i sa čim manjim množiteljem da vidiš koliki je fsb wall. Preporučio bih ti da prvo kompletno pročitašOverclocking tutorial 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ovako 

mobo .GA-p35 DS3L 1.0

PROC E7300 2.66 GHZ

Memorija 2x kingston ddr2  pc2-5300(333 mhz) 1024 mb 

GPU hd 5670 1 gb gddr 5

Npajanje corsair hx520 w modular

i da moguce da je bed bio da sam istovremeno mijenjao mnozitelje za ram i fsb odjednom  moram isprobat pojedinacno i sta predlazes kako da podesim ovaj ram  radi na 800 i to sam uracunavao u fsb tako da je u skladu.

0 0 hvala 0
17 godina

Tebe najviše muči memorija pošto radi na 533Mhz. Probaj dizati memoriju do koliko ide a procesor ostavi na najmanjem množitelju. Tako češ saznati do koliko ti memorija ide bez dizanja napona, pa dok više ne ide polako dodaj napon najviše do 0.2v makar bi  trebao i neki hladnjak da puše po memoriji. Dok saznaš do koliko ti ide memorija onda možeš polagano iskombinirati fsb i ram frekvenciju. Najbolje bi bilo da možeš nabaviti neku 800mhz ili 1066Mhz memoriju ako negdje možeš naći jeftino.

Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Imam i7-4820k podignut na 4800MHz + vodeno hlađenje i sve radi bez greške. Clockano je preko UEFI-ja na AsRock-ovoj ploči sa najjednostavijim postavkama (automatski). Najviše što sam clockao je 5200MHz ali tu ruši povremeno sistem i to ne zbog temperature (max 75C).

Pošto ja nisam neki stručnjak zna li netko gdje bi mogao pronaći detaljnije OC upute za ovaj CPU? Voltaža i sl. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Za taj cpu ti treba preko 1,6v na kojoj ti voltazi radi na tih 4,8 i na kojoj ti se rusi na 5,2?!
14 godina
neaktivan

Na 4800MHz radi sa 1.5V. Na 5200MHz nije neka razlika u voltaži. To su automatske postavke. Nisam dirao napon jer ima previše parametara koje ne znam baš najbolje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Jedno pitanje samo u vezi overclocka E8500 procesora.

Naime, overclockao sam ga sa standardnih (2 x 3.16 GHz) na (2 x 3.5 Ghz) bez ikakvog dizanja voltaze i sve radi uredno i bez problema.

Evo doli u prilogu 2 slike sa postavkama u BIOS-u.

Maticna ploca je : Gigabyte GA-EP35-DS3L

Ugl ono sto me zanima je to sto cooler od procesora nije stock vec ovaj: Xilence LGA Q 

I sad nakon clockanja se cuje da je glasniji i da se recimo muci vise nego prije, pa me zanima jel bi mu mogo smanit broj okretaja da bude tisi a bez da to utjece na performanse kompa, i di bi to mogo napravit, u BIOS-u il?

Ili ako ima neka bolja opcija od smanjenja broja okretaja ali s glavnim ciljem da bude tisi.

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.6.2014 12:27 (nemesis777).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Istina postavke voltaze u BIOSU-u su na auto, uopce nisam isa za time, zato cooler i vice nakon clocka Ugl. kolko sam skuzia najbolje bi bilo da spustam voltazu po jedan prema dole u BIOS-u do defaultne voltaze procesora, jer mislim da ce moci bez problema gurati ovaj clock na defaultnoj voltazi. Treba bi samo onda saznat koja je defaultna voltaza ovog CPU-a i spustit je na nju i onda zakljucat u BIOS-u sa ostavljenom postavkom na manual tako da mi ne podize opet sam voltazu svojevoljno?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Evo jedan mali upgrade stolnog računala za "po doma" :) sinoć slagano nakon preuzimanja u Links-u, oči su mi bile kao krafnice pa su i slike takve..

Danas popodne ćemo vidjeti koliko će 4770k ići s Antecovim vodenim (moram priznati da sam izgubio živce 17 puta dok sam ga pokušao ugraditi na ASRock Z97 Extreme6 (heatsinkovi ispod radijatora su extra visoki.. ni metalne distance nisu pomogle, a da ne govorim da sam morao vaditi stražnji Corsairov Chassis Fan također i izvoditi čudesa s konektorima za napajanje procesora  - ništa drugo no horror u dva ujutro) {#}

Any bets koliko će ići? {#}

Moj Portfolio - http://3docean.net/user/tomislavn -III- Battle.net Profil - http://eu.battle.net/d3/en/profile/gaap-2615/hero/153335
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.7.2014 8:49 (mrsmith).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Ovisi o tvom znanju:), a komponente za minimalno 4,8ghz vec imas... Cekamo rezultat!lp
Moj PC  
2 0 hvala 1
16 godina
Stjepanj kaže...
Ovisi o tvom znanju:), a komponente za minimalno 4,8ghz vec imas... Cekamo rezultat!lp

Sve me strah da će raditi stabilno na 4.8 Ghz u 100% loadu :) ipak je to render mašina, tako da će raditi i po 24h+ pod potpunim opterećenjem. Ali vidjeti ćemo :) ja sam planirao stabilnih 4.5-4.6 Ghz {#}

Moj Portfolio - http://3docean.net/user/tomislavn -III- Battle.net Profil - http://eu.battle.net/d3/en/profile/gaap-2615/hero/153335
14 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...
mirkossam kaže...

bez problema na 4ghz s dobrim hladenjem, 3.6-3,8ghz za 0-24:), ploca je i vise nego dovoljna kao i napajanje!lp

Cpu cooler je CoolerMaster T4 mislimd a je dovoljan kako da napravim overclock ovoga procesora?

13 godina
protjeran
mirkossam kaže...

Cpu cooler je CoolerMaster T4 mislimd a je dovoljan kako da napravim overclock ovoga procesora?

evo da ne ponavljam po stoti put, jednostavnije nemre biti

http://www.bug.hr/forum/topic/overclocking/oc-i7920-on-asus-p6t-plocama-bios-primjerima/58101.aspx

16 godina

Evo samo da se javim - za sada radi perfektno na 4.4 Ghz (render preko noći), idle drzi na 33-34c, peak temperatura je bila 73c (average 67c) s vodenim na "silent" profilu, praktički nečujno. Zadovoljan sam perfomansama procesora/temperaturom tako da mislim da dalje necu niti kemijati :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.7.2014 9:39 (mrsmith).
Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
protjeran
mrsmith kaže...

Evo samo da se javim - za sada radi perfektno na 4.4 Ghz (render preko noći), idle drzi na 33-34c, peak temperatura je bila 73c (average 67c) s vodenim na "silent" profilu, praktički nečujno. Zadovoljan sam perfomansama procesora/temperaturom tako da mislim da dalje necu niti kemijati :)

pa prakticki niti nemres temperatura te koci(mislim ako ga drzis stalno pod loadom)!{#} haswell i na stocku rastura kamoli jos na 4,4 ili nedaj boze vise!{#}

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.7.2014 11:42 (Stjepanj).
16 godina
Stjepanj kaže...
mrsmith kaže...

pa prakticki niti nemres temperatura te koci(mislim ako ga drzis stalno pod loadom)!{#} haswell i na stocku rastura kamoli jos na 4,4 ili nedaj boze vise!{#}

Do 90c je siguran {#} ali da slazem se, ja sam super zadovoljan sa 4.4 :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.7.2014 12:10 (mrsmith).
16 godina
neaktivan

mali update sa E8500 CPU-om

Naime prije par dana sam isa malo testirati dizanje taktova no usljedilo je nestabilnost sistema popraceno Blue Screenovima. To sam isa primarno malo vise dizati taktove jer sam upgreda novu graficku (GF GTX750 TI) pa da mi ju CPU ne bottlenecka.

Ugl krenia sam od defaultnog takta (3,16 GHZ-a) i podiza takt za 0,5 GHZ-a i nakon svakog podizanja testira stabilnost CPU-a sa Intel Burn Test-om i uspostavilo se da je CPU stabilan sve do 3,36 GHZ-a, a sve nakon toga Intel Burn Test javlja Failure testa.

Dakle dobio sam clock od cistih 2 GHZ-a na stock voltazi, sto mi je nekako premalo, s obzirom da sam prosli CPU ima E5200 kojeg sam bez problema moga clocknut sa defaultnih 2.5GHZ-a na 3.0GHZ-a na stock voltazi i sa stock coolerom. (Stock voltazu ne zelim dirati).

Sad me zanima da li je iko imo slicno iskustvo jer nekako sam dojma da bi moga ici bar do 3,5 GHZ-a sa stock voltazom, a zapea sam na 3,36 GHZ-a :/

Cooler kojeg koristim nije stock nego ovaj:

http://www.portio.hr/index.php?page=artikl&id=8882142

znam da nije dobar i zanima me jel bi moga ugradnjom ovoga dobiti veci clock sa stock voltazom?

http://www.links.hr/?option=artikl&id_artikl=050.903.231

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

idu oni i do 4.5 ghz i opet ce bit bottleneck{#}

16 godina
neaktivan

Nedavno se izrodia jos jedan problem u vezi clocka koji se pocea desavat od jucer navecer kad sam reinstalira windowse...

U biti, ukratko, u biosu ne zeli prominit CPU Host Clock Control u Enabled...tj nemogu clockati CPU uopce :/

Kad stavim na enabled i stavim na odredeni takt (bilo onaj koji je i bija cilo ovo vrime ( clockan na 3.36GHz) ili bilo koji drugi) Bios ga vrati na disabled i na defaultni takt i postavke :/

Nakon pokusaja clocka se ugasi comp na sekund i restarta (standardna procedura nakon svakog clocka) i onda kad dode do djela ucitavanja biosa se opet ugasi na sekund i restarta i onda tek ude u windowse, no taj drugi put kad se ugasi i restarta onda se vrati na disabled...

ima li ko kakav prijedlog ili slicno iskustvo kako ovo fixat? :/

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

resetiraj cmos ili ti ga bios...zagadia si ga lošim oc {#}

13 godina
protjeran

Idem svratit uzet malo noviteta za probu pa samo da pitam jel još uvijek se može overclockirat multiplier sa H97 čipsetom ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice