Overclock Trač i pitanja vezana za overclock izdvojena tema

poruka: 1.502
|
čitano: 398.974
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
protjeran
Re: Overclock Trač i pitanja vezana za overclock
neznam dal je to mana ili nes drugo al jednostavno volim onaj strah kad sam na granici da nes krepa:) tj kad klokam svoj pc do granica i7 920@4.4 u windowsima na idleu 89stupnjeva i cekam onaj jedan stupanj da se smrzne jadan:) kad mi grafa pocne bacati artefakte u igrama samo da skinem ss da vidim kak to zgleda:)hehe jutro svim klokerima:)...
Rasturam na i7-920@3.8ghz + ArticCooling Freezer 13 + ASUS P6T Deluxe Ver.2 + MSI Radeon R6850 Cyclone OC Power Edition 1GB 1010/4880mhz
12 godina
neaktivan
Darjokooo123 kaže...

Za tvoj proc je 72°C. Ali nemoj da ti u idle bude više od 50 jer je visoko.

Na idle mi je 32-38 ovisi o temperaturi okoline.

Ali idle mi je nebitan, znaci sve ispod 70 na full loadu jos mogu clockati? Nice {#}

Dali da dizem dalje mnozitelj ili FSB??

Što hladnije to bolje :)
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.1.2013 21:11 (Praedator).
13 godina
Overclock Trač i pitanja vezana za overclock

Nadam se da nisam u krivo temu postao, no zanima me može li se ikako povećati GPU usage u igrama, točnije u Battlefield serijalu jer mi je na njima usage najmanji.

Koristeći MSI Afterburner, u igri prikazuje da koristi 26-43 % GPU Max. Sumnjam da je bottleneck jer u ostalim igrama neide ispod 90%

Probao sam i malo overclockati grafičku, no GPU usage se povećao dosta malo.

Temperature u idle su oko 30-32°c a load 48-57°c.

Imam MSI GT 430 OC

(Default postavke)

-Core Clock: 700 MHz

-Memory Clock: 900 MHz

- Processor Clock: 1650 MHz

(Clocked)

-Core Clock: 825 MHz

-Memory Clock: 1000 MHz

- Processor Clock: 1650 MHz (Ovo nemogu OC)

Majke mi
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Cromaki kaže...

Nadam se da nisam u krivo temu postao, no zanima me može li se ikako povećati GPU usage u igrama, točnije u Battlefield serijalu jer mi je na njima usage najmanji.

Koristeći MSI Afterburner, u igri prikazuje da koristi 26-43 % GPU Max. Sumnjam da je bottleneck jer u ostalim igrama neide ispod 90%

Probao sam i malo overclockati grafičku, no GPU usage se povećao dosta malo.

Temperature u idle su oko 30-32°c a load 48-57°c.

Imam MSI GT 430 OC

(Default postavke)

-Core Clock: 700 MHz

-Memory Clock: 900 MHz

- Processor Clock: 1650 MHz

(Clocked)

-Core Clock: 825 MHz

-Memory Clock: 1000 MHz

- Processor Clock: 1650 MHz (Ovo nemogu OC)

Pošto je OC verzija clockaj ga do neke normalne temperature i onda probaj.Ostatak konfe?

13 godina

Pošto je OC verzija clockaj ga do neke normalne temperature i onda probaj.Ostatak konfe?

Ostatak konfiguracije pod "Moj PC".

Probati ću još malo clockati pa javim.

Majke mi
12 godina
neaktivan

zanima me jedna stvarčica, nije da imam neku potrebu ali me zanima...imam intela e5500 2.8 ghz (hlađenje solidno, ac freezer) i matičnu asus p5kpl/1600, ddr2 800mhz i mogu proc klokat samo do 3,2 ghz stabilno.... po mnogim temama na netu trebalo bi ići daleko više.. mogu ga dić na 3,3 ali onda mi se ruši (igranje TDU2). iznad 3,3 ghz ne može ni bootat windowse...  pošto mi taj proc nije nešto važan, uskoro planiram prijeći na amd fx, htio bi probat nešto više kloknut.. da napomenem, ako diram voltažu uopće neće windowse bootat

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Molim pomoc.

Kod clockanog procesora... Dali RAM frekvencija mora ici dole ili gore?

Trenutno radi na 9-9-9-27 650MHz, procesor na 3.4GHz

RAM je Kingston Hyper X Blue 4x2GB 1600

KHX1600C9AD3/2G

Hvala

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.1.2013 0:21 (Praedator).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Što veći overclock procesora i memorije (naravno da mora biti full stabilno i temperature ispod 72 stupnja) to brži komp. 

Moj PC  
1 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

Ploca mi podrzava do 2200 ram-e.

Znaci da dizem rame jos?

Inace sad rade na 1.613 volta, standard je na 1.65.

Znaci da je dignem na 770MHz bit ce ok?

Radila je vec na toj frekvenciji ali bilo me strah ostaviti ju, inace radilo je stabilno.

I dali da diram tajminge?

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.1.2013 0:24 (Praedator).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Ako je već radila na 1440MHz stabilno, onda imaš još prostora ju dizati sve dok nebude postalo nestabilno, a onda malo digneš voltažu memoriji i ponovo testiraš.

Ako hoćeš što veću frekvenciju  memorije, onda nemoj dirati latencije, a ako hoćeš ostati na 1440-1500MHz onda zategni latencije (npr. 8-8-8-24).

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.1.2013 0:38 (Mile 74).
Moj PC  
1 0 hvala 1
12 godina
neaktivan
Mile 74 kaže...

Ako je već radila na 1440MHz stabilno, onda imaš još prostora ju dizati sve dok nebude postalo nestabilno, a onda malo digneš voltažu memoriji i ponovo testiraš.

A radilo je stabilno ali neznam dali ju uopce ima potrebe dizati iznad 1440?

Neskuzim razliku uopce u tome, a vidio sam da kad clockam procesor preko biosa rami se sami smanjuju, WTF?

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.1.2013 0:38 (Praedator).
13 godina

Ako ti se prilikom dizanja FSB-a spušta RAM frekvencija, onda ti je vjerovatno memorija (DRAM Frequency) stavljena na AUTO. Prvo nađi stabilni clock za procesor, a onda stavi memoriju na MANUAL i nju clockaj ili memoriju odmah staviš na MANUAL i smanjiš na najmanju frekvenciju i clockaš prvo procesor, pa tek onda dižeš memoriju.

U svakodnevnom radu nećeš primjetiti razliku između npr. memorije na 1333MHz i 1600MHz (osim u benčmarcima), a u igrama možeš dobiti 1-2 FPS-a. Memorija na 1333MHz sa latencijama 9-9-9-27 i memorije 1600 8-8-8-24 je razlika oko 2-3 FPS-a u igrama.

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.1.2013 0:52 (Mile 74).
Moj PC  
1 0 hvala 1
12 godina
neaktivan
Mile 74 kaže...

Ako ti se prilikom dizanja FSB-a spušta RAM frekvencija, onda ti je vjerovatno memorija (DRAM Frequency) stavljena na AUTO. Prvo nađi stabilni clock za procesor, a onda stavi memoriju na MANUAL i nju clockaj ili memoriju odmah staviš na MANUAL i smanjiš na najmanju frekvenciju i clockaš prvo procesor, pa tek onda dižeš memoriju.

U svakodnevnom radu nećeš primjetiti razliku između npr. memorije na 1333MHz i 1600MHz (osim u benčmarcima), a u igrama možeš dobiti 1-2 FPS-a. Memorija na 1333MHz sa latencijama 9-9-9-27 i memorije 1600 8-8-8-24 je razlika oko 2-3 FPS-a u igrama.

Procesor sam nasao na 3.9GHz stabilno, dalje je bio na 4.1 ali ga nisam dugo testirao, sada sam ga spustio na 3.4 da se negrije previse a ni netreba mi jace.

RAM mi je na auto, hvala na tome, sad u biti znam sta trebam {#}

12 godina
neaktivan

Evo digao na 1630 RAM-e

1.613 V

Mogu ostaviti na tome ako bude stabilno?

Latencija je ostala 9-9-9-27, FSB omjer je  5:1

Jel moram jos nesto paziti ili promjeniti?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Prvo testiraj stabilnost npr. OCCT programom barem jedan sat (drugi test - Limpack). Ako sve bude stabilno, onda se možeš poigrati sa latencijama ili dizati još memoriju.

Bez obzira na testiranje stabilnosti, moguće je da se desi BSOD ili zamrzavanje u igrama ili iznenada dok samo surfaš internetom. U tom slučaju malo smanji frkvenciju memorije.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

sad sam digao procesor na 3.9 ali rame na 1920 i zablokirali rami {#}

Spustio sam ih na 1540 i sad radi.

Ocito im je falilo struje ali necu struju dizati, bilo mi je stabilno na ovome.

Eto, ostajem na ovome jer nezelim prckati po naponu da neskurim nesto kakve sam srece {#}

Hvala jos jednom na pomoci. {#}

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina

Tvoja memorija je 1600MHz brzine i nemožeš je dizati na 1900MHz. Mislim da možeš postići 1700-1750MHz.

Moj PC  
1 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

Lijep pozdrav overclockeri :D

Nabavio sam si nedavno stroj, karakteristike su u potpisu

Sad me zanima pošto nisam još nabavio jači hladnjak za OC procesor, a RAM memorija je Kingston Hyper X Predator koja ide do 2400mhz a trenutno radi na valjda normalnoj frenkvenciji od 1333mhz, da li cu dobiti kakvu razliku ako ju dignem na 1600mhz, jer ima one hladnjake na sebi i ne treba joj valjda kakvo dodatno hlađenje za lagan overkill

Uglavnom zanima me da li ima potrebe i koristi od OC samog RAM-a u ovim uvjetima

Lijep pozdrav i hvala :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Uzeo si procesor sa "K" oznakom, koji je napravljen za clockanje i bio bi red da uzmeš i dobar hladnjak za njega - preporučujem barem Mugen 3.

Memorija koju si uzeo je za clockanje i zbilja je šteta da ti radi na 1333MHz. Vjerujem da bi bez dizanja bilo kojeg napona radila na 1700-1800MHz - uz clockani procesor i dodavanje napona bi radila i na većoj frekvenciji.

Koristi od dizanja frekvencije memoriji nećeš primjetiti u svakodnevnom radu jer svaka memorija jednostavno radi prebrzo da bi to mogao primjetiti (velika razlika se vidi u benču ili u poslovnim programima koji su CPU zahtjevni - kodiranje/dekodiranje itd.).

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Da, znam namjeravao sam overclokat zato sam i uzeo K procesor i bio sam našao dobar polovan hladnjak coolermaster V8 za 200kn ali nažalost sam zakasnio s ponudom i hladnjak je prodan, sada u planu imam uzet polovan Thermaltake skinq vt ali pak sam pare potrošio tako da hladnjak i clokanje procesora mora sačekat.

Znači ja slobodno mogu cloknut memoriju na 1600mhz, nece se puno pregrijavat tj. bit ce dovoljni ovi hladnjaci na njoj? to sam mislio uraditi jer me više zanimalo da li će računalo brže raditi kao npr. brže podizati sustav ili igre sa clockanjem samog RAM-a.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Hladnjaci na RAM-u su dobri i neće biti pregrijavanja. Za brže podizanje windowsa, trebaš kupiti SSD i bolje organizirati programe u Startupu (što manje ih se diže sa windowsima, to brže podizanje sustava).

U igrama ćeš imati koristi od clockane memorije. Radiće glađe i sa 2-3 FPS-a više.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.1.2013 20:13 (Mile 74).
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina

Pozz, imam matičnu Intel D865GLC i procesor Intel Pentium 4 2.6 Ghz, i htio bih ga malo clocknut ali u biosu nemogu naći opciju za to, pa me zanima ako netko zna dali se možda mora nekako kao aktivirati ili nešto, a čitao sam na netu da se kao sa intel pločama nemože clockat pa neznam dal je to istina ili ne.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Da, nema clockanja na Intel pločama.

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina

paf, onda ništa od mog clockanja.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Koliko bi otprilike moja memorija išla gore? I isplati li mi se to raditi?

Do sada nisam nikada dirao memoriju, samo proc clockam jer imam K verziju.

Konfa je:

Asus P8Z77-V

i5 3570K

Patriot Viper 3 1600Mhz 2x4GB

Memorija podržava XMP 1.3

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.1.2013 22:05 (lllnuclearlll).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
lllnuclearlll kaže...

Koliko bi otprilike moja memorija išla gore? I isplati li mi se to raditi?

Do sada nisam nikada dirao memoriju, samo proc clockam jer imam K verziju.

Konfa je:

Asus P8Z77-V

i5 3570K

Patriot Viper 3 1600Mhz 2x4GB

Memorija podržava XMP 1.3

Koliko bi bi šla? To ćeš vidjeti kad ju budeš clockao. Brža memorija=brži komp (brži prenos podataka), pogotovo ako je procesor clockan.

XMP ti omogućava lakše clockanje memorije jer automatski podešava sve parametre memorije (zatezanje latencija itd.), tako da nemoraš to ručno unositi.

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.1.2013 10:02 (Mile 74).
17 godina

A kak znat koliko napona dat memoriji? Temperature se ne mogu nigdje vidjet kao za procesor. Kolika je šansa da se skuri nešto?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
lllnuclearlll kaže...

A kak znat koliko napona dat memoriji? Temperature se ne mogu nigdje vidjet kao za procesor. Kolika je šansa da se skuri nešto?

Slično kao kad clockaš procesor. Znači dižeš pomalo memoriju (20-40MHz), sve dok sistem ne postane nestabilan. Onda malo podigneš napon memoriji ili opustiš latencije (bolje malo dignuti napon - zategnute latencije=brža memorija). Mislim da je tvornički napon tvoje memorije 1.5v i siguran si sve do max.1.65v. Vjerovatnost da ćeš skuriti memoriju je jako mala, jer imaš dobru memoriju sa hladnjacima koji odvode toplinu, naravno nepretjeruj sa naponom (podizanje napona-podiže i temperaturu). 

Tvoja XMP memorija možda čak i sama podiže napon memoriji, tako da bi bilo dobro da u BIOS-u vidiš prvo koliki je napon memorije, te onda staviš XMP profil i podigneš frekvenciju memorije. sljedeći put kad se vratiš u BIOS, pogledaj dali se povećao napon memoriji (predpostavljam da kad digneš preko 1700-1750MHz). Ako se nije povećao onda kad sustav postane nestabilan, sam povećaj. Ako se sam podiže napon, onda ti preostaje samo da dižeš frekvenciju memorije dokle ide. Sve u svemu jako jednostavno, mada sam ja to opisao u puno (previše) rječi.Smijeh

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.1.2013 13:44 (Mile 74).
17 godina

Ne mogu opciju naći za dizanje malo po malo. Imam predefinirane frekvencije u BIOSU.

1600Mhz, i onda iduća je 1800Mhz. Da probam s 1800Mhz stavit? hmm

13 godina

Naravno da trebaš probati. Neboj se, neće im ništa biti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice