Illuminati

poruka: 400
|
čitano: 146.568
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
RE: Illuminati
1337Code_breaker kaže...
ali opet, to su ljudi a ne strojevi, on samo jednu rijec ili jedan napjev preskoci i vec nije isto, to se sigurno dogodilo mnogo puta u dvije tisuće godina...

da, al ne nauci to jedan covjek napamet, nego njih stotine..i nema pravo svako izdavat Kur'an, i naravno ne prije nego sto se provjeri da li je 100% isti..mogucnost postoji da je mozda koja rijec slucajno promijenjena, ali sustina je da se Kur'an nije mijenjao, za razliku od biblije koja ima puno verzija..i nije 2 tisuce godina, nego 1400..

a preskocit se nije moglo nista, jer je u pocetku poznat broj ajeta i svega toga, i to se ne mijenja..kazem, postoji mogucnost da je greskom koja rijec promijenjena, lice, rod il nesto slicno, ali da je bas nesto izostavljeno, sumnjam..

15 godina
neaktivan
Illuminati

@ismar89- pisem ti na onaj stariji post

I sam si rekao da je nauka to tokazala, gdje je bila nauka prije 100 godina- nigdje, a da ne spominjem 1400 godina(Kur an)

To za desnu i lijevu stranu uopste ne pise u Kur anu, vec je to iz prakse Poslanika a.s., a naravno to je sve doslo od Boga preko meleka (andjela), Dzibrila

Trece, izvini sto ti ovo kazem ali mislim da nisi uopste informisan kako je Kur an  nastao.Za informaciju vise

Kur an je knjiga koja se OBJAVLJIVALA 23 godine od Allaha s.w.t. preko meleka( andjela) Dzibrila, apsolutno nije tacno da je to knjiga koju su ljudi napisali po onome sto je govorio i Radio Muhammed s.a.w.s.- Kur an je  Bozija rijec, bez ijednog slova koje su dodali, ili pak izostavili ljudi. Jos da kazem da je Kur an  Knjiga koja se moze naucit napamet (od slova do slova), a ima preko 600 stranica.

Istina Kur an  je sabran u knjigu tek nakon smrti Poslanika a.s., a znas li zasto- zato sto je prije toga Kur an bio u glavama ashaba (ljudi koji su zivjeli za vrijeme Poslanika a.s.), te je bio zapisan ali ne u knjizi, vec na nekom komadu koze, drveta I sl., nakon jedne bitke u kojoj je poginulo dosta Hafiza, cuvara Kur ana (onih koji su ga znali napamet), Tadasnji halifa (vladar poslije Muhammeda a.s.), naredio je da se Kur an prepise u jednu knjigu, da se ne bi izgubio, a dotadasnje koze,drva,i ostalo na kome je bio napisan Kur an sta su unisteni .Znaci to je identican Kur an koji je objavljen Muhammedu a.s. i koji je ostao do danasnjeg dana isti onakav kakav je objavljen (Od Boga bez ikakvih primjesa ljudske umjesanosti u njegov kontekst)  , bez obzire na pokusaje neprijatelja islama da odstampaju izmisljeni Kur an, i dijela ga besplatno siromasnim u Africi. Takodje i prije godinu dana bio je jedan takav pokusaj, ali je i on propao. Allah s.w.t. kaze"Mi Kur an objavljujemo, i mi cemo ga cuvati", sto znaci da ce Kur an ostati tacan, i bez gresaka sve do sudnjeg dana.

Za jos jednu informaciju, postoji i knjiga koja je nastala po onome sto je radio, kako je zivio i sta je govorio Muhammed a.s., ta knjiga se naziva Zbirka Hadisa, i istina tu su knjigu pisali ljudi, na osnovu onog sto su vidjeli i culi od Poslanika a.s. Koja je svrha Hadisa- da pojasni ono sto se nalazi u Kur anu, te da ljudima predoci ono sto nema u Kur anu.

Znanje paganskih religija o cemu?- molim te da mi objasnis na koje mislis, Grcku mitologiju(stvarno nema smisla), ili pak drevni Egipat, Arabija prije islama, - sve su to paganske religije, ili nesto tako molim te u sljedecem postu reci pa da malo i to prokomentarisemo

Kazes pakao dokaz da religija ne postoji, ili si malo pogrijesio, mislis paklo dokaz da Islam, i Krscanstvo nisu ispravni??- Malo si u pravu ali MNOGO grijesis.Zasto??

Nije istina da tek Muhammed a.s. govori o paklu, na to su upozoravali svi Poslanici, ali kao sto rekoh, njihove poslanice su iskrivljene

Jevreji ne vjeruju u pakao?? Znas li u sto vjeruju. Njihova vjera im nalaze da je dobro djelo ubiti nejevreja, da je dobro djelo oduzeti cast nejevrejki, da su jevreju stvoreni za uzivanje a svi ostali narodi da budu robovi- Ovo ti ne pomucuje mozak, kako jedna religija moze uciti tome??- nemoguce, Ja sam nabrojao samo neke stvari, ali sad se ne mogu sjetiti ostalih. Ako im ovo nalaze (jevrejski svecenici), kako njihova religija moze biti ispravna?

Kazes pakao nije bio u Bibliji? Tek je skoro ubacen, molim te reci kada je ubacen pa cemo vidjet.

Sada cemo to sa zakonom. Kazes da li Bog mijenja misljenje? NE. Svi zakoni koje je Bog objavio prije Muhammeda a.s. bili su skoro isti kao I oni sto su objavljeni njemu, a glavni zakon je bio Robovanje samo njemu, bez da mu pripisujes sudruga u njegovoj vlasti I moci. Ali koja je razlika izmedju zakona objavljenom Isau (Isusu) I Muhammedu a.s. Navest cu primjer, Narodu Isaa a.s. nije bila naredjena dnevna molitva kakva je naredjena Muhammedu a.s. tj da se na dan  pet puta obracamo Bogu posebnom molitvom, dalje molitve(koje su bile naredjene Isau) mogle su se obavljat iskljucivo na mjestima koja su predvidjena za to, ali Muhammedu a.s  (tj njegovom narodu) to je olaksano, I molitve se mogu obavljati na bilo kojem dijelu planete zemlje, uslov mora biti da je cisto, znaci zakon je promjenjen samo u stvarima kao sto su ove dvije navedene? A zasto? NE znam.

Covjek posten, vrijedan,pravedan,… ali ne vjeruje u Boga I gorjet ce u paklu? Zasto?-kao I za sve do sada navest cu primjer iz zivota. Poslusaj

Ti si jedno siroce na ulici, bez igdje ikoga, umires od gladi, hladnoce, bolestan si,… ali iznenada dodje jedan covjek, odvede te svojoj kuci, nahrani, napoji, da ti smjestaj I odhrani te. I ti si odrastao I covjek tebi kaze ( mislim da nema potrebe da on tebi kaze jer bi ga ti prvi pitao kako da ti se oduzim), od sada ces raditi SAMO za mene, svako jutro ces uzeti mlijeko koje pomuzem, razdijeliti ga kupcima, a pare donijeti meni, pored toga ne smijes lagat, psovat, varat, moras biti pravedan, human, lijepo se odnosit prema narodu …itd.,Ali pogledaj sta ces ti ciniti, biti posten, pravedan, human, imati sve lijepe osobine koje su ti naredjene ali se neces pokoriti svom gazdi, neces htjeti da ga poslusas da radis za njega,I da mu pomazes, nije li to NEZAHVALNO. Nakon svega sto ti je ucinio ti ces odbiti ono prvo sto ti je naredio? Da ga slusas? Bas nezahvalno.A znas li koji bi bio vrhunac toga? Da ti kazes, *ma ko si ti?, ja tebe prvi puta vidim u zivotu, to si sve izmislio?

Ovakav je isti primjer sa covjekom koji je human, pravedan posten ali se ne pokorava Onom koji ga je stvorio, onim koji ga je opskrbio, onim koji mu je dao sve sto ima I sto ce imat, onim koji mu daje ono za sto ga moli, onim koji mu je obecao dati ono sto ljudski mozak ne moze ni zamislit, ali glavni uslov je da SAMO NJEMU ROBUJES(barem da si ubjedjen da je on jedini gospodar vladar I stvoritelj svega sto postoji). Naravno da je nezahvalno to ciniti I negirati.

Eto zasto bi takav covjek isao u paklo, a od njega se trazi samo malo.

Imamo osoba koji su psihicki poremecene, koje ne znju sta rade I uz to da se ponasaju u skladu sa onim sto je naredjeno. Znas li sta poslanik a.s. kaze: “ Trojici se ne biljeze njegova djela, onom ko spava dok se ne probudi, djetetu dok ne postane punoljetno, I onom ko je lud(ko je psihicki poremecen) I to znaci da oni nisu grijesni za ono sto cine. Tako je I danas. Osoba koje je za ludnice I ubije nekoga proglasit ce se neuracunljivom tj ne odgovara za svoj postupak.

Najstarija svjetska religija je islam, logicno Allah je stvorio prvog covjeka na zemlji Adema (Adama) I naredio mu da samo njega obozava, ali vremenom Iblis (sotona, djavo), je umjesao svoje prste I danas imamo to sto imamo.

Istina da su paganske religije imale ogromno znanje, maje iz polja astronomije, jako veliko, drevni egipcani iz polja fizike,takodje I kinezi samo ne znam  iz kojeg polja, recimo neka vrsta graditeljstva I sl( kineski zid’ nakon toliko hiljada godina jos citav I cvrst), ali bez obzira na to, oni su mislili da je zemlja ploca koju na ledjima nosi kornjaca, kada se ona razboli, ili sta ja znam dodje do zemljotresa,A sta nam to Kur an donosi? Koja je najbolja smjesa da napravis zid? Kako podici kamed 100 puta tezi od tebe, I sl? Da ovo pise reklo bi se pa kakva je to nadnaravnost, ljudi prije 5000 godina gradili onolike piramide, prije isto toliko godina onakav zid, I ti nam solis pamet kako je to tada mogao znati samo Stvoritelj? Ma ne, Kur an nam donosi mnoogo vise od toga, ono u sto su se ljudi tek sada uvjerili, a muslimanima je poznato vec vise od cetrnaest vijekova.(istina nisu znali o cemu se radi, jer zamislite da ja sada ateisti kazem “doci ce sudnji dan, Bog ce ti presudit pravedno onako kako si I zasluzio”, naravno napravio bi me najvecom budalom jer je million posto uvjeren da je to samo ljudska masta de se to nikada nece dogoditi, isto tako zamislite covjeka prije 1400 godina koji kaze” e ljudi, jednom kada dodje vrijeme ti ces biti u indiji a ja cu biti ovdje, I ja cu tebe I vidjeti I cuti, a I ti ces mene I vidjeti I cuti, I razgovarat cemo spravom koja se zove telefon, letjet cemo kao ptice, planeta na kojoj mi zivimo je jedna od najmanjih, a sve one koje vidimo su sto puta vece, sve sto idemo vise u zrak, zrak nije onako cist kako mi mislimo da jeste, vec ja jako tesko disati , pritisak je jako velik( Kur an), I nasa planeta je okrugla kao I mjesec, planine nas stite od potresa(Kur an), postoje muske I zenske biljke( KUr an), planine su tri puta vece usadjene u zemlju nego sto su iznad povrsine zemlje(Kur an), Svi zivci koji sluze za osjecaj boli nalaze se u kozi ( Kur an), nekad je zemlja kao I mjesec I sunce bili zajedno sastavljeni(Kur an)” zamislite kakve bi bile reakcije covjecanstva’ covjek sto posto prolupao nema mu pomoci, cist primjer su naucnici koji su pokusavali dokazat tada vec neku neshvatljivu teoriju, ali koja se nakon njihove smrti ispostavila kao potpuno tacna,I ovako  mozemo u nedogled, gdje su tu bili kinezi, I maje, I egipcani?

Covjek se rodi kao krscanin?? FALSE.

Svako ljudsko bice se radja kao musliman, ali ga njegovi roditelji prebace u drugu religiju, I znate da ukoliko je djete rodjeno u Krscanskoj religiji, odraste tamo negdje do 12 godine, pa umre, to dijete je umrlo kao musliman, jer u trenutku njegove smrti on jos nije bio punoljetan,I njemu se njegova djela nisu biljezila, covjek krscanin postaje onda kada punoljetan, bez ikakve prisile, pri zdravoj pamecu, negira Allah dz.s. I povjeruje ono u sto vjeruju danasnji krscani, ako tada umre umro je kao krscanin.

Ukoliko se covjek rodi negdje daleko od Islama, zivi kao krscanin, radi kao krscanin, vjeruje kao krscanin, umre kao krscanin, a da prije svoje smrti nije Nikako cuo za islam njemu ce Allah pravedno presudit, ali to nece biti ista presuda ako onim koji su culi za islam ali ga nisu prihvatili, njima nema spasa.

To za svinjetinu, alkohol, poslusaj predavanje jednog od najvecih krscanskih ucenjaka dr. Kent E. Howinda, pa pogledaj stav krscanstva prema gore navedenom (Alkoholu), njegov stav je slican islamskom, to je pravi krscanin koji praktikuje krscanstvo, a ne dodju ljudi, roditelji im krscani I nose krscansko ime pa ovdje nama sole pamet, a nikada u crkvu ni zavirili nisu niti poslusali predavanje jednog od krscanskih ucenjaka sta se smije a sta ne smije, necemo samo slusat price o tome kako je Isus ovome rekako ovo, onom ono, kako je dosao sveti duh, Mariji rekao imat ces sina, to zapravo ljudima nije ni bitno, bitno je ono kakav zakon je donijeo Isus ( nazalost, ljudi su ga vremenom prepravljali kako kome odgovara pa imamo dosta dezinformacija u tom zakonu)

Stav islama prema gore navedenom:
U islamu ima jedno zlatno pravilo” Sve sto donosi stetu ljudskom zivotu, zdravlju I imetku, te donosi stetu ljudskoj zajednici bez nekog opravdanog razloga je Haram(grijeh).
Alkohol pored toga sto donosi stetu zdravlju, takodje donosi stetu I imetku(koliko ljudi digne svoju znojom zaradjenu placu pa je u jednoj noci ispije) ista je situacija I sa kockom. Allah s.w.t. kaze “O vjernici vino(alcohol) I kocka(sve vrste igara na srecu) I kumiri I strelice za gatanje (vracare, gatare), su odvratna stvar, sejtanovo( djavolje)djelo zato se toga klonite kako biste bili spaseni.
Takodje I meso svinje je jedno od najnezdravijih od svih zivotinja.

Ovo gore navedeno moze se koristiti( Svinjetina) ukoliko nemamo nista drugo a to nam treba kako bi prezivili

Sorry prije no sto sam ovo napisao nisam procitao sve postove pa da vam svima dam zeljeni odgovor
Imam jedan mali komentar na Nostradamusa i ekipu (one koji proricu buducnost)

Molim vas oni koji proricu buducnost kazu da ce smak svijeta biti 2012. Godine, a treci svjetski rat ce zavrsit 2015., da nije smijesno bilo bi zalosno.

A to za ucenje Kur ana napamet, to je jos jedna od Kur anskih nadnaravnosti, moguce je nauciti vise od 600 stranica bez da pogrijesite I jedno slovo, nevjerujete meni? pitajte hafize.

15 godina
neaktivan
Illuminati

'Nightcomer kaže...

Ti si jedno siroce na ulici, bez igdje ikoga, umires od gladi, hladnoce, bolestan si,… ali iznenada dodje jedan covjek, odvede te svojoj kuci, nahrani, napoji, da ti smjestaj I odhrani te. I ti si odrastao I covjek tebi kaze ( mislim da nema potrebe da on tebi kaze jer bi ga ti prvi pitao kako da ti se oduzim), od sada ces raditi SAMO za mene, svako jutro ces uzeti mlijeko koje pomuzem, razdijeliti ga kupcima, a pare donijeti meni, pored toga ne smijes lagat, psovat, varat, moras biti pravedan, human, lijepo se odnosit prema narodu …itd.,Ali pogledaj sta ces ti ciniti, biti posten, pravedan, human, imati sve lijepe osobine koje su ti naredjene ali se neces pokoriti svom gazdi, neces htjeti da ga poslusas da radis za njega,I da mu pomazes, nije li to NEZAHVALNO. Nakon svega sto ti je ucinio ti ces odbiti ono prvo sto ti je naredio? Da ga slusas? Bas nezahvalno.A znas li koji bi bio vrhunac toga? Da ti kazes, *ma ko si ti?, ja tebe prvi puta vidim u zivotu, to si sve izmislio?

Ovakav je isti primjer sa covjekom koji je human, pravedan posten ali se ne pokorava Onom koji ga je stvorio, onim koji ga je opskrbio, onim koji mu je dao sve sto ima I sto ce imat, onim koji mu daje ono za sto ga moli, onim koji mu je obecao dati ono sto ljudski mozak ne moze ni zamislit, ali glavni uslov je da SAMO NJEMU ROBUJES(barem da si ubjedjen da je on jedini gospodar vladar I stvoritelj svega sto postoji). Naravno da je nezahvalno to ciniti I negirati.

Eto zasto bi takav covjek isao u paklo, a od njega se trazi samo malo.'

ima jedna bitna razlika ovde..covjek koji ti spasi zivot, i trazi to od tebe, ima korist od tebe..

druga stvar, tebi je pravedno, da ako ja sad uzmem nekog seljaka sa ulice, i nahranim ga dok malo ojaca, da ga mogu posjedovat do kraja zivota ??

a kakvu korist Bog ima od toga sta mi radimo..i jos, trazi od mene stvari koje cu ja radit i onako, bez njegove volje, ali me proklinje i salje u pakao jer ne radim radi njega, nego iz svojih licnih razloga ?

jesam li ja kriv sto mi je tako shvatanje da mi neke stvari ne stimaju u islamu, ko recimo poligamija ?

i ne, od njega se ne trazi samo malo, trazi se da promijeni svoje cijelo razmisljanje, i da svoj cijeli zivot zivi po pravilima (s kojima se mozda ne slaze)..

ne znam kako ti to shvatas, ali meni je to nepravda..

paganske religije, ne mislim o grckoj mitologiji, nit nesto slicno..mislim na, recimo, medicinu, ljekovito bilje, astronomiju (drugo je kornjaca koja nosi zemlju, drugo su ljudi koji su jos davno otkrili cinjenice, na osnovu matematike, al bili prisiljeni da to poricu, il pogubljeni jer se nisu odrekli tih ideja, jos prije islama, i daleko od njegovog nastajanja)..

jos nesto, drugo je stav pravih krscana, drugo je sto Isus na zadnjoj veceri pije vino, il prije pretvara vodu i vino..jedan poslanik pretvara vodu i vino, drugi porice alkohol ?

to da je cudo knjigu od 600 stranica naucit na pamet, nije..sasvim je moguce naucit toliku knjigu napamet, i nema nista cudno u tome..i druge stvari su ljudi ucili napamet, mada rijetko, jer nema nikakve koristi od toga..

pakao nije po bibliji, da, jer Isus nikad nije ni rijec progovorio o paklu..(barem ja ne znam da je ikad, ako neko zna drugacije nek me ispravi)

zapravo sam citao knjigu o stvaranju djavola (kao pojma u ljudskoj kulturi) i spominje se jos davno, neki praoblik djavola kakvog danas znamo, ali ne u krscanstvu, i tek kasnije dodat u krscanstvo, kao sredstvo za propagandu..

to za jevreje nisam siguran da je tako, jer nisam cito nigdje, al sumnjam da je tako..ni jedna zdrava osoba ne bi vjerovala u to da je tako..

a to za krscanin..pa vidi sad, covjek kojeg su ucili krscanstvu, i koji ga je upozno onakvog kakav je ispravniji, jer i krscanstvo je u sustini cista religija..i takav neko, naravno, nece napustit svoju religiju za drugu (jer mu Bog zabranjuje, bas kao i muslimanu)..i iako ce vidjet da je islam takodje cista religija, kad je skroz upozna, ako je pravi krscanin, nece zamijenit svoju religiju..i sta ce bit, ic ce u pakao, zato sto se pokoravo Bozijoj rijeci, samo u starijem izdanju lol...

da je Bog jedan, takav, poslo bi samo jednog poslanika..jer ovako il salje ljude u pakao jer slusaju staro izdanje njegovih zapovijedi, il je cijeli svijet to nesto pogresno shvatio, i nije bitno koja je religija...

sam si reko, ne znas zasto je promijenio, a ne samo to, to je samo nacin vjerovanja, ima puno bitnijih stvari..poligamija recimo, alkohol, svinjetina itd...

a kad skontas, i hodze istjeruju zle dzine, i islam je pun sujevjerja, o na kraju, poslanik je porusio sve kipove u Meki, da bi postavio svoj vlastiti...

ako vjerujes u to sve samo radi toga sto pisu stvari koje se mogu interpretirat kao dokazi, onda meni to nije ok...

meni se neke, i mnoge stvari u tome ne svidjaju (ne zato sto bjezim od odgovornosti, ne svidjaju mi se ni neke 'dobre' stvari, kao mogucnost da mogu imat vise zena, djevice koje me cekaju u raju itd...), i ne svidja mi se netolerancija islama prema ljudima koji ne vjeruju (iako ima ljudi koji postuju ateiste, islam kao religija ne postuje, cak ih smatra neprijateljima)

a kad skontam, ne znam tacno imena, al znam da je jedna od poslanikovih zena bila ozenjena jos prije nego sto je dobila prvu menstruaciju, i cim ju je dobila, preselila se i zivila sa poslanikom, i naravno....da ne nastavljam, i to zato sto je poslaniku u snu naredjeno da uradi tako, naravno, bez ikakvog objasnjenja..meni je to prosto bolesno, i ne vidim razlog zasto bi Bog jednu curicu osudio na tako nesto, jer poslanik je tad bio itekako star covjek...danas se cudimo i proglasavamo curu drolju ako se uda za tri put starijeg, radi para, a poslanik je isto radio, jos imo viska zena..i sa svakom imo djecu (i mnoga su umrla u ranoj dobi, sto mi je isto sumnjivo...)

za mene je to tvorevina jako pametnih i uspjesnih ljudi..dobrih vojskovodja, koji su na krscanstvo (u to vrijeme bilo blizu arapskih zemalja) nadogradili novom religijom, koju su iskoristili da zauzmu ne samo jedan grad, nego i sve arapske zemlje..

i da, i dalje smatram da je pakao dokaz da religije nisu ispravne..mozda je to moje poremeceno shvatanje, al je bar moje..

a ti dokazi za religiju, i to mi je sumnjivo iz jos jednog razloga..zasto nas Bog zeli privuc religiji dokazima ??

ad je to sve dokazano, ja bi od sutra klanjo 5 namaza, i sve pratio, jer je sve 100% tacno onda..religija treba da covjeka ispuni necime, da vjeruje u to zato sto razumije, zato sto osjeca da je ispravno, a ne zato sto je nauka dokazala da nesto sto mutno pise u Kur'anu zapravo predstavlja naucnu cinjenicu...

zasto nas Bog zeli navest na religiju dokazima, a ne ljepotom i pravednosti same religije ?

zato sto knjiga nije namjenjena tome, nego ljudi izokrecu rijeci i koriste kao dokaze..imaju dobar argument sto Kur'an nije mijenjan, i znaju kako iskoristit svaku rijec da dokazu religiju..i to je od pocetka greska, jer religija koja se mora tako dokazat..mislim, valjda i sam kontas

i nesto copy sa wiki...

'U vremenu Ebu-Bekra došlo je do sukoba između muslimana i lažnog poslanika Musejlime, u kome je poginulo oko sedamdeset hafiza i Ebu Bekr je naredio da se ono što se ono što su dotadašnji hafizi znali (bilo ih je mnogo), uskladi i zapiše u jednu knjigu'

oni su uskladili i zapisali u jednu knjigu..znaci redosljed svega toga nije odredjen unaprijed, nit format kako ce to sve izgledat..a sto je za takvu knjigu ipak jako bitno..

edit: evo upravo citam prevod Kur'ana (pdf) i u pocetnik stranicama pise samo da ces gorit ako ne vjerujes, a ako vjerujes, imat ces sve, i 'ciste zene' u raju..

mislim, koji je to seksizam ?

u pocetku kao da se obraca muskarcu..sta sad, zena ce imat ciste muskarce il sta ?

nece..

kad se ne cita sa strahom, knjiga je puna propagande i nepravde, evo vec na prvim stranicama..daje prednost muskarcima, jer se obraca njima, i ne spominje nesto drugo za zene, a kamol da je nagrada univerzalna, za oba spola..

bas si me naveo da ga procitam cijelog, ali vec na pocetku mi se ne svidja, i ako je zato sto sam ja iskvaren, onda neka bude tako, al meni je ova izjava nepravedna i seksisticka...

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.8.2010 0:57 (ismar89).
15 godina
neaktivan
Illuminati

procitao sam tvoj cijeli post, drago mi je sto si  ovako komunikativan , otvoren, vidim raspolazes i sa informacijama, sve za pohvalu, i vidim spreman si za ozbiljnu konverzaciju

Ok samo nemam sada zivaca sve to odgovarat i pisat,

Ipak imam tek 17 god i nisam bas neki islamski strucnjak i od mene ne mozes dobiti odgovor koji ce te ostaviti bez daha,

Cujemo se sutra

A ovo za sujevjerje cu ti bas pojasnit, svega cu se dotac, pa i mozda malo skrenut sa teme kako bih ti objasnio to sa istjerivanjem djavlova, iako to mozes naci na netu, to se zove "SIHR", ima dosta tih iskustava

kakogod cujemo se sutra

EDIT

Mislim da Kur an kao knjiga za citanje apsolutno nije za svakoga, te ajete(stihove) tumace najveci islamski ucenjaci, i mislim da ih ne mogu shvatiti ni prosjecni muslimani, a kamoli nemuslimani.

Ovako moras shvatiti da u Kur anu nema diskriminacije,sve sto je obecano Muskarcima obecano je i zenama samo na neki drugi nacin(i na drugom mjestu u Kur anu). Zenama je dato obecanje da ce njihovi muzevi imati hurije(ciste djevojke), a njihove supruge ce biti kraljice svih tih hurija. Da li ce biti ljubomore? NE. To ce biti svijet blagostanja i mira, gdje ce uvijek vladati sreca, i zadovoljstvo, gdje nikada nece biti straha, patnje,ili boli, to je mjesto gdje ce covjek imati( ako i zena) sve sto mu srce zazeli, to je mjesto gdje ce vjecno zivjeti, i jesti hranu koju zazele, to je mjesto gdje nece biti fizioloskih potreba, ve ce sve izlaziti na znoj koji ce biti mirisa miska( najljepsi miris na svijetu), to je mjesto koje je Allah pripremio svojim robovima iskrenim

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.8.2010 12:59 (Nightcomer).
15 godina
neaktivan
Nightcomer kaže...

procitao sam tvoj cijeli post, drago mi je sto si  ovako komunikativan , otvoren, vidim raspolazes i sa informacijama, sve za pohvalu, i vidim spreman si za ozbiljnu konverzaciju

Ok samo nemam sada zivaca sve to odgovarat i pisat,

Ipak imam tek 17 god i nisam bas neki islamski strucnjak i od mene ne mozes dobiti odgovor koji ce te ostaviti bez daha, ali samo da ti kazem da ove informacije crpim iskljucivo iz glave, jednostavno sam nekada gledao neka predavanja, i sjecam se pa mi nemoj zamjerat ako bude nekih sitnih gresaka

Cujemo se sutra

A ovo za sujevjerje cu ti bas pojasnit, svega cu se dotac, pa i mozda malo skrenut sa teme kako bih ti objasnio to sa istjerivanjem djavlova, iako to mozes naci na netu, to se zove "SIHR", ima dosta tih iskustava

kakogod cujemo se sutra

samo nemoj shvatit ko napad na religiju, jer u sustini postujem sve, samo sam alergican kad se moje misljenje i shvatanje smatra glupim i da sam slijep..

al smo otisli u debeli off topic, pa ako te zaniam diskusja, javi se xD

15 godina
neaktivan
Illuminati

Ovim gore EDITOM nisam imao namjeru da te odvratim od citanja, naprotiv, citaj, bez ikakvog straha, pri zdravom razumu, i malo razmisli o onome sto nadjes a pogodi srz. Istina Kur an je tezak za razumit (ipak je to u svoje vrijeme bilo nenadmasno pjesnicko djelo) i njega je NEMOGUCE u potpunosti prevest na neki NEARASPKI jezik, Mnoge rijeci imaju po nekoliko znacenja pa je cak i pogresno prevedeno, posebno ako citas neku staru verziju prijevoda, ali zato danas postoje ljudi koji se zovu MUFESIRI i koji svoj zivot posvecuju tumacenju Kur ana.

Izvini sto ti ponavljam da je tvoja religija iskrivljena, ali ti  me navodis  to,

Kako bih ti drugacije mogao objasnit to da je Allah slao poslanike prije MUhammeda a.s. koji su pili alkohol i pozivali da se cini ono sto je ON zabranoio.

Pazi sada ovo na jednom mjestu u Kur anu pise da ce ljudi u Dzennetu imati vino, ali to nije ono vino koje mi poznajemo, to nije vino koje opija, vec vino koje je za ljudski um neshvatljivo, isto kao sto je Allah dz.s. ogranicio ljudski razum, ogranicio ga tako sto ne moze  zamisliti Boziji izgled, ogranicio ga tako da ne moze ni zamisliti ljepote Dzenneta, kao ni strahote Dzehennema (pakla), takodjer je ogranicio i ljudski vid pa ne moze vidjeti sve sto  se desava u ovom nasem materijalnom svijetu, a kamoli da dosegnemo do duhovnog svijeta. Ali ateisti opet kazu ono sto ne vidim u to i ne vjerujem. PIh.Stvarno ne znam da li vjeruju da postoje cestice manje od atoma (ponovo Kur an), ili mozda ne vjeruju u kruzenje el energije, i da jos ne nabrajam

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.8.2010 1:33 (Nightcomer).
15 godina
neaktivan
Nightcomer kaže...

Ovim gore EDITOM nisam imao namjeru da te odvratim od citanja, naprotiv, citaj, bez ikakvog straha, pri zdravom razumu, i malo razmisli o onome sto nadjes a pogodi srz. Istina Kur an je tezak za razumit (ipak je to u svoje vrijeme bilo nenadmasno pjesnicko djelo) i njega je NEMOGUCE u potpunosti prevest na neki NEARASPKI jezik, Mnoge rijeci imaju po nekoliko znacenja pa je cak i pogresno prevedeno, posebno ako citas neku staru verziju prijevoda, ali zato danas postoje ljudi koji se zovu MUFESIRI i koji svoj zivot posvecuju tumacenju Kur ana.

Izvini sto ti ponavljam da je tvoja religija iskrivljena, ali ti  me navodis  to,

Kako bih ti drugacije mogao objasnit to da je Allah slao poslanike prije MUhammeda a.s. koji su pili alkohol i pozivali da se cini ono sto je ON zabranoio.

Pazi sada ovo na jednom mjestu u Kur anu pise da ce ljudi u Dzennetu imati vino, ali to nije ono vino koje mi poznajemo, to nije vino koje opija, vec vino koje je za ljudski um neshvatljivo, isto kao sto je Allah dz.s. ogranicio ljudski razum, ogranicio ga tako sto ne moze  zamisliti Boziji izgled, ogranicio ga tako da ne moze ni zamisliti ljepote Dzenneta, kao ni strahote Dzehennema (pakla), takodjer je ogranicio i ljudski vid pa ne moze vidjeti sve sto  se desava u ovom nasem materijalnom svijetu, a kamoli da dosegnemo do duhovnog svijeta. Ali ateisti opet kazu ono sto ne vidim u to i ne vjerujem. PIh.Stvarno ne znam da li vjeruju da postoje cestice manje od atoma (ponovo Kur an), ili mozda ne vjeruju u kruzenje el energije, i da jos ne nabrajam

to ne vjerujem sto ne vidim je primitivna glupost koje se vjernici kacaju kad hoce dokazat ateistima kako nemaju pojma..

cut cemo se, samo par stvari, Kur'an je knjiga za svakoga, svako treba da uci iz nje, a malo ko, il niko je ne razumije ?

nece bit ljubomore tamo ?..ma daj..kakvo je zadovoljstvo zeni sto ce gospodarit tim hurijama..i posto je Kur'an toliko komplikovan i toliko se analizira, ja mislim da je bitna cinjenica sto se spominju odma napocetku ciste zene za muskarca, a o zeni nema ni rijeci..to sto se tek kasnije spominje takodje mora imat svoje znacenje..

17 godina
Illuminati

Drugari moji jeste vi svjesni koliko ste vi vec offtopic?

I'm going woo woo
16 godina
neaktivan
Illuminati

nisam procito sve stranice no evo linkova o ovoj temi:

http://www.zeitgeistmovie.com/ dosta poucno i nevjerojatan film. nismo ni svjesni tih stvari a oko nas su.

i ima na youtube-u 50 filmova po 10 minuta ima i na nas jezik kao i ono gore. zove se : THE ARRIVALS

15 godina
neaktivan
ljudi ajde napravite temu Kur an i tamo raspravite
Samo su dvije stvari beskonacne, svemir i ljutska glupost, a za svemir i nisam posve siguran...
17 godina
neaktivan
Nightcomer kaže...

....

Otkad su vlastita uvjerenja (ludosti) = činjenice, dokazi, argumenti za ravnopravnu i kvalitetnu raspravu???

Mislio sam da sam pretjerao s prošlim negativnim komentarom, ali sad vidim da nisam... odvratno, nelogično, diskriminirajuće, nehumano, rekla-kazala, tumačenje pojmova koji se mogu protumačiti na milijun načina na svoj način i onda *BOOM* - tvrdnja da je to činjenica.

Nemam volje ni želuca vaditi dijelove posta i odgovarati na njih...

Ne znam puno muslimana, odnosno znam ih nekoliko, ali niti jedan nije "propovijedao" ovoliko gluposti i povezivao ih sa svojom vjerom, toplo se nadam da nisu svi takvi. Ako jesu, onda se iskreno bojim.

Uostalom, na stranu sa izrečenim GLUPOSTIMA, ovo je deeeebeli off-topic, mislim da bi si trebali posebnu temu napravit ili prestat pisat o ovome u ovoj.

I onda je došao taj neki jebeni zvuk koji je uništio cijeli svijet.!
15 godina
neaktivan
Illuminati

Ma veca sam ja budala sto se svama ovdje raspravljam, ma koliko dakaza da iznesem vi cete ih pobit, sta god da vam kazem necete povjerovat

@ismar doci ce privatna poruka na onaj tvoj jucerasnji post

Hajmo mi o iluminatima ;)

sorry preduga je moze msn?

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.8.2010 15:51 (Nightcomer).
15 godina
protjeran
Illuminati

jesu to oni što su izrežirali 9/11?

Let Justice Be Done, Though the Heavens Fall
15 godina
neaktivan
d3stroy3r_cro kaže...

http://www.zeitgeistmovie.com/ dosta poucno i nevjerojatan film. nismo ni svjesni tih stvari a oko nas su.

i ima na youtube-u 50 filmova po 10 minuta ima i na nas jezik kao i ono gore. zove se : THE ARRIVALS

arrivals je dovoljno odgledat prve 2 epizode da vidis koliko je ono pranje mozga, i da vidis kako je neprofesionalno i jadno uradjeno, i tu ne mislim na sliku nit isjecke koji su prosto smijesni, nego na govor, argumentaciju i slicno..

16 godina
neaktivan
ismar89 kaže...
d3stroy3r_cro kaže...

arrivals je dovoljno odgledat prve 2 epizode da vidis koliko je ono pranje mozga, i da vidis kako je neprofesionalno i jadno uradjeno, i tu ne mislim na sliku nit isjecke koji su prosto smijesni, nego na govor, argumentaciju i slicno..

nebih se složio. ono je stvarnost u kojoj zivimo  sviđalo ti se ili ne. a oni su uzeli samo najbitnije . svaki od 50 djelova ima svoj naslov i svoju temu. hajde ti iznesi o nekoj temi sve argumente u 10 minuta videa. mnogi kada vide da nesto traje 2 sata ili duze a da nije neki americki film odmah odustanu a ovako se ipak odluce da pogledaju video od 10 minuta. ako zelis vise argumenata govora ili cega vec o par tema pogledaj zeitgeist.od tih 50 videa nekima se neki nesviđaju ali ostalih 90% je realnost. 

15 godina
neaktivan
d3stroy3r_cro kaže...
ismar89 kaže...
d3stroy3r_cro kaže...

nebih se složio. ono je stvarnost u kojoj zivimo  sviđalo ti se ili ne. a oni su uzeli samo najbitnije . svaki od 50 djelova ima svoj naslov i svoju temu. hajde ti iznesi o nekoj temi sve argumente u 10 minuta videa. mnogi kada vide da nesto traje 2 sata ili duze a da nije neki americki film odmah odustanu a ovako se ipak odluce da pogledaju video od 10 minuta. ako zelis vise argumenata govora ili cega vec o par tema pogledaj zeitgeist.od tih 50 videa nekima se neki nesviđaju ali ostalih 90% je realnost. 

ma sta nemaju vremena ???

pa pola tih videa samo potrose vrijeme na neke slike koje su nidje veze, umjesto da pokazu isjecak iz crtica i objasne sve, puste da fino ide..i ide..i onda neka muzika strasna, il bog te pito sta, pa neki snimci nidje veze...

ono ko je pravio je jedva skupio 10 minuta za svaki video, il koliko vec, a ne da nije imo vremena strpat sve..

i koliko ti god cudno bilo, tebi se to svidja sve..jer ti daje osjecaj da si pametniji od ostalih sto si to 'otkrio'..

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.8.2010 16:45 (ismar89).
15 godina
neaktivan
Illuminati

Daj molim te recu u cemu su Arrivalsi sporni, sta ti se toliko ne svidja

15 godina
neaktivan
Nightcomer kaže...

apsolutno nista xD

od toga kako argumentira, do toga kako je sklopljen (mislim na video sadrzaj, slike) pa do toga sto crpi dokaze iz Kur'ana (teoriju dokazuje religijom ???)...

apsolutno nista mi se ne svidja na arrivals-u

16 godina
neaktivan
ismar89 kaže...
Nightcomer kaže...

apsolutno nista xD

od toga kako argumentira, do toga kako je sklopljen (mislim na video sadrzaj, slike) pa do toga sto crpi dokaze iz a (teoriju dokazuje religijom ???)...

a slusaj nemozes ocekivat neki extra sadržaj. to je uradilo nekoliko ljudi sa slabijom opremom a ne neka visokobudžetna kompanija. to sto crpi dokaze jest zato sto je u Kuranu spomenuto ovo vrijeme i detaljno opisuje vrijeme u kojem živimo i koje dolazi pa je zato uzimao jasne dokaze. po tvojim komentarima pretpostavljam da ga nisi cijelog pregledo jer to  zaista nije tako kako ti govoriš ili nisi tip koji voli takve stvari. no opet kazem preporucujem da ga pogledate do kraja kao i zeitgeist koji nemijesa vjeru ni u kojem smislu a jos je i kvalitetan bas kakve ismar89 voli. 

15 godina
neaktivan
d3stroy3r_cro kaže...
ismar89 kaže...
Nightcomer kaže...

apsolutno nista xD

od toga kako argumentira, do toga kako je sklopljen (mislim na video sadrzaj, slike) pa do toga sto crpi dokaze iz a (teoriju dokazuje religijom ???)...

a slusaj nemozes ocekivat neki extra sadržaj. to je uradilo nekoliko ljudi sa slabijom opremom a ne neka visokobudžetna kompanija. to sto crpi dokaze jest zato sto je u Kuranu spomenuto ovo vrijeme i detaljno opisuje vrijeme u kojem živimo i koje dolazi pa je zato uzimao jasne dokaze. po tvojim komentarima pretpostavljam da ga nisi cijelog pregledo jer to  zaista nije tako kako ti govoriš ili nisi tip koji voli takve stvari. no opet kazem preporucujem da ga pogledate do kraja kao i zeitgeist koji nemijesa vjeru ni u kojem smislu a jos je i kvalitetan bas kakve ismar89 voli. 

zeitgeist sam odgledo oba dijela, jer mi se cinio profesionalniji (ne slika, govor)

medjutim i to je puno izmisljenog, al puno daje za razmisljanje, al za razliku od arrivals, ne tvrde nista nekim konkretnim dokazima (osim ono o Isusu, sto su kasnije priznali da je nesto izmisljeno)

po meni je to sve glupost gledat i pratit, al vi kako hocete

16 godina
neaktivan
ismar89 kaže...
d3stroy3r_cro kaže...
ismar89 kaže...
Nightcomer kaže...

apsolutno nista xD

zeitgeist sam odgledo oba dijela, jer mi se cinio profesionalniji (ne slika, govor)

medjutim i to je puno izmisljenog, al puno daje za razmisljanje, al za razliku od arrivals, ne tvrde nista nekim konkretnim dokazima (osim ono o Isusu, sto su kasnije priznali da je nesto izmisljeno)

pa eto sad smo dosli do zaključka zasto ti se nesviđa. sta si imo komentirat ako ti nevolis to, nezanima te i protiv toga si. neznam koji ti je dokumentarac toliko istinit i profesionalan od zeitgeista. film osvojio mnoge nagrade ali eto.... izgleda da je to sve izmišljeno zar ne....

15 godina
neaktivan
d3stroy3r_cro kaže...
ismar89 kaže...
d3stroy3r_cro kaže...
ismar89 kaže...
Nightcomer kaže...

apsolutno nista xD

pa eto sad smo dosli do zaključka zasto ti se nesviđa. sta si imo komentirat ako ti nevolis to, nezanima te i protiv toga si. neznam koji ti je dokumentarac toliko istinit i profesionalan od zeitgeista. film osvojio mnoge nagrade ali eto.... izgleda da je to sve izmišljeno zar ne....

kritikuje drzavu, i dobije jos nagradu od nje ? xD

ne razmisljas ni sekund, al hajd, mrsko mi ponavljat iste stvari..ti ako si to odgledo i ako stvarno vjerujes u to, onda ti ne mogu nista dokazat

16 godina
neaktivan
Illuminati

bas suprotno država bi ih najrađe kaznila ali eto oni su kao neki  pokret i  nemogu im nista a nisu dobili nagradu bas od države vec od tog nekog udruženja tih sto prave dokumentarce. to sto ti mene nemos uvjerit, pa nemas nikakve argumente osim losa kvaliteta, sve lazu itd. ali dobro zavrsimo sa ovim!

15 godina
neaktivan
Illuminati

Ismar, vidim nisi zadovoljan ovim sto si pogledao u gore vec dva pomenuta dokumentarca, arrivalsi su ti bezze zato sto su podaci i dokazi koje oni iznose utemeljeni u religiji. Da li si citao knjigu "Ko vlada svetom- Miroljub Petrovic", vjerujem da nisi,  pogledaj malo njegov stav o tome "ko vlada svetom", bez dokaza iz religije vec iz stvarnog zivota.

15 godina
neaktivan
Nightcomer kaže...

Ismar, vidim nisi zadovoljan ovim sto si pogledao u gore vec dva pomenuta dokumentarca, arrivalsi su ti bezze zato sto su podaci i dokazi koje oni iznose utemeljeni u religiji. Da li si citao knjigu "Ko vlada svetom- Miroljub Petrovic", vjerujem da nisi,  pogledaj malo njegov stav o tome "ko vlada svetom", bez dokaza iz religije vec iz stvarnog zivota.

niej to razlog zasto ih mrzim, nego jedan od njih, a i ono sto sam gledo, ne da bi nesto otkrio i pametovo, nego prosto sto je bilo zanimljivo..

arrivals mrzim iz toliko razloga da ti ne mogu napisat ovde xD

to je toliko pranje mozga da nije normalno..vidio sam cak curicu na fb koja je htjela prec na islam (ima mozda manje od 13 godina) jer arrivals kaze a u Kur'anu ima dokaz za dedzala xD

15 godina
neaktivan
Illuminati

Ja stvarno ne bih da ponovo skrecemo sa teme, ali toliko toga bih ti mogao reci o antikristu, ali ukratko to je jedno od najvecih Iskusenja u koja ce ljudski rod ikada dopasti, a istovremeno to ce biti vrhunac cionistickog napretka (oni ga smatraju svojim spasiteljem). Doci ce sa nadnaravnim mocima, usmrtit ce mladica koga ce zatim ozivjeti, i imat ce mnoge nadnaravnosti koje ze zbunjivati i pamet i mutiti razum, te ce za sebe predstavljati da je Bog. Onaj ko povjeruje u njega imat ce SVE sto pozeli, a onaj ko ga ne prihvati za Bozanstvo ostat ce bez igdje icega(njih ce biti jako malo). Vladat ce na Zemlji cetrdeset dana. Dan kao godinu, dan kao mjesec,dan kao sedmicu a ostali dani ce biti kao i svi drugi. Bit ce slijep na jedno oko, tj jedno njegovo oko ce biti zatvoreno grubom mesnatom izraslinom, a na celu ce  mu pisati KAFIR, sto ce procitati svako vjernik bio pismen ili nepismen. Njegovo djelovanje zavrsit ce isa a.s. koji ce sici sa nebesa i usmrtiti ga.

UKRATKO

15 godina
neaktivan
Nightcomer kaže...

Ja stvarno ne bih da ponovo skrecemo sa teme, ali toliko toga bih ti mogao reci o antikristu, ali ukratko to je jedno od najvecih Iskusenja u koja ce ljudski rod ikada dopasti, a istovremeno to ce biti vrhunac cionistickog napretka (oni ga smatraju svojim spasiteljem). Doci ce sa nadnaravnim mocima, usmrtit ce mladica koga ce zatim ozivjeti, i imat ce mnoge nadnaravnosti koje ze zbunjivati i pamet i mutiti razum, te ce za sebe predstavljati da je Bog. Onaj ko povjeruje u njega imat ce SVE sto pozeli, a onaj ko ga ne prihvati za Bozanstvo ostat ce bez igdje icega(njih ce biti jako malo). Vladat ce na Zemlji cetrdeset dana. Dan kao godinu, dan kao mjesec,dan kao sedmicu a ostali dani ce biti kao i svi drugi. Bit ce slijep na jedno oko, tj jedno njegovo oko ce biti zatvoreno grubom mesnatom izraslinom, a na celu ce  mu pisati KAFIR, sto ce procitati svako vjernik bio pismen ili nepismen. Njegovo djelovanje zavrsit ce isa a.s. koji ce sici sa nebesa i usmrtiti ga.

UKRATKO

to sam mogo i sam procitat, i sve to je nidje veze sa onim sto pricaju u arrivals-ima..il su to ljudi jos od egipta sve znali, i napatili se da prikazu koji znak, da to neko vidi kasnije il sta ??

cijeli arrivals se temelji na svkaakvim znakovima, i dokazima iz Kur'ana, a ni jedno nema veze s tim..

znakovi, kofol da uticu na nas..vecina nikako ne uticu na nas, samo se 'ofiraju', sto je nepotrebno, glupo i direktan dokaz da je prica pogresna..

to sto se spominje Kur'an, to je samo jos jedan nacin kako ljude privuc religiji, isto ko i razni naucni 'dokazi'..historija se ponavlja, opet, i pranje mozga se nastavlja

17 godina
neaktivan
Nightcomer kaže...

Ma veca sam ja budala sto se svama ovdje raspravljam, ma koliko dakaza da iznesem vi cete ih pobit, sta god da vam kazem necete povjerovat

Sam sebi upadaš u usta.. 

U dokaze se NE VJERUJE, oni su dokazi, potpuno provjerene, znanstvenim metodama utvrđene ČINJENICE. Ti nisi iznio niti jednu takvu tvrdnju i misliš da su to dokazi??  Znači tvoja uvjerenja iznesena u obliku teksta automatski postaju dokazi?

Ovo nije rasprava, ovo je nametanje mišljenja.  Tako da raspravljati nisi ni počeo na ovoj temi.

I onda je došao taj neki jebeni zvuk koji je uništio cijeli svijet.!
15 godina
neaktivan
Illuminati

Molim vas recite mi sta vi smatrate nepobitnim dokazom, pa da nastavimo...

Ne moze svaki dokaz biti u obliku slike, zvuka, ili nekog dokumenta...

Ali ja imam dokumenat na kojem to jasno pise, ali sta s tim kada vi ni u taj dokument ne vjerujete, znaci ja vama prvo trebam iznijet argumente da vas uvjerim u tacnost tog dokumenta koji imam pa tek onda da vas na osnovu informacija koje pisu u tom dokumentu uvjerim u ono sto nam je primarni cilj u ovoj temi. Ali ja samo to vec gore iznijeo, kada sam iznosio one danasnje naucne tvrdnje koje su bile zapisane prije 15. vijekova

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.8.2010 22:08 (Nightcomer).
16 godina
Illuminati

kaj kod da kazes,pokazes,nece vjerovat,samo cete se svadat(raspravljat),to je i poanta tajnog drustva,ako i postoji,al da se ljudi svadaju,razdvajaju u grupe neke i skupine i nikad nece bit sloge medu ljudima.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice