Vodeno hlađenje - što i kako izdvojena tema

poruka: 923
|
čitano: 332.174
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
moderator
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

Premda su kvalitete i prednosti vodenog hlađenja u odnosu na uobičajeno hlađenje zrakom u računalnoj industriji prepoznate prije više od deset godina, tek su se u posljednjih nekoliko godina na tržištu počeli učestalije pojavljivati gotovi sustavi više i manje poznatih proizvođača. To je vjerojatno jedan od glavnih razloga doista neopravdanoj zapostavljenosti ove tehnologije. Većina kupaca, naime, preferira komfor rješenja "iz kutije", te vođena sasvim pogrešnom pretpostavkom da su vodena hlađenja još uvijek rezervirana za čudake koji su ih voljni samostalno izraditi koristeći dijelove čije je pravo mjesto na smetlištu, čitav ovaj segment prilikom konfiguriranja novog računala ni ne uzima u obzir. Drugi problem je financijske prirode - bilo da se radilo o kupnji gotovog sustava ili samogradnji, vodeno hlađenje će vas udariti po džepu nekoliko puta više od najbolje "zračne" alternative.


Ipak, entuzijasti kojima su performanse na prvom mjestu ne dvoje - ne postoji isplativiji i učinkovitiji način da se iz procesora, čvrstih diskova, memorije, pa čak i napajanja izvuče posljednji atom snage i iscijedi još jedan megaherc ili vat. U nadi da ćemo barem donekle demistificirati ovu tehnologiju i približiti je korisnicima koji su se dosad pribojavali svega što ona sa sobom donosi, slijedi detaljan pregled svih njezinih elemenata, njihovih karakteristika te pokoji praktični savjet.


Pumpa

Svrha i primjena pumpe kao dijela vodenog hlađenja vrlo je jasna. Riječ je o elementu koji se brine za protok rashladne tekućine kroz sistem, a u praksi se može naći unutar rezervoara gdje je uronjen u rashladnu tekućinu ili pak kao samostalna, vanjska jedinica. Potonje je najčešće slučaj kod vodenih hlađenja nastalih samogradnjom, dok ćete pumpe uronjene u rashladnu tekućinu zateći u većini tvorničkih rješenja. Osnovna karakteristika za opisivanje performansi pumpe jest količina vode koju ista može potjerati kroz rashladni sustav unutar jednog sata, uz pretpostavku da protok nije ničim spriječen i ne odvija se u smjeru suprotnom od djelovanja gravitacije. Ova vrijednost izražava se u galonima po satu (GPH). Načelno vrijedi pravilo da kod vodenih hlađenja koja hlade isključivo centralni procesor pumpa treba isporučiti oko 150 GPH, a ako poželite učinkovito hladiti i grafičku karticu, čipset i čvrste diskove, ciljajte na barem 300 GPH.


Rezervoar


S obzirom da rezervoar u teoriji nije nužno potreban za rad vodenog hlađenja, mnogi entuzijasti njegovim zaobilaženjem nastoje smanjiti krajnju cijenu sustava, no time se (najčešće) nesvjesno odriču dijela performansi i, što je možda i važnije, iznimne jednostavnosti održavanja čitavog sustava. Glavne prednosti ugrađivanja rezervoara su izuzetno jednostavno dolijevanje rashladne tekućine i efikasno rješavanje zračnih mjehurića koji redovito nastaju prilikom prvog pokretanja vodenog hlađenja kao posljedica nedovoljne i neravnomjerne ispunjenosti rashladnom tekućinom, a svojim djelovanjem smanjuju učinkovitost odvođenja topline (logično, voda bolje odvodi toplinu od zraka). U slučajevima kad pumpa nije unutar samog rezervoara, on se ugrađuje odmah nakon nje, a veličinom ga valja prilagoditi karakteristikama pumpe. Potrebna veličina rezervoara raste s povećanjem protočnosti pumpe, tako da ćete za vrijednosti od 50 GPH trebati 250-mililitarske spremnike, za 100 GPH 500-mililitarske, a za, primjerice, 150 GPH 1.000-mililitarske.


Stezaljke

Premda su spojevi pravilno dimenzioniranih cijevi na krajevima elemenata vodenog hlađenja sami po sebi izrazito čvrsti, apsolutno je neophodno ova mjesta dodatno osigurati stezaljkama. Ovaj element je u odnosu na ostatak sustava gotovo smiješno jeftin, a efektivno će otkloniti mogućnost havarije računala u katastrofalnom, ali ne i nemogućem scenariju prekida nekog od spojeva i izlijevanja rashladne tekućine po računalnim komponentama. Većina stezaljki koje se koriste u računalnim vodenim hlađenjima izrađena su od plastike i stežu se pomoću sistema zubaca, no njihova je mana što ih je gotovo nemoguće skinuti bez da ih se uništi, ako se za time ukaže potreba. Posebno paranoični korisnici mogu posegnuti i za metalnom varijantom kakva se koristi u automehanici, no u tom slučaju treba pripaziti da prilikom stezanja ne dođe do oštećenja cijevi. Također možete upotrijebiti takozvane opružne stezaljke koje se kliještima rašire, umetnu na odgovarajuće mjesto i po otpuštanju odlično osiguravaju spoj cijevi i elementa vodenog hlađenja.


Crijeva

Ne treba posebno naglašavati da je uloga crijeva provođenje rashladne tekućine između pojedinih elemenata vodenog hlađenja, no svakako je korisno istaknuti kakvog bi unutarnjeg promjera trebala biti te koje materijale valja izbjegavati, a na koje obratiti posebnu pozornost. Dimenzije crijeva diktirane su izvedbom priključaka na krajevima ostalih elemenata rashladnog sustava, a u svojoj standardnoj izvedbi imaju unutarnji promjer od pola inča, vanjski promjer od tri četvrtine inča te stjenke debljine osmine inča. Što se materijala tiče, crijeva mogu biti od vinila ili polimernih materijala poznatih pod nazivima ClearFlex 60 i Tygon. ClearFlex 60 i posebice Tygon crijeva osjetno su više cijene od vinilskih, ali ujedno i izrazito žilava, zbog čega se mogu po volji savijati u skučenim prostorima bez da dođe do "presavijanja" koje bi upropastilo protok rashladne tekućine, a time i rad čitavog hlađenja.


Radijator

Kao što mu ime kaže, radijator je element zadužen za preuzimanje topline sa zagrijane vode i njenu disipaciju u okolinu. U većini vodenih hlađenja radijatori su izrađeni od aluminija, a razloga tome je nekoliko. Osim niske cijene, aluminij se može pohvaliti malenom masom, ali i sposobnošću lijevanja u vrlo složene oblike, što s bakrom nije slučaj. Složenim oblikovanjem samih radijatora dobiva se velika aktivna površina, a time i bolje odvođenje topline sa zagrijane rashladne tekućine. Kako bi se toplina što učinkovitije disipirala, radijatori su također opremljeni ventilatorom. Većina proizvođača u te svrhe odabire 120-milimetarske ventilatore jer su kod niskog broja okretaja i uz vrlo malo buke u stanju ponuditi izvrsne performanse. Izvedbe s parom 80-milimetarskih ventilatora iz istog razloga valja izbjegavati. U mnogim vodenim hlađenjima kućne izvedbe funkciju radijatora vrlo dobro obavlja hladnjak automobila, što je zgodan način uštede prilikom konstrukcije ovakvog sustava.


Vodeni blok

Kao i kod klasičnih računalnih hladnjaka, jedini element koji je u izravnom doticaju s jezgrom centralnog procesora i procesora grafičke kartice, chipsetom ili nekim četvrtim dijelom koji želimo hladiti jest blok toplinski dobro vodljivog materijala, redovito aluminija ili još bolje bakra, čija je toplinska vodljivost superiorna drugim komercijalno lako dostupnim materijalima. Moderniji vodena hlađenja također nude blokove od srebra. Ovaj dio vodenog bloka naziva se baza. S konstrukcijskog stajališta, baza mora biti što kvalitetnije završno obrađena, kako bi se osigurao kvalitetan spoj s dijelom koji hladimo. Golom oku nevidljive nesavršenosti takve vrste ispravljaju se upotrebom termalne paste, čija je aplikacija bez obzira na teoretsku kvalitetu i skupoću vodenog hlađenja obavezna.

Gornji dio vodenog bloka sadrži priključke za crijeva i prostor namijenjen protoku vode, koji se izvedbom razlikuje ovisno o proizvođaču i u principu je ključan faktor pri određivanju kvalitete samog bloka. U prošlosti se smatralo da bolji protok rashladne tekućine kroz gornji dio vodenog bloka nužno daje bolje performanse pa su se tekućini davale priproste spiralne, "S" i slične putanje, no iskustvo je pokazalo da se osjetno bolje odvođenje topline postiže ukoliko se tekućina na tom mjestu učini turbulentnijom, čak i ako sam protok pritom biva smanjen. Zbog toga se u gornjem dijelu kvalitetnih vodenih blokova nalazi mreža vertikalnih pinova ili neka varijanta ovakvog rješenja.


Princip rada

Rashladna tekućina koja iz rezervoara biva uvučena u pumpu dolazi na impeler (rotirajući cilindar koji prenosi energiju s motora pumpe na tekućinu i to tako da je tjera od središta rotacije) i izbacuje se na njenom izlazu. Parametri za opisivanje performansi pumpe su tlak i količina vode koju ona može potjerati kroz rashladni sustav u sat vremena, izražena u galonima po satu (GPH). Karakteristike pumpe odabiru se prema namjeni vodenog hlađenja.

Zagrijana rashladna tekućina ulazi u radijator i nailazi na sustav aluminijskih/bakrenih listića. Zbog visoke toplinske vodljivosti aluminija dolazi do osjetnog pada temperature rashladne tekućine te ona ohlađena napušta radijator. Kroz tijelo radijatora prolazi zrak proizveden ventilatorom koji se na njega montira, tako da se akumulirana toplina ispuhuje i disipira u okolini.

Ohlađena rashladna tekućina ulazi u vodeni blok, prolazi putanjom definiranom konstrukcijskom izvedbom samog bloka i na sebe preuzima toplinu koju je baza bloka prikupila s elementa na koji je učvršćena (centralni procesor, procesor grafičke karice, chipset, elektronika čvrstog diska i slično). Što je veća površina vodenog bloka izložena prolasku rashladne tekućine, odvođenje topline bit će učinkovitije.

Po izlasku iz vodenog bloka rashladna tekućina ulazi u rezervoar, jedini element vodenog hlađenja koji omogućuje oslobađanje eventualnih zračnih mjehurića, inače ogromnog problema sustava bez ovog elementa. Budući da se u odnosu na crijeva radi o prostoru mnogo većeg volumena, rashladna tekućina se po ulasku u rezervoar značajno usporava, tako da oni moraju biti konstruirani na način da omogućuju što brži nastavak cirkulacije.


Upute za instalaciju

Ugradnja bilo kakve vrste računalnog hlađenja noćna je mora mnogih korisnika, što zbog dugotrajnosti i složenosti same instalacije, što zbog opasnosti od uništenja komponenata, kondenzatora matične ploče i tome slično. Vodeno hlađenje je zbog niza dijelova i prisustva tekućine čije bi eventualno izlijevanje na komponente značilo pravu katastrofu utoliko problematičnije.

Prva i osnovna uputa glasi - prije ugradnje u računalo vodeno hlađenje u cijelosti spojite i isprobajte zasebno. Sve komponente potrebno je posložiti u krug i povezati na način opisan u priručniku koji ste dobili s hlađenjem. Crijeva moraju biti što bolje ugurana u priključke i na mjestima spoja obavezno učvršćena stezaljkama. Potom valja pristupiti ulijevanju prethodno pripremljene rashladne tekućine u rezervoar. Rezervoar se ispunjava do samog vrha i nakon toga podiže uvis kako bi rashladna tekućina ušla u crijeva, a zatim ga valja ponovo do vrha napuniti tekućinom. Kada je ovaj dio posla završen, predstoji uključenje vodene pumpe. S obzirom da ona crpi energiju iz računalnog napajanja, dotično ćete morati izvaditi iz računala i običnom metalnom spajalicom napraviti kratak spoj trećeg i četvrtog pina s lijeve strane u gornjem redu 20 ili 24-pinskog konektora matične ploče, uz pretpostavku da konektor promatrate tako da su pinovi usmjereni prema vama i na vrhu vidite plastičnu kopču za fiksiranje na matičnu ploču (zelena i crna žica). Po spajanju napajanja s pumpom i gradskom mrežom tekućina bi trebala početi cirkulirati, a vama preostaje nadoliti tekućinu u rezervoar. Čitav sustav ostavite da radi nekoliko sati i tada pažljivo provjerite dolazi li negdje do bilo kakvog curenja. Kako biste si olakšali vizualnu identifikaciju potencijalnog problema, dobra ideja je testiranje obaviti na jednobojnoj papirnatoj podlozi.

Nakon što se uvjerite da sve zajedno radi kako treba, predstoji vam osušiti sve dijelove hlađenja i pristupiti ugradnji u računalo. Načelno se prvo ugrađuje vodeni blok, a nakon njega redom radijator, pumpa i rezervoar. U idealnom slučaju izlazni priključak pumpe povezat ćete s ulaznim priključkom radijatora, izlaz radijatora s ulazom vodenog bloka, izlaz vodenog bloka s ulazom drugih vodenih blokova (ukoliko isti postoje) te njihove izlaz s ulazom rezervoara, čiji se izlaz u konačnici vraća na pumpu. Prije uključenja računala ponovite opisanu proceduru "pretpunjenja" crijeva i svakako nadopunite rezervoar kada tekućina počne cirkulirati sustavom.


Rashladna tekućina

Iako naoko banalna, problematika odabira rashladne tekućine itekako je važna za krajnje performanse vodenog hlađenja. Strašna greška slabije upućenih entuzijasta jest ulijevanje vode iz gradskog vodovoda u netom kupljeni ili samostalno konstruirani sustav. Takva tvrda voda predstavlja ozbiljan problem jer se iz nje izlučuje i taloži kamenac koji s vremenom prekriva sve površine u doticaju s vodom i time ih naprosto upropaštava. Stoga treba koristiti destiliranu vodu dodatno obogaćenu aditivima za sprečavanje stvaranja algi i korozije (spoj aluminijskog radijatora i bakrenog vodenog bloka posredstvom vode ponaša se kao svojevrsna pseudo-baterija). Potrebni aditivi dostupni su u malim dozama (idealna rashladna tekućina sadrži 95% destilirane vode, 5% antikorozivnog sredstva i nekoliko kapi sredstva protiv algi, tako da će vam takva pakiranja biti dostatna) i mogu se kupiti u svakoj trgovini koja se bavi prodajom vodenih hlađenja. Ljubitelje svjetlosnih efekata zasigurno će zanimati i posebni organski dodaci pomoću kojih crijeva pod utjecajem ultraljubičastog svijetla svijetle u odgovarajućoj boji.


Održavanje

Održavanje dobro konstruiranog vodenog hlađenja gotovo je smiješno jednostavno. Kako biste se riješili naknadnih briga oko stanja njegovih komponenata, obavezno u rashladnu tekućinu dodajte antikorozivno sredstvo (naravno, samo ako u paketu s kupljenim sustavom niste dobili ili naknadno nabavili tvorničku rashladnu tekućinu koja je već obogaćena potrebnim dodacima). Povremeno provjerite razinu tekućine u rezervoaru i po potrebi je nadolijte. Također, jednom godišnje je poželjno obaviti detaljniju inspekciju sustava u potrazi za korozijom te očistiti ventilator radijatora. Prašina koja će se na njemu neminovno nakupiti smanjuje mu performanse i povećava buku, a najlakše se skida ispuhivanjem kompresiranim zrakom.


Pitanje samogradnje

Najčešća dilema korisnika koji su u svoje računalo definitivno odlučili ugraditi vodeno hlađenje jest je li pametnije odabrati gotov sustav ili zasuči rukave i samostalno se prihvatiti posla izgradnje jednog takvog sustava. Pravog savjeta ovaj puta nemamo - izbor je isključivo na vama. Očita prednost prve solucije jest golema ušteda vremena i truda, ali i, u slučaju nedostatka spretnosti, snalažljivosti i smisla za improvizaciju, dobivanje boljih krajnjih rezultata. Glavni nedostatak je naravno cijena - sav taj komfor itekako će vam olakšati lisnicu.

U slučaju da odlučite biti sam svoj majstor, pred vama je mukotrpan postupak osmišljavanja čitavog projekta, odabira odgovarajuće pumpe (prisjetimo se priče o parametrima koje pritom valja imati na umu), radijatora, pripadajućeg mu ventilatora, vodenih blokova, priključaka, cijevi i svega ostalog što vam je potrebno da biste svoju kreaciju osposobili za kvalitetan rad. Naravno, uvijek je prisutna mogućnost pogreške u odabiru nekog od elemenata, što će kao posljedicu imati nedovoljno dobre performanse. Ipak, imajući na umu da ova varijanta u konačnici može stajati i trostruko manje od tvorničkih rješenja, jasno je da će mnogim entuzijastima zapravo biti jedina koju će razmotriti.

Što se čistih performansi tiče, dužni smo istaknuti da moderna gotova vodena hlađenja po ničemu ne zaostaju za onima iz kućne radinosti, što nekada nije bio slučaj.

Odabir vodene pumpe vrši se s obzirom na broj računalnih komponenata koje želimo držati hladnima Odabir vodene pumpe vrši se s obzirom na broj računalnih komponenata koje želimo držati hladnima
Iako njegova upotreba nije obavezna, kvalitetno vodeno hlađenje ne dolazi bez rezervoara Iako njegova upotreba nije obavezna, kvalitetno vodeno hlađenje ne dolazi bez rezervoara
Premda su plastične stezaljke sasvim dostatne, uplašeniji korisnici poželjet će koristiti metalne Premda su plastične stezaljke sasvim dostatne, uplašeniji korisnici poželjet će koristiti metalne
Na tržištu ćete lako pronaći crijevo željene duljine, promjera te čak i boje Na tržištu ćete lako pronaći crijevo željene duljine, promjera te čak i boje
Svakako pripazite da odabrani radijator omogućuje ugradnju 120-milimetarskog ventilatora Svakako pripazite da odabrani radijator omogućuje ugradnju 120-milimetarskog ventilatora
Izvedba dijela za usmjeravanje rashladne tekućine ključna je za učinkovito odvođenje topline Izvedba dijela za usmjeravanje rashladne tekućine ključna je za učinkovito odvođenje topline
Vodeni blok ugrađujte pažljivo - vrlo je lako nehotično oštetiti kondenzator matične ploče ili nespretnim potezom odvijača presjeći neki od vodova Vodeni blok ugrađujte pažljivo - vrlo je lako nehotično oštetiti kondenzator matične ploče ili nespretnim potezom odvijača presjeći neki od vodova
Ukoliko nemate volje natezati se s određivanjem pravilnog omjera destilirane vode i aditiva, posegnite za gotovim rashladnim tekućinama Ukoliko nemate volje natezati se s određivanjem pravilnog omjera destilirane vode i aditiva, posegnite za gotovim rashladnim tekućinama
Kritične dijelove vodenog hlađenja povremeno valja vizualno pregledati i po potrebi očistiti Kritične dijelove vodenog hlađenja povremeno valja vizualno pregledati i po potrebi očistiti
Work is for people who suck at video games.
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.5.2008 20:20 (Davor).
Moj PC  
71 0 hvala 72
15 godina
neaktivan
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

Ljepo objasnjeno...petica za trudSmijeh samo sam te mislio pitat jel znas gdje ima za kupiti neki kvalitetan radijator(da nemoram ic po sajmovima) i koju bi mi pumpu preporucio koja nije jako bucna za hladenje proca i graficke..nadam se da ne pitam puno jer ak si vec sve tako objasnio onda mozes jos i ovo LOLBelji se

 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
RE: Vodeno hlađenje - što i kako

ja mislim uzet zalman reserator koji bi hladio q6600@3,8GHz graf 8800gts 512 isto oc i chipset koji je oc. jer bi mogo zalman zadrzat temp graf i cpu na normalnim vrijednostima(40-50c) a za chipset znam da bi ohladio.

intel q6600@3.8GHz,500gb hard,4gb ram@840MHz 4-4-4-12 corsair520w,8800gts(g92) oc@9800gtx
16 godina
neaktivan
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

Bravo davore.

Konacno da je netko i tu temu obradio.

Fino napisano

Athlon X2 5000+@ 3200mhz,Gigabyte GA-MA770-DS3,Geil ultra 2x1gb, Gigabyte radeon HD 3870
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
RE: Vodeno hlađenje - što i kako

Ima jos dosta detalja za obraditi. Kao npr cijevi kroz radijator, detaljnije obraditi blokove da se zna koji "putovi"/"tuneli" (nazovite to kako hocete) su bolji, a koji losiji tj koji su dio stare a koji su dio nove tehnologije.

 

Radijatoru su od aluminija jer aluminij ima manji toplinski kapacitet od bakra ali veci toplinski koeficijent pa se lakse se hladi, dok su cijevi bakrene. Takodjer, gotova rjesenja su u vecini slucajeva ziva propast blago receno. Dat ce te 700-800kn za neki jeftiniji sustav a samo ce te probleme dobit. Rjesenja koja dolaze sa kucistem takodjer znaju biti veoma losa, npr kod Kandalfa je zivi uzas. Pumpa brondla, radijator nakon nekog vremena hrdja i gusi pumpu, blok je isti kao radijator. Stari su tuneli na bloku...

15 godina
neaktivan
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

postoji li u nasim ducanima odvojeni djelovi.....cijevi znam di ima....hg spot... vodenih blokova na lopate....al pumpe ..radijatora???di tog ima...trebalo bi mi nes za hladit NB grafu i proc

 

 

 

svaka ti dala davore:)

kopirajte si ovo u potpis....ako misliste....da bi vistu trebalo ukinut....i da je kingmax definintivno....best buy na trzistu
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

OVDJE možeš dobit sve potrebno.

Ja sam svoje tamo nabavio.

Samo odmah ti velim.......nije jeftino

C2D E8400@4050mhz@H2O,Asus P5Q Deluxe,Mushkin Redline 2x2gb@1000mhz 5-5-5-15 Gigabyte radeon HD 3870@H2O,WD320gb+WD640gb-AAKS
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
offline
RE: Vodeno hlađenje - što i kako
LUXX kaže...

OVDJE možeš dobit sve potrebno.

Ja sam svoje tamo nabavio.

Samo odmah ti velim.......nije jeftino

Da, nije jeftino je mozda malo uljepsana varijanta... Istina je puno dublja tj reklo bi se JAKO je skupo. Ako idete na kvalitetno vodeno hladenje, koje ne hladi samo procc vec sve ili vecinu komponenti, budite spremni iskasljat i nekoliko tisuca kuna. Ipak LUXX tebi bi moglo biti i jos skuplje ako se odlucis forsirati vodovodnu vodu (tako sam barem shvatio iz onog posta u Overclockingu- H2O session by LUXX). Naime te pumpe za vodeno hladenje, iako nisu nis posebno komplicirane, cuo sam da mogu biti osjetljive na kamenac, pa tako sam cuo da pumpa koja radi sa destiliranom vodom (tj mjesavinom protiv algi i svasta nesto sto se mijesa nutra protiv korozije pa cak i drugih tekucina s razlicitim termickim svojstvima) kako je opisano na pocetku ovog posta moze radit godinama, pa tako i cijeli sustav (uz naravno izmjene komponenti za hladenje procca, maticne i graficke po potrebi ovisno o promjenama pratecih komponenata, dolijevanje tekucine ako se vidi da je ponesto ishlapilo -> nista pa ni to ne dihta bas idealno), a opet cuo sam primjere ljudi koji su koristili vodu iz vodovoda pumpa je znala otic nakon par mjeseci, nakupilo se kamenca svuda..., a bilo im je skupo tada investirat jos to malo za rashladnu tekucinu. Takodjer imajte na umu da se kamenac nakuplja svuda, tj. iako cete djelove koji se montiraju na procc, maticnu i grafulju mozda morati mijenjati ako vam nece pasati na novu konfu iz bilo kojeg razloga, radijator, pumpa, spremnik, neki medudjelovi poput crijeva, sponica itd ce vam sluziti zauvjek (ili barem jako dugo) ako ih kamenac ne sredi. Ok, postoji nacin i sredstva koja otapaju kamenac pa ce se nesto moci i "osposobit", no pumpu zaboravite -> mislim sjetite se mame i problema vesmasine -> ako nesto krepa to je pumpa (i/ili grijac) i ovisno o kvartu i cesce nego bi trebala, a nije bas da su te pumpe jeftine

Nego, slusao sam neki dan od frenda koji je to pobro Bog zna gdje, da postoji neki (novi) ekstremniji nacin hladenja (po meni skup i bespotreban, no jos uvjek zvuci jako zanimljivo) koji se koristi sa posebnim za to namijenjenim kucistima: naime sve se slozi normano u kuciste (nisam siguran za napajanje kako ide, tj nije ni taj frend) i pospoji, i onda se sve zalije sa posebnom tekucinom koja je 100%tni izolator tj ima jako dobra rashladna svojstva, ne uzrokuje koroziju a niti provodi struju pa nema kratkih spojeva. Tj sve funkcionira savrseno sa (valjda jako) dobrim temperaturama, 100% je pasivno hladenje bez imalo buke (osim ono malo od napajanja).
E, sad... meni to zvuci dosta.... nerealno. Mislim sve te komponente su mokre, kakva god tekucina bila, kod bilo koje promjene bi trebalo prvo sve izvuc van i osusit, dobro obrisat i ocistit...  nadalj, ako je tekucina 100% izolator i uvuce se na spojeve  to bi znacilo (po meni) da taj spoj ne funkcioniraitd itd itd
Trazio sam malo po netu neku referencu, ali buduci ne znam tocno sto trazit (ili jos vjerojatnije to ni ne postoji vec je urbana legenda koju je moj frend negdje pobro) nisam nista ni naso.
Ako je netko negdje nekako cuo nesto slicno ili zna o cemu govorim neka i nas ostale educira.... s druge pak strane ako to ne postoji nemojte se puno smijat... ma smijte se sta me briga uostalom... htio sam samo vidjet postoji li to i ako da (buduci da meni zvuci zanimljivo) kako to tocno funkcionira
15 godina
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

Vjerovali ili ne ja saso (radi se o mineralnom ulju, whatever that is):

 

"Mokro kuciste - akvarij"

 

btw izgleda cool i nimalo skupo ni komplicirano za napravit

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.11.2008 11:26 (Rhodin).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

Jel vrijedi ovo 800kn? http://ve-mil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=1030058

 

Koliko bi ispalo ako bih ja radio?

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
RE: Vodeno hlađenje - što i kako
krle kaže...

Jel vrijedi ovo 800kn? http://ve-mil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=1030058

 

Koliko bi ispalo ako bih ja radio?

 ne vrijedi - frend mi je to imao i reko mi je da hladi ko malo kvalitetnije zračno.
ovisi što bi uzeo ali ispod 1000 - 2000 kn ne očekuj.
Kondomi su in -> koristite ih i VI! Kažu da škola nije zatvor, a mi ni krivi ni dužni dobili 12 godina. Time is a great teacher but sadly kills al it's pupils. Hakiranje je umjetnost a ne zločin. Einstein je umro, Newton je umro, Tesla je umro, a ni ja se ne osjećam baš najbolje!
15 godina
neaktivan
offline
RE: Vodeno hlađenje - što i kako
Rhodin kaže...

Vjerovali ili ne ja saso (radi se o mineralnom ulju, whatever that is):

 

"Mokro kuciste - akvarij"

 

btw izgleda cool i nimalo skupo ni komplicirano za napravit

 Hahaha. Predobro. Ja bi volio to imat. Čovječe! Nisam ni znao da tako nesto postoji.. Belji se
Intel i7 Extreme GTX 295 Asus Rampage II Extreme Cooler Master Real Pro 1250W DDR3 12 GB Da mi je to... :)
16 godina
neaktivan
offline
RE: Vodeno hlađenje - što i kako
PoToKTM kaže...
Rhodin kaže...

Vjerovali ili ne ja saso (radi se o mineralnom ulju, whatever that is):

 

"Mokro kuciste - akvarij"

 

btw izgleda cool i nimalo skupo ni komplicirano za napravit

 Hahaha. Predobro. Ja bi volio to imat. Čovječe! Nisam ni znao da tako nesto postoji.. Belji se
 da da ljepo izgleda ali se mineralno ulje nakon 3-4 sata jako zagrije i zato se to ne koristi
jučer sam overclockal WC-papir :P :P :P
15 godina
neaktivan
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

imam sve djelove osim vodenog bloka za cpu jel mogu negdje nabavit neki jeftini ili ga napravit molim pomoc planiram ga stavit na matičnu asus p5gd1pro (odlucio sam se na samogradnju)

 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

a di se sad može nabaviti kada je hardveraj propo zbog prevare?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
offline
RE: Vodeno hlađenje - što i kako

probaj se zaletit u sloveniju ili austriju Smijeh

''Everyday above ground is a good day.''
14 godina
neaktivan
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

Što uzeti kao rashladnu tekućinu??

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

Jel bi bilo dobro da mi doticni napravi blok za gracu i cpu?

 

http://www.njuskalo.hr/procesori/water-block-vodeni-blok-vodeno-hladenje-radeon-oglas-1744678

 
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
offline
RE: Vodeno hlađenje - što i kako
Zizm kaže...

Što uzeti kao rashladnu tekućinu??

ja mislim da tu ide destilirana voda.tako nam je učitelj iz informatike govorio.

A7X for life!!!
14 godina
offline
RE: Vodeno hlađenje - što i kako
avenged sevenfold kaže...
Zizm kaže...

Što uzeti kao rashladnu tekućinu??

ja mislim da tu ide destilirana voda.tako nam je učitelj iz informatike govorio.

Odgovorio si kolegi koji je svoje pitanje postavio prije godinu dana, samo ovaj post iznad tvog je novi!?

Google je pametan samo onoliko koliko je pametan i onaj koji ga koristi!?
14 godina
offline
RE: Vodeno hlađenje - što i kako
CROifer kaže...

Jel bi bilo dobro da mi doticni napravi blok za gracu i cpu?

 

http://www.njuskalo.hr/procesori/water-block-vodeni-blok-vodeno-hladenje-radeon-oglas-1744678

Ovako na prvi pogled, ne izgleda loše, al pitanje je kako to sve radi, i da ti napomenem, ako imaš kakvog kolegu tokara, on ti može to bez problema napravit, sve zavisi kako to sve radi, ja osobno ne bih išao na takvo rješenje kao ozbiljno, više se mi se čini kao neko osrednje rješenje, ali to je samo moje mišljenje!?

Google je pametan samo onoliko koliko je pametan i onaj koji ga koristi!?
13 godina
protjeran
offline
RE: Vodeno hlađenje - što i kako
Ivsa kaže...

Ovako na prvi pogled, ne izgleda loše, al pitanje je kako to sve radi, i da ti napomenem, ako imaš kakvog kolegu tokara, on ti može to bez problema napravit, sve zavisi kako to sve radi, ja osobno ne bih išao na takvo rješenje kao ozbiljno, više se mi se čini kao neko osrednje rješenje, ali to je samo moje mišljenje!?

Imam tokara,ali ako bi mi mogao reci di mogu naci nacrt i dimenzije te od kojeg materjala da napravim blok?

 

Imam AMD Phenoma 2 X2,AM3!

14 godina
offline
RE: Vodeno hlađenje - što i kako
CROifer kaže...
Ivsa kaže...

Ovako na prvi pogled, ne izgleda loše, al pitanje je kako to sve radi, i da ti napomenem, ako imaš kakvog kolegu tokara, on ti može to bez problema napravit, sve zavisi kako to sve radi, ja osobno ne bih išao na takvo rješenje kao ozbiljno, više se mi se čini kao neko osrednje rješenje, ali to je samo moje mišljenje!?

Imam tokara,ali ako bi mi mogao reci di mogu naci nacrt i dimenzije te od kojeg materjala da napravim blok?

 

Imam AMD Phenoma 2 X2,AM3!

Oprosti, ne znam gdje bih to mogao nać, probaj pronjuškat malo po Google-u, vidio sam na stranim forumima dosta ljudi koji su tako nešto pokušavali, pa možda iskopaš nešto, ili se raspitaj kod nekog iskusnijeg forumaša koji imam iskustva s vodenim hlađenjem!?

Google je pametan samo onoliko koliko je pametan i onaj koji ga koristi!?
16 godina
neaktivan
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

nego ekipa di ima kupiti opreme

više manje mi treba sve navedeno, po mogućnosti okd nas

Ovo je moj potpis...
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
RE: Vodeno hlađenje - što i kako
dantex kaže...

nego ekipa di ima kupiti opreme

više manje mi treba sve navedeno, po mogućnosti okd nas

kod nas nema vodenog za kupit najbliže u sloveniji,ali ima corsair h50/70

http://www.betting-freetips.bloger.hr/
16 godina
neaktivan
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

http://www.koolance.com/water-cooling/product_info.php?product_id=668

teko bih nešto sam napravio, ali jeftinije da odgovara mojim potrebama

Ovo je moj potpis...
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

Što mislite o ovom sustavu za vodeno hlađenje?

 

Reservoir:EK-Multioption reservoir 400

Pump:Laing D5-Pump

CPU Block:EK-Supreme HF - Full Nickel

GPU Block:EK-FC6970 V2 Nickel (x2)

Radiator:EK-CoolStream RAD XTC (420)

Tube:TUBE Masterkleer 13/10mm UV - BLUE Transparent

Fitting:EK-PSC Fitting 10mm - G1/4 Nickel

 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Re: Vodeno hlađenje - što i kako
Neeos kaže...

Što mislite o ovom sustavu za vodeno hlađenje?

 

 

Reservoir:EK-Multioption reservoir 400

Pump:Laing D5-Pump

CPU Block:EK-Supreme HF - Full Nickel

GPU Block:EK-FC6970 V2 Nickel (x2)

Radiator:EK-CoolStream RAD XTC (420)

Tube:TUBE Masterkleer 13/10mm UV - BLUE Transparent

Fitting:EK-PSC Fitting 10mm - G1/4 Nickel

 

ako imas mogucnost izbora nemoj ek radijator.

Ima boljih za iste il malo vise love

 

Phobya naprimjer

 

 

a ako imas dovoljno love probaj nabavit OVAJ

 

s tim mores hladit i cijelu kucu ak ti se prohtje :D

+-+-+-+ +-+-+ +-+-+-+ +-+-+-+-+ |B|a|d| |t|o| |t|h|e| |B|o|n|e| +-+-+-+ +-+-+ +-+-+-+ +-+-+-+-+
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.2.2011 20:41 (LUXX).
15 godina
odjavljen
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

Možete li mi reći vaše mišljenje o Zalman Reserator 1 V2? imam jednu dobru ponudu i mogao bih dati ovaj svoj cooler i još 100 kn za njega pa me zanima da li se isplati. Mogu li računati sa 4,8-5 GHz?

Moj broj mobitela- 091 172 6697 Moja web stranica- http://mobiservis.webs.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Re: Vodeno hlađenje - što i kako

poz,

 

imam ja jedno pitanje, ne znam dal je vec bilo..ak je, isprike..

 

danas sam kupio polovno VH kojem je poklopac od rezervoara malo napuknuo pa tu curi..

kao tekucinu sam mislio staviti  mix dest. vode + antifriz kao sto je luxx rekao u jednom svom postu..

 

e sad, ak bi ja sa silikonom zalijepio tu pukotinu sa unutrasnje strane dal bi antifriz imao kakav negativan utjecaj na taj silikon?

razgradnja ili nes slicno?

 

unaprijed zahvaljujem na odg..

 

 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice