Pizza, diskusija
- poruka: 588
- |
- čitano: 256.183
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ok, dolazim s Colom.
Ovako,sve pizzerie za koje ja znam ovdje u Rudešu nude samo veliku pizzu,zanima me ima li koja koja nudi Jumbo pizzu?Naravno uz dostavuAko nema baš u Rudešu može po ceijelom zg,nije mi problem čekati dostavu...
A za one koje zanima, makar ima priča da je potekla još od Etruraca, ovo kazuje jedna legenda o nastanku pizze. (Pričam po sjećanju sa sata talijanskog iz osnovne, davno je bilo, ispravite ako fulam ;) )
Pizza je prvotno napravljena s idejom jela za siromašne koje se lako radilo. To je palo na pamet kraljici Margheriti di Savoii u Napulju koja je rekla pizza-majstoru Raffaelu Espositu, tako nekako, da napravi jeftino jelo za siromahe. On je to učinio, napravivši davne 1889. godine pizzu nazvanu Margherita u čast kraljici. Ona je, pored tijesta, sadržavala 3 sastojaka: crvenu rajčicu, bijelu mozzarellu i zeleni bosiljak, prema boji talijanske zastave. Budući da je bila izvrsno jelo, ubrzo se uspela i do najbogatijih slojeva koji su uživali u ovom izvrsnom jelu i tako se širila sve do danas, kada jednim telefonskim pozivom svježa pizza za manje od 20 minuta kuca na vrata :)
Ovaj tekst ti je potpuni fail,jer padaš na talijansko brandiranje,nečeg što je još postojalo u doba faraona,odnosno,samo baza pizze je maces,pecivo starih Jevreja iliti Židova,kad su hvatali žnjuru iz Egipta,tjesto na brzinu pripremljeno,a nadjeveno onim što je bilo pri ruci,da se ne bi gubilo previše vremena na pripremu hrane..
Sve poslije su samo varijacije na temu,a poznato je da su talijani samo plagijatori većine svjetskih kuhinja..počev od Kineske,po pitanju sVE tjestenine,preko srednjeazijske,pa nadalje..
Malo dotjeraju,ušminkaju i vOILA!!! talijanski specijalitet..moš misliti..
Jel,no meni je zanimljiva pozadina podrijetla,a fakat mi je dopi*di*o prisvajanje kredita talijana za sva postignuća gastronomije..
I kakve su tu teorije zavjere..lopovluk talijana??
No kad se za teslu kaže da je Srbin,e onda povijest postaje interesantna..
enivej on topic..najbolje pice sam jeo u Sloveniji,Mariboru..nakrbaju i ne štede,no u Italiji prave,sa prirodnim sastojcima,dakle,ne ova ukuhana masa kojju zovu šunka za pizzu,nego pravi pršut,prave kobasice,artičoka,sir je vrhunski,ne zamjena..u Zagrebu,na Griču,i Šestica,ako još radi..
U Italiji sam pojeo najlošiju pizzu ikad.
Ovako,sve pizzerie za koje ja znam ovdje u Rudešu nude samo veliku pizzu,zanima me ima li koja koja nudi Jumbo pizzu?Naravno uz dostavuAko nema baš u Rudešu može po ceijelom zg,nije mi problem čekati dostavu...
Pizza 2009 ima jumbo za 40kn osnovni modeli 561-4171 ili 091-140-5668 nije loše
Pizza 2009 ima jumbo za 40kn osnovni modeli 561-4171 ili 091-140-5668 nije loše
ja sam kod njih naručio jednom i nikada više, pola šunka-pola hrskavica, paradajz preslan, katastrofa, dostava cca 1h 20min... možda si ti imao više sreće. Ja inače kad kupujem jumbo uzimam u Meduzi stvarno nije loša pizza za male novce, recimo mješana + 1 prilog košta 50 kn.
Pizza 2009 ima jumbo za 40kn osnovni modeli 561-4171 ili 091-140-5668 nije loše
ja sam kod njih naručio jednom i nikada više, pola šunka-pola hrskavica, paradajz preslan, katastrofa, dostava cca 1h 20min... možda si ti imao više sreće. Ja inače kad kupujem jumbo uzimam u Meduzi stvarno nije loša pizza za male novce, recimo mješana + 1 prilog košta 50 kn.
Ne dostavljaju u Rudeš...
Jel ima neka pizzeria koja dostavlja do Brezovice (Novi Zagreb)
Koliko je jumbo miješana
Kod njih smo na cateringu (firma) i svako malo jedem njihovu pizzu, stvarno je dobra. Na dve su lokacije, jedna pokriva centar, a jedna novi ZG tako da ne bi trebalo biti problema oko dostave.
Koliko je jumbo miješana
Prijedlog za Split: Dostava - Pizzerija Điđi, pizza debela, masna i puna sira i šalše, jako ukusna. Svaka četvrta jumbo pizza besplatna, samo skupljajte kupone.
Za sjest meni najbolja Pizzeria Galija nadomak Marmontove ulice, jako ukusna, al su im pizze nešto između jumbo i velike i 50 kuna su. Velo misto je također super pizza ispod peke ogromna i ukusna.
Zamjerka - meni osobno malo deblje tijesto i ono što zamjeram svim našim pizzeriama jest nedostatak mozzarelle
Zamjerka - meni osobno malo deblje tijesto i ono što zamjeram svim našim pizzeriama jest nedostatak mozzarelle
Potvrđujem ovo, probao sam ih još nekoliko u Osijeku, ovi su mi zasada najbolji.
Rustica rula, vodio me frend tamo kad sam bio u OS. :)
i tak...metar u promjeru...frend, njegov sin i ja...ubili se....
Uh, bio ja i dvojica kolega na takvoj u Središću, ubilo nas i ostalo :)
ja i volin tople i vlažne
ja i volin tople i vlažne
Ove pice su XXL, takve voliš?
Još jedna preporuka, Oro goro pizzerija u Oroslavlju. Pizze su odlične a Jumbo je 80kn, i od nje se bez problema troje ljudi može najesti.
Plus još što je pizzerija na odličnoj lokaciji, ima ogroman parking, igralište za djecu, igralište za odbojku, mali nogomet i slično.
Idealno mjesto za vikend s društvom
Još jedna preporuka, Oro goro pizzerija u Oroslavlju. Pizze su odlične a Jumbo je 80kn, i od nje se bez problema troje ljudi može najesti.
Plus još što je pizzerija na odličnoj lokaciji, ima ogroman parking, igralište za djecu, igralište za odbojku, mali nogomet i slično.
Idealno mjesto za vikend s društvom
Tri velika čovjeka, da. Dva para bez problema, uz pretpostavku da curke mrvu manje klopaju.
Današnji zalogajček na integralnom tijestu. :)
Ja baš nisam ljubitelj zapečenog slanog suhomesnatog - recimo neke pancete jednostavno postanu preslani, bezokusni čips. Isto kao i kod nekih pršuta zbog kojih baš i ne naručujem to u pizzeriama.
Bolja opcija mi je staviti ju pri kraju pečenja ili na kraju da samo pusti okus.
Podravski špek ili hamburger je već jako dobra opcija, jer on ima izvrstan miris kad se zapeče.
i tak...metar u promjeru...frend, njegov sin i ja...ubili se....
Radler, neskafe frape i slavonska! Želučana fantazija!
Je li samo meni ove Zagrebačke pizze imaju preteško tijesto koje je bliže onome za kruh?
Većina pizzerija na Krku ima tanje tijesto tako da rub ostane hrskaviji, a ne guma kao ove po nekim zagrebačkim pizzerijama.
Ribana šunka mi je najčešće jako loša jer sve sam više uvjeren da se riba neki jeftinjak sa znatnom količinom hrskavice.
Najćešći izbor vegetarijana sa kulenom.
Današnji zalogajček na integralnom tijestu. :)
Ja baš nisam ljubitelj zapečenog slanog suhomesnatog - recimo neke pancete jednostavno postanu preslani, bezokusni čips. Isto kao i kod nekih pršuta zbog kojih baš i ne naručujem to u pizzeriama.
Bolja opcija mi je staviti ju pri kraju pečenja ili na kraju da samo pusti okus.
Podravski špek ili hamburger je već jako dobra opcija, jer on ima izvrstan miris kad se zapeče.
Pizza mi se peče nekih 5-6 minuta pa ovo ne izgori i bude sasvim dobro. Ni ja ne volim kad se prepeče, ubije okus svemu ostalom, al ovako sir izbaci tekućinu koja pancetu zadrži taman na odgovarajućoj teksturi. :)
Današnji zalogajček na integralnom tijestu. :)
Ja baš nisam ljubitelj zapečenog slanog suhomesnatog - recimo neke pancete jednostavno postanu preslani, bezokusni čips. Isto kao i kod nekih pršuta zbog kojih baš i ne naručujem to u pizzeriama.
Bolja opcija mi je staviti ju pri kraju pečenja ili na kraju da samo pusti okus.
Podravski špek ili hamburger je već jako dobra opcija, jer on ima izvrstan miris kad se zapeče.
Pizza mi se peče nekih 5-6 minuta pa ovo ne izgori i bude sasvim dobro. Ni ja ne volim kad se prepeče, ubije okus svemu ostalom, al ovako sir izbaci tekućinu koja pancetu zadrži taman na odgovarajućoj teksturi. :)
Ja isto tako, u vruću pećnicu (250°C) na 10 minuta maksimalno (imam "starinsku" bez svih onih ventilatora i opcija), tijesto ostane hrskavo a svi dodaci gore budu taman kako treba.
Kad nađeš onu "pravu" pancetu i kad ju pečeš doma onda je i rezultat pravi.
Ja sam više mislio na lutriju dostava i raznoraznih pizzerija po gradu koje najčešće uzimaju namirnice na akciji.
Meni je jedino pravilo da tijesto bude što laganije jer su bitniji nadjevi. Nervira me kada nakon druge kriške kora postane gumasta i prezasitna.
A za pečenje doma uvijek sam za eksperimentiranje, komadi lagano grillane piletine sa lukom, patliđani + cherry paradajz i češnjak...
Kad nađeš onu "pravu" pancetu i kad ju pečeš doma onda je i rezultat pravi.
Ja sam više mislio na lutriju dostava i raznoraznih pizzerija po gradu koje najčešće uzimaju namirnice na akciji.
Meni je jedino pravilo da tijesto bude što laganije jer su bitniji nadjevi. Nervira me kada nakon druge kriške kora postane gumasta i prezasitna.
A za pečenje doma uvijek sam za eksperimentiranje, komadi lagano grillane piletine sa lukom, patliđani + cherry paradajz i češnjak...
Bude ponekad svega, al najgore što se može dogoditi je da koriste onu zamjenu za sir. Ono je stvarno odvratno. Eksperimentiranje je zakon, probaj recimo ako voliš sir, staviti svježi sir pomješan s jajetom (samo nemoj previše staviti, puno vode ispusti).
Još jedna preporuka, Oro goro pizzerija u Oroslavlju. Pizze su odlične a Jumbo je 80kn, i od nje se bez problema troje ljudi može najesti.
Plus još što je pizzerija na odličnoj lokaciji, ima ogroman parking, igralište za djecu, igralište za odbojku, mali nogomet i slično.
Idealno mjesto za vikend s društvom
Tri velika čovjeka, da. Dva para bez problema, uz pretpostavku da curke mrvu manje klopaju.
Istina, ali bolje da ima više, nego da fali