RGB led + muzički kontroler problem

poruka: 11
|
čitano: 2.494
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Naručio preko ebaya (pogledati sliku)

Likovi mi poslali adapter koji nema orginalni priključak za taj muzički kontroler. Potrgam kontroler spojim žice direktno u kontroler, provjerim dal prolazi struja i ono mi pokazuje struju na oba kabela iz adaptera. Na ledice ulazi struja na sve kabele RGB i bijela kao 12v, ali lampice ne svijetle. Pošto lampice imaju ženski izlaz koji omogućuje dodavanje još led traka, na njima provjerim dal' ima struje i ispitivač pokazuje da ima.

gledao sam na netu taj kontroler bi trebao svijetliti crveno (lampica) čim se uključi u struju, kod mene to ne radi.

E sad, pošto adapter očito nije org, na njemu piše da je 2A a u prospektu muzičkog kontrolera piše 4A po kanalu...zanima je jel u tome kvaka ili je možda kontroler u kvaru?...možda nešto treće?

Hvala

rgb rgb
Mako
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.5.2015 22:54 (Mako).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: RGB led + muzički kontroler problem

Kao prvo, imaš preslab AC-DC adapter za 5-metarsku RGB traku. Trebao bi ti adapter od 5-6 A. Mada, mislim da bi i s ovim trebalo svijetliti.

"Pokaže struju"? Nabavi (posudi, kupi) multimetar pa izmjer izlazni napon iz AC-DC adaptera i izlazni napon iz led kontrolera za svaku boju. Možda bi bilo dobro da izmjeriš i struju.

BTW ti traka svijetli kad ju direktno spojiš na AC-DC adapter? Znači, kad jednu od boja spojiš na AC-DC adapter? Ako ti svijetli, onda ili si nešto krivo spojio, ili je slabi kontakt u pitanju ili ti je možebitno led kontroler defektan. U daljinskom imaš bateriju, punu i ispravno okrenutu? Led kontroler ne reagira na tipke?

17 godina
neaktivan
Nisam probao spajati traku direktno na adapter, strah me :D Imam dvije žice iz adaptera i obje mi ''donose struju''..na koju da direktno spojim?
Ovo za kontakte mislim da nije, pošto su to samo ''žice pod mini šarafićima'' kako god da se to kaže. Brine me da je kontroler, pošto on ne daje znakove života.
''Pokaže struju'' tu mislim na to da mi ispitivač za struju svijetli.
Mako
17 godina
moderator
Mako kaže...
Nisam probao spajati traku direktno na adapter, strah me :D

Čega? Bitno je samo da te dvije žice iz adaptera na spojiš skupa, jer bi time napravio kratki spoj, a to je opasno.

Mako kaže...
Imam dvije žice iz adaptera i obje mi ''donose struju''..na koju da direktno spojim?

Ponoviti osnove elektrike (elektronike?).  Koristiš AC-DC adapter, znači izlaz iz tog adaptera su dva vodiča, jedan s +12V, a drugi masa/gnd (0V). +12V spajaš na bijeli kontakt RGB trake, a masu spajaš na boju koju želiš da svijetli.

Mako kaže...
Ovo za kontakte mislim da nije, pošto su to samo ''žice pod mini šarafićima'' kako god da se to kaže.

Nije dovoljno misliti - treba se ispistati.

Mako kaže...
''Pokaže struju'' tu mislim na to da mi ispitivač za struju svijetli.

Zar se ispitivač za struju ne koristi za izmjeničnu struju?

Uglavnom, to je neodgovarajući alat za otkrivanje problema u tvom slučaju. Vjerojatno će ti trebati multimetar.

16 godina
odjavljen

Moguće je i da nisu kompatibilni. Po oznakama na kontroleru bi rekao da je zajednička linija +. Ako traka ima zajedničku liniju -, onda je krivi polaritet i ledice ne rade. Fotografiraj user manual da se može čitat i konektor na traci.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
MrBlc kaže...

Ako traka ima zajedničku liniju -, onda je krivi polaritet i ledice ne rade.

To mi uopće nije palo na pamet. U većini slučajeva im je zajednički +, ali ako je baš "potrefio"...

17 godina
neaktivan

Evo još slika u zip-u. Sve napisano gore stoji ali mene brine zašto mi ne svijetli lampica na muzičkom kontroleru? ona bi trebala raditi neovisno o ledicama zar ne?

http://www.filedropper.com/slike

Mako
Poruka je uređivana zadnji put sub 30.5.2015 16:49 (Mako).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Moguće da i je adapter pokvaren, kad mi je dosao 1 nožica mu bila savinuta (ne previse) ispravio sam ju, probao direktno spojiti ledice i ništa...

Mako
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Nisi dao sliku trake s gornje strane, tamo gdje su led čipovi tako da ni dalje ne znamo kakva je traka u pitanju. 

17 godina
neaktivan

https://www.sendspace.com/file/uhtunp

5050 ledice...Probao sam s multimetrom, adapter ne daje niti malo napona. Sad ili je pregorio čim sam ga spojio, zato što je slab ili je došao defektan. Susjed mi kaže da za ovaj muzički instrument vjerovatno trebam neku jaču amperažu.

Mako
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

OK, znači u pitanu je klasična common anode traka (traka na kojoj je zajednički +), koja je kompatibilna s tvojim kontrolerom.

Mako kaže...

Probao sam s multimetrom, adapter ne daje niti malo napona. Sad ili je pregorio čim sam ga spojio, zato što je slab ili je došao defektan. Susjed mi kaže da za ovaj muzički instrument vjerovatno trebam neku jaču amperažu.

Tko bi ga sad znao što je bilo. Jesi uopće siguran da ti je taj adapter bio ispravan prije nego si išao eksperimentirati?

Uglavnom, za tu traku ti treba AC-DC adapter od barem 72W, znači adapter koji daje 6A (3 boje puta 2A svaka) pri 12 V - ako bi koristio svih 5 metara. To ne znači da ti ne bi radila sa slabijim adapterima - jednostavno bi svjetlina kod pune bijele boje (znači kad su sve tri boje na maksimumu) bila slabija i možda bi došlo kod disbalansa drugih miješanih boja. Nisam siguran da bi to ubilo taj tvoj adapter, ali nikad se ne zna. Znači, jednostavno nabavi odgovarajući adapter (12V 6A 72W) - imaš ih na eBayu za nekih desetak dolara ako ti se da čekati tri-četiri tjedna.

Ja sam si inače baš pred koji dan naručio 9V adapter, kojeg ću pokušati iskoristiti u kombinaciji s 12V led trakom za osvjetljenje akvarija - odabrao sam niži napon zato da se ledice u traci manje zagrijavaju i da boje budu bolje izbalansirane (u pravilu su RGB trake na punoj svjetlini malo zelenkasto-plavkaste, odnosno fali crvene boje pri 12V, a kad koristiš niži napon, onda je crvena boja izraženija jer plavim i zelenim ledicama treba viši napon nego crvenim).

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice