Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.207.111
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
AMD Ryzen CPU

Evo moram se malo uključiti u raspravu. Izuzetno mi je drago radi AMD-a da je konačno izbacio procesore koji konkuriraju Intelu pa čak i daju bolje rezultate performansi, ali cijene su pre brutalne. Na primjer onako koji mi je idealni proc za budućnost (2 - 3 godine mira bez novih zamjena) je AMD Ryzen 7 1700 koji kod nas u prednarudžbi košta hebenih cca. 3000 kn što je bolesno puno. Da se razumjemo ja shvaćam da je to jaki procesor, ali 3000 kn je hebeno puno i previše, za te iste pare se može uzeti i dobar Intel i7 koji je i dalje relativno ok procesor tako da ne vidim neku cjenovnu prednost (osim jačih performansi - koje i dalje koštaju suho zlato i kod AMD-a). Općenito sva kompjuterska tehnika (komponente) cjenovno iz godine u godinu rastu i postaju većini izrazito neprihvatljive, a prvenstveno meni. Oduvjek sam bio branitelj i zastupnik PC računala za igranje, ali sada to prestajem biti jer za jedan proc ili grafičku ti možeš kupiti PS4 Pro i špilat do mile volje bez briga kako će ti igra raditi, a danas na PC-u za neki solidni komp za igranje na 2K rezi moraš se oteliti da bi igrao na solidnim detaljima, a na 4K neću ni spominjati.

Kada sam ja kupovao svoju konfiguraciju prije par godina iz trgovine, ja sam svoj proc i5, matičnu i 8 Gb rama platio kao što sada košta AMD Ryzen 7 1700 

Došao sam do zaključka da danas imati komp za igranje je izuzetno skupi sport postao, da se razumjemo i prije je to koštalo, ali nikada skupo kao danas.

Zato sam odustao od game-ing računala i kupio si PS4 jer sada stalno pratiti gaming trendove i nadograđivati komp da bi mogao igrati igre na solidnim detaljima i većim rezama jednostavno nema smisla i definitivno sam to prerastao da bacam na tisuće kuna da bi mi se igra "vrtila" kako treba.

Sretno AMD-u i vama koji sve to pratite i imate tisuće kuna za izdvojiti svake godine, ali meni to osobno više nema smisla.

17 godina
odjavljen
Re: AMD Ryzen CPU
MasterOfDisaster kaže...

Sretno AMD-u i vama koji sve to pratite i imate tisuće kuna za izdvojiti svake godine

Ti si nesto pobrkao

Freak Show Inc.
13 godina
neaktivan
Ne kužim, sam sebe ubijas odgovorima. Pa ryzen 1700 je procesor u klasi i7 7700k itd... I daleko je bolji procesor, nudi isti/bolji single thread i duplo bolji multi ... Za istu cijenu ti bi kupio i7? Ne shvaćam zašto, kupnja Intela više nema smisla pokraj ovih procesora. Strpi se, u Q2 izaći će AMD ryzen 5 serija gdje će biti 6/12 procevi koji će jest Intel i5-ice i poneku i7-icu. Biti ce i cjenovno pristupačniji.

Imaš pravo u nekim stvarima, i ja kažem da je sve otišlo k vragu i sve je do zla boga skupo, al jbg... To je kriv AMD i sami mi, jer Intel je imao monopol zadnjih 6-7 god, isto kao i Nvidia i cijene su samo išle gore...
Bene docet, qui bene distinguit.
11 godina
Pa ne treba ti za gaming 8/16 jezgreni procesor od 3000kn. Bit će dobar i onaj što će biti oko 1000kn. A opet će biti miljama jači od onog u konzoli. Ne razumijem neke ljude, amd izbaci najjači proc za 5000kn, 3500 i 3000 i svima je to punooooo, a intel godinama izbacuje procesore skuplje od 1000e. Shvatite to da su ovo još i super cijene spram intela. Skupo je jer vam ne treba takvo što za gaming. Čekajte 4/4 ili 4/8 :)
16 godina
Friday kaže...
MasterOfDisaster kaže...

Sretno AMD-u i vama koji sve to pratite i imate tisuće kuna za izdvojiti svake godine

Ti si nesto pobrkao

Tu sam malo pretjerao, ali realno svake dvije ili tri godine se podosta komponenti mora promjeniti ako hoćeš pratiti gaming scenu tj. igrati nove igre na super detaljima. Danas novu solidnu grafu nemaš bez 2500 kn, proc bez minimum 1500 kn, matičnu bez 800 kn, itd, da ne ulazim u područje malo boljih 2K ili 4K monitora. Izuzetno skupo, a svake godine sve skuplje. Naravno da monitor nećeš mijenjati svake dvije ili tri godine, ali ovo drugo sve hoćeš jer tehnološke kompanije to izuzetno brzo mjenjaju, a sav software se prilagođava tim novim komponentama.

17 godina

Sva tri kod Linksa su točno 4% jeftinija od ekupi.  Na Alzashop je storinjak kn manje, ako je euro 7.5

Links     Ekupi           Alza

2869,44 / 2989 = 0,96   374,9€ (2811kn)

3551,04 / 3699 = 0,96   458,9€ (3441kn)

4415,04 / 4599 = 0,96   573,9€ (4304kn)

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!
Poruka je uređivana zadnji put pet 24.2.2017 9:27 (hrvooje).
16 godina
odjavljen
AMD Ryzen CPU

Ma mislim da čisto za neki (60fps) gejming nema smisla niš više od r5 1600x... I dalje je to dosta novaca ali bome i dobiješ neki k s njime. A da ne pričam o tome da će i ovaj socket potrajati tako da nakon nekog vremena barem moš` mijenjat samo proc. Tek su izašli pa je normalno da koštaju ali kažu strpljen spašen - tako da... rave on!

Would you look at me now? Can you tell I'm a man? With these scars on my wrists To prove I'll try again Try to die again
15 godina
MasterOfDisaster kaže...

AMD Ryzen 7 1700 koji kod nas u prednarudžbi košta hebenih cca. 3000 knšto je bolesno puno. Da se razumjemo ja shvaćam da je to jaki procesor, ali 3000 kn je hebeno puno i previše, za te iste pare se može uzeti i dobar Intel i7 koji je i dalje relativno ok procesor tako da ne vidim neku cjenovnu prednost (osim jačih performansi - koje i dalje koštaju suho zlato i kod AMD-a).

Znači ti si doslovno napisao da je bolje uzeti slabiti procesor nego jači za iste novce...

Daj objasni malo to.

16 godina
odjavljen

To ti je ono; ko se jednom opeće puše i na hladno. Razumljivo da su ljudi malo oprezni jer nakon puuuuuno godina AMD se vratio i rasturio. Ekipa je na aparatima

Would you look at me now? Can you tell I'm a man? With these scars on my wrists To prove I'll try again Try to die again
17 godina
odjavljen
skank666 kaže...

To ti je ono; ko se jednom opeće puše i na hladno. Razumljivo da su ljudi malo oprezni jer nakon puuuuuno godina AMD se vratio i rasturio. Ekipa je na aparatima

Nije AMD jos nista rasturio. Ja cekam da ekipa s foruma pokupuje pa cemo onda vidjeti kakvo je stvarno stanje stvari

A onda cemo gledati sta intel radi

Freak Show Inc.
16 godina
molnyi kaže...
Ne kužim, sam sebe ubijas odgovorima. Pa ryzen 1700 je procesor u klasi i7 7700k itd... I daleko je bolji procesor, nudi isti/bolji single thread i duplo bolji multi ... Za istu cijenu ti bi kupio i7? Ne shvaćam zašto, kupnja Intela više nema smisla pokraj ovih procesora. Strpi se, u Q2 izaći će AMD ryzen 5 serija gdje će biti 6/12 procevi koji će jest Intel i5-ice i poneku i7-icu. Biti ce i cjenovno pristupačniji.

Imaš pravo u nekim stvarima, i ja kažem da je sve otišlo k vragu i sve je do zla boga skupo, al jbg... To je kriv AMD i sami mi, jer Intel je imao monopol zadnjih 6-7 god, isto kao i Nvidia i cijene su samo išle gore...

Da se razumjemo, ne zastupam ja tu stranu Intela, meni je svejedno bio meni u kompu Intel ili AMD, samo da ima ok cijenu i solidne performanse koje će bi barem dvije godine sve vući bez nekih većih problema. Nisam uopće mislio da bi kupovao i7 jer za proc ne dajem više od 1500 kn, a danas za 1500 kn ne možeš kupit proc koji će dvije godine durati (za igre), a kamo li više. Tu sam razočaran, jer cijene rastu puno više nego performane određenih proizvoda.

Prije si mogao kupiti novu grafu srednje klase za 1500 kn, a one su danas skočile na 2500 kn itd. da ne idem u druge komponente gdje su se iste stvari desile, a standard nas ljudi u RH je isti ili lošiji.

Gogy7 kaže...
Pa ne treba ti za gaming 8/16 jezgreni procesor od 3000kn. Bit će dobar i onaj što će biti oko 1000kn. A opet će biti miljama jači od onog u konzoli. Ne razumijem neke ljude, amd izbaci najjači proc za 5000kn, 3500 i 3000 i svima je to punooooo, a intel godinama izbacuje procesore skuplje od 1000e. Shvatite to da su ovo još i super cijene spram intela. Skupo je jer vam ne treba takvo što za gaming. Čekajte 4/4 ili 4/8 :)

Da danas ti ne treba tako jak proc, ali za godinu dana hoće, pa ću onda za godinu dana ići ponovo kupovati proc????? Nadam se da shvaćaš poantu, da ne kupuješ proc za danas već za sutra - to nije komponenta koju mjenjaš svaki dan. Proc za 1000 kn ni ne želim komentirat za nekakvo igranje, pogotovo za godinu ili dvije.  I opet ponavljam, apsolutno nisam za Intel nego sam konačno sretan da je AMD izdao prave procesore koji su konkurentni Intelu, ali i oni sada imaju paprene cijene jer Intel ima još gore.

9 godina
molnyi kaže...
.... Pa ryzen 1700 je procesor u klasi i7 7700k itd... I daleko je bolji procesor, nudi isti/bolji single thread i duplo bolji multi ... ...

mislim da nije , 1700 je u klasi 6800k s kojim je praktićki na istom single threadu ali zato šiba u multi. a u odnosu na 7700k ryzen 1800x je na 82% po single thread performansama šta bi znaćilo da 4/8 ryzenu treba 20ak % viši klok u odnosu na 1800x da bi doša na single core i7 7700k, tj negdi oko 4.8ghz treba 4/8 ryzen da bi parira intelu po single threadu. a onda opet i7 7700k se kloka na 4.8 stabilno tako da amd ustvari nema odgovor na 7700k.

16 godina
agent_00klc kaže...
MasterOfDisaster kaže...

AMD Ryzen 7 1700 koji kod nas u prednarudžbi košta hebenih cca. 3000 knšto je bolesno puno. Da se razumjemo ja shvaćam da je to jaki procesor, ali 3000 kn je hebeno puno i previše, za te iste pare se može uzeti i dobar Intel i7 koji je i dalje relativno ok procesor tako da ne vidim neku cjenovnu prednost (osim jačih performansi - koje i dalje koštaju suho zlato i kod AMD-a).

Znači ti si doslovno napisao da je bolje uzeti slabiti procesor nego jači za iste novce...

Daj objasni malo to.

Krivo shvaćeno, opet kao i ostali na ovoj temi jer mislite da sam dirnuo u sveti AMD (a meni nije stalo ni do Intela ni do AMD-a već do nižih cijena), ja samo kažem da je AMD mogao imati i niže cijene u startu, naravno da je ovo tek lansiranje proizvoda i da su onda svi proizvodi na max cijeni i da će vremenom padati cijena, ali svejedno bilo bi bolje da su startali sa još nižim cijenama. I nisam rekao da je bolje uzeti stari Intel i7 nigdje, tako da oladite, samo sam uspoređivao cijene, jer će mnogi oni koji su naklonjeniji Intelu bolje uzeti i7 nego AMD Ryzen za istu cijenu - šta reći ali svakakvih ljudi ima.

11 godina
AMD Ryzen CPU

Kakav novi CPU za godinu dana? Ko to ikad radi? 
Hebote, ja sam jos na Phenom II X6 i nemam previše problema s bilo čim, a kamoli kad bi prešo na neki 6/12 Ryzen... pa opet bi barem 5 godina bio miran.

http://valid.x86.fr/14peml
16 godina
odjavljen
Friday kaže...
Nije AMD jos nista rasturio. Ja cekam da ekipa s foruma pokupuje pa cemo onda vidjeti kakvo je stvarno stanje stvari
A onda cemo gledati sta intel radi

Istina, kako god da bilo bar će se imat izbora po malo povoljnijim cijenama nego do sada... WIN-WIN. Iako mi je ovaj r5 za sada jako privlačan bez beda uzmem intela ako bude bolji...

MasterOfDisaster kaže...

Da se razumjemo, ne zastupam ja tu stranu Intela, meni je svejedno bio meni u kompu Intel ili AMD, samo da ima ok cijenu i solidne performanse koje će bi barem dvije godine sve vući bez nekih većih problema. Nisam uopće mislio da bi kupovao i7 jer za proc ne dajem više od 1500 kn, a danas za 1500 kn ne možeš kupit proc koji će dvije godine durati (za igre), a kamo li više. Tu sam razočaran, jer cijene rastu puno više nego performane određenih proizvoda.

Prije si mogao kupiti novu grafu srednje klase za 1500 kn, a one su danas skočile na 2500 kn itd. da ne idem u druge komponente gdje su se iste stvari desile, a standard nas ljudi u RH je isti ili lošiji.

Ne znam što ti očekuješ od proca u gejmingu ali evo meni za moje potrebe ovaj i5-3570 i gtx970 gura sve ono što igram bez previše muke. BF1 betu je gurao na 60 fps-ova ne lock ali dovoljo blizu... A star je koliko? 3-4 godine? 

16 godina
zagi988 kaže...

Hebote, ja sam jos na Phenom II X6 i nemam previše problema s bilo čim, a kamoli kad bi prešo na neki 6/12 Ryzen... pa opet bi barem 5 godina bio miran.

Gle imamo istu grafu, ali druge proceve, gdje osbno mislim da imam bolji proc i dobro znam šta mogu i koliko u igrama i to na FHD-u, a na 2K rezi ili da ne govorim 4K ne mogu ni razmišljati sa trenutačnom konfom jer bi imao blagi slide show, a te komponente su stare 3 godine. Kupit proc i biti miran 5 godina je možda bilo moguće 2000. godine, danas jako teško.

17 godina
odjavljen
picajzla0707 kaže...
/

Mislio sam na kućne korisnike koji su davali više tisuća kuna za procesor bez realne potrebe, u svrhu snobizma, imaginarnog forumskog statusa ili da bi bio glavni baja u ulici . Za takve mi nije žao što ih je Intel derao, nisam mislio na ljude koji na takvom procesoru zarađuju kruh.

14 godina
protjeran
MasterOfDisaster kaže...
zagi988 kaže...

Gle imamo istu grafu, ali druge proceve, gdje osbno mislim da imam bolji proc i dobro znam šta mogu i koliko u igrama i to na FHD-u, a na 2K rezi ili da ne govorim 4K ne mogu ni razmišljati sa trenutačnom konfom jer bi imao blagi slide show, a te komponente su stare 3 godine. Kupit proc i biti miran 5 godina je možda bilo moguće 2000. godine, danas jako teško.

2000? Rekao bih da su upravo sada šanse za dugovječnost kudikamo veće. U tim godinama se komponente trebalo mijenjati praktički na godišnjoj razini. Sada je situacija posve drugačija: Intel zapravo od Sandy Bridge radi minimalne inkrementalne pomake. Naravno da postoji razlika između Sandy Bridgea i Kaby Lakea, ali ju je mnogo teže osjetiti nego što je to prije bilo. 

16 godina
skank666 kaže...
MasterOfDisaster kaže...

Ne znam što ti očekuješ od proca u gejmingu ali evo meni za moje potrebe ovaj i5-3570 i gtx970 gura sve ono što igram bez previše muke. BF1 betu je gurao na 60 fps-ova ne lock ali dovoljo blizu... A star je koliko? 3-4 godine? 

Gle, imam malo jači proc i5 4570 i R9 290 i mogu i ja sve igrati na relativno ok postavkama, ali bez onih svi grafičkih điđabađa koje moram isključiti ili dati na minimum i to na FHD rezi, a kada bi htio preći na 2K monitor (što bi jako volio) mogu se samo nasmijati jer bi onda igrao možda na medium detaljima da bi možda dobio 60 fps-ova, a o 4K nemam šta razmišljati još godinama, i taj upgrade bi me izašao sa monitorom oko 10.000 kn minimum (4K).

16 godina
odjavljen
MasterOfDisaster kaže... 

Gle, imam malo jači proc i5 4570 i R9 290 i mogu i ja sve igrati na relativno ok postavkama, ali bez onih svi grafičkih điđabađa koje moram isključiti ili dati na minimum i to na FHD rezi, a kada bi htio preći na 2K monitor (što bi jako volio) mogu se samo nasmijati jer bi onda igrao možda na medium detaljima da bi možda dobio 60 fps-ova, a o 4K nemam šta razmišljati još godinama, i taj upgrade bi me izašao sa monitorom oko 10.000 kn minimum (4K).

Pa uzmi si jaču grafu a ne proc.

8 godina
neaktivan
molnyi kaže...

Oprosti , 1700 ima bolji single core/thread od i7 ?

Nisam znao...

Btw, ne zaboravite i ploču koja ako želite dobro ocat mora bit malo skuplja...Olakotna okolnost je što su to prednarudžbe, pa će cijena ići dolje ...

Poruka je uređivana zadnji put pet 24.2.2017 10:12 (Garvy).
14 godina
neaktivan
AMD Ryzen CPU

jedno njub pitanje?

jel mi paše moja matična asus sabertooth 990fx za ryzen 1700?

14 godina
AMD Ryzen CPU

Nije istina da procesori traju 2 godine i da mogu ici u smece. FX8xxx serija je stara nekih 5 godina a tek sada se moze iskoristit puni potencijal tih procesora. Da AM3 nije mrtva platforma bio bi bolji izbor od i5 6400 za ljude koji hoce igrati i rendati neke stvari.

16 godina
skank666 kaže...
MasterOfDisaster kaže... 

Pa uzmi si jaču grafu a ne proc.

Da, a opet pozamašna nadoplata na ono što imam. Za svoju grafu mogu dobiti negdje oko 1200 kn, a za novu grafu koja bi imala neki značajniji pomak od moje (Nvidia GTX 1070 jer RX 480 je max 15% bolja od moje) morao bi još nadoplatiti 2300 kn. Do daljnjega sam se prebacio na PS4 gaming, pa možda kada budu bolja vremena se vratim na PC.

16 godina
ZeNGe_CRO-mt kaže...

jedno njub pitanje?

jel mi paše moja matična asus sabertooth 990fx za ryzen 1700?

Kratko i jasno NE, jer Ryzen ima novi socket AM4.

ivanzu kaže...

Nije istina da procesori traju 2 godine i da mogu ici u smece. FX8xxx serija je stara nekih 5 godina a tek sada se moze iskoristit puni potencijal tih procesora. Da AM3 nije mrtva platforma bio bi bolji izbor od i5 6400 za ljude koji hoce igrati i rendati neke stvari.

Susjed mi je imao AMD FX8XXX i prije godinu dana ga je prodao i kupio Intel i7 jer ga je moj i5 u igrama derao da je to bilo brutalno. Da nisam vidio na svoje oči ne bi nikada vjerovao.

14 godina

Dakle kolega MasterOfDisaster, u krivu temu si zalutao. Ne znam kada su procesori nudili toliko puno (kao što će sada Ryzen), pogotovo s obzirom na konkurenciju tako da to što ti razvlačiš nekoliko postova nema veze s realnošću. Drugo, ako hoćeš bit miran koju godinu za lagodan gaming onda uzmeš fino Ryzena 4c/8 (trebao bi bit s obzirom na cijene oko 1600kn već do 1700kn) i miran si apsolutno nekoliko godina. S druge strane ako hoćeš Intel onda trebaš dat 2600kn za zaključani i7 i opet si miran godinama. Dakle tu je sve jasno pa ne kontam o čem pričaš. Drugo, ako bi ti svake godine udarao max po grafičkim postavkama onda mjenjaj grafu !! To je tako oduvjek pa ne kontam što se čudiš, a pogotovo što to spominješ u Ryzen temi ??

16 godina
odjavljen

Ma sve pet ali poćeli smo priču o tome kako te sadašnji proc ne koči u gejmingu i da nema potrebe za novim (osim ako ne ganjaš 144 fps)... A na većim rezolucijama proc je još i manje važan tako da ono... Jedina investicija bi ti bila nova grafa i monitor a ne proc, matična, rami i grafa...

10 godina
neaktivan
AMD Ryzen CPU

Mislim da će R5 1400x biti zvijer, 4c/8t

3.5/3.9 , malo oc 

Za Max 2000 kn

Pa gdje ćeš bolje od toga

Poruka je uređivana zadnji put pet 24.2.2017 10:54 (doktordoc).
14 godina
AMD Ryzen CPU

Čoeče, pratim ovu temu ko opsjednut iako razum kaže "smiri go*no". Moj stari Sandy još dobro gura WoT na medium FHD i jedino to zaigram (stari AMD komp iz potpisa sam dao na posudbu sad mu je stanje "neispitan"). I, da, Sandy sad ima 8 GB RAMa.

Ali, zbilja me vesele vijesti iz AMDa i bilo bi odlično da i u "normalnoj" upotrebi Ryzen bude konkurentan (ne samo testovi). Svi volimo good bang for buck a bar mi koji smo, više-manje, zanesenjaci i pratimo scenu, možemo zaključiti što je isplativo.

Nedavno me frend pitao "šta je sada najbolje kupiti?". Rekoh, čekaj malo, stiže novi proc...

Nisam ja ništa prčko.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice