Pomoc - motor podvodni

poruka: 4
|
čitano: 1.235
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Pomoc - motor podvodni

dakle, trebam sitnu pomoc. zelim spojiti bocu sa kisikom( ili zrakom, obicna boca za ronjenje) na benzinski motor kako bih ga napravio da moze voziti pod vodom. dakle,radi se o napravi koja je bila namjenjena da se nakaci na neki luftić i da te povlaci po moru. naprava je dosta mala i razmisljao sam od toga napraviti nesto poput ovoga http://www.armedforces-int.com/suppliers/rotinor-gmbh.html 

mjenjam sobnu lampu za dvosobnu..
15 godina
Re: Pomoc - motor podvodni
mihaeeel kaže...

dakle, trebam sitnu pomoc. zelim spojiti bocu sa kisikom( ili zrakom, obicna boca za ronjenje) na benzinski motor kako bih ga napravio da moze voziti pod vodom. dakle,radi se o napravi koja je bila namjenjena da se nakaci na neki luftić i da te povlaci po moru. naprava je dosta mala i razmisljao sam od toga napraviti nesto poput ovoga http://www.armedforces-int.com/suppliers/rotinor-gmbh.html 

Nije ti to tako jednostavno riješiti. Moraš uzeti u obzir činjenicu da je zrak/kisik stlačen u boci i da moraš riješiti uzimanje zraka za normalni rad motora. Kod toga moaš voditi računa da nebi bilo viška ili manjka ovog medija jer bi mogao imati problema s radom uređaja.

Sa srećom ti, nadam se da će netko drugi biti konstruktivniji od mene.

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
odjavljen
Re: Pomoc - motor podvodni
mihaeeel kaže...

dakle, trebam sitnu pomoc. zelim spojiti bocu sa kisikom( ili zrakom, obicna boca za ronjenje) na benzinski motor kako bih ga napravio da moze voziti pod vodom. dakle,radi se o napravi koja je bila namjenjena da se nakaci na neki luftić i da te povlaci po moru. naprava je dosta mala i razmisljao sam od toga napraviti nesto poput ovoga  http://www.armedforces-int.com/suppliers/rotinor-gmbh.html 

Boca s kisikom ti ne dolazi u obzir jer bi prije spalio motor nego postigao smjesu koja može raditi, a vjerojatno postoji i opasnost od explozije.

Rezervar i usisni sustav bi trebali biti na istom tlaku zraka koji mora biti približno jednak atmosferskom. Niži tlak - motor gubi snagu i/ili se gasi, viši tlak - motor se više grije (ok, pod vodom imaš i bolje hlađenje, ali o tome niže).

Pretpostavljam da se uređajem upravlja zakretanjem čitavog uređaja, pa ako želiš da bude sposoban zaron ili izron veći od nekih 30° raslinjač bi trebao biti membranski (kao na motornim pilama), jer bi plovak ovisno o smjeru naginjanja prelio ili ostao bez goriva.

Što se hlađenja tiće mora biti osigurana razmjena topline s morem, ali moraš je nekako regulirati jer prejako hlađenje znači hladan motor - nestabilan rad i visoku potrošnju. Uz to još moraš osigurati da more ne može doći do elektronike paljenja, usisa ni sviječice.

Ispuh mora imati nepovratni ventila da ne uđe more u granu. Kod zarona se javlja tlak na ispuhu, kojeg motor mora svladavati, pa je pitanje i do koje dubine ide.

Također, dodatni problem su gabariti, težina i balast - čak i da ga u razumnim gabaritima napraviš da slobodno pluta, razina goriva ruši taj balans. Praktički bi morao imati balastni spremnik u koji bi pustio onoliko mora koliko si goriva potrošio. Uz to moraš paziti i da uređaj pluta vodoravno jer bi ti inače upravljanje predstavljalo problem.

I na kraju, benzinski motor mora imati zamašnjak, pa bi se prilikom dodavanja i oduzimanja gasa stvarao protumoment koji bi mogao utjecati na upravljivost uređeja. Još kad tome pridodamo protumoment kojeg propeler ostvaruje pitanje je da li je to uopće izvedivo.

S druge strane uređaj napajan litijevim baterijama, s dva električna motora sa suprotnim smjerom vrtnje i suprotnim zakretom lopatica propelera ne bi imao takav problem. Motori mogu biti smješteni na istu os ili paralelno. Paralelni smještaj omogućuje kontrolu skretanja promjenom broja okretaja jednog motora, ali isto tako komplicira izvedbu upravljanja motorima, dok bi između motora na istoj osi vjerojatno trebalo postaviti statorske lopatice.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
16 godina
neaktivan
Pomoc - motor podvodni

hvala na ovom savjetu odnosno iznesenoj ideji i cinjenicama. 
u prvom mahu sam mislio da je jako jednostavno te sam razmisljao, sigurno postoji negdje ventil za boce koji se lako otvara i zatvara a da pritom ima istu propustljivost koja se regulira kao i na opremi za ronjenje ili slicno, ugl, mora biti regulator negdje. 

bezveze sam razmisljao, mogla bi se uzeti boca sa obicnim zrakom, samo stlacen N puta u tu bocu i jednostavnom formulom izracunati na koliko litara benzina bi islo toliko zraka. ugl, da u motoru bude uvijek omjer 1:13.5 (benzin:zrak) kako ne bi dolazilo do pregrijavanja i ostalih gluposti koje dolaze u omjeru 1:14  i vise.
razmisljao sam o nepovratnom ventilu ispuha i to se da nabaviti negdje.
a sta se karburatora tice, postoji avionski karburator u vecini motorki :) cut/paste sa motorke na tzv plovilo i to je problem manje.
balast je vec puno teza stvar, ali je&ga, treba i to nekako srediti.

ne znam kako funkcionira taj motor jer je frendov i vidio sam ga prije pola sata, ali sjecam se da vecina motora na barkama radi sasvim normalno pri malim okretajima, ali necu u to jer se ne razumijem kako radi.

jos jednom, hvala na savjetu, sada asm tek u stvaranju te ideje i vidim da se moze napraviti :)

budem ovih dana slike stavio gore o cemu se radi i koliko posla ima, ali bilo bi fora imati takvu napravu za roniti u blizini. dubine nisu neke bjesne, samo da na -3 do -10 metara moze voziti normalno :) 

mjenjam sobnu lampu za dvosobnu..
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice