Jel mi može neko pojasnit kako to generalno radi i neke stvari u vezi toga ? Proba sam googleati ali nisam baš našao jasnih user friendly objašnjenja (uključujući Wikipediju)...
Koliko ja kužim ide ovako - otvorim neki video file na kompjuteru pa ga streamam WLAN-om preko routera na TV i onda ga (DLNA-enabled) TV prikazuje.
E sad neke stvari mi tu nisu jasne :
1. Da li se šalje sami file u originalnoj strukturi ili dekodirani / procesirani video / audio stream (kao da je spojen preko HDMI kabela), jer ako TV otvara file onda bi isto moglo biti problema sa formatom / codecom / titlovima kao kod otvaranja filmova sa USB diska na TV-u, a kompjuter bar znam da mi sve može otvoriti i playati kako treba ?
2. Da li TV treba podesiti kao i bilo koji drugi uređaj koji se spaja na WLAN, dakle SSID / WEP key itd., i da li ako ima DLNA automatski znači da uopće podržava WLAN ? A bez WLAN-a ne vidim kakvog baš smisla ima DLNA, inače bi moga lipo povuć poduži HDMI kabel od kompa do TV-a...
3. Da li treba instalirati na kompjuteru neki poseban software za slati video na DLNA ? Da li to funkcionira tako da taj software otvara sami video i playa ga (kao BSplayer) i onda ga šalje na DLNA ili samo obavlja streamanje a mogu ga otvoriti svojim video playerom (BSplayerom) pa onda ovaj drugi program streama šta ja vidim na ekranu na TV ?
4. Koliko brzine triba za to ? Jer moj WLAN je u teoriji 54 Mbps ali do kompa obično puno manje (radi snage signala)...

I Love Milka