Overclocking Intel procesora (dual,quad) izdvojena tema

poruka: 4.205
|
čitano: 664.044
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
protjeran
Re: Overclocking Intel procesora (dual,quad)
Brian kaže...

Znate li vi uopče o kojem se procesoru radi? :)

Ma dobro, hvala na savjetima. Inaće prema podacima piše da taj moj proc trpi do 105 stupnjeva, a držim ga na 65-70 % u igrama, inaće je ispod toga. Samo u max stress testiranju

je u jednom trenutku skočio na 89 stupnjeva, a core Temp je zapamtio kao najveću temperatutu.

Evo kako stvari stoje i koji je procesor, a pod garancijom je još uvijek.

pa da si ispunio moj pc nakon 2godine na forumu znali bi, i taj tvoj i3 ima maksimalnu radnu temp koju podnosi 73°c sve iznad toga nevalja(kako i pise na intelovoj stranici) i nijedan proc ne trpi 105°c jer throttlaju pri toj temperaturi da se zastite od pregaranja!AMEN!

ps. markocvp preduhitrio si me:)

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.11.2012 22:00 (Stjepanj).
14 godina
neaktivan
MARKOcVp kaže...

105 stupnjeva ti je tocka kod koje se gasi(max koliko moze izdrzati da se ne pokvari, dimi se na 120+) 70 je max preporucena temperatura za njega, ko i za sve danasnje procesore, 89 je pregrijavanje i to debelo, pokreni prime 95 i javi temperature, nebi stio preko 72 ni pod primom ako je na stock taktu sa stock coolerom. I kako mislis da ga ti drzis na 60-70% u igrama, nije konj pa da ga uprezes, koristit ce se koliko igri treba, da pokrenes bf3 mp vidio bi sta je opterecenje,bilo bi ti 95+% cijelo vrijeme posto je dual core, tako da nepricaj gluposti.

Temperature pogledaj s core temp, hw monitorom...

Glupa tipkovnica na kojoj pišem... Umjesto % sam htio napisati stupanj. OVAKO: Dok igram igre max temperatura je 65-70 stupnjeva. Pokrenuo sam prime95 test i maximum stress test sa Intel Burn i prošao je,

jedino se tad max temperatura pokazala kao 89 stupnjeva. Inaće u igrama se maximalno penje do 72 stupnja što je ok, nova termalna pasta, veliko protočno kućište koje se dobro hladi!

Inaće u slabijim igrama i ovako temp je 40 do 50 stupnjeva. Znaći on radi na malim temperaturama, a dok igram zahtjevne igre radi na 60 do 70 stupnjeva, to je ok po meni.

Stjepanj kaže...

pa da si ispunio moj pc nakon 2godine na forumu znali bi, i taj tvoj i3 ima maksimalnu radnu temp koju podnosi 73°c sve iznad toga nevalja(kako i pise na intelovoj stranici) i nijedan proc ne trpi 105°c jer throttlaju pri toj temperaturi da se zastite od pregaranja!AMEN!

To što nisam ispunio MOJ PC je moja stvar, a i u te 2 godine što piše da sam tu - tu sam oko 2-3 mjeseca. Pogledaj po postovima koje sam napisao, kad sam se regao bio sam tu mjesec dana, pa napravio pauzo od jedne godine,

pa se vratio na 2 tjedna, pa pauza 2 mjeseca... NEBITNO.

PC se ne pregrijava, jer bi se ugasio kad mi je uključena zaštita. Inaće kao što sam malo iznad napisao testirao sam sa HW monitorom i CoreTemp i pokazuje normalne temperature, do 72 stupnja.

13 godina
protjeran
Brian kaže...
MARKOcVp kaže...

105 stupnjeva ti je tocka kod koje se gasi(max koliko moze izdrzati da se ne pokvari, dimi se na 120+) 70 je max preporucena temperatura za njega, ko i za sve danasnje procesore, 89 je pregrijavanje i to debelo, pokreni prime 95 i javi temperature, nebi stio preko 72 ni pod primom ako je na stock taktu sa stock coolerom. I kako mislis da ga ti drzis na 60-70% u igrama, nije konj pa da ga uprezes, koristit ce se koliko igri treba, da pokrenes bf3 mp vidio bi sta je opterecenje,bilo bi ti 95+% cijelo vrijeme posto je dual core, tako da nepricaj gluposti.

Temperature pogledaj s core temp, hw monitorom...

Glupa tipkovnica na kojoj pišem... Umjesto % sam htio napisati stupanj. OVAKO: Dok igram igre max temperatura je 65-70 stupnjeva. Pokrenuo sam prime95 test i maximum stress test sa Intel Burn i prošao je,

jedino se tad max temperatura pokazala kao 89 stupnjeva. Inaće u igrama se maximalno penje do 72 stupnja što je ok, nova termalna pasta, veliko protočno kućište koje se dobro hladi!

Inaće u slabijim igrama i ovako temp je 40 do 50 stupnjeva. Znaći on radi na malim temperaturama, a dok igram zahtjevne igre radi na 60 do 70 stupnjeva, to je ok po meni.

Stjepanj kaže...

To što nisam ispunio MOJ PC je moja stvar, a i u te 2 godine što piše da sam tu - tu sam oko 2-3 mjeseca. Pogledaj po postovima koje sam napisao, kad sam se regao bio sam tu mjesec dana, pa napravio pauzo od jedne godine,

pa se vratio na 2 tjedna, pa pauza 2 mjeseca... NEBITNO.

PC se ne pregrijava, jer bi se ugasio kad mi je uključena zaštita. Inaće kao što sam malo iznad napisao testirao sam sa HW monitorom i CoreTemp i pokazuje normalne temperature, do 72 stupnja.

Zastita reagira samo kod krajnje granice, kad moze doci do kvara zbog ogromne temperature to je ovdje 105 stupnjeva, 70 je maksimalna preporucena, znaci iznad toga nesmije bit nikad, smije ali nevalja, skracujes vijek konponenti, kupi neki dobar cooler ili smanji takt na stock, nije co za stock cooler, vrati ga sa 3.3-4 koliko je ghz na stock 2.9.

Te temperature nisu dobre i gotovo, 70 stupnjeva u zimsko brijeme kad igras nije normalno, staje tek po ljeti, a tek u primu...

===============================================================
14 godina
neaktivan
Overclocking Intel procesora (dual,quad)

Pozz,

c2d e8500(sa 333*9,5=3.1 na 400*8,5=3.4).

E sad na  http://www.overclockers.com/forums/showthread.php?t=515316 sam pročitao da za povećanje fsba treba povečati corev.

Meni sve uredno radi na stock voltaži!

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Optional kaže...

Pozz,

c2d e8500(sa 333*9,5=3.1 na 400*8,5=3.4).

E sad na  http://www.overclockers.com/forums/showthread.php?t=515316 sam pročitao da za povećanje fsba treba povečati corev.

Meni sve uredno radi na stock voltaži!

posto je kartica solidna dobio bi koji fps u cpu zahtjevnim igrama koa npr battlefield, digni ga na 3.5-6 ghz i dosta, kao to mozes na stocku super

14 godina
neaktivan
Imam E4300 na stock voltazi na 2.7 GHz. Stabilan je, a temp.su 53-55 degC po jezgri. Pod stressom je to, znaci u igri je pedesetak stupnjeva.
Sad, da idem dalje trebao bi dizat voltazu zato sto mi ne drzi na stock voltazi visu frekvenciju.
Koliko da dizem i kako?
Sarcasm-ability to insult idiots without them realising it ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Stvarno bih platio nekom da mi overclocka cpu i mem. Ako neko hoce neka mi se javi na PP.

Bolje ispasti GLUP, nego iz autobusa.
14 godina
neaktivan
MARKOcVp kaže...

Lega što da ti kažem nego da zahvalim na savjetu, dao si dobre argumente i odlučio sam smanjiti takt i sad proc radi na niskim temperaturama, a najveća zabilježena u max loadu 65 stupnjeva.

Inaće, u stanu mi je manje više ista temperatura po zimi i po ljeti (grijanje, klima) pa se ne mijenjaju temperature previše.

13 godina
protjeran
Brian kaže...
MARKOcVp kaže...

Lega što da ti kažem nego da zahvalim na savjetu, dao si dobre argumente i odlučio sam smanjiti takt i sad proc radi na niskim temperaturama, a najveća zabilježena u max loadu 65 stupnjeva.

Inaće, u stanu mi je manje više ista temperatura po zimi i po ljeti (grijanje, klima) pa se ne mijenjaju temperature previše.

imas gumb hvala, svi uvijek pisu tu, a postoji gumb

13 godina

Imao sam problem s OC-om procesora iz potpisa na 3.2 GHz,nema sta nisam probao,dizao napon u nebesa,smanjivao mem. mnozitelje itd. itd i onda sam skontao da ploca ocigledno ima FSB zid na 400 MHz x 8 (3200).Na tim postavkama komp zakucava odmah nakon boot menu-a.Kad stavim FSB 399 MHz x mnoz. 8,dobijem 3192 MHz takt i procesor je stabilan kao stijena.Vrtio je OCCT 30 i nesto sati,temp nije presla 47 c ni u jednom trenutku,i god. i nesto radi na tom taktu bez ikakvih problema.Poprilicno sam siguran da ploce tipa ove moje su namjenjene za Core2Duo procesore,a ne za quadove i da bi u toj kombinaciji bili sigurno bolji rezultati,pa eto mozda ova informacija nekom pomogne,jer izmedju savrseno stabilnog i totalno nestabilnog je samo jedan jedini MHz.,a posto se radi o okrugloj vrijednosti 400 MHz,ne mogu da ne pomislim da je rijec o vjestackoj barijeri.Ugl. uz 25% veci takt dobio sam bolje rezultate u gamingu,stabilniji fps,manje framedropova i brze x264 enkodiranje.....isplati se.....Sretno svima{#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
error_666 kaže...

Imao sam problem s OC-om procesora iz potpisa na 3.2 GHz,nema sta nisam probao,dizao napon u nebesa,smanjivao mem. mnozitelje itd. itd i onda sam skontao da ploca ocigledno ima FSB zid na 400 MHz x 8 (3200).Na tim postavkama komp zakucava odmah nakon boot menu-a.Kad stavim FSB 399 MHz x mnoz. 8,dobijem 3192 MHz takt i procesor je stabilan kao stijena.Vrtio je OCCT 30 i nesto sati,temp nije presla 47 c ni u jednom trenutku,i god. i nesto radi na tom taktu bez ikakvih problema.Poprilicno sam siguran da ploce tipa ove moje su namjenjene za Core2Duo procesore,a ne za quadove i da bi u toj kombinaciji bili sigurno bolji rezultati,pa eto mozda ova informacija nekom pomogne,jer izmedju savrseno stabilnog i totalno nestabilnog je samo jedan jedini MHz.,a posto se radi o okrugloj vrijednosti 400 MHz,ne mogu da ne pomislim da je rijec o vjestackoj barijeri.Ugl. uz 25% veci takt dobio sam bolje rezultate u gamingu,stabilniji fps,manje framedropova i brze x264 enkodiranje.....isplati se.....Sretno svima{#}

Prije će biti da te koči RAM memorija. Imaš 8GB RAM-a i zbog te količine treba podići napon na Northbridge-u. Neznam dali ti je memorija sva od istog proizvođača i istih latencija, jer ako nije, onda ti i to pravi problem. Max FSB tražiš tako da smanjiš CPU Ratio (množitelj), smanjiš RAM frekvenciju i podižeš FSB.

13 godina

Nemam vise problem,to je bilo prije godinu i nesto.Memorija je ista i istog proizvodjaca.Problem je sto ni u kom slucaju ne moze iznad 399 MHz FSB.Na 399 i manje sve uredno radi,stavim na 400 i vise nema sanse,odmah zakucavanje na paljenju.Ostavo sam ovako,dosta mi 3192 MHz.

FSB 399

CPU Vcore 1.23v

mem.mnozitelj  sa 2.4 na 2 (798 MHz)

Ostale voltaze nisam dirao,ovako mi radi savrseno.Nemam ni najmanjeg problema.Kako sam ja skontao ili ima FSB zid na 400 Mhz,ili memorija nema dovoljno visok takt za neki veci OC.Kada je mem. mnozitelj  na defaultu tj 2.4 dobijem 958 Mhz,i u toj kombinaciji zakucava odmah na paljenju, a kada smanjim na 2 dobijem 798 Mhz, 1:1 sinkronizirano sa sabirnicom i sve radi kako treba.Situacija se ne mijenja ni kada smanjim FSB na recimo 375 (3000 MHz)Dizao sam napon na memoriji na 1.9 v,nije pomoglo.Dakle ovo je izgleda jedina moguca kombinacija i max.takt koji mogu dobit.Sve sam probao osim dizanja voltaza na ploci  itd. Ugl. memorija izgleda ne smije prec 800 Mhz kako stvari stoje.

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.11.2012 19:14 (error_666).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
error_666 kaže...

Nemam vise problem,to je bilo prije godinu i nesto.Memorija je ista i istog proizvodjaca.Problem je sto ni u kom slucaju ne moze iznad 399 MHz FSB.Na 399 i manje sve uredno radi,stavim na 400 i vise nema sanse,odmah zakucavanje na paljenju.Ostavo sam ovako,dosta mi 3192 MHz.

FSB 399

CPU Vcore 1.23v

mem.mnozitelj  sa 2.4 na 2 (798 MHz)

Ostale voltaze nisam dirao,ovako mi radi savrseno.Nemam ni najmanjeg problema.Kako sam ja skontao ili ima FSB zid na 400 Mhz,ili memorija nema dovoljno visok takt za neki veci OC.Kada je mem. mnozitelj  na defaultu tj 2.4 dobijem 958 Mhz,i u toj kombinaciji zakucava odmah na paljenju, a kada smanjim na 2 dobijem 798 Mhz, 1:1 sinkronizirano sa sabirnicom i sve radi kako treba.Situacija se ne mijenja ni kada smanjim FSB na recimo 375 (3000 MHz)Dizao sam napon na memoriji na 1.9 v,nije pomoglo.Dakle ovo je izgleda jedina moguca kombinacija i max.takt koji mogu dobit.Sve sam probao osim dizanja voltaza na ploci  itd. Ugl. memorija izgleda ne smije prec 800 Mhz kako stvari stoje.

Čuj, ako si zadovoljan, onda je to to.

13 godina

Zadovoljan jesam,jer sam se danima peglao s tim,bezbroj pokusaja,restarta... i kad sam ga stabilizirao na ovu vrijednost...Ali ako moze bolje zasto da ne,jer kako vidim sto se tice temperatura tu ima jos prostora i daleko je od kriticnog.Evo ss-ovi citavog M.I.T. dijela ploce,pa ako ima kakvih preporuka i sugestija i  sta bi tacno od ovih vrijednosti trebalo podignut.Cilj je oko  3.4-3.5  GHz.

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.11.2012 0:17 (error_666).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
error_666 kaže...

Zadovoljan jesam,jer sam se danima peglao s tim,bezbroj pokusaja,restarta... i kad sam ga stabilizirao na ovu vrijednost...Ali ako moze bolje zasto da ne,jer kako vidim sto se tice temperatura tu ima jos prostora i daleko je od kriticnog.Evo ss-ovi citavog M.I.T. dijela ploce,pa ako ima kakvih preporuka i sugestija i  sta bi tacno od ovih vrijednosti trebalo podignut.Cilj je oko  3.4-3.5  GHz.

moj stari q9400@3.6ghz morao je biti na 1.35v  da bi radio super stabilno u primeu95 isao je do 3.8ghz(nekad i preko 1.4v) dalje nisam pokusavao zbog prevelike topline... tako daj mu jos voltaze bez brige ak oces veci klok od 3.5ghz nista bez dizanje voltaze:-) ps. pci express frequency mora "uvijek" biti na 100!

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.11.2012 0:46 (Stjepanj).
13 godina

Koja je memorija bila u pitanju 800 MHz ili brza, i koja ploca?

13 godina
protjeran
error_666 kaže...

Koja je memorija bila u pitanju 800 MHz ili brza, i koja ploca?

najaci modeli od GskiLLa 800mhz cl4 a maticna P5Q! cudi me kako nemres jos smanjiti rame?! meni su radili na 900mhz sve na auto tj kad je proc bio na 3.6ghz

13 godina
error_666 kaže...

Pa možeš probati promjeniti sljedeće: CPU Enhanced Halt (C1E) - Disabled,/ CPU EIST Function - Disabled,/ CPU Host Frequency - 438,/ PCI Express Frequency - 100,/ Performance Enhance - Standard,/ DRAM Timing Selectable (SPD) - Manual,/ sljedeće latencije (CAS/tRCD/tRP) stavi na 5, a tRAS na 15,/ CPU Vcore - 1.35v,/ CPU Termination - 1.3v,/ MHC core - 1.25v,/ DRAM voltage - 1.85v (ako možeš) ili 1.9v./Sve drugo ostavi kako je i bilo, spremi i testiraj. Javi kako je prošlo!!!

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.11.2012 17:28 (Mile 74).
13 godina
Mile 74 kaže...
error_666 kaže...

Pa možeš probati promjeniti sljedeće: CPU Enhanced Halt (C1E) - Disabled,/ CPU EIST Function - Disabled,/ CPU Host Frequency - 438,/ PCI Express Frequency - 100,/ Performance Enhance - Standard,/ DRAM Timing Selectable (SPD) - Manual,/ sljedeće latencije (CAS/tRCD/tRP) stavi na 5, a tRAS na 15,/ CPU Vcore - 1.35v,/ CPU Termination - 1.3v,/ MHC core - 1.25v,/ DRAM voltage - 1.85v (ako možeš) ili 1.9v./Sve drugo ostavi kako je i bilo, spremi i testiraj. Javi kako je prošlo!!!

Probao sam ove postavke,upali se i ugasi 2 puta i vrati na default.Cak sam spustao i na 425 (3.4GHz) i ista stvar se dogodi .Eh sad tu ima jos postavki koje nisam mjenjao...

CPU PLL 1.550v

CPU REF 0.805v

MCH REF 0.760v

CH I/0 1.550v

Ugl hvala na sugestijama

13 godina
error_666 kaže...
Mile 74 kaže...
error_666 kaže...

Probao sam ove postavke,upali se i ugasi 2 puta i vrati na default.Cak sam spustao i na 425 (3.4GHz) i ista stvar se dogodi .Eh sad tu ima jos postavki koje nisam mjenjao...

CPU PLL 1.550v   - Auto

CPU REF 0.805v  -Auto

MCH REF 0.760v -Auto

CH I/0 1.550v   -Auto

Ugl hvala na sugestijama

Prvo stavi ove podebljane postavke na Auto. Spremi i testiraj.

Ako i dalje imaš problema onda promjeni sljdeće latencije: CAS/tRCD/tRP- na 6, a tRAS na 18. Spremi i testiraj. 

Ako i dalje neide, onda probaj još malo podigniti napon ( CPU Vcore - 1.38v). Spremi i testiraj.

Ako i dalje neide onda: System Memory Multiplier (SPD) - 1.6 (RAM će ti sada raditi na 700MHz). Spremi i testiraj.

Shvati da za overclok moraš biti strpljiv probavati mnoge postavke da bi dobio stabilan sistem. Znam da nije lako, ali nije ni meni ovako iz daljine.

13 godina

Vec su na auto,a sto se tice memorijskog mnozitelja,najminimalniji je 2.00b. Ali jedna stvar mi je pravo cudna,sad su postavke FSB 399 MHz (3192 MHz),SPD 2.00b ,memorija je na 798 MHz,Vcore  1.2506 sve ostale vrijednosti su na auto. PC je totalno stabilan,temp ko na stocku, vec skoro dvije godine radi na tim postavkama bez i najmanjeg problema, i kad samo  FSB dignem za jedan MHz, na 400 MHz,komp se upali i u najboljem slucaju nakon minut-dva restart... i onda dizao napone do 1.350v  bezuspjesno, a na  jednom MHz manje,dakle 399 FSB-a i 1.2506 napona  radi ko svicarski sat. Cudno,zar ne?{#}

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.11.2012 2:11 (error_666).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Malo je sumnjivo, ali neokrivljujem ploču, mislim da si potrefijo loš procesor. Probaj staviti drugi množitelj (CPU Clock Ratio) na 7, a FSB  (Cpu Host Freyquency) na 457 (radiće isto na 3.2GHz). Ako radi stabilno onda nevjerujem da je ploča kriva. Može biti puno toga upitanju, ali opet ponavljam, teško je to meni skužiti ovako iz daljine.

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.11.2012 19:34 (Mile 74).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

bi li bilo bolje da clockam ili ne clockam intelov procesor na RIG2?

0 0 hvala 0
13 godina
Predator003 kaže...

bi li bilo bolje da clockam ili ne clockam intelov procesor na RIG2?

Sve i da hoćeš taj se procesor nemože clockati, ali ne očajvaj, jer je dovoljno jak da zakuca tvoju grafu na 99%.

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.11.2012 16:23 (Mile 74).
13 godina
protjeran

Mogo bi se malo clockati, ali nebi bilo nikakve razlike jer je dovoljno jak da gura gtx690 na stock taktu.

Ako sam ti POMOGAO, stisni hvala :D
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
MARKOcVp kaže...

Mogo bi se malo clockati, ali nebi bilo nikakve razlike jer je dovoljno jak da gura gtx690 na stock taktu.

pa ovaj gore kaže da se nemože clockat, svejedno, ali da ga hoću clockat bi li mogo na matičnoj(od rig 2)

13 godina
protjeran
Predator003 kaže...
MARKOcVp kaže...

pa ovaj gore kaže da se nemože clockat, svejedno, ali da ga hoću clockat bi li mogo na matičnoj(od rig 2)

moze malo, ali nemas potrebu, procevi novih serija koji nisu k se nemogu znacajno clockat, znaci ti bi mogo kojih 300mhz sigurno, ali nemas nikakvu potrebu

Ako sam ti POMOGAO, stisni hvala :D
13 godina

cisto informativno zanima me koja je pozeljna temp za i5 3570k i koja mu je max temp..??

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
tomislavivic kaže...

cisto informativno zanima me koja je pozeljna temp za i5 3570k i koja mu je max temp..??

Max preporučena temperatura je 67.4C, a svaka temperatura ispod te je poželjna.

13 godina

ma to sam i ja vidio na intel stranici al koliko ja vidim po netu svi imaju temperature oko 80c i vise aoni koji ocaju u prime95 dodju i oko 90 ovisno kakav ko hladnjak ima i slicno pa mi se cini da je to na intel stranici malo krivo ili se varam..??
msm i meni je dosao u loadu do 62 dns al sa stock colerom(nije ocan jos)..

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice