Overclocking Intel procesora (dual,quad) izdvojena tema

poruka: 4.205
|
čitano: 664.201
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Overclocking Intel procesora (dual,quad)
chakija kaže...

zanima me jedna stvarčica, nije da imam neku potrebu ali me zanima...imam intela e5500 2.8 ghz (hlađenje solidno, ac freezer) i matičnu asus p5kpl/1600, ddr2 800mhz i mogu proc klokat samo do 3,2 ghz stabilno.... po mnogim temama na netu trebalo bi ići daleko više.. mogu ga dić na 3,3 ali onda mi se ruši (igranje TDU2). iznad 3,3 ghz ne može ni bootat windowse...  pošto mi taj proc nije nešto važan, uskoro planiram prijeći na amd fx, htio bi probat nešto više kloknut.. da napomenem, ako diram voltažu uopće neće windowse bootat

Na toj ploči nemožeš postići veći overclock, jer nemožeš povisiti napon procesoru. Kad budeš kupovao FX -a (nemoj kupovati ništa manje od FX 6300) i pazi da uzmeš dobru ploču za overclock.

12 godina
neaktivan
Overclocking Intel procesora (dual,quad)

Pozdrav svima!

Da napomenem pocetnik sam u ovome i nemam nikakvog iskustva dosta sam toga citao o ovome ali se nikad nisam susreo s tim.

svaki vas prijedlog i savjet dobro bi mi dosao.

htio bih vam postaviti par pitanja.

cpu mi je Intel Core 2 Duo E4500  2.20GHz
eh ja bi sad njega htio 'klokat' pa me zanima do koliko bih smio ici?

bili to i koliko uskratilo njegovo trajanje?

i jos me zanima: trenutno mi je komp upaljen oko 5h nalazi se u dnevnoj sobi a temperatura cpu-a je 45-49 jeli to malo previse?
unaprijed hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

zzz', imam intel celeron e1200 1,6 dual ..mislio sam ga clockovat, pa bi dobro dosao koji savjett

Naso sam na jednom forumu gdje je neki lik clockovo na 3,5

AA
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Virus_sc kaže...

Pozdrav svima!

Da napomenem pocetnik sam u ovome i nemam nikakvog iskustva dosta sam toga citao o ovome ali se nikad nisam susreo s tim.

svaki vas prijedlog i savjet dobro bi mi dosao.

htio bih vam postaviti par pitanja.

cpu mi je Intel Core 2 Duo E4500  2.20GHz
eh ja bi sad njega htio 'klokat' pa me zanima do koliko bih smio ici?

bili to i koliko uskratilo njegovo trajanje?

i jos me zanima: trenutno mi je komp upaljen oko 5h nalazi se u dnevnoj sobi a temperatura cpu-a je 45-49 jeli to malo previse?
unaprijed hvala!

Ja sam svog starog dualca(e4400) na sličnoj ploči(P5-KPL) dogura do 3 GHz stabilno,i naravno trebaš imat adekvatan aftermarket cooler,inače bilo je ekipe što su i preko 4 GHz išli!

Ja sam ga držao na 2.8 -2.9 GHz 24/7 i temperature u loadu nisu prelazil 60C,e sad nemogu se sitit koliko sam mu struje dao!

Ubiti sad sam se sitije,mislim da nisam imao mogučnost podizanja napona na toj matičnoj,nego je išlo na auto,samo sam FSb dizao!!

AUDIOFIL
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.1.2013 11:59 (volegradele).
14 godina
Sta bi se dalo napravit s e6300, katana 3, maticna gigabyte ep41-ud3l
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Molim pomoc decki i cure{#}

Konfiguracija je pod moj pc

Igram se sa clockanjem i sada trenutno pokusavam spustiti temperature u loadu sa spustanjem VCore napona.

Krenuo sam sa 3,420GHz 20x171,20, automatski mi je napon bio na 1,225 V

Kako sam mislio da je to malo previse za 3.4GHz poceo sam spustati napon.

Dok ovo pisem u pozadini mi radi aida64 full edition stress test vec pola sata na naponu 1.144V, bio sam pomalo spustao napon, ovo mi je peti test sa najnizim naponom do sada.

E sad, zanima me dokle mogu spustati napon? Kako cu znati da je prenizak?

Usput na odnosu 1.225V i 1.144 temperatura u full loadu mi se spustila za 3 stupnja sto smatram da je ok.

I zato sto nize spustim napon imam manju temperaturu, ali sta je najsigurnije za napraviti kako bih znao da je napon dovoljan a ne previsok. Znaci reklo bi se "Taman" {#}

Koji jos test pokrenuti? Dali ako prode 3DMark11 test znaci da je sve ok sa naponom?

Hvala

Evo i slike...

Što hladnije to bolje :)
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.1.2013 6:20 (Praedator).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

E da... Prođe sve testove ali mi zatrzava u igrici, a nista nisam dirao osim napona na procesoru.

Da ga malo podignem ili?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Praedator kaže...

E da... Prođe sve testove ali mi zatrzava u igrici, a nista nisam dirao osim napona na procesoru.

Da ga malo podignem ili?

Testiraj stabilnost sa Prime 95 (bar 3-4 sata) ili OCCT (drugi test-limpack, barem 1sat). Bez obzira što procesor prolazi sve testove stabilnosti, u svakodnevnom radu (igrama) se može desiti da ti zamrzne slika, BSOD ili se komp restarta (rjetko ali moguće), tako da ćeš u narednim danima vidjeti dali je stvarno stabilno. Ako se to desi onda samo malo povisi napon. Stvarni napon je onaj koji si stavio u BIOS-u, a svi drugi programi u windowsima pokazuju dali ti ploča daje više napona (overvolt) ili manje napona (undervolt). Znači, ako neprolazi test stabilnosti, onda trebaš malo dignuti napon i ponovo testirati. Sa overclockanim procesorom, igre bi trebale bolje raditi, tako da bi bilo dobro staviti najnovije drivere na grafu. Zatrzavanje u igrama se može desiti ako igra nije dobro optimalizirana (traži patch za tu igru), premalo RAM-a, loš grafički driver, slaba grfička kartica ili visoka temperatura grafičke kartice (trotlanje).

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.1.2013 8:27 (Mile 74).
12 godina
neaktivan

Bio je problem u preniskom naponu, digao sam sa 1.144V  na 1.168 i sada je uredu igrica.

Vec sam bio i na 4.0ghz pa nije bilo problema ali je uvijek bio ukljucen automatski odabir napona, sada sam ga prvi put stavio na manual.

Driveri su zadnji od prije par dana, grafa nova i radi na full loadu u igrici.

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ja trenutno imam E5700 i overclockao sam ga sa na 3.4Ghz bez mijenjanja napona, imam stock cooler,temperature u idle 36°C ,a na testovima dosle su do 67-68, sad me zanima da li može još ići sa stock coolerom i koliko ,da li neko od vas mozda ima isti  

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Temperatura u testovima ti nesmije preći 74 stupnja, tako da još imaš malo prostora za clockanje. Ako već nisi promjenio termalnu pastu na procesoru, onda to napravi, jer ćeš dobiti manje temperature i naravno još prostora za clockanje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Mile 74 kaže...

Temperatura u testovima ti nesmije preći 74 stupnja, tako da još imaš malo prostora za clockanje. Ako već nisi promjenio termalnu pastu na procesoru, onda to napravi, jer ćeš dobiti manje temperature i naravno još prostora za clockanje.

Znači to mi je možda još ~0.3Ghz , da li se isplati ,mislim da ne rizikujem džaba , da nisam na granicama temperature ako nema neke bitnije razlike , možeš li mi na najprostiji primjer to objasniti koliko bi značilo tih ~0.3Ghz

13 godina
Deep kaže...
Mile 74 kaže...

Znači to mi je možda još ~0.3Ghz , da li se isplati ,mislim da ne rizikujem džaba , da nisam na granicama temperature ako nema neke bitnije razlike , možeš li mi na najprostiji primjer to objasniti koliko bi značilo tih ~0.3Ghz

Za tvoju sadašnju grafu, 300MHz više - neznači ništa, a u svakodnevnom radu 300MHz veći clock nećeš ni primjetiti. Ako nemisliš uzimati jaču grafu i nemisliš mjenjati pastu na procesoru, onda nemoj više clockati. Budeš li uzimao jaču grafu tipa HD 4850, onda ga clockaj što više.

13 godina
neaktivan
Mile 74 kaže...
Deep kaže...
Mile 74 kaže...

Za tvoju sadašnju grafu, 300MHz više - neznači ništa, a u svakodnevnom radu 300MHz veći clock nećeš ni primjetiti. Ako nemisliš uzimati jaču grafu i nemisliš mjenjati pastu na procesoru, onda nemoj više clockati. Budeš li uzimao jaču grafu tipa HD 4850, onda ga clockaj što više.

Nisam ja ni mislio grafičku oc-ati , nego procesor 

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.1.2013 14:54 (Deep).
13 godina

Cjelo vrijeme ti i pričam o clockanju procesora!!!{#}

Najčešći razlog clockanja procesora je da što bolje iskoristi grafičku karticu. Ako samo hoćeš vidjeti koliko ga možeš klokat onda clockaj i nepitaj jel ti treba još 300MHz. Biće da se nismo razumili.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Mile 74 kaže...

Cjelo vrijeme ti i pričam o clockanju procesora!!!{#}

Najčešći razlog clockanja procesora je da što bolje iskoristi grafičku karticu. Ako samo hoćeš vidjeti koliko ga možeš klokat onda clockaj i nepitaj jel ti treba još 300MHz. Biće da se nismo razumili.

Hahaha ,aa sad sam shvatio , da mi  sad sa ovom grafičkom koju imam nece biti koristi ako clockam proc. jer je grafa slaba, a kad uzmem jacu grafu onda da clockam proc. da dobijem što više iz njega, sad je ok {#}

tek sam iz škole došao pa mi već mozak umoren :P

edit:proc. koristim 11 mjeseci,nov sam uzeo (mislim zajedno sa cijelim kompom) da li je bitno mijenjati pastu

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.1.2013 15:06 (Deep).
13 godina

Ako je sve staro ni godinu dana, onda netrebaš mjenjati pastu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
marxone kaže...

jel ima neki program da se moze direktno iz windowsa  overclockat

13 godina
neaktivan
Mile 74 kaže...

Ok

marxone kaže...
marxone kaže...

Ja sam uz AsRock matičnu dobio na cd-u dosta programčića nekih , i dobio sam za overclocking isto , ali sam ipak radio u BIOS-u , malo je teže ali je bolje 

imaš dosta tutoriala za to , nije to sveto pismo , ako ne mogneš ništa , uslikaj nam bios sa fotoaparatom pa stavi sliku da ti pomognemo

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.1.2013 15:12 (Deep).
15 godina

trenutno u pcu imam 8gb G.Skill DDR3 1333MHZ. mislim uzet ovu ploču (ga-z77-d3h) i i5 3570k....zanima me hoće li ti rami uopće ići uz ploču i koliko će se procesor moći klokat uz njih tj koliko su oni bitni i dobri?

hvala

Stranice su trenutno nedostupne.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Deep kaže...
Mile 74 kaže...

Ok

marxone kaže...
marxone kaže...

Ja sam uz AsRock matičnu dobio na cd-u dosta programčića nekih , i dobio sam za overclocking isto , ali sam ipak radio u BIOS-u , malo je teže ali je bolje 

imaš dosta tutoriala za to , nije to sveto pismo , ako ne mogneš ništa , uslikaj nam bios sa fotoaparatom pa stavi sliku da ti pomognemo

dobie+je se i uz ovu maticnu program ali ga jednostavno nece pokrenuti a iz biosa bas i nisam isprobavao

13 godina
Kill Frenzy kaže...

trenutno u pcu imam 8gb G.Skill DDR3 1333MHZ. mislim uzet ovu ploču (ga-z77-d3h) i i5 3570k....zanima me hoće li ti rami uopće ići uz ploču i koliko će se procesor moći klokat uz njih tj koliko su oni bitni i dobri?

hvala

Ploča nije loša i vjerujem da možeš držati i5K na 4.7-4.8GHz, ako ti temperature dozvole, bez obzira što ima samo 4 -2 faznu regulaciju.

RAM-i ti pašu na ploču, ali bi bilo bolje da uzmeš brže RAM-e po mogućnosti neke sa XMP profilom, jer ti ih ploča podržava i lakše se clockaju. 

Brža memorija=brži komp.

15 godina
Mile 74 kaže...

Ploča nije loša i vjerujem da možeš držati i5K na 4.7-4.8GHz, ako ti temperature dozvole, bez obzira što ima samo 4 -2 faznu regulaciju.

RAM-i ti pašu na ploču, ali bi bilo bolje da uzmeš brže RAM-e po mogućnosti neke sa XMP profilom, jer ti ih ploča podržava i lakše se clockaju. 

Brža memorija=brži komp.

za početak će biti dobri :)

Stranice su trenutno nedostupne.
13 godina
neaktivan
marxone kaže...
Deep kaže...
Mile 74 kaže...

Ok

marxone kaže...
marxone kaže...

dobie+je se i uz ovu maticnu program ali ga jednostavno nece pokrenuti a iz biosa bas i nisam isprobavao

pa de probaj iz biosa 

14 godina

evo jedan cpu sa q8300 na 3.56 ghz sa samo 1.2v naponom, mema je gskill kit 2x2 gb ddr3 1333 ocana na 1900 mhz na istim latencijama ali je napon povecan na 1.7v

inace za 24/7 mi radi na 3.4 ghz i mema na 1820 mhz

za 3.0 proc treba mizernih 1.05v

http://www.pohrani.com/?3U/L8/1boHEglo/q8300.png

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.2.2013 23:29 (Deathreper).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
Deathreper kaže...

evo jedan cpu sa q8300 na 3.56 ghz sa samo 1.2v naponom, mema je gskill kit 2x2 gb ddr3 1333 ocana na 1900 mhz na istim latencijama ali je napon povecan na 1.7v

inace za 24/ mi radi na 3.4 ghz i mema na 1820 mhz

za 3.0 proc treba mizernih 1.05v

http://www.pohrani.com/?3U/L8/1boHEglo/q8300.png

Aj molim te odvrti Cinebench na 3.4 GHz ?

14 godina
14 godina
odjavljen
Deathreper kaže...

Dobar score..

Imaš li volje Frybench vrtit?

14 godina

evo vrtim, koliko to traje

edit: ok, mislio sam ako je vise neda mi se cekat

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.2.2013 23:42 (Deathreper).
14 godina
odjavljen
Deathreper kaže...

evo vrtim, koliko to traje

Ovisno o brzini procesora, moja pretpostavka je nekih 13min da će rendati.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice