Citao sam tutorijale u vezi instalacije operativnih sistema sa externih uredjaja-USB-a, ali nisam nigdje nasao upustvo za instalaciju na navedene uredjaje, tj. da se operativni sistem podize sa njih kao sa internog diska.Da li neko zna adresu gdje bi dosao do tog tutorijala.
Ima razloga zasto nisi. Windowse ne mozes instalirati na prenosne medije. Linux mozes.
Nisi u pravu. Ima nacin da se instalise i win na usb. Davno sam o tome negdje citao, ali ne znam da li je bilo prikazano upustvo.
Nisi u pravu. Ima nacin da se instalise i win na usb. Davno sam o tome negdje citao, ali ne znam da li je bilo prikazano upustvo.
Nekim zaobilaznim putem mozda. Regularno ne. Mogu li znati sta zelis postici?
Bila je tema instalacija SA usb sticka. A da probaš formatirati stick u NTFS i napraviti reguralnu instalaciju?!
Win 7 ne nudi uopste prenosni hard kao disk prilikom instalacije iako ga uredno vidi kad zelis staviti drivere sa njega i bios ga uredno vidi kao boot uredjaj.
Onda napravi virtualni OS na usb-u i testiraj koliko oces, ne mora ti bit boot-abilni.
Ne znam bas da li ce te shvatiti ali vjerovatno si mislio da instalira neki soft za virtualizaciju tipa virtual pc ili vmware a da sam os drzi na ex disku.
Skines i instaliras VirtualBox ili Virtual PC 2007 SP1 ili VMware Player 3.1.3, pokrenes i napravis virtualni hard na USB i tamo instaliras OS
Evo prvi tutorial sto sam nasao
Virtualbox Tutorial
Potrazi si malo na netu ili youtube, ful je lagano
U principu samo izaberes kao destination folder za os svoj USB stick ili sta vec. Kao sto u wordu spremas file ali ovdje to radis na pocetku instalacije. A sama instalacija ti nije na kompu vec u virtualnom kompu. Pokusaj, skuzices odmah.
Mali savjet i za tebe i ostale koji misle otvarati temu na forumu. Uvijek oobjasnite sta zelite postici a ne kako to mislite postice jer tako samo zbunjujete nas koji vam mozda mozemo postici. Cim si objasnio sta zelis nasli smo rjesenje.
...i slobodno stisni HVALA ↓
Par savjeta: Jedini razlog zašto bit virtualni PC stavljao na USB je ako ti treba biti prenosiv. U protivnom ti je puno bolje na HDD jer ono što je u Virtual PC-u ti ne može zaraziti tvoj PC.
Neki virtualizacijski programi imaju opciju da zaključaš orginalnu instalaciju tako da se sve promjene od tog trenutka pri gašenju odbacuju ili spremaju odvojeno, pa se uvijek možeš vratiti na staro stanje. To je naročito korisno ako ti je namjena takvog virtualnog PC-a isprobavanje sumljivih programa, pa ako naprave štetu, ne moraš ponovno prolaziti instalaciju OS-a (iako je na virtualnom PC-u instalacija s image-a CD-a puno brža).
Ljudi pomoc!
Ovako zelim instalirati windows 7 sa USB-a.
Sve sam napravio kako treba.
Ali sta da odaberem u Biosu?
Ima ovako:
Floppy-DIsketa,nije to.
LS120
HDD-nije sigurno
CDROM-nije ni ti
ZIP
USB-FDD
USB-ZIP
USB-HDD
LEGACY LAN
DISABLED
USB-FDD
USB-FDD
Ok!
USB-FDD
Nijee.
predpostavljam da si u biosu pod "hard disk boot priority" na prvo mjesto stavio usb, ako nisi to radiš sa tipkama + i -
predpostavljam da si u biosu pod "hard disk boot priority" na prvo mjesto stavio usb, ako nisi to radiš sa tipkama + i -
Gdje se to točno nalazi?
EDIT:Našao sam
Gdje se to točno nalazi?
vrti malo po biosu naletit češ, trebalo bi bit pod advanced, kad nađeš di piše hard disk boot priority pukni enter i tako postavi
USB stick mora biti uštekan da bi mogao bootati s njega.
USB stick mora biti uštekan da bi mogao bootati s njega.
AHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAAHHAAHHAHAH.
To nisam znao.
Cesto usb stick bude pod HDD, ako ti ne radi usb-hdd opcija, onda izaberi hdd i u postavkama stavi da ti usb bude prvi. Da bi opcija bila vidljiva u biosu, moras imati prikljucen usb prilikom pozivanja biosa.