AsRock 870 Extr3 i x6 1055T - neke nelogičnosti

poruka: 7
|
čitano: 2.517
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
ASRock 870 Extr3 i x6 1055T - neke nelogičnosti

Pozdrav

Vjerujem da tu na forumu ima puno threadova o oc, no svejedno otvaram novi zbog specifične situacije

Prije nekoliko dana sam kupio konfiguraciju sa AsRock 870 Extreme3 matičnom pločom i Phenom II X6 1055T procesorom......i naknadno sam onda shvatio da ta matična ne podržava turbo mode kod AMD-ovih 6-jezgrenih procesora te sam odlučio blago kloknuti proc do neke razumne razine, čisto da vidim dokle mogu ići sa stock hladnjakom..........i tada sam naišao na neke velike nelogičnosti za koje se nadam da će mi netko ovdje moći razjasniti

Naime na instalacijskom cd-u od matične dobio sam program koji se zove ASRockOC i krenuo sam ga malo proučavati.....tu se javila prva nelogičnost.....naime 1055T procesor nije black edition verzija što znaći da nema otključan multiplier, no svejedno taj program mi dozvoljava da povečam multiplier, što sam i napravio do krajnje granice do koje mi je dopustio koja iznosi 16.5...i program mi je pokazivao da mi proc radi na cca 3.0 - 3.3Ghz...pratio sam temp koju mi je taj program pokazivao i blago se povisila sa 35°C na 45°C.........no radi provjere otvorio sam i CPU-Z i naišao na slijedeću nelogičnost, a ta je da mi je CPU-Z pokazivao da mi proc radi na 800Mhz što je inaće idle vrijednost, a PC Wizard mi je pokazivao temperaturu oko cca 30°C

Naravno nemoram spominjati da mi se nad glavom stvorila civilizacija upitnika

E sad....ćemu vjerovati?......isprva sam gotovo bio uvjeren da ASRockOC ne radi dobro jer ipak CPU-Z je dokazano pouzdan program, a i s druge strane dopušta mi povečavanje množitelja što je više nego čudno....no onda sam otvorio i drugi program koji sam dobio uz matičnu, zove se IES (Inteligent Energy Saver) i on mi je također u tom trenutku pokazivao jednake vrijednosti kao i ASRockOC...to mi je ponovno uvelo pomutnju u glavi.....s jedne strane imam dva programa koja pokazuju jednu vrijednost i koji su (ili bi barem trebali biti) optimizirani za rad s matičnom pločom, a s druge strane imam program koji pokazuje drugačije podatke, a koji ima jako dobru reputaciju....

Nadam se da će mi netko moći razriješiti misteriju

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: ASRock 870 Extr3 i x6 1055T - neke nelogičnost

1. Imao sam isti proc i istu ploču i već u prvom redu vidim da krivo pišeš, ta ploča ima turbo 

2. turbo je doslovno glupa i ne potrebna aplikacija, možeš sam ručno podesiti procesor da radi na 3.3ghz (dosta često i da ne takneš napon) , tako da te to ne treba umarati

3. stock cooler je jako glasan i ne previše zahvalan, već za nekih 200kn možeš naći odličan hladnjak, a za 300kn i onaj koji će odlično ohladiti i malo ozbiljniji oc

4. procesor ti pada zbog C'n'Q opcije koja je uključena i također po meni ne potrebna, možeš ju u biosu ugasit

5. ploča radi svoje regulacije nije baš savršena za X6 procesor ali će za malo oc za kojim bit će patiš odraditi 

Dakle, da se manem brojeva, pusti sve programe koje si dobio uz ploču, prolistaj forum i pročitaj tutoriale za clockanje procesora i polako clockaj. U kratko ti se tu može i napisati što sve trebaš napraviti da bi dobio željeni oc, ali moj savijet ti je da ipak prvo sam proučiš sve što ćeš raditi i kupiš primjereno hlađenje. Sretno !

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1663451
15 godina
neaktivan

Ok...i mislio sam da ću morati to obavljati preko biosa...krenuo sam sa tim programom iz čiste znatiželje,....no i dalje mi nije jasno zašto mi on dopušta povečanje množitelja i zašto mi pokazuje drugačije podatke od CPU-Z-a?

Što se turba tiće....nikako mi stvar nije jasna....danas sam ga htio vidjeti na djelu, no nije mi uspjelo...čak sam i isključio tri jezgre no i dalje se vrtio na 2.8Ghz...i onda sam poslije pročitao na nekom forumu da ta matična (870 verzija) ne podržava turbo mode, što mi se u tom ternutku učinilo logičnim...

Cooler definitivno budem zamijenio, no trenutno se moram zadovoljiti sa ovime.....a i inaće buka mi ne smeta toliko, bar ne za sada...:)

Proučavam već dulje vrijeme oc i polako mi stvari postaju jasnije....no trenutno ne želim previše dizati takt, što zbog coolera, što zbog toga što nemam potrebu....3.3 je sasvim dovoljno.....ipak u svemu tome najprije vidim zabavu i priliku da nešto naučim

15 godina
neaktivan

Množitelj nije otključan i nema šanse da ga možeš dići preko 14x što god da ti pisalo. Ako staviš sve postavke na stock u biosu i otvoriš cpu-z i pokreneš nešto, vidjet ćeš da ti takt ide do 3300mhz, kao što sam ti rekao, imao sam ju i podržava.  Ako hoćeš 3.3ghz, digni FSB na 235, napon lagano podigni sa stock (tipa na 1.3v, ako imaš primjerak kao ja sa 1.260v stock), memoriju drži ispod 1333mhz, latencije od memorije drži na 9-9-9-24 , C'n'Q ugasi, turbo ugasi i svaku power saveing glupost koju vidiš.

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1663451
15 godina
neaktivan

Ok...hvala puno na pomoći

Samo još da pitam...ta matična ploča ima već spremljene postavke za oc...jučer sam ga nakratko digao na 3.3...samo trebam namjestiti na koliko hoću da mi digne takt...nakon namještanja više puta sam provjerio ostale postavke i sve je sam namjestio da bude optimizirano.....no jedino nisam siguran, ali mislim da nije dirao voltažu proc nego je samo podigao FSB....e sada me zanima dali je pametno pouzdati se u to ili ipak sve ručno sam namjestiti?

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.4.2011 15:15 (Gugy).
15 godina
neaktivan

e i da...što se množitelja tiće...da, on je generalno zabetoniran na 14x..ali za potrebe turbo moda on na tri jezgre podigne množitelj na 16x...no to su neke isprogramirane stvari...i ono što sam ja vidio u ASRockOC je zapravo postavka za turbo mode a ne overclocking cijelog procesora...zato mi je on pokazivao drugačije podatke od CPU-Z jer je on pokazivao vrijednost turbo moda a CPU-Z stvarnu trenutnu vrijednost....:)

17 godina
neaktivan
AsRock 870 Extr3 i x6 1055T - neke nelogičnosti

Pozdrav svima!

evo da se priključim razgovoru, imam istu ploču i Athlon X3 450. Pokušao sam preko Turbo UCC-a otključati četvrtu jezgru, međutim ne uspijevam. Doduše, sve što sam napravio jest da pri bootu stisnem X kad me zatraži. Nakon toga je T UCC uključen, i komp je izrazito nestabilan, te se ruši nakon par sekundi.

Zaključio sam da jednostavno nemam sreće s procom i da se na mom primjerku četvrta jezgra ne može otključati. Zanima me - postoji li neki drugi način, i radim li sve ispravno?

I još nešto,  s tom pločom dolazi hrpa programa (Asrock USS, Instant boot, itd..) i koliko sam shvatio po vašim komentarima - najbolje je sve te gluposti deinstalirati. Osobno nisam primjetio nikakvo poboljšanje ili ubrzavanje dizanja sustava, dakle - maknuti??

I još nešto, pa vas više neću daviti - ploča u BIOS-u ima opciju za oc prema nekakvim postocima i činovima ko u vojsci - 5% corporal, itd, itd... Ukoliko nešto poželim ocati, hoće li biti dovoljno dići te postavke za cca 10%, sve ostalo ostaviti kako je (napon, latenciju memorije itd..) i imati stabilan malo ocan komp?

Ne mogu na žalost sve sada provjeriti jer sam na poslu, ali budem kad dodjem doma...

Hvala svima!

Prodajem zjake...povoljno!
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice