Overclock Trač i pitanja vezana za overclock izdvojena tema

poruka: 1.502
|
čitano: 398.989
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Overclock Trač i pitanja vezana za overclock

Jel mi može netko objasnit kad je procesor stabilan na clocku na koji ga postavim.

OK, razumijem da kad strass test upalim i radi jedno par sati da je to to. Vidio sam da neki testiraju i 12h.

Konkretno zanima me jel to to onda ili ima još nešto na što moram pazit? Vidim da dosta ljudi spominje VDrop, može mi tko pojasnit što je to i kak treba bit?

Također za stress test koristim AIDA Test Stabilnosti Sustava. Dali je to OK ili da koristim Prime 95? Koliko sam primjetio Aida mi totalno uspori računalo i mislim da je bolji stress nego Prime koji dok radi mogu normalno radit što hoću na PCu, iako je proc u oba testa na 100%.

13 godina
Overclock Trač i pitanja vezana za overclock

Upravo mi stigo novi cpu hladnjak. Slozio, sve radi i bacam se na OC i tu dolaze problemi.

CPU radi na 4.2Ghz bez mjenjanja vcore ili icega, naci samo multiplier sam promjenio i radi bez problema.

Ako stavim na 4.3Ghz PC se nemoze bootat, tj. pri samom pokretanju se freeza i restarta par puta dok ne vrati defaultne bios postavke.

CPU: i5-2500k

MB: Gigabyte Z68X-UD3P-B3 (biosi nisu updateani)

COOLER: Scythe Mugen 3 PCGH

RAM: Corsair Vengance 8GB @ 1333mhz

PSU: Corsair HX-650w

GPU: MSi GTX580 Lightning @ stock

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Dal si mu malo povisio napon za 4.3ghz ?

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Trenutno radi na 4.2ghz na 1.31V (tolko ocitava) a kad sam  stavio 4.3 stavio sam napon na 1.35+ i nije booto.

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.2.2013 18:26 (1suky1).
13 godina

Zar nitko nezna?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
1suky1 kaže...

Zar nitko nezna?

Dobro prouči ovu temu i clockaj ga na preko 5GHz ako ide.

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.2.2013 17:41 (Mile 74).
17 godina
lllnuclearlll kaže...

Jel mi može netko objasnit kad je procesor stabilan na clocku na koji ga postavim.

OK, razumijem da kad strass test upalim i radi jedno par sati da je to to. Vidio sam da neki testiraju i 12h.

Konkretno zanima me jel to to onda ili ima još nešto na što moram pazit? Vidim da dosta ljudi spominje VDrop, može mi tko pojasnit što je to i kak treba bit?

Također za stress test koristim AIDA Test Stabilnosti Sustava. Dali je to OK ili da koristim Prime 95? Koliko sam primjetio Aida mi totalno uspori računalo i mislim da je bolji stress nego Prime koji dok radi mogu normalno radit što hoću na PCu, iako je proc u oba testa na 100%.

Jel može tko odgovorit ak nije problem :)

12 godina
neaktivan
lllnuclearlll kaže...
lllnuclearlll kaže...

Ja sam isao sa prime95, intel burn test, aida64, 3dmark 11, furmark, igrice, sve je to test i nijedan ti sa sigurnoscu nece reci da se sistem nikada nece zblesirati ali 99% da nece ako prode sve,

pazi da ti temperature nisu visoke a kada prodes test radi sa kompom uobicajene stvari da vidis jel ima stekanje u igricama itd...

Znalo mi se desiti da prode sve testove a u igrici mi zatrzava, nakon toga sam samo malo digao vcore i prestalo je zatrzavati.

Sve je to igranje i trazenje optimalnog napona i temperature.

Za VDrop, to je koliko sam skuzio napon procesora kada je u idle, znaci meni je na 1.200v pod opterecenjem, ali u idle padne na 1.190 barem tako AIDA64 kaze.

Ako sam fulao molim da me netko ispravi jer ja nisam imao problema sa tim.

Uz to u biosu moras iskljuciti sve power save opcije jer znaju spustat napon i zato zna sistem biti nestabilan.

P.S. Ako sam pomogao, ako ti nesto nije jasno, ako se slazes samnom, ako se neslazes samnom, ako sam fulao nesto, ako sam samo odgovorio i pojavio se u ovoj temi...

... samo klikni TD jer to je ocito fora na ovom forumu.

Što hladnije to bolje :)
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.2.2013 21:59 (Praedator).
13 godina
lllnuclearlll kaže...
lllnuclearlll kaže...

Procesor je 99% stabilan ako prođe CPU stres test - što duže to bolje ili najmanje 4 sata.

Vdrop je razlika CPU napona koji si stavio u BIOS-u i napona koji ti pokazuje npr. u CPU Z programu (naravno trebaju biti u BIOS-u ugašene sve Power Saving opcije) bez  CPU stres testa (idile).

Vdrop primjer: U BIOS-u staviš CPU napon 1.30v a u CPU Z programu ti pokazuje da je CPU napon 1.28v. Dizanjem napona u BIOS-u za -u ovom primjeru- 0.02v, CPU Z bi trebao pokazivati napon oko 1.30v.

Vdroop je razlika između napona koji ti pokazuje npr. CPU Z program bez CPU stres testa (idile) i napona koji ti pokazuje CPU Z pod CPU stres testom (full load).

Vdroop primjer: CPU Z napon 1.30v u idile i CPU Z napon 1.28v u full loadu.

Malo bolje matične imaju LLC (Load Line Calibration) za Vdroop korekciju, tj. da ga svedeš na minimum.

AIDA, Prime 95, OCCT, Intel Burn In...itd. su svi dobri CPU stres testovi. Ja osobno preferiram OCCT.

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 0:57 (Mile 74).
17 godina
Mile 74 kaže...

Malo bolje matične imaju LLC (Load Line Calibration) za Vdroop korekciju, tj. da ga svedeš na minimum.

LLC imam, jel treba radit nekakve korekcije i na njemu ili ostaviti sve kako je? Namješten je na Auto, ima 5-6 opcija od minimum do extreme.

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 16:46 (lllnuclearlll).
13 godina

Najbolje ga je držati na sredini i po potrebi pomaknuti na više ili manje (zavisi od Vdroopa).

Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina

Pozdrav

zanima me ima li kakvog smisla overclockati memoriju na GTX 560Ti ,dali se moze dobiti nesto na fps-u u igrama?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Da , moze se dobit ! No slobodno dignes i malo GPU clock !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina

GPU dizem svaki put kad igram igre na 915mhz, ima li kakvih rizika ako dignem voltažu, mislim na pregrijavanje ili da skurim grafu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Dizanjem napona imat ces i malo vise temp. ! Dizi malo po malo i tak testiraj da ti se ne rusi pod opterecenjem ! Rizik uvijek postoji ako joj previse podignes napon ! No mislim da vec u programima preko kojih OC-as npr. Sapphire Trixx , Afterburner ima granica do koje joj mozes dati napon koji je max. dozvoljen !

Music As A Weapon !!
13 godina
neaktivan

Trebam pomoć u vezi athlona 455-ice. Skinuo sam hladnjak i procesor je ostao zaljepljen. Nakon velike muke i zagrijavanja hladnjaka do točke taljenja uspio odvrnut procesor s njega. Očistio sve pa stavio coolermaster high performance HKT-02 pastu veličine zrna riže na proc i upalio pc.

Temperature u odnosu na stock pastu su pale za 5 stupnjeva (sa 37 na 32). Al i dalje je užasno glasan i dosadan vent. Mogu li ga stavit na 50% da stoji fiksiran, ovako radi stalno na 100. Brige me da bude i 50 stupnjeva u idle, nemogu više podnijet buku..

Sometimes I feel like a prophet, misunderstood and under gun like a new disease disease disease
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
cecenac kaže...

Trebam pomoć u vezi athlona 455-ice. Skinuo sam hladnjak i procesor je ostao zaljepljen. Nakon velike muke i zagrijavanja hladnjaka do točke taljenja uspio odvrnut procesor s njega. Očistio sve pa stavio coolermaster high performance HKT-02 pastu veličine zrna riže na proc i upalio pc.

Temperature u odnosu na stock pastu su pale za 5 stupnjeva (sa 37 na 32). Al i dalje je užasno glasan i dosadan vent. Mogu li ga stavit na 50% da stoji fiksiran, ovako radi stalno na 100. Brige me da bude i 50 stupnjeva u idle, nemogu više podnijet buku..

Možeš pomoću SpeedFan programa smanjiti brzinu vrtnje ventilatora.

16 godina

imam AMD FX 8120 proc pa me zanima kak se kloka taj proc, ide li na 4.5 s adekvatnim hlađenjem i pločom?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Dignuo sam proc samo sa 2.8 na 3.1 (Phenom II x6 1055T, stock cooler...). Prije mi je u prime95 kad sam svih 6 jezgri zakucao na 100% core temp došao do 63 stupnjeva. Sad se popne do 67. Da li je to za taj procesor opasno (stock voltage)? RAM je sad na 17xx Mhz (umjesto na 1600). To mogu tako ostaviti, ili da se igram dok ne dobijem npr 1600? Tnx, nisam nešto puno clockao, pa da pitam...

Mašta je puno važnija od znanja. Znanje je ograničeno. Mašta okružuje svijet.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Lovac kaže...

Dignuo sam proc samo sa 2.8 na 3.1 (Phenom II x6 1055T, stock cooler...). Prije mi je u prime95 kad sam svih 6 jezgri zakucao na 100% core temp došao do 63 stupnjeva. Sad se popne do 67. Da li je to za taj procesor opasno (stock voltage)? RAM je sad na 17xx Mhz (umjesto na 1600). To mogu tako ostaviti, ili da se igram dok ne dobijem npr 1600? Tnx, nisam nešto puno clockao, pa da pitam...

Nemoj clockati sa stock coolerom, jer je max operativna temperatura za taj procesor 62 stupnja. Memorija ti se je digla zato što ju prilikom dizanja FSB-a (HT-overclockanja procesora), nisi spustio ili zakočio, već su ju vjerojatno ostavio na AUTO. Ta temperatura od 67 stupnjeva nije previsoka, tako da slobodno možeš ostaviti proc na 3.1GHz i memoriju na 17xxMHz ako prolazi stres test i nemaš "smrzavanja" ekrana u svakodnevnom radu ili igrama. Nabavi dobar aftermarket cooler (npr. Mugen 3 ili 212 EVO) i onda se upusti u overclock. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.3.2013 19:13 (Mile 74).
12 godina
neaktivan

hlađeno scythe katanom III - ja mislim da je ovo okay?

PRAVOPIS JE ZA SAVRŠENE LJUDE, JA NISAM SAVRŠEN A SVI ME RAZUMIJU...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ok, ostavit ću tako za sada. 67 je prilikom prime95 silovanja, ovako su temp iste kao i na 2.8, samo kad ga mrcvarim u benchevima odu gore. Ovo za RAM ću se još poigrati (nisam sve manual udešavao, pa mi je po koracima ram frekvencija samo išla, umjesto 1333, 1600... 14xx, 17xx), ali mislim da se na tom taktu nebi smio pregrijavati (na opip topao je kao i na 1600). Za sad radi sve dobro, vidjet ću kroz par dana, a za ljeto bi mu mogao smjestiti Mugen 3 i proc na 250x14 (čisto jer mi je žao potencijala ploče).

EDIT: Evo zanimljivo, AIDA64 stress test daje temperature od 55 do 57, tu se stalno vrti. Kučište zatvoreno i sve zakucano na 100%. 

Mašta je puno važnija od znanja. Znanje je ograničeno. Mašta okružuje svijet.
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.3.2013 20:29 (Lovac).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
AdolvHilter kaže...

hlađeno scythe katanom III - ja mislim da je ovo okay?

Da, to su dobre temperature, ako je to temperatura za vrijeme CPU stres testa.

17 godina

Temperature su ok, ali šta se tiče overclocka taj procesor ide bez problema na 4ghz + frekvencije. Moj stari e4400( 2*2ghz) je išao stabilno na 3650Mhz.  e7300 sa 2,53 na 4450mhz uz 5 min podesavanja. Čeka dane kada cu ga opet mrcvariti, sada miruje kod brata

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
13 godina
neaktivan

Imam grafičku karticu 7850, nova je koristim je 2 dana. Dali mi se isplati overclockati tu karticu? U igrici Assasin's Cred 3 mi je FPS stalno 55-60 na maksimalnoj rezolicuji 1920x1080. Ne radi ne velikim temperaturama 35°C dok sam na yt. Čuo sam da se kod overclocka smanjuje vijek trajanje komponente, pa dali je onda dobro da overclockam i stavim si to pod 1 od profila na MSI afterburneru? 1 profil bi mi bio normalan "tvorničke postavke" a drugi profil koj palim u igricama bi bio overclocka.

https://www.facebook.com/pages/Nemoj-dopustiti-da-ti-sru%C5%A1e-snove-jer-ti-nitko-nije-pomogao-da-ih-sagradi%C5%A1/161955973912145
15 godina
neaktivan

moje mišljenje dok si god zadovoljan fps-om nemoj clockati...kad dođe neka igrica koja ti i ne leti baš glatko podigni malo...

šta se tiče skracivanja vijeka trajanja vjerujem da to vrijedi za kad pretjeraš sa clockanjem i voltažama, kad je doslovno siluješ

Moj PC  
1 1 hvala 1
15 godina

Ako ces imat potrebe za OC-anjem onda si pazi na temp. , prvo probaj kolko ide bez podizanja napona , provjeris stabilnost i to je to !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

pozz, evo imam problem kod overkloka pa ako ima tu netko ko zna.....imam Asus M5A99X EVO ploču i na njoj FX 8120, jucer mi je stigao Mugen3 pa sam ga fino ugradio, sve radi ok....krenuo sam s overklokom ali ne manual nego sam koristio Asus Auto Tuning koji dolazi sa software-om, stavio je na 3.9klok, restarta pc a kad opet uđe u windowse nakon 5 minuta pojavi mi se BSOD pod imenom MEMORY_MANAGAMENT, kad vratim na default opet je sve ok, ja cak mislim da je problem u ramu, imam 2x4GB 1600Mhz Kingmax za kojeg mislim da se i neda klokat kako treba, sta vi misliti o tome svemu?

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.3.2013 12:18 (ibari91).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Si probao OC-at u BIOS-u ? Inace ne volim takve programe kojima se OC-a u Windowsima !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

nope

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice