Pozdrav
Vjerujem da tu na forumu ima puno threadova o oc, no svejedno otvaram novi zbog specifične situacije
Prije nekoliko dana sam kupio konfiguraciju sa AsRock 870 Extreme3 matičnom pločom i Phenom II X6 1055T procesorom......i naknadno sam onda shvatio da ta matična ne podržava turbo mode kod AMD-ovih 6-jezgrenih procesora te sam odlučio blago kloknuti proc do neke razumne razine, čisto da vidim dokle mogu ići sa stock hladnjakom..........i tada sam naišao na neke velike nelogičnosti za koje se nadam da će mi netko ovdje moći razjasniti
Naime na instalacijskom cd-u od matične dobio sam program koji se zove ASRockOC i krenuo sam ga malo proučavati.....tu se javila prva nelogičnost.....naime 1055T procesor nije black edition verzija što znaći da nema otključan multiplier, no svejedno taj program mi dozvoljava da povečam multiplier, što sam i napravio do krajnje granice do koje mi je dopustio koja iznosi 16.5...i program mi je pokazivao da mi proc radi na cca 3.0 - 3.3Ghz...pratio sam temp koju mi je taj program pokazivao i blago se povisila sa 35°C na 45°C.........no radi provjere otvorio sam i CPU-Z i naišao na slijedeću nelogičnost, a ta je da mi je CPU-Z pokazivao da mi proc radi na 800Mhz što je inaće idle vrijednost, a PC Wizard mi je pokazivao temperaturu oko cca 30°C
Naravno nemoram spominjati da mi se nad glavom stvorila civilizacija upitnika
E sad....ćemu vjerovati?......isprva sam gotovo bio uvjeren da ASRockOC ne radi dobro jer ipak CPU-Z je dokazano pouzdan program, a i s druge strane dopušta mi povečavanje množitelja što je više nego čudno....no onda sam otvorio i drugi program koji sam dobio uz matičnu, zove se IES (Inteligent Energy Saver) i on mi je također u tom trenutku pokazivao jednake vrijednosti kao i ASRockOC...to mi je ponovno uvelo pomutnju u glavi.....s jedne strane imam dva programa koja pokazuju jednu vrijednost i koji su (ili bi barem trebali biti) optimizirani za rad s matičnom pločom, a s druge strane imam program koji pokazuje drugačije podatke, a koji ima jako dobru reputaciju....
Nadam se da će mi netko moći razriješiti misteriju