Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.950
|
čitano: 8.035.178
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
Re: Što se događa s našim društvom?

Bog ti je dao dva oka s razlogom: Da imaš luksuz jedno izgubiti u erzoftu, a i dalje biti combat effective! Easy aim!

17 godina

Hmmm da...

No da iskristaliziramo pitanja

- Šta uraditi u slučaju vojne ili oružane agresije u potpunom smislu? 

- Kako u ovim uslovima biti spreman na takvu mogućnost i razvoj događaja? 

Ostalo mi je u sjećanju mislim kako je Drago rekao da je profi "vojska gola kita" i citirao nekog generala kada su ga upitali što bi volio 50.000 profi vojnika ili 200 - 300.000 regularnih i sa kime bi više postigao, te da se general odlučio naravno za ovih 200 - 300.000. 

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
17 godina
Drago kaže...
judi koji nisu iskusili rat i poraće, kretena, glupana i jadnika kao što je Stevo Culej ili Mile Martić, jadnika koji bi u miru mogli ostati samo milicajci i šljakeri, a taj period ludila i totalnog sloma svih vrijednosti im je jedini način da se popnu daleko iznad svojih kompetencija. 

Izmedju ostalog zato i imas priliku trkeljati o kompetacijama u ratu.., sa Bug hr domenom a ne Yu-Bag recimo... 

Ne iskljucivo radi takvih ali i ti "psihopati" kako bi se iz tvojh komentara dalo zakljuciti su i te kako imali vaznu ulogu u onome sto ti nazivas period ludila no tu se radilo zapravo o prezivljavanju...

Kako sam i sam sudionik DR definitivno mogu reci taj "tvoj period ludila" je zapravo bio period upitne opstojnosti RH. 

Jedan Glavas kakav god da je i sta god da je radio i koliko god se okoristio je u svojem "ludilu" spasio Osijek od okupacije na konto straha sto je posijao.., cinjenica je kako je nekih tjedan dana cesta prema Osijeku iz pravca Sarvasa i Nemetina bila full otvorena i u Osijek je mogao uci bilo tko kao sto je i usao jedan tenk i dosao do Zgrade Saponie pa se vrnio kad je skuzio da je usao u Osijek.

No nije bilo vise ulaska osim ovog zalutalog tenka... jer smo imali jednog Glavasa, Culeja i njima slicne nekompetentne ljude koji su svakako utjecali psiholoski na suprotnu stranu.

I sada ti po takvima pljujes ? S kojim pravom ?

Rat dobijaju hrabri i sto ludji a ne neka piskarala koja bez nekog obveznog vojnog roka u slucaju da zatreba ratovat ne znaju pusku napuniti.

Takvi bjeze van ili imaju priziv savjesti ali se brzo vrnu nazad kad sranje zavrsi kako bi pametovali da nama vojni rok nije potreban.

17 godina
spaljeni kaže...

1) Izmedju ostalog zato i imas priliku trkeljati o kompetacijama u ratu.., sa Bug hr domenom a ne Yu-Bag recimo... 

I sada ti po takvima pljujes ? S kojim pravom ?

1) LOL :-). Ono - trkeljanje s .hr domene! San svih snova je ostvaren!!!!!

Šta ti jedeš?

2) S punim pravom. Ti se slobodno idi diviti osuđenim ratnim zločincima i nepismenim budalama u svoju seosku kavanu, nemoj mene time opterećivati.

This space for rent!
15 godina
DrNasty kaže...

To je opasno, tu se zubi izbijaju.

Zubi su i tako  precjenjeni, ovih dana.

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
moderator
mario.L_hr kaže...

Zubi su i tako  precjenjeni, ovih dana.

Ako si zdrav, imaš 32 komada, to je kao full magazine. Možeš si priuštiti da ispališ koji.

15 godina
DrNasty kaže...

Ako si zdrav, imaš 32 komada, to je kao full magazine. Možeš si priuštiti da ispališ koji.

Gle, činjenica je da ako si prešao 30-tu i živiš ovdje da sigurno nisi zdrav, ne treba ti ići kod doktora potvrditi očito. A što se tiče broja 32, puno je to, brate. Tko će sve to održavati, treba ih malo smaniti na normalnu količinu.

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
Drago kaže...
2) S punim pravom. Ti se slobodno idi diviti osuđenim ratnim zločincima i nepismenim budalama u svoju seosku kavanu, nemoj mene time opterećivati.

Pa ajde... neka ti bude kad si vec uzimas to pravo, znas i sam sta dobije onaj koji je u pravu...

17 godina
Zoidberg kaže...
rambox kaže...

Hm simpatična statistika,"efikasna murija" nema frke to je ipak sasvim ok na modernom Američkom divljem zapadu.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/americka-policija-u-samo-mjesec-dana-ubila-vise-od-100-gradjana/949088.aspx

Obicna propaganda: kakve veze ima Trump sa policijom? Ajde da je barem 1-2 godine predsjednik...

Takoder u zemlji od 300 milijona ljudi gdje preko 1000 ljudi mjesecno bude ubjeno ne vidim da je 100 ubijenih osoba u sukobima sa policijom tako puno.

Naravno da policajci u US cesto zajebu i to je tragedija i treba im suditi, ali statisticki to bas nisu nekakvi skandalozne brojke. Razlog zasto se ljudima cini da je tako jer percipiraju svijet na temelju broja vijesti o necemu, a ne na

statistikama.

Inace veliki korak prema poboljsanju kvalitete US policije bi bilo uvodenje kamera na policajce, ali dosta ih se nazalost protivi tome...

http://stosselintheclassroom.org/videos/cop_cameras_to_the_rescue/

Koji ti Index čitaš onaj sa Marsa, pa normalno da takva policijska praksa nema nikakve veze sa Trumpom, uostalom to je tamo i spomenuto.To kaj ti ne vidiš problem, to je upravo i največi problem fučkaj ga sad.Kolko je kompletna EU policija pobila ljudi u zadnjih mjesec dana, dakle na 350+milja stanovnika u raznim EU državama?Točne podatke nemam kaj drugo, ali i ovako na pamet broj pobijenih je jako debelo ispod 20 to sigurno.

Čisto logično da Američka murija ne voli kamere, ali i sa kamerama rade kaj oče jer mogu takvi su zakoni/praksa na divljem zapadu.

Povod za ovo dole je brutalnost Američke murije, ljudi su jednostavno pošandrcali puko im je film pa su počeli razbijat i palit sve redom.Valjda nisi zaboravil kaj se dogodilo 1992 godine, jedan video pendrečenja i eto sranja dakle tu je sve čisto nema se više kaj dodati.

https://en.wikipedia.org/wiki/1992_Los_Angeles_riots

Nije loše skoknut do Brazila, tamo je tek pravi cirkus ili ukratko dva koraka od totalnog kaosa.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/anarhija-u-brazilu-policija-strajka-bande-haraju-i-ubijaju-po-ulicama/949055.aspx

15 godina

http://www.index.hr/vijesti/clanak/objasnio-zasto-su-mladi-narcisoidni-i-lijeni-roditelji-su-krivi-pljeskali-su-im-za-svaku-glupost/949157.aspx

Sinek smatra kako se pretjeruje u shvaćanju ovog koncepta; dok su se starije generacije osjećale prikovanima uz radne stolove, mnogi milenijci svakog dana napuštaju posao točno u pet sati te odbijaju primati poslovne pozive ili mailove preko vikenda. Ovakav stav je jedan od razloga zbog kojih imaju reputaciju narcisoidnosti.

Nije direktno vezano za naše društvo, ali nekad dobro dođe vidjeti da i vani ima totalnih debila kao ovaj "motivacijski govornik".

9 godina
boxer kaže...

Ostalo mi je u sjećanju mislim kako je Drago rekao da je profi "vojska gola kita" i citirao nekog generala kada su ga upitali što bi volio 50.000 profi vojnika ili 200 - 300.000 regularnih i sa kime bi više postigao, te da se general odlučio naravno za ovih 200 - 300.000. 

mora da je bio u pitanju neki sovjetski ili kineski old school takticar

moderni ratovi i kampanje zadnjih tridesetak godina pokazuju da obuceni profesionalci rasturaju i unistavaju  armije rocnika,rezervista i ostalih skupina/ vecih gomila naoruzanih civila obucenih da koriste naoruzanje

waaagh
16 godina
neaktivan
Drago kaže...

Rat ostavlja strašne posljedice, kako ekonomske, tako i društvene i psihičke. U idealnom slučaju se društvo oporavlja od rata desetljećima, a u ne tako idealnom - nikada se ne oporavi. 

Ideja da je bolje ratovati nego se svim silama zalagati za mir i mirotvorstvo je ideja debila, ljudi koji nisu iskusili rat i poraće, kretena, glupana i jadnika kao što je Stevo Culej ili Mile Martić, jadnika koji bi u miru mogli ostati samo milicajci i šljakeri, a taj period ludila i totalnog sloma svih vrijednosti im je jedini način da se popnu daleko iznad svojih kompetencija. 

Tko god je imalo normalan, bilo kakve političke orijentacije, o ratu može razmišljati samo kao o krajnjem užasu.

A sto je s ljudima na ekstremu socijalne ljestvice?

Dok je "normalnima" dobro sa hipotekama na kuce, izletima na skijalista, stabiliziranom buducnoscu i istim takvim (ali laksim) zivotom za SVU njihovu djecu - sta je s ljudima koji su zapeli na drugom kraju i godinu kroz godinu gube prava i opcije? Sto je s njihovom djecom?

Za ljude na margini, rat je jedini nacin da se ustaljeni sistem resetira na nulu (kako se u biti savrseno vidi iz primjera jugoslavije), a kad taj sistem smrdi - koje su druge opcije osim nasilja?

Gledam iz svojeg primjera - mogao bi, vjerojatno, uzdrzavati jednu siromasnu africku obitelj, ali necu. Sebican sam i novac radije stedim da bi sebi i obitelji osigurao lijepa iskustva i komotan zivot. Nekad naletim na pijanca na cesti, vidi se da je tamo zivio vec 100 godina. Pomislim kako bi ga u nekom alternativnom svijetu poveo doma i dao mu sansu da krene od nule, nekako - a onda se vratim u stvarnost i skuzim da doma imam zenu i djecu i ne zelim riskirati njihovu sigurnost tako da doma dovedem stranca.

Mozemo mi raspravljati, imati istrazivanja, odrzavati TED - ali ljudi koji sve to rade su ljudi koji na kraju dana idu kucama koje posjeduju od 1 mil $, u novim autima od 40 000$, te sjede na kaucu od 2000$ i gledaju TV od 3000$. Ako i ponekad daju nesto u dobrotvorne svrhe, to nije zato jer zaista suosjecaju sa potrebitima, nego zato jer im je ili dosadno - ili izbjegavaju porez.

Sit gladnom ne vjeruje. Dokle moramo uloziti rad za resurse, ja vjerujem da ce tako i biti, i u kakvom god sistem zivjeli, kroz vrijeme cemo se opet raslojavati. Ne vjerujem da je to problem sistema, vec problem ljudi - da je problem sistema, vec bi iznasli nesto sto funkcionira.

Kad budemo mogli proizvoditi sve bez rada sa obnovljivim resursima, onda vjerujem da rata vise nece biti.

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
12 godina
Drago kaže...
DrNasty kaže...

Dok god vidiš doći kući, dobro je. :D

Objašnjavam jednom tipu što je to erzovt ("A, pejnbol!") i tako to i onda odjednom ovaj se dosjeti: "Pa ti bi tamo obavezno trebao nositi naočale!". 

:-)

imam neki čudan osjećaj da mi je ova priča odnekud poznata 

17 godina
Deus ex machina kaže...

Dok je "normalnima" dobro sa hipotekama na kuce, izletima na skijalista, stabiliziranom buducnoscu i istim takvim (ali laksim) zivotom za SVU njihovu djecu - sta je s ljudima koji su zapeli na drugom kraju i godinu kroz godinu gube prava i opcije? Sto je s njihovom djecom?

Za ljude na margini, rat je jedini nacin da se ustaljeni sistem resetira na nulu (kako se u biti savrseno vidi iz primjera jugoslavije), a kad taj sistem smrdi - koje su druge opcije osim nasilja?

O majke ti mile...

Da rat u bivšoj YU odgovorni oni "s margine"?

Margina nikad nije dovoljna za pokretanje ratova.

16 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

O majke ti mile...

Nisam to ni rekao, ne stavljaj mi rijeci u usta jer ces na block instantno! Ako kontriras, kontriraj oko necega sto sam rekao!

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
17 godina
picajzla0707 kaže...

Objašnjavam jednom tipu što je to erzovt ("A, pejnbol!") i tako to i onda odjednom ovaj se dosjeti: "Pa ti bi tamo obavezno trebao nositi naočale!". 

Imena sam prešutio radi zaštite nevinih... Takav sam!

:-P

This space for rent!
17 godina
warhammer kaže...

mora da je bio u pitanju neki sovjetski ili kineski old school takticar

moderni ratovi i kampanje zadnjih tridesetak godina pokazuju da obuceni profesionalci rasturaju i unistavaju  armije rocnika,rezervista i ostalih skupina/ vecih gomila naoruzanih civila obucenih da koriste naoruzanje

Ti ne pričaš o armiji profesionalaca protiv armije ročnika itd.

Ali, ne govorio je mislim o nekom Hr. generalu i u pitanju je bilo nešto oko Hrvatske. 

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
15 godina
Deus ex machina kaže...

A onda se ljudi okreću nacionalizmu i fašizmu pa zato imamo i ove demokratske krize po svijetu. Zbog toga, to dugoročno nije isplativo nikome.

12 godina
Drago kaže...
picajzla0707 kaže...

Imena sam prešutio radi zaštite nevinih... Takav sam!

:-P

mda, ali sprdnju nisi mogao prešutiti... takav nisi

znao sam ja da s vragom tikve saditi i dragom na privat ćakulati nije baš uputno, al' neka neka, nalečečeš 

(plašim ježa golom gujicom, ipak je ovo forum)

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.2.2017 15:59 (picajzla0707).
17 godina
Deus ex machina kaže...
Old Iggy kaže...

O majke ti mile...

Nisam to ni rekao, ne stavljaj mi rijeci u usta jer ces na block instantno! Ako kontriras, kontriraj oko necega sto sam rekao!

Nafurio si se što nije tipično za tebe. 

Mislim das ti Iggy želi reći da oni s dna nikada nisu sami pokretači bilo kakvih promjena i ratova - uvijek impuls ide od vrha, ali ovi s dna kada ne vide izlaz u redovnom funkcioniranju društva su više nego voljni prihvatiti ga jer računaju da im ne može biti gore. 

This space for rent!
16 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

A onda se ljudi okreću nacionalizmu i fašizmu pa zato imamo i ove demokratske krize po svijetu. Zbog toga, to dugoročno nije isplativo nikome.

Pa ja se s time kompletno slazem, ali pitam - koja je druga opcija? Nitko ne zeli rat - osim robova i kmetova. A mnogi ljudi, cak i danas, su robovi i kmetovi.

Postoji li neki drugi nacin da u momentu unistis sve sustave vrijednosti, ekonomiju, drustveni poredak, i dobijes sansu da kroz par desetljeca (kako je Drago rekao) oporavis sebe natrag na nesto normalno? Ja ga ne vidim.

Drugi svjetski je, kako to vidim, itekako odgovarao njemackoj. Prije ulaska u rat -https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Nazi_Germany, a danas je unatoc holokaustu i no.1 svjetskom villainu, prosperitetna i ugledna zemlja, koja maltene samostalno kroji politiku europske unije.

Ono, pobili smo milijune, ali sori kompa - nismo znali, peace?

@Drago

Iggy mi je bacio Red Herring, i prethodno bih usao u diskusiju i branio se (javno) da nisam mislio nesto sto u startu nisam ni rekao ni mislio.

Onda slijedeci post iz svega izvuce jednu rijec, na nju se fokusira, i baci mi jos jedan red herring. Na kraju, uopce ne diskutiramo o necemu sto sam rekao, nego raspravljamo o tome kako sam uzasna osoba jer mislim nesto sto uopce ne mislim.

Nemam ni vremena ni volje za te vjesticje progone.

Ulazem trud da odaberem pravilne rijeci kad pisem i mislim da je to dovoljno.

I btw - s Iggyem se kompletno slazem u tome sto je rekao.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.2.2017 16:09 (Deus ex machina).
17 godina
Deus ex machina kaže...
captain_soap_McTawish kaže...

Pa ja se s time kompletno slazem, ali pitam - koja je druga opcija? Nitko ne zeli rat - osim robova i kmetova. A mnogi ljudi, cak i danas, su robovi i kmetovi.

Postoji li neki drugi nacin da u momentu unistis sve sustave vrijednosti, ekonomiju, drustveni poredak, i dobijes sansu da kroz par desetljeca (kako je Drago rekao) oporavis sebe natrag na nesto normalno? Ja ga ne vidim.

Drugi svjetski je, kako to vidim, itekako odgovarao njemackoj. Prije ulaska u rat -https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Nazi_Germany, a danas je unatoc holokaustu i no.1 svjetskom villainu, prosperitetna i ugledna zemlja, koja maltene samostalno kroji politiku europske unije.

Ono, pobili smo milijune, ali sori kompa - nismo znali, peace?

Ti govoriš o revolucijama (kontrarevolucijama) - temeljnoj promjeni društvene paradigme. Amerikanci su imali jednu revoluciju i jedan građanski rat, ali su nakon toga dosta dugo bili mirni i uspjeli su interne proturječnosti riješiti modificiranjem, a ne svrgavanjem sustava (New Deal). 

Dakle, može se i bez prolivanja krvi. 

This space for rent!
16 godina
neaktivan
Drago kaže...

Ti govoriš o revolucijama (kontrarevolucijama) - temeljnoj promjeni društvene paradigme. Amerikanci su imali jednu revoluciju i jedan građanski rat, ali su nakon toga dosta dugo bili mirni i uspjeli su interne proturječnosti riješiti modificiranjem, a ne svrgavanjem sustava (New Deal). 

Dakle, može se i bez prolivanja krvi. 

Pa zar nisu svi ratovi (na neki nacin) revolucije i kontrarevolucije? Definicija ovisi o tome s kime se ratuje, ali uglavnom je rat iskazivanje ekstremnog nezadovoljstva trenutnom situacijom i ne vidi se drugi izlaz. Kao kad se dvoje potuku jer nisu nasli zajednicki jezik, ekstrapolirano na grupu ljudi.

Citao sam ponesto o New Deal, i mislim da nije prikladan argument jer se takve stvari trebaju staviti u kontekst vremena i situacije - u recesiji 1929, vecina zemlje je bila u siromastvu i ekonomskom stopu. Kao sto sam napisao u originalnom postu - sto kad je vecina sretna, jer si mogu priustiti (uz razumna odricanja) sve sto pozele? Tada ih nece bas biti briga za socijalnu stranku i njezine programe, jer "oni bez novaca i bez mogucnosti su lijeni, pa vidi kako sam ja uspio".

Sjeti se da ja, otkako me poznajes, zastupam vlastitu odgovornost i slobodu. Tek odnedavno sam shvatio ideju da unatoc trudu - neki ljudi zaista nemaju opcija, zive na fast foodu jer si ne mogu priustiti nista skuplje, ne mogu naci posao jer nemaju pristup edukaciji - a vecina njihove nacije misli da im je i vise nego dobro jer mogu sjediti doma ispred TV-a i zivjeti od socijalne pomoci!

Pritom, ta vecina njihove nacije misli da je njima samima dobro, jer si mogu (primjerice) priustiti najnoviji veliki TV.

Pa nitko nece odabrati stranku koja predlozi veci porez za program zbrinjavanja manjine koja nema opcija - ljudi ce odabrati stranku koja nudi nize poreze. Gotovo nitko tko je educiran na recimo harvardu, na koji je utrosio pola milijuna dolara, nece reci "Da, odlicna je ideja da harvard bude besplatan i dostupan svima" jer covjek prirodno misli da ce mu to omalovazavati nekakav fiktivan status, a danasnji svijet se vrti oko statusa.

Iskreno - stvarno ne razumijem da li sam zagazio na kvasinu, ili nisam jasan, ili razgovaramo o razlicitim stvarima?

17 godina
Deus ex machina kaže...

Pa zar nisu svi ratovi (na neki nacin) revolucije i kontrarevolucije? Definicija ovisi o tome s kime se ratuje, ali uglavnom je rat iskazivanje ekstremnog nezadovoljstva trenutnom situacijom i ne vidi se drugi izlaz. Kao kad se dvoje potuku jer nisu nasli zajednicki jezik, ekstrapolirano na grupu ljudi.

...

Iskreno - stvarno ne razumijem da li sam zagazio na kvasinu, ili nisam jasan, ili razgovaramo o razlicitim stvarima?

Revolucija podrazumijeva fundamentalnu promjenu društvenog uređenja. Francuska i Engleska i Nizozemska i Amerika i Meksiko i tona drugih zemalja je međusobno ratovala bezbroj puta u povijesti, a nikakve revolucije nije bilo jer su društvena uređenja ostala apsolutno nepromijenjena. 

Riječ rat nije istoznačnica riječi revolucija.

This space for rent!
17 godina
Deus ex machina kaže...
Old Iggy kaže...

O majke ti mile...

Citiram: "Za ljude na margini, rat je jedini nacin da se ustaljeni sistem resetira na nulu (kako se u biti savrseno vidi iz primjera jugoslavije),"

Niti je margini rat ikakav izlaz (jer ga ni ne može započinjati), niti je to imalo ikakve veze s bivšom državom; ako se baziraš na revolucionarnim elementima (gdje su u biti društvena previranja razlog, u odnosu na "klasične ratove") niti jedna marguina nema snage išta započinjati dok se ne pretvori u značajan čimbenik (brojem, ekonomskom snagom, glasnošću).

9 godina
neaktivan
Drago kaže...

...a nikakve revolucije nije bilo jer su društvena uređenja ostala apsolutno nepromijenjena. 

Sid Meier approves 

Nema potrebe za revolucijom ako želiš zadržati isto državno uređenje.

Inače jedan turn anarhije....

Kruha i igala...
16 godina
neaktivan
Drago kaže...

Revolucija podrazumijeva fundamentalnu promjenu društvenog uređenja. Francuska i Engleska i Nizozemska i Amerika i Meksiko i tona drugih zemalja je međusobno ratovala bezbroj puta u povijesti, a nikakve revolucije nije bilo jer su društvena uređenja ostala apsolutno nepromijenjena. 

Okay, u pravu si, moja greska - slijedeci put cu probati vidjeti da sam na svoju ruku redefinirao rijec.
Ako zamijenim rijec rat sa rijec revolucija, mozemo li se vratiti natrag na originalni post koji sam argumentirao - zar to ne znaci onda da _nisu_ uvijek ljudi koji prizeljkuju rat, debili? U povijesti postoji bezbroj primjera gdje je nasilje bilo jedini izlaz. Cak i u argumentu sa Rooseveltom - vlast je bila ta koja je iznijela i odabrala programe. Ako je u pitanju vlast kao npr. u Turskoj (ili Siriji), sto drugo osim (gradjanskog) rata preostaje? 

Old Iggy kaže...

Citiram: "Za ljude na margini, rat je jedini nacin da se ustaljeni sistem resetira na nulu (kako se u biti savrseno vidi iz primjera jugoslavije),"

Niti je margini rat ikakav izlaz (jer ga ni ne može započinjati), niti je to imalo ikakve veze s bivšom državom; ako se baziraš na revolucionarnim elementima (gdje su u biti društvena previranja razlog, u odnosu na "klasične ratove") niti jedna marguina nema snage išta započinjati dok se ne pretvori u značajan čimbenik (brojem, ekonomskom snagom, glasnošću).

Kuzim gdje je nesuglasica.

Referenciram Jugoslaviju ne zato jer je margina zapocela rat, vec zato jer su nekadasnji vozaci buseva i milicajci odjednom bogatasi i vlast (slobodno citiram Dragu), sto se u jednom normalnom uredjenju nikako ne bi moglo dogoditi. Dogodilo se zato jer je rat resetirao sve na nulu, i oni su prvi ugrabili sve.

Za ostatak, rat je margini itekako nekakav izlaz - za primjer, kako sam vec spomenuo nekome, rat sjevera i juga je legalno oslobodio crnce od ropstva. Da nije bilo velicanstvenog ML Kinga - jos jedan rat bi izbio da napokon i izjednaci ta prava. Nisu bijelci ti koji su zapocinjali taj rasni rat - njima je bilo sasvim dobro da imaju robove.

Slijedeci primjer su Kubanci i poznata gerilska revolucija koja je na celo dovela Castra.

Nigdje nisam rekao da rat JEST jedina opcija, nego sam pitao - sto drugo?

Samo zato jer ja ne vidim drugu opciju u takvim slucajevima, ne znaci da sam automatski u pravu, i ne znaci da sam automatski ludjak koji prizeljkuje rat. Moguce je da, eto, nisam dovoljno educiran po tom pitanju.

Ako je tako nesto moguce za mene, onda bi bilo fer da takav benefit of the doubt damo svima ostalima prije nego ih proglasimo psihopatima, ne?

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.2.2017 17:05 (Deus ex machina).
17 godina
Deus ex machina kaže...
Drago kaže...

Okay, u pravu si, moja greska - slijedeci put cu probati vidjeti da sam na svoju ruku redefinirao rijec.
Ako zamijenim rijec rat sa rijec revolucija, mozemo li se vratiti natrag na originalni post koji sam argumentirao - zar to ne znaci onda da _nisu_ uvijek ljudi koji prizeljkuju rat, debili? U povijesti postoji bezbroj primjera gdje je nasilje bilo jedini izlaz. Cak i u argumentu sa Rooseveltom - vlast je bila ta koja je iznijela i odabrala programe. Ako je u pitanju vlast kao npr. u Turskoj (ili Siriji), sto drugo osim (gradjanskog) rata preostaje? 

Mislim da u Siriji da nije bilo vanjskih "dobronamjernika" (Amerike i EU prišipetlji) nikakvog građanskog rata ne bi bilo. 

Što se Turske tiče, iako nisam nikakav ljubitelj Erdogana, dapače, sasvim obratno, mislim da bi za njih daleko gore rješenje bio građanski rat nego borba svim drugim mogućim sredstvima protiv apsolutističke vlasti. Naravno, ako Erdoganov teror eskalira i počne masovno ubijati ljude, tada rat, kao jedina opcija da preživiš, postaje prihvatljiv. 

BTW, ne treba zaboraviti i jednu (možda jedinu?) nenasilnu revoluciju bez prolivene kapi krvi - Revoluciju karanfila u Portugalu kada je 70-tih vojska svrgnula fašističku vlast i dovela socijaliste (Mario Soares i ekipa). Bez i jedne žrtve.

This space for rent!
17 godina
Drago kaže...

BTW, ne treba zaboraviti i jednu (možda jedinu?) nenasilnu revoluciju bez prolivene kapi krvi - Revoluciju karanfila u Portugalu kada je 70-tih vojska svrgnula fašističku vlast i dovela socijaliste (Mario Soares i ekipa). Bez i jedne žrtve.

(taman jucer na poslu poslusao "povijest cetvrtkom", cisto da podijelim linkove zainteresiranima)

1. dio

http://radio.hrt.hr/ep/revolucija-karanfila-1-dio/170216/

2. dio

http://radio.hrt.hr/ep/revolucija-karanfila-2-dio/170217/

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
12 godina
protjeran

Evo prilike da protivnici obveznog vojnog roka daju i svoj konkretan doprinos.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice