Gitare i sve vezano uz njih izdvojena tema

poruka: 4.970
|
čitano: 1.001.042
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Gitare i sve vezano uz njih

Zašto neke gitare imaju kose pragove, je li itko imao ikakvog iskustva s njima

Igor
13 godina
neaktivan
Re: Gitare i sve vezano uz njih
Vodka 762 kaže...

Zašto neke gitare imaju kose pragove, je li itko imao ikakvog iskustva s njima

Osobno nisam imao iskustva, ali vidio sam ih par. Ponajviše se kosi pragovi koriste za bass gitare, a ideja je da se u jednu gitaru kombinira zvuk nekakvog bassa ili baritona i obične gitare. Kosi pragovi ili kako bi ameri rekli "fanned frets" nižim žicama na gitari daju duže trajanje kada su odsvirane, tj. nije nužno na kraj praga stisnuti da bi se dobio savršeni ton, dok je moguće odsvirati gornje žice sa kraćim trajanjem.

Nisam 100% siguran u ovo što sam ti rekao, ali poprilično sam siguran da je to to, pa ako ima netko tko se koristio njima, a ja sam u krivu, molio bi da me ispravi. LP

“In every crowd are certain persons who seem just like the rest, yet they bear amazing messages.” Antoine de Saint-Exupéry, Night Flight
15 godina
odjavljen

Mislim da je to zbog intonacije i tenzije žica, a i ergonomije.

Svi smo mi Mentalist.
12 godina
protjeran

Kad vec ne mogu odsvirati nist posebno na akusticnoj gitari, onda razmisljam o nabavci bass ili el. gitare s pojacalom. Pojacalo ne mora biti neko bijesno (zivim u zgradi), a ni gitara ne mora biti pre skupa. Pocetnik sam. Neke osnove vec imam. Imam puno volje, ali ne i za akusticnu.

Bass ili el. gitara? 

Koja trzalica?

Preporuka, polovna ili nova? (preferiram novo posto se ne zna u kakvom je stanju polovna)

Pocetnik sam, slusam Iron Maiden, AC/DC, Black Sabbath, KISS, Guns N' Roses, CCR...

P.S. dal trebam jos kakvu informaciju prije kupnje?

Evo, ako moze odg. cim prije. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.5.2013 14:49 (Iron_Maiden_HR).
15 godina
Iron_Maiden_HR kaže...

Kad vec ne mogu odsvirati nist posebno na akusticnoj gitari, onda razmisljam o nabavci bass ili el. gitare s pojacalom. Pojacalo ne mora biti neko bijesno (zivim u zgradi), a ni gitara ne mora biti pre skupa. Pocetnik sam. Neke osnove vec imam. Imam puno volje, ali ne i za akusticnu.

dal bass ili električna gitara ovisi što točno želiš svirati.

Pretpostavljam da bi ti el. gitara bila prvi odabir. Ja sam si kod prve kupnje uzeo buđet od 100 eura i nabavio gitaru s pojačalom (yamaha eg 112 i yamahino ga-10 pojačalo) za 600kn. da sam oduševljen i bez teksta nisam, al da mi nešto fali - evo nakon godinu dana, stvarno ne.

Još uvijek sviram istu gitaru koja mi je sve bolja, malo sam je poštelao, rastavljao -sastavljao, kaj je bilo labavo sam dodatno zalemio ili prišarafio, hrđave šarafe sam promjenio novima (10 kn trošak) i promjenio žice pred 3-4 mjeseca, evo sad ću ih opet mjenjat jer su na izdisaju.

Ako si pri lovi biraj što ti paše, odsviraj malo pa vidi jel to to što želiš, ako ti je svejedno i ne misliš odmah dat 1000-2000 eura za gitaru preporučam da si uzmeš nešto u tom rangu do 1000kn. Sad kad kupujem bolju lakše mi je jer znam točno što mislim kupit i što želim od gitare.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
12 godina
protjeran
ivan dragi kaže...

dal bass ili električna gitara ovisi što točno želiš svirati.

Pretpostavljam da bi ti el. gitara bila prvi odabir. Ja sam si kod prve kupnje uzeo buđet od 100 eura i nabavio gitaru s pojačalom (yamaha eg 112 i yamahino ga-10 pojačalo) za 600kn. da sam oduševljen i bez teksta nisam, al da mi nešto fali - evo nakon godinu dana, stvarno ne.

Još uvijek sviram istu gitaru koja mi je sve bolja, malo sam je poštelao, rastavljao -sastavljao, kaj je bilo labavo sam dodatno zalemio ili prišarafio, hrđave šarafe sam promjenio novima (10 kn trošak) i promjenio žice pred 3-4 mjeseca, evo sad ću ih opet mjenjat jer su na izdisaju.

Ako si pri lovi biraj što ti paše, odsviraj malo pa vidi jel to to što želiš, ako ti je svejedno i ne misliš odmah dat 1000-2000 eura za gitaru preporučam da si uzmeš nešto u tom rangu do 1000kn. Sad kad kupujem bolju lakše mi je jer znam točno što mislim kupit i što želim od gitare.

ah sad, bass ili el. gitara, ne znam. Vise me privlaci el. gitara, dok za bass mislim da ga je lakse svirati. nemam bas iskustva. Mislim da cu uzeti novu gitaru iz music shopa (preporuka?), ne pretjerano skupa. Iako za akusticnu nemam volje (hohner hc06), kroz dan, dva sam naucio svirati fear of the dark...tak da cu najvjerojatnije uzeti el.gitaru, za bass moram jos razmisliti.

Vidim se mogu nabaviti trzalice razlicitih debljina. Koja bi meni najvise odgovarala?

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.5.2013 13:50 (Iron_Maiden_HR).
17 godina
Iron_Maiden_HR kaže...
ivan dragi kaže...

Vidim se mogu nabaviti trzalice razlicitih debljina. Koja bi meni najvise odgovarala?

Pokušaj sa medium... ali barem su ti trzalice jeftine pa isprobaj nekoliko komada i sam otkrij koja ti najviše odgovara. :)

Ja primjerice volim Dunlopove Max-grip Jazz III

Never before have I encountered such corrupt and foul minded perversity. Have you ever considered a career in the Church?--The Bishop of Bath and Wells, Blackadder II
17 godina
neaktivan
Iron_Maiden_HR kaže...

...

Vidim i ja da se mogu kupiti razliciti okusi cipsa. Koji bi meni najbolje pasao? /sarcasam off

Pa covjece, kako da mi znamo to {#}, fino u trgovinu, pitaj striceka da isprobas i isprobaj. Meni je trebalo par godina da nadem trzalicu koja mi u potpunosti pase, ali bas ono pase, i za gitaru i za tamburu. A hvala Bogu, izbor nije mali, imas ih na stotine vrsta, ovakav materijal, onakav materijal, ova debljina, ona debljina, ovaj oblik, onaj oblik...

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina
1domagoj1 kaže...
Iron_Maiden_HR kaže...

...

Vidim i ja da se mogu kupiti razliciti okusi cipsa. Koji bi meni najbolje pasao? /sarcasam off

Pa covjece, kako da mi znamo to {#}, fino u trgovinu, pitaj striceka da isprobas i isprobaj. Meni je trebalo par godina da nadem trzalicu koja mi u potpunosti pase, ali bas ono pase, i za gitaru i za tamburu. A hvala Bogu, izbor nije mali, imas ih na stotine vrsta, ovakav materijal, onakav materijal, ova debljina, ona debljina, ovaj oblik, onaj oblik...

A boju si zaboravio. Nije isto svirat s žutom ili crnom trzalicom {#}

Netko radi što zna, a netko zna šta radi This'll be a blast LOL EUW: slinA
12 godina
protjeran
Poruka je uređivana zadnji put sub 1.6.2013 14:44 (Iron_Maiden_HR).
17 godina

Nevalja ta gitara nis,ostalo necu komentirat jel nzn.Al zas ne kupis rabljeno za te novce mozes dosta bolji insttrument dobit?

You got to lose to know how to win
15 godina
Iron_Maiden_HR kaže...
ah sad, bass ili el. gitara, ne znam. Vise me privlaci el. gitara, dok za bass mislim da ga je lakse svirati. nemam bas iskustva. Mislim da cu uzeti novu gitaru iz music shopa (preporuka?), ne pretjerano skupa. Iako za akusticnu nemam volje (hohner hc06), kroz dan, dva sam naucio svirati fear of the dark...tak da cu najvjerojatnije uzeti el.gitaru, za bass moram jos razmisliti.

Ma gle, nije ti ništa lakše ili teže. Bas je bas, el gitara je el gitara. Dva različita instrumenta, pa sad kojeg bi više htio to sam odluči.

Nemoj novu, to ti nema smisla. Velim ti uzmi si neku kopiju fendera strat ili telecaster (tipa ova yamaha eg 112 sto ja imam) i stavi bolje zice (npr blue steel 2562 dean markley- fantastične žice po kojima moš lupat kako god, a imaju odličan zvuk + dobiješ exrta g žicu; za 75 kuna).

Trzalice ja ne volim, imam ih nekih 20-30 komada, svaki put kad dođem u shop kupim par komada iz bontona, (koštaju 2-5kn), pa ovisno što sviram si uzmem nekad deblju nekad tanju, velim ovisno kakav zvuk želim i po čemu sviram (el ili klasična), al nisam neki fan trzalica.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
13 godina
neaktivan

kao što je R4z0r rekao, ne valja nikaj, već je tisuću puta bilo rečeno "što dalje od stagga". Što se samih insturmenata tiće, rađe pogledaj na njuškalu i kupuj rabljeno. Za tu lovu se može naći nekakav Ibanez ili koje kakva bolja gitara  {#}

“In every crowd are certain persons who seem just like the rest, yet they bear amazing messages.” Antoine de Saint-Exupéry, Night Flight
15 godina
odjavljen

Kako mislite ne valja?

Dečko to ti je odličan bass, odlična gitara i odlično pojačalo. Za nekog poput tebe naravno {#}

Svi smo mi Mentalist.
17 godina

Sad sam tek pogledo ostala dva linka ovaj valjda obozava stagg i jos fretless bas :D ajd bar se nece mucit sa pamcenjem tonova na poljima

16 godina
neaktivan

Pozdrav, unaprijed se ispričavam ako sam još jedan dosadnjaković {#emotions_dlg.}, ali planiram kupiti el. gitaru do 1000kn (rabljenu naravno), a nemam apsolutno nikakvog iskustva u vezi el. gitara. Dosad sam nešto malo svirao na akustičnoj, a kako slušam metal, htio bih na električnu. I sad je pitanje dal bih trebao obavezno isprobati gitaru prije kupnje, jer ne znam kakvog to smisla ima ako nikad dosad nisam imao el. gitaru u rukama, i kako ću znati jel gitara dobra, ako nikad nisam ni svirao električnu? Hvala unaprijed na odgovorima. :)

Volim miris friško pečenih tranzistora.
17 godina

A kolki ti je ukupni budzet za gitaru i pojacalo?

16 godina
neaktivan

Bez pojačala, dok ne skupim love za nešto pošteno svirat ću preko kompa. Do 1000kn za gitaru.

Volim miris friško pečenih tranzistora.
12 godina
protjeran

kakve su Ibanez gitare? Mogu se nabaviti polovne sa pojacalom ispod 1000kn.

16 godina
neaktivan
Iron_Maiden_HR kaže...

kakve su Ibanez gitare? Mogu se nabaviti polovne sa pojacalom ispod 1000kn.

Sviram Ibaneze otkako sam poceo, i ne bi ih mijenjao ni za sto.

Ali kao i za sve - koliko para toliko muzike. Moj primarni Ibanez je RG1527, koji je tada kostao cca 1200$.. za <1000kn, dobit ces panj sa zicama...

They say freak, when you're singled out...
16 godina

Ja sam prezadovoljan sa svojim SZ520 Ibanezom. Još kad ubacim neke dobre magnete (tipa EMG 80/60) bit će to fenomenalna gitara. Vjerovatno je ni mijenjat neću dok se neraspadne.

Netko radi što zna, a netko zna šta radi LOL EUW: slinA
12 godina
protjeran

Od ovih 6, koja bi bila najbolja: 

Ibanez GRX40 

Fender Squier Stratocaster

Ibanez GRX70DXJU-CA

Ibanez ?

Ibanez GAX30

Ibanez ?

Yamaha Pacifica 012

ili neka druga s pojacalom.

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.5.2013 20:39 (Iron_Maiden_HR).
13 godina
neaktivan

ja bi isao na fender squier jer je definitivno najkvalitetnije napravljena, ali sve ovisi kakav zvuk zelis...

onaj koji jesam
15 godina
Iron_Maiden_HR kaže...

ovog ibaneza sa 4. linka se kloni,to jedan lik iz mog razreda prodaje,gitara je vjreovatno u jako jako lošem stanju...

http://www.pecalica.hr/users/add/3cb0b321e3e8d77d2544dd607b4cbfe6
15 godina
odjavljen
shimeface kaže...

ja bi isao na fender squier jer je definitivno najkvalitetnije napravljena, ali sve ovisi kakav zvuk zelis...

Nije baš, ovo je bullet serija, koja btw nova košta 800 kn, a tek od standard serije se može ubosti relativno kvalitetan primjerak. Tu je yamaha puno bolja i konzistentnija po kvaliteti izrade.

Naravno, nije sve u kvaliteti izrade, najbitnije je kako sjeda u ruci, tj. ergonomija.

Nekome poput njega je apsolutno svejedno što uzme, samo da ne baci previše para na neku gitaru koja se raspada.

Svi smo mi Mentalist.
12 godina
protjeran
shimeface kaže...

mislim da ova yamaha pacifica 012 nije losa

17 godina

I moja preporuka bi išla u smjeru Yamahe. 

Never before have I encountered such corrupt and foul minded perversity. Have you ever considered a career in the Church?--The Bishop of Bath and Wells, Blackadder II
12 godina
protjeran

Epiphone Les Paul II + pojacalo 15w

14 godina
neaktivan

ajde opet preporuke nekih pjesama za sviranje,ne pre jednostavno,ali ne i pre tesko ,sviram nekih mjesec i pol.

btw.da vam se pohvalim da sam dobio elektricnu ibanez, model mislim da je sa260fm

gitara mi je predobra,od mene kao početnika sve najbolje o toj gitari imam za reci :)

17 godina
Jakovp kaže...
shimeface kaže...

Nije baš, ovo je bullet serija, koja btw nova košta 800 kn, a tek od standard serije se može ubosti relativno kvalitetan primjerak. Tu je yamaha puno bolja i konzistentnija po kvaliteti izrade.

Naravno, nije sve u kvaliteti izrade, najbitnije je kako sjeda u ruci, tj. ergonomija.

Nekome poput njega je apsolutno svejedno što uzme, samo da ne baci previše para na neku gitaru koja se raspada.

Ma meni je moj bullet najdraza gitara koju sam sviro strasno dobro lezi u ruci super setup, i sad kad sam kompletnu elektroniku jos promjenio stavio humbucker na bridge strava :)

Neznam nadimak.. kaže...

ajde opet preporuke nekih pjesama za sviranje,ne pre jednostavno,ali ne i pre tesko ,sviram nekih mjesec i pol.

btw.da vam se pohvalim da sam dobio elektricnu ibanez, model mislim da je sa260fm

gitara mi je predobra,od mene kao početnika sve najbolje o toj gitari imam za reci :)

Scars on Broadway - They Say

The Dead Weather - I Can't Hear You

Ramones - The KKK Took My Baby Away

Marilyn Manson - Personal Jesus

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.5.2013 23:22 (R4zOR229).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice