Računari na mreži u korporacijama

poruka: 4
|
čitano: 1.877
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Postoje dvije dimenzije koje me zanimaju u okviru ove teme.

Jedna više dolazi od mog druga koji radi u korporativnom okruženju koje mu blokira pristup na Facebook, pa i na Bug, između ostalog jer ima tag games, i koji pita na koji način može zaobići restrikcije u surfanju. Znam da čovjek prije svega želi odraditi par poteza na Gameknotu (igramo šaha tako već neko vrijeme).

Drugo pitanje, bilo bi iz moje perspektive. Budući da radim u jednom printanom mediju plašim se nadzora nad svojim mailovima koji otkrivaju ne samo moju privatnost, nego manje-više privatnost svih osoba koje su mi bliske. Da li danas na ovim prostorima postoji nadzor nad mrežnim saobraćajem i kako osigurati te sitnice koje su bitne da ostanu sačuvane. Daleko od toga da imam neke državne tajne, ali ne volim da mi neko njuška po mojim privatnim sesijama sa osobama koje su mi drage.

Nubletska pitanja, jasno mi je, ali nisam se nikada upućivao u mreže u onoj mjeri u kojoj bih trebao pa bi savjeti, natuknice, linkovi, bili korisni.

Hvala.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Računari na mreži u korporacijama
rashomon kaže...

Jedna više dolazi od mog druga koji radi u korporativnom okruženju koje mu blokira pristup na Facebook, pa i na Bug, između ostalog jer ima tag games, i koji pita na koji način može zaobići restrikcije u surfanju. Znam da čovjek prije svega želi odraditi par poteza na Gameknotu (igramo šaha tako već neko vrijeme).

Drugo pitanje, bilo bi iz moje perspektive. Budući da radim u jednom printanom mediju plašim se nadzora nad svojim mailovima koji otkrivaju ne samo moju privatnost, nego manje-više privatnost svih osoba koje su mi bliske. Da li danas na ovim prostorima postoji nadzor nad mrežnim saobraćajem i kako osigurati te sitnice koje su bitne da ostanu sačuvane. Daleko od toga da imam neke državne tajne, ali ne volim da mi neko njuška po mojim privatnim sesijama sa osobama koje su mi drage.

Nubletska pitanja, jasno mi je, ali nisam se nikada upućivao u mreže u onoj mjeri u kojoj bih trebao pa bi savjeti, natuknice, linkovi, bili korisni.

Hvala.

drug - ako mu je zabranjen pristup na nivou mreže onda mu su mu onemogućeni i svi alternativni pristupi (proxy i slično)

ti - privatni mejlovi su privatni i oni se upravo zbog tvojih pitanja ne šalju sa službene email adrese

ps-administrator ako hoće može vidjeti gotovo sve na mreži (a ono što ne može vidjet može pak blokirat)

kod mene normalno radi.....
17 godina
neaktivan
Re: Računari na mreži u korporacijama
cekpi kaže...
rashomon kaže...

Hvala.

drug - ako mu je zabranjen pristup na nivou mreže onda mu su mu onemogućeni i svi alternativni pristupi (proxy i slično)

ti - privatni mejlovi su privatni i oni se upravo zbog tvojih pitanja ne šalju sa službene email adrese

ps-administrator ako hoće može vidjeti gotovo sve na mreži (a ono što ne može vidjet može pak blokirat)

A je, da je sve organizirano kako treba - dobio bih ja službenu e-mail adresu, i onda ne bih morao logirati se na vlastiti e-mail i ući u iskušenje da imam privatne razgovore i razmjenjujem meni bitne informacije sa tog njihovog računara...

Ovako mi je moj lični mail temelj za posao koji radim - jer putem njega dobijam dosta materijala za posao.

Pitanje je samo da li administrator mreže može raditi kontrolu protoka e-mail saobraćaja (što je teže, jer bi onda morao raditi nekakav proboj enkripcije - no recimo da ista grupacija ima i svoj ISP i da koristimo internet preko tog ISP-a), ili na koji način bez administratorskog PC accounta skužit jel' imam keyloggera u sistemu... Moguće je da su ovo moje tehničke predostrožnosti i da sam (sasvim sigurno) puno više zaljubljen u tehnologiju od svojih nadređenih - ali recimo da radim u politički osjetljivom mediju gdje se sve i svašta radi za svakakve informacije i da sam svjedočeći tome obolio od paranoje...

17 godina
neaktivan

Moje mišljenje je da je posao posao i da je dužnost raditi, a ne visiti na fejsu, igrati igrice i slati privatne mejlove.

Međutim, ako to želiš raditi, zašto onda koristiti službeno računalo? Danas kad postoje smartphonovi i mobilni internet, sve prethodno navedene stvari se mogu i na njima napraviti bez straha od nadzora i sankcija.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.12.2011 19:41 (Tom69).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice