Čudan problem s el. instalacijom

poruka: 37
|
čitano: 39.242
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Neznam budem provjerio sutra ormarić budući da mu sad nemogu pristupiti jer kako sam Već rekao podstanar sam, a naš stanodavac zaključava prostoriju gdje je kotlovnica i razvodni ormarići.
Inače riječ je o kući sa 4 stana (prizemlje, prvi kat, potkrovlje) . 

Pomogao sam? Zar nije lakše kliknuti gumb:Hvalaili Thumb Up, nego pisati nepotrebni(spam) post sadrzaja Hvala
15 godina
odjavljen

Također zamoli susjede da izmjeriš kod njih, reci da je kod tebe tako i da sumnjaš da bi moglo biti i kod njih. Ako je i kod njih pitaj njih da zovu električara.

Svi smo mi Mentalist.
12 godina
neaktivan

Da sad ne otvaram temu htjeo bih pitati nesto ovdje vezano uz el instalacije.

Ugl moram izradit nekakav program instalacija u kucanstvu pa me zanima nesto vezano uz tlocrt kuce tj instalacije koje ucrtavam u taj tlocrt.

Zanima me je li za sva rasvjetna tijela (zarulje) u strujni krug stavljam jednopolni prekidac, a samo za kupatilo mogu staviti vise dvopolnih prekidaca. Nasao sam u jednoj skripti na internetu da se tipicno pokraj vrata kupaonice (na vanjskoj strani) postavlja trostruka dvopolna sklopka s indikatorskim tinjalicama (kupaonicki indikator) i obzirom da dvopolna sklopka prekida fazni i neutralni vod, na svaki segment indikatora dovode se 4 vodica (dolazni fazni i neutralni; i odlazni fazni i neutralni vodici) sto bi znacilo da mogu stavit na shemi kucne instalacije tri dvopolna prekidaca u redu (znaci jedan je za rasvjetu,drugi bojler,treci perilica rublja/grijalica) a u svim ostalim prostorijama gdje postoji samo rasvjetno trosilo (tipa soba,dnevna soba,hodnik) staviti jednopolnu sklopku kojoj je ubiti i namjena upravljanje jedne grupe trosila (rasvjetna trosila uglavnom). Jel mi moze samo netko tko se kuzi reci da li je to tocno.

MSC, the greatest ever
Poruka je uređivana zadnji put uto 26.5.2015 19:19 (isuckatthisgame).
14 godina
Re: Čudan problem s el. instalacijom
isuckatthisgame kaže...

Da sad ne otvaram temu htjeo bih pitati nesto ovdje vezano uz el instalacije.

Ugl moram izradit nekakav program instalacija u kucanstvu pa me zanima nesto vezano uz tlocrt kuce tj instalacije koje ucrtavam u taj tlocrt.

Zanima me je li za sva rasvjetna tijela (zarulje) u strujni krug stavljam jednopolni prekidac, a samo za kupatilo mogu staviti vise dvopolnih prekidaca. Nasao sam u jednoj skripti na internetu da se tipicno pokraj vrata kupaonice (na vanjskoj strani) postavlja trostruka dvopolna sklopka s indikatorskim tinjalicama (kupaonicki indikator) i obzirom da dvopolna sklopka prekida fazni i neutralni vod, na svaki segment indikatora dovode se 4 vodica (dolazni fazni i neutralni; i odlazni fazni i neutralni vodici) sto bi znacilo da mogu stavit na shemi kucne instalacije tri dvopolna prekidaca u redu (znaci jedan je za rasvjetu,drugi bojler,treci perilica rublja/grijalica) a u svim ostalim prostorijama gdje postoji samo rasvjetno trosilo (tipa soba,dnevna soba,hodnik) staviti jednopolnu sklopku kojoj je ubiti i namjena upravljanje jedne grupe trosila (rasvjetna trosila uglavnom). Jel mi moze samo netko tko se kuzi reci da li je to tocno.

Da nisi možda elektrotehnicka skola split i iamte zadatak iz el instalacija?

za rasvjetna tjela jednopolni kao sto si rekao .. 

za kupatilo si također u pravu ...

ali sad shema za jednopolni nije ista shema kao i za kupaonkski prekidač ..jer kao sto si sam rekao taj za boljer on sigurno ima vecu rpekidnu moc i taj za griajlicu tako da ti postoji posebna shema za to .. na ravno do njega ti idu i dolaze sve skuoa 12 žica ... :D 

NA OVOM FORUMU SVAKI PUT KAD OTVORIM NOVU TEMU ILI NESTO PITAM MORAM DVA PUTA PITATI TJ PONOVITI DA BI MI NETKO ODGOVORIO...PA PITAM SE PITAM ZAŠTO :/
14 godina

Pozdrav ljudi, imam jedno laicko pitanje. Naime imam doma jednu uticnicu koja se vec dosta dugo ne koristi (izvaden je osigurac). U uticnici su samo dvije zice dakle nema uzemljenja. Citao sam po netu da je moguce "prebrikati" nulu i uzemljenje tj. spojiti sa zicom i da bi to onda funkcioniralo. Ja bi na tu uticnicu onda samo spojio TV, znaci nikakve velike potrosace. Medutim zanima me koliko je to sigurno? Da TV ne izogori ili da se nesto ne zapali/zasvjetli. Opcija da provucem novi kabel nije izvediva jer se uticnica nalazi na drugom kraju stana, tako da ako ovo nije sigurno necu ju ni koristiti. 

Ako sam ti pomogao opali TD!
15 godina
Re: Čudan problem s el. instalacijom
FuzzyBrain kaže...

Pozdrav ljudi, imam jedno laicko pitanje. Naime imam doma jednu uticnicu koja se vec dosta dugo ne koristi (izvaden je osigurac). U uticnici su samo dvije zice dakle nema uzemljenja. Citao sam po netu da je moguce "prebrikati" nulu i uzemljenje tj. spojiti sa zicom i da bi to onda funkcioniralo. Ja bi na tu uticnicu onda samo spojio TV, znaci nikakve velike potrosace. Medutim zanima me koliko je to sigurno? Da TV ne izogori ili da se nesto ne zapali/zasvjetli. Opcija da provucem novi kabel nije izvediva jer se uticnica nalazi na drugom kraju stana, tako da ako ovo nije sigurno necu ju ni koristiti. 

Jesi 100% siguran da uzemljenje nije spojeno, jer se žica od uzemljenja ne nalazi u "rupi" utičnice, već su to zlatni pinovi gore i dole. (vidi sliku)

Također provjeri kakav ti kabel televizija koristi ako je ovakav:

nema ti se smisla igrat sa utičnicom budući da ni televizija nije uzemljena.

Swedish latin super funk.
14 godina

Ne nalazi se. Skinuo sam uticnicu i imam samo dvije zice. Da, takav je kabel od TV-a. Promjenio sam sve uticnice u stanu i u svakoj rupi je 3 zice a samo u ovoj dvije. Prvo sam mislio da je od telefona ali u razvodnoj kutiji gdje su osiguraci imam osigurac koji je bas za tu uticnicu. 

Ako sam ti pomogao opali TD!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice