Dobar dan, mislim kuoiti staru kucu koju naravni treba rusiti, e nov abi bila iste velicine i volumena, jedini prozori bi bili drugaciji, na drugim mjestu i eventualno pad krova manji, ili veci E sad, mogu li sam rusiti i graditi bez ikakvih papira, bez ikakvog izvodaca. Mogu sam zidati, znam, prozore znam sam, krov uz neke poznanike mogu, takoder i instalacije. Mogu li graditi bez ikakvog izvodaca, na istom mjestu kucu?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Dobar dan, mislim kuoiti staru kucu koju naravni treba rusiti, e nov abi bila iste velicine i volumena, jedini prozori bi bili drugaciji, na drugim mjestu i eventualno pad krova manji, ili veci E sad, mogu li sam rusiti i graditi bez ikakvih papira, bez ikakvog izvodaca. Mogu sam zidati, znam, prozore znam sam, krov uz neke poznanike mogu, takoder i instalacije. Mogu li graditi bez ikakvog izvodaca, na istom mjestu kucu?
A jesi ga nasao gdje ces ga pitati. I to u drzavi koja mijenja zakone cesce nego netko carape. Ako je na starim temeljima ne bi trebalo biti problema. Ali kako rekoh, odi bolje pitati tamo gdje trebas, a ne na bug forum.
Naravno da ne možeš sam graditi (za rušenje ne znam).
Moraš imati građevinsku dozvolu i svu potrebnu dokumentaciju sukladno Zakonu o gradnji.
A zatim ne možeš otvoriti gradilište bez također sve potrebne dokumentacije.
A zatim ne mogu Jura i Štef graditi u slobodno vrijeme, nego registrirane firme i to rade sukladno gore spomenutoj dokumentaciji.
Mislim,možeš, samo se nemoj čuditi niti tužbi susjeda niti rješenju o rušenju nezakonito izgrađene zgrade.
Gledam te!
Ne samo ovo što je kolega rekao, nego čak i ako prođe sve ok i izgradiš, bez građevinske dozvole za rekonstrukciju, ne možeš dobiti uporabnu dozvolu. A uporabna dozvola ti je danas potrebna za sve. Od priključenja na komunalnu infrastrukturu, podizanja kredita, prijavu za subvenciju za energetsku obnovu itd...
Ma u biti može se smuljati da sam izgradiš ako poznaš određene ljude, ali ako ne, onda nečeš moći legalizirati građevinu. Time u bilo koje vrijeme možeš dobiti kaznu i nalog za rušenje
Pozdrav ljudi, mijenjam kroviste na kući i bojim se da me majstor ne prevari kako se slabije razumijem.
Rečeno mi je da će staviti 2 folije na krov, medutim ja za sada vidim samo jednu, a u ponedjeljak ce stavljati crijep.
Kroviste je napravio na sljedeci nacin:
Izmedu glavnih greda koje su bile zdrave stavio je izolaciju (kamenu vunu), izolaciju je zatvorio sa OSB plocama (snjima je poplocao krov). Zatim je stavio crvenu foliju (vodonepropusnu) na OSB ploce, a preko njih je stavio letve i kontraletve.
U ponedjeljak bi trebao stavljati limariju i crijep pa mi nije jasno gdje dolazi jos jedan sloj folije? Letve I kontraletve su slozene na krovu, je li moguce da na njih ide jos jedna folija pa crijep?
Puno hvala na pomoci unaprijed
Battlelog:cro1911
Ako gledamo od tavana gore, generalno ti ide prvo podgled krovišta (npr OSB), onda ti ide folija Parna Brana da ti se ne uvlači vlaga iz prostorije u vunu.
Sljedeće ti je izolacija pa iznad nje ide Paropropusna i Vodonepropusna folija na koju idu letve, kontraletve i crijep.
Znači:
1. Podgled
2. Parna Brana
3. Toplinska + zvučna izolacija
4. Paropropusna folija
5. Letve + kontraletve
6. Crijep
Tebi je išao gurati vunu među grede što nije optimalno i dugotrajno rješenje, ali radi se i bolje tako nego nikako. Trebao je između OSB-a i vune staviti parnu branu.
Iz tvojeg teksta mi je nejasno što je točno napravio, Izmedu glavnih greda koje su bile zdrave stavio je izolaciju (kamenu vunu), izolaciju je zatvorio sa OSB plocama (snjima je poplocao krov). Zatim je stavio crvenu foliju (vodonepropusnu) na OSB ploce, a preko njih je stavio letve i kontraletve.
Pretpostavljam da je stavio vunu, ispod nje osb, iznad vune crvenu foliju pa na nju letve i kontraletve?
Možda se postojeći podgled zadržava... jedino mi to logično iz ovog opisa.