DLNA upit

poruka: 16
|
čitano: 17.908
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
DLNA upit

Jel mi može neko pojasnit kako to generalno radi i neke stvari u vezi toga ? Proba sam googleati ali nisam baš našao jasnih user friendly objašnjenja (uključujući Wikipediju)...

Koliko ja kužim ide ovako - otvorim neki video file na kompjuteru pa ga streamam WLAN-om preko routera na TV i onda ga (DLNA-enabled) TV prikazuje.

E sad neke stvari mi tu nisu jasne :

1. Da li se šalje sami file u originalnoj strukturi ili dekodirani / procesirani video / audio stream (kao da je spojen preko HDMI kabela), jer ako TV otvara file onda bi isto moglo biti problema sa formatom / codecom / titlovima kao kod otvaranja filmova sa USB diska na TV-u, a kompjuter bar znam da mi sve može otvoriti i playati kako treba ?

2. Da li TV treba podesiti kao i bilo koji drugi uređaj koji se spaja na WLAN, dakle SSID / WEP key itd., i da li ako ima DLNA automatski znači da uopće podržava WLAN ? A bez WLAN-a ne vidim kakvog baš smisla ima DLNA, inače bi moga lipo povuć poduži HDMI kabel od kompa do TV-a...

3. Da li treba instalirati na kompjuteru neki poseban software za slati video na DLNA ? Da li to funkcionira tako da taj software otvara sami video i playa ga (kao BSplayer) i onda ga šalje na DLNA ili samo obavlja streamanje a mogu ga otvoriti svojim video playerom (BSplayerom) pa onda ovaj drugi program streama šta ja vidim na ekranu na TV ?

4. Koliko brzine triba za to ? Jer moj WLAN je u teoriji 54 Mbps ali do kompa obično puno manje (radi snage signala)...

17 godina
Re: DLNA upit
Enkidu kaže...

Jel mi može neko pojasnit kako to generalno radi i neke stvari u vezi toga ? Proba sam googleati ali nisam baš našao jasnih user friendly objašnjenja (uključujući Wikipediju)...

Koliko ja kužim ide ovako - otvorim neki video file na kompjuteru pa ga streamam WLAN-om preko routera na TV i onda ga (DLNA-enabled) TV prikazuje.

E sad neke stvari mi tu nisu jasne :

1. Da li se šalje sami file u originalnoj strukturi ili dekodirani / procesirani video / audio stream (kao da je spojen preko HDMI kabela), jer ako TV otvara file onda bi isto moglo biti problema sa formatom / codecom / titlovima kao kod otvaranja filmova sa USB diska na TV-u, a kompjuter bar znam da mi sve može otvoriti i playati kako treba ?

2. Da li TV treba podesiti kao i bilo koji drugi uređaj koji se spaja na WLAN, dakle SSID / WEP key itd., i da li ako ima DLNA automatski znači da uopće podržava WLAN ? A bez WLAN-a ne vidim kakvog baš smisla ima DLNA, inače bi moga lipo povuć poduži HDMI kabel od kompa do TV-a...

3. Da li treba instalirati na kompjuteru neki poseban software za slati video na DLNA ? Da li to funkcionira tako da taj software otvara sami video i playa ga (kao BSplayer) i onda ga šalje na DLNA ili samo obavlja streamanje a mogu ga otvoriti svojim video playerom (BSplayerom) pa onda ovaj drugi program streama šta ja vidim na ekranu na TV ?

4. Koliko brzine triba za to ? Jer moj WLAN je u teoriji 54 Mbps ali do kompa obično puno manje (radi snage signala)...

I mene to interesira.

17 godina
Enkidu kaže...

..A bez WLAN-a ne vidim kakvog baš smisla ima DLNA, inače bi moga lipo povuć poduži HDMI kabel od kompa do TV-a...

..

-DLNA je mrežni standard (ono dlNa iz naziva), pomješao si stvari inače bi ti bilo jasnija razlika. npr kako ćeš spojiti PC-TV HDMIom preko 10-15m? LAN kabel nema tih problema, npr 100-300m ili WLAN 50-500m ovisno o preprekama-armaturi-smetnjama (i brzini zbog propustnosti). LAN=WLAN=WAN... sve je to mreža, pa i kad gledaš s YTa, HDMI je nešto drugo (mada v1.4 uključuje i mrežni protokol). Ili druga vrsta problema, kako ćeš spojiti više uređaja HDMIom (imaš određeni broj HDMI konektora, 1-4 kom.) LAN jednostavno ubaciš switch i po 250 komada može streamati u jednom subnetu, kad se dodaju portovi, doviješ IPTV.. Zato se i npr MaxTV tako distribuira, HDMIom bi to bilo neizvedivo. (Zato se ne smiju miješati kruške i jabuke.)

-TV koji podržava DLNA ima i LAN ili WLAN priključak. Usporedi s IPTV-settopboxovima koji jednako dobijaju signal s routera (ADSL modema).

HDMI je pak video kabel (digitalni signal pa mu je svejedno što je u signalu, zato i može biti mreža, video, audio.. i HDCP)

- dali treba podesiti SSID-WEP (ili WPA?) - to je vezano samo uz WLAN, LAN nema tih potreba, logično da ako TV ima WLAN da ima i potrebnu funkcionalnost tj vidi mobitel koji jednako traži pass za WLAN kao i PC, jer mreže su mreže, sve je isto (ne može ni TV mimo standarda dobiti pristup WLAN serveru, osim WPS koji to automatizira). TV koji ima LAN priključak jednostavno spojiš na router... i to je to.

Do sad je WLAN g ili n standard bio slabašan, na granici upotrebljivosti, malo TVa ima potrebu za WLANom u usporedbi s praktičnijim LANom. Mobitel je pak suprotni primjer jer bi bilo glupo spajati se na LAN kabel...

Opet razlika s UPnP, QOSom i sl, koji za takve potrebe prolaze npr firewall (ali to nema veze s WLAN-LAN, jednako je).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.3.2012 11:35 (ihush).
16 godina
1. Mislim da se salje file u originalu ako tv podrzava taj format. Ako ne podrzava onda se automatski transkodira. Primjetio sam prilikom streamanja sa kompa, mobitela na tv ili ps3 da nekad video krece odmah a nekad prvo napise transcoding ili sl. pa krene za par sekundi.
3. Na kompu ili na nekom drugom uredjaju koji sluzi kao streamer moras imati instaliran softver. Ako se ne varam windowsi imaju nesto po defaultu pomocu windows media playera ali postoje i alternative. Neki proizvodjaci tv-a imaju i svoj softver. Stvar funkcionira tako da na kompu mozes odabrati video, audio ili sliku te odrediti da se prikazuje na tv-u ali jos je prakticnije imati u softveru koji koristis za streaming napravljen library fileova pa onda na tv-u kroz njegov menu biras sto ces gledati.
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.3.2012 23:42 (Ezio).
17 godina
neaktivan
DLNA upit

Da se malo ubacim u temu, ovako imam amisTV prijamnik koji podrzava DLNA ali je uvjet da ide preko LAN porta na routeru.

I sad mi treba veci lan kabal i gledam ima raznoraznih tipa: Cat5e ftp, Cat5e S-FTP, Cat5e UTP, Cat6...

Da li ima neka velika razlika za DLNA ili je svejedno koj uzmem?

13 godina
DLNA upit

Pozdrav, zanima me mogu li preko xperie L prikazivati sucelje na tv, lg (smart tv je)?

I Love Milka
17 godina
DLNA upit

Imam LG 42LM3400 TV i preko Nero MediaHome-a sa TV-om pristupam share-anim HDD-ovima u mreži

i tako gledam filmove (one formate koje prepoznaje).

Da li je (i kako) moguće streamati film putem DLNA na TV?

Znači, da film pokrenem na PC-u (recimo nešto sa Youtube-a), a onda sliku i zvuk putem DLNA prikazuje na TV-u.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
17 godina
Matozan kaže...

Imam LG 42LM3400 TV i preko Nero MediaHome-a sa TV-om pristupam share-anim HDD-ovima u mreži

i tako gledam filmove (one formate koje prepoznaje).

Da li je (i kako) moguće streamati film putem DLNA na TV?

Znači, da film pokrenem na PC-u (recimo nešto sa Youtube-a), a onda sliku i zvuk putem DLNA prikazuje na TV-u.

Iz preglednika nije moguće. Možeš pokrenut film (dakle tipa mpeg datoteku) tako da klikneš desni klik i Play To > Uređaj na kojem želiš gledati. Ali iz preglednika ne možeš puštati filmove.

To je bila i moja zamisao kad sam uzeo Smart TV, probavao sam nekakvim zaobilaznim putevima, media serverima i ostalim p. m., al nikad nisam uspio...

btw. TV ti vjerojatno ima aplikaciju youtube tako da...

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.10.2015 11:03 (lllnuclearlll).
17 godina
lllnuclearlll kaže...

To je bila i moja zamisao kad sam uzeo Smart TV, probavao sam nekakvim zaobilaznim putevima, media serverima i ostalim p. m., al nikad nisam uspio...

btw. TV ti vjerojatno ima aplikaciju youtube tako da...

Ovo nije SmartTV tako da nema browser-a niti Youtube player-a ili ja ne znam naći, mada sumnjam da sam toliki noob.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
15 godina
neaktivan

Chromecast pa strimaj bilo sta na sve sta ima hdmi, sa laptopa, moba, tableta... ~$30, zna se nac za ~220 na njuskalu.

17 godina
DLNA upit

Nisam siguran da li je ovo dobro mjesto ali ajmo probati...

Dakle, smart tv spojio lanom na router. Na kompu podijelio mapu u kojoj se nalaze filmovi.

Tu mapu vidim na tv-u i svaki video se pokrene bez imalo problema. Sve 5.

No, niti jedan film mi ne moze podici titl. Zasto?

Radi jedino ako je titl u filmu, sto je najcesce eng, ...

Nas titl koji je u toj mapi i koji nosi identican naziv ne ucitava.

Prijedlozi?

TrustNo1
14 godina
Jel imaš kakve opcije na TV-u za titlove , npr da odaberes vanjske ili unutarnje? Ako ne vidi vanjske iako su u istom folderu i identičnih naziva ( mora bit skroz isto), onda preko mkv toolnixa.. U programu ucitaj film i titl, ako ima eng ili neki drugi , izbaci ga i samo stisni start muxing, traje minut dva.. Tako će ti titl bit unutar filma i TV će ga vidjet, kad već ne može vanjski.. Evo link http://www.videohelp.com/software/MKVtoolnix
17 godina
error_666 kaže...
Jel imaš kakve opcije na TV-u za titlove , npr da odaberes vanjske ili unutarnje? Ako ne vidi vanjske iako su u istom folderu i identičnih naziva ( mora bit skroz isto), onda preko mkv toolnixa.. U programu ucitaj film i titl, ako ima eng ili neki drugi , izbaci ga i samo stisni start muxing, traje minut dva.. Tako će ti titl bit unutar filma i TV će ga vidjet, kad već ne može vanjski.. Evo link http://www.videohelp.com/software/MKVtoolnix

Da, inace imam opciju unutarnji i vanjski titlovi, ali ovako preko lana samo unutarnji.

mkvtoolnix sam vec probao ali je gnjavaza za svaki film.

Mora biti neko jednostavnije rjesenje a ne da lijepim titl u film.

TrustNo1
14 godina

Koji media server koristiš ? probao sam ih masu i serviio se pokazao najbolji , besplatan i podesi se za deset sekundi ...

17 godina
DLNA upit

Pokusao sam pustiti preko ugrađenog tv playera, kodi, mx player - svaki ima svoje prednosti i nedostatke.

Serviio? Nisam ga jos probao. Kazes jednostavno?

TrustNo1
14 godina

Jednostavno pravo , radi  i preko LAN i wireless mreže . odaberes foldere u kojim su filmovi , TV ga nađe i to je to ... Evo link gdje je  detaljno objasnjeno kako se podesava , mada ćeš znat i bez toga ali nek ti se nađe :)

Ako TV podrzava vanjske  titlove , preko ovoga ce radit stopsto . sretno

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice