Kolega kojem sam nedavno podigao Windowse posudio mi je Bootable CD/DVD ali pošto nisam siguran da li ga je dovoljno kopirati/spržiti da ostane Bootable zamolio bih nekoga od kolega za potvrdu. Da li je dovoljno kopirati navedeni CD/DVD i spržiti ga na drugi CD/DVD medij preko Nera ili Windowsa ili je potrebno još nešto napraviti i što. Može i link nekog tutorijala u kojem su pokazani koraci. Imam Nero 11 Platinum pa bih sve radio preko njega, mada sam čitao da Nero poštuje autorska prava pa se s njim ne može sve kopirati/spržiti te je potreban neki drugi program pa bih zamolio za preporuku kojeg ako se sa Nerom ne može obaviti.
Kopirati/spržiti Bootable CD/DVD Windows 7
- poruka: 12
- |
- čitano: 7.978
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Možeš ga kopirat i Nerom i bilo kojim programom za kopiranje optičkih medija i kopija će bit botabilna.

Mogu li zamoliti za korake ili barem potvrdu?
-Nero Express,
-opcija Image, Protect, Copy,
-opcija Disc Image or Saved Project,
-Odabrati putanju do diska,
-Spržiti na DVD medij
I pitanje kako isprobati DVD da je botabilan i da li je moguće sa Nerom i na koji način?
Edit: Poslije opcije Image, Protect, Copy trebalo bi odabrati Copy Disc jer se Windows 7 nalazi na DVD-u ali ne znam kako dalje, odnosno koji folder ili koji file trebam uzeti. Ne radim puno sa Nerom tako da mi treba Step by Step upute a na da istražujem. :)
Ako imaš botabilni DVD koji hoćeš kopirat a da i kopija bude botabilna lipo u Nero expresu klikni COPY disc i to je cila mudrolija. Za provjeriti jel botabilan probaj botat s njega kao kad ideš radit čistu instalaciju.

Ma nemoraš radit instalaciju windowsa nego tribaš krenuti u instalaciju, što znaci botat s dvd-a kao kad radiš instalaciju pa možeš odustat kad vidiš da bota. Jednostavno restartaš komp.

- medij za noviji OS je DVD (kapacitet CDa nije dovoljan).
- prvo testiraj medij koji želiš kopirati, bootanjem. (ništa se neće desiti, tj vidiš installer i tad je OK..).
- copy je copy, copy diska (medija) podrazumijeva identičan disk, ako je izvor bootabilan bit će i kopija (upravo zato prethodni korak-test). To je u Neri i većini softa odvojen mini-app.. i btw, Nero je komercijala, XPCDburner je free (kopija Nere.. jedini slučaj kad je korištenje nere opravdano je npr snimanje više medija istovremeno - umnažanje, sve ostalo može baš svaki soft ili OS).
- svaki soft može, jer je to jedna od osnovnih funkcija kao i čitanje-kreiranje ISOa (imafe file iz kojeg možeš jednako napraviti medij kao s 'originala'). Može Nero, ali i sam win7-8 ima support.. naravno, ispravan snimač, dobar medij i (možda najvažnije) snimati na najnižoj brzini, zbog čitljivosti boota.. i izbjegavanje promjene vrzine snimanja (koje ostavlja trag-prsten.. i može biti problematičnije.. CLV-CAV).
- od bootabilnog medija kao DVD ili ISOa (to je image takvog medija), možeš kreirati USB.. imaš i MSov tools DVD2USB.. radi samo s origigi medijem-ISOom.. (ne modificiranima). To je danas daleko praktičniji način, brži.. ako imaš stikić i ako PC podržava boot s USBa (starija računala to ne podržavaju, tj BIOS..).
- ne moraš ni posuđivati 'origigi' medij, tj sasvim legalno je skinuti ga, snimiti.. pa čak direktno od MSa. (korištenje tj install + aktivacija tj licenca je ono što ide pod pirateriju.. + ne smiješ distribuirati). Skineš ISO, snimiš.. radi.
btw, kad se već time 'igraš', vrlo korisno je imati par takvih medija (DVD-CD-USB.. a može i HDD), s raznim OSevima, alatima, npr Hirens(miniPE=win), linux kao ubuntu(live) i sl.. sve možeš (legalno) skinuti, snimiti, korsititi. Svi se kreiraju istim načinom, pravilima.. osim što svaki OS ima svoj FS, pa npr linux ne boota s NTFS particije nego ima svoju nativnu kao ext.. (ali podržava kao storage-RW, može i obrnuto win, samo trebaš driver, sve to je samo soft, sve se može, postoji...).
Pribavi, probaj, čuvaj jer je korisno kad dođe do problema ili ako testiraš na USBu, obrišeš... dok skunut možeš po potrebi.. (osim kad ne možeš).
edit: + MS win install .. nema nikakvu zaštitu npr CP-Secure.. kao što to imaju npr igre i filmovi, baš nikakvih problema nema (ali se zadrži unutar dozvoljenih stvari, legalnost.. to isključuje torrentiranje komercijale i sl.).
+ neki imagei nisu u ISO nego u npr IMG formatu, tad ti treba soft koji ga podržava (čita)... ima još image formata, danas su nevažni.
+ vrlo praktičan dodatak je imdisk (za virtual-disk mountanje ili kopiranje..) kao i bezbroj drugih. Free, čist, radi.
+ kad god možeš, koristi free (čiste) alate, npr 7z, izbjegavaj Nero i sl. komercijalu (osim ako imaš licencu-konkretan razlog)..
Ma nemoraš radit instalaciju windowsa nego tribaš krenuti u instalaciju, što znaci botat s dvd-a kao kad radiš instalaciju pa možeš odustat kad vidiš da bota. Jednostavno restartaš komp.
-još jednostavnije, klikne X-ksić.., služi upravo tome :)
Hvala na vrlo edukativnim informacijama, pogotovo o disku i vrtnji i na priloženim linkovima. Znam iz iskustva da je bolje pržiti na manjim brzinama tako da sam to i primijenio kod ovog medija, gdje sam ga stavio na najmanju moguću vrtnju 4x(600 KB/s).
Uspio sam ga isprobati praktično i podiže DVD medij bez problema. Nisam znao na koji X-ić si mislio ali ostavio sam da ga podigne do prvog izbornika gdje se odabire jezik, vrijeme/valuta i tipkovnica i pritiskom na X-ić u gornjem desnom uglu zaustavio da se dalje instalira gdje sam
napravio restart i vratio u BIOS-u da podiže sa SSD-a. Moj prvi sprženi botabilni DVD medij.
Da netko ne bi pomislio da koristim nelegalne kopije ili se bavim daljnjim dijeljenjem. Moji svi Windowsi od XP do 8.1 su originalne kopije i kupljene u trgovinama, tako da mi je ovo prvenstveno služilo u svrhu edukacije, da znam kako spržiti takav DVD medij i isprobati da li radi. Ujedno dobro dođe kod prodaje računala gdje na brzinu mogu podići OS i prodati ga bez da ostavljam OEM licencu ili neke svoje podatke na računalu.
Volio bih još nekoliko načina isprobati kao kopiranje Windowsa sa HDD na DVD, skidanje Windowsa sa mreže i kreirati botabilan medij, staviti Windowse na USB ali prijenosna računala su mi nešto starija (2006-2008) pa je moguće da ne podržavaju što bi morao provijeriti ali ne znam koju opciju mora imati u BIOS-u itd. No, za sada sam zadovoljan jer mogu vratiti DVD medij a za kasnije ću vidjeti i potražiti neke postove na forumu koji su se bavili tom tematikom.
Ti bi se piratlukom bavio ccccc
Polako dečec, ako nemaš nešto smisleno za napisati bolje nemoj ništa. Smisao foruma je međusobno druženje, razmjena iskustva i davanje savjeta drugim članovima i kolegama a ne pisanje suvišnih komentara, što je tebi očito strano pa stoga zaobiđi temu i nađi neki drugi kutak za razonodu.
Polako dečec, ako nemaš nešto smisleno za napisati bolje nemoj ništa. Smisao foruma je međusobno druženje, razmjena iskustva i davanje savjeta drugim članovima i kolegama a ne pisanje suvišnih komentara, što je tebi očito strano pa stoga zaobiđi temu i nađi neki drugi kutak za razonodu.
A šta bi smislenije moga reć nego kad sam tebi pokušava reći kako ćeš spržit DVD ali ti to nisi moga skužit il si mislio da te zezam.
Nije mi jasno zašto na običnu šalu tako reagiraš ?!!?