Ovako imam pitanje tj trebam pomoc, telefonska linija mi dolazi do tocke A gdje je router I od njega mrezni kabel ide do tocke B gdje je IP TV, e sad meni treba na toj tocki B mreza za druge uredaje a fizicki nemogu dovesti jos koji kabel pa me sad zanima moze li se postaviti neki svitch/router na lokaciji B (spojen s lokacijom A) i konfigurirati port za IP TV ( jer znam da su na routerima koji dođu od providera odjeljenji portovi) ... HVALA puno
IP TV konfig porta na switch-u/router-u !?
- poruka: 18
- |
- čitano: 8.194
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Do modema od providera IPTV dolazi preko vlan-a što ti nema neke velike veze sa portovima u lokalnoj mreži. Ako spajaš dodatni router samo modem postavi u bridge mode ili mu uključi pass trough ovisi koji je modem i trebalo bi ti raditi bez obzira na portove jer oni nemaju nikakve veze sa samim prijenosom, a ako spajaš switch još je jednostavnije ne moraš ništa na modem-u postavljati to odmah radi (moguće jedino da se treba switch konfigurirati.)
Do modema od providera IPTV dolazi preko vlan-a što ti nema neke velike veze sa portovima u lokalnoj mreži.
Ovaj dio bas i ne kužim (molim pojašnjenje), ništa mi ne treba za Wlan njega zaboravi za sve mi treba fizička konekcija...
hvala
Znači provider šalje IPTV data do modema preko vlan-a (http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_LAN) znači koristi PVC za net, tel i int. Tako da ti nemaju nikakve veze portovi koje ti otvaraš na modemu. To ide direktno.
Znači provider šalje IPTV data do modema preko vlan-a (http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_LAN) znači koristi PVC za net, tel i int. Tako da ti nemaju nikakve veze portovi koje ti otvaraš na modemu. To ide direktno.
Znači to nema veze oni crveni i žuti portovi.. oprosti što gnjavim ali ne znam pa te zato pitam... hvala
(moguće jedino da se treba switch konfigurirati.)
Nabavio sam neki switch, može pomoć oko konfiguriranja (može i na PM) ....hvala
Ovako imam pitanje tj trebam pomoc, telefonska linija mi dolazi do tocke A gdje je router I od njega mrezni kabel ide do tocke B gdje je IP TV, e sad meni treba na toj tocki B mreza za druge uredaje a fizicki nemogu dovesti jos koji kabel pa me sad zanima moze li se postaviti neki svitch/router na lokaciji B (spojen s lokacijom A) i konfigurirati port za IP TV ( jer znam da su na routerima koji dođu od providera odjeljenji portovi) ... HVALA puno
-nejasno.. btw, najlakše je primaknuti router povlačenjem telefosnkog kabla bliže iptv-prijemniku. Pošto mrežni kabel koji je sad od routera do TVa postoji, može se njime provesti telefonski signal.. možda to pomogne kao ideja.
Znači to nema veze oni crveni i žuti portovi.. oprosti što gnjavim ali ne znam pa te zato pitam... hvala
-očigledno misliš na Tcom.. kod njega su portovi 2+2. Drugi operateri (npr Amis) port je port.. uređaj (PC-mrežna) ili tv prijemnik dobije drugačije postavke.
(moguće jedino da se treba switch konfigurirati.)
Nabavio sam neki switch, može pomoć oko konfiguriranja (može i na PM) ....hvala
switch je glupi razvodnik, nema konfiguracije (tj to je pametni hub, samo jer prati promet po portu). Spojiš, radi.
- btw NE smiješ spajati 'crvene i žute' na isti switch.
Na konektoru ti moraju bit spojeni uvijek 1.2.3.6. Zica i radi.
Znaci uzmes 4 zice iz utp i spojis na zeleno bijelu, zelenu, narancasto bijelu i narancasti...tako na oba karaja ali da idu na 1.2.3.6. Kontakt konektora.
Druge cetri zice spojis .. Plavo bijela, plava, smeđe bijela smeđa opet na 1.2.3.6. Na konketoriam i od jednog kabela si dobijo 2 kabela.

-nejasno.. btw, najlakše je primaknuti router povlačenjem telefosnkog kabla bliže iptv-prijemniku. Pošto mrežni kabel koji je sad od routera do TVa postoji, može se njime provesti telefonski signal.. možda to pomogne kao ideja.
To ne igra jer na toj lokaciji mi treba za druge uređaje ...
- btw NE smiješ spajati 'crvene i žute' na isti switch.
KAK i mogu spojiti crvene i žute ako samo jedan kabel ide ...
Na konektoru ti moraju bit spojeni uvijek 1.2.3.6. Zica i radi.
Znaci uzmes 4 zice iz utp i spojis na zeleno bijelu, zelenu, narancasto bijelu i narancasti...tako na oba karaja ali da idu na 1.2.3.6. Kontakt konektora.
Druge cetri zice spojis .. Plavo bijela, plava, smeđe bijela smeđa opet na 1.2.3.6. Na konketoriam i od jednog kabela si dobijo 2 kabela.
ovo mi se čini najbolja solucija i nju ću napraviti ... Bravo, ne zovu te bez veze PC- stručnjak!!! :) :)
Hvala
Radi ali zaboravi na gigabitnu mrežu...
Radi ali zaboravi na gigabitnu mrežu...
da. Pošto je većina modema fast-100, nije neki gubitak, ali ostatak pc-switch se osjeti.
-petljanje kablova je moguće, ali treba znati što se radi, srednji par plava-bj.plava se može koristiti za tel. ostaje na srednjim pinovima, rj11 2-3 ili rj45 4-5.
switch, kako možeš spojiti? tko zna, samo ne smiješ miješati različite stvari, signal. npr tel-lan-iptv.. jednako kao kod routanja subnet. Switch je samo za jednu mrežu u jednom trenutku. Dvije mreže=router. Nije odgovor na 'kako', nego napomena.
2 Sum_of_all_fears: ne želim gubiti na kvaliteti mreže tj prijenosa, ako je tako ..
znači opet sam na početku.. Na točki A mi treba router jer tamo imam kompjuter i od tamo mi na drugu stranu idu kablovi a na točki B koja je povezana s mrežnim kabelom treba IPTV i priključke za mrežu ...
znači jel moram nabaviti router ili .... !?
A da riješiš wirelessom? Postavi modem/router tamo gdje je IPTV a WiFijem si vrati mrežu natrag to točke A.
Nema ti načina da to riješiš sa jednom žicom i da zadržiš gigabitnu mrežu.
Ako napraviš bridge da na točki B neki routeri razdvaja LAN i IPTV, na točki A ti ostaje "stari" router koji se sada ponaša kao modem i samo ostvaruje DSL konekciju.
Gubitka paketa nema smanjenja neke propusnosti nema. Jer nece on kroz to gurat nista dtugo vec net od providera koji sigurno ne prelazi 100 Mbita, a iptv radi na nekih 4 Mbita, u HD oko 8.

Fritz 73xx npr. je gigabitni router...
Ali da, ako gigabit nije prioritet, 100mbit sasvim OK radi po 2 para.
Primjer 1:
Izmjena situacije tako da router sa točke A ide na B. Do točke B tel. linija ide "plavim" parom (plava i plavo-bijela) od točke A. Na točki B je router na koji se spaja IPTV, PC ili šta već a istim kabelom kojim je došla linija (ali sada po naračastim i zelenim parovima) LAN ide natrag do točke A gdje je novi router/switch.
Primjer 2:
Sve ostaje kako je ali po dva para (narančasta/n-bijela i zelena + zeleno-bijela) ide LAN do STBa a po druga dva para (plave i smeđe) ide LAN do switcha koji je na točki B, sa IPTVom.
Ovaj prijedlog da se router prebaci na lokaciju B je super ideja jer cu imati bolji signal WiFI ali opet onda moramo nabavljati jos jesam router a ako je moguce da rijesim to s ovim switchom bilo bi super ... Hvala