Nook Color recenzija

poruka: 3
|
čitano: 2.875
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Nook Color recenzija

Izasao prije godinu dana, smatram ga jos uvijek odlicnim hardverom ( pogotovo kad se u obzir uzme cijena), pa reko da podijelim s vama, posto sam pisao nesto kratko u temama na forumu, i nakon toga imao dosta upita za Nook Color na PM.

U godinu dana otkako se pojavio na trzistu stekao je poprilicno poklonika u svijetu i developerska zajednica za Nook Color je zaista ogromna pa samim time i mogucnosti modanja.

Definitivno odlican hardver za sve koji obozavaju „prckanje“ po gadgetima/hardveru. Hrpa ROMova, modova, tweakova…

Krenimo redom.

Cijena:

Uredjaj – 200$ - cca 1100kn

Dostava – ovisi kako dostavljate (DHL, FEDEX, UPS, USPS) mene je kostalo nekih 70$ - 400kn

Carina, porez – placa se porez, carine je oslobodjen – 354,00kn

Znaci oko 1850kn. Ako uspijete srediti povoljniju dostavu mozda mozete i jeftinije proc.

Dodatno 8GB Kingston MicroSDHC kartica Class 10 – 130kn

Doma mi stoji jedan zapakiran Nook Color, pa ako nekoga slucajno zanima molim PM, cijena je vrlo dobra.

Cijena ostalih tableta

Prvi direktni konkurent u vidu 7“ Samsung Galaxy Taba nisam uspio naci (nov) ispod 2900kn.

iPad i Galaxy Tab 10“ necu ni spominjat jer su redom iznad 4.000,00kn.

Postoje i jeftiniji Android tableti ali nisam uspio naci nista sto bi mi odgovaralo  – ili imaju premalo RAMa ( 256MB ), ili nikakvu podrsku ( pod tim mislim korisnike i neku zajednicu), premalu rezoluciju (800x600), lose optimiziran softver (citaj neiskoristiv) i ono najgore – dosta njih ima rezistivni ekran, sto je na tabletu zaista nocna mora.

Bilo koji bolji Android tablet (nov) nemozete dobiti za 200$, osim kod nekog od mobilnih providera uz neku XXL mjesecnu pretplatu na dvije godine.

U stvari mozete – Kindle Fire. Ima identicne specke kao i Nook Color osim jaceg proca ( 1Ghz dual core ). Ali Kindle Fireu nedostaje jedna bitna stvar – MicroSD utor. Dolazi sa samo 6GB iskoristivog prostora, a to mi je puno premalo.

Ok, moze se koristiti Amazon Cloud za pohranu, ali to jednostavno nije to kad se uzme u obzir brzina ADSLa u nas, itd, itd… Da skratim, iz iskustva s tabletima 6GB je premalo, pogotovo ako sa sobom zelite npr. na odmor ponijeti glazbu, slike, filmove.

Specke:

7“ kapacitativni ekran s IPS matricom rezolucije 1024x600, ARM Cortex A8 na 800Mhz (koji ko od sale radi na 1Ghz, 1.1GHz bez ikakvih problema), 512MB rama, 8GB interne memorije ( nije sva iskoristiva, ovisi o reviziji, moja revizija npr ima iskoristivo samo 1GB ), microSD utor koji podrzava kartice do 32GB.

Kuciste i kvaliteta izrade je na iznenadjujuce visokom nivou kada se u obzir uzme cijena.

Prikaz na ekranu je odlicne kvalitete i nema zamjerke. Baterija moze izdrzati 8h.

Opet, kada se procitaju specifikacije i pogleda cijena – odlicno.

Sta Nook Color moze „po defaultu“?

Nook Color je prvenstveno e-reader sa ogranicenom funkcionalnoscu tableta. Funkcionalnost tableta se svodi na aplikacije koje su dostupne u B&N app storeu. ( Sve skupa se rootanjem vrlo lako prosiri na punokrvni tablet )

Trenutno radi na Androidu Froyo 2.2 ( Nook Color od softverske verzije 1.2)

Bitno je spomenuti da je prilikom prvog pokretanja potrebno registrirati Nook Color da bi se moglo krenuti s koristenjem. To mogu samo stanovnici USA, ali uz par trikova i svi ostali. J 

Link koji ce generirati kompletan profil za USA http://hr.fakenamegenerator.com/ 

Ako trebate i broj kartice za registraciju, pomoci ce PayPal brojevi kreditnih kartica za testiranje. Neznam stranicu napamet pa googlajte.

Nista nelegalno, samo pomoc da se Nook Color pocne koristiti. Naravno ove postavke znace da necete moci kupovati sa B&N storea.

Postoje i servisi na koje se mozete registrirati i aktivirati svoju karticu i omoguciti si kupnju i na B&N ali koga vise zanima o detaljima, neka g00gla i raspita se.

Defaultne funkcionalnosti Nook Colora su otprilike slijedece –

Library – sve knjige, casopisi, novine i vasi dokumenti (pdf, doc ) su u libraryju. Vlastite dokumente je moguce jednostavno c/p na Nook nakon sto se on prikljuci na racunalo.

Shop – B&Nov Android Market sa puuunooo manje dostupnih aplikacija ( oko 1.800 )

Apps – kao i u bilo kojem drugom Android smartphoneu, tabletu, tu se nalaze aplikacije koju su kupljene/skinute

Web – Web browser je odlican

Settings – sistemske postavke Nooka

Ukratko pregled najvaznijih opcija

Library: Kao sto rekoh, sadrzi knjige, casopise, novine, vlastite dokumente koji su uploadani te opciju posudbe knjiga.

Knjige: Oznacavanje neke rijeci ili retka vam daje i neke opcije, izmedju ostalih i rijecnik… Izbor knjiga i casopisa na B&N je zaista ogroman i slican Amazonovom.

Casopisi: Izgledaju jako dobro, boje zivahne, prikaz cist i ostar. Postoji i opcija ArticleView koja ce uvecati tekst i dodatno ga dovesti u prvi plan.

Shop: Nema se sta puno reci, meni je B&N app store prikazao cijelih 1.821 aplikaciju. Moze se kupovati samo ako imate registriranu kreditnu karticu. Izbor i nije velik, tako da necu trositi puno rijeci.

Apps: Prikaz svih aplikacija na Nooku, i sve opcije koje idu uz neku aplikaciju ( deinstalacija, desktop precaci…) Defaultno se dobije ovo sto je prikazano na slici.

Web browser: Prilicno brz i vrlo upotrebljiv s dosta opcija.

Settings: U odnosu na standardni Android smartphone ili tablet prilicno ogranicene opcije su pobrojane. Rootanjem se dobiva puna funkcionalnost i sve opcije.

Sta moze rootani Nook Color?

U najkracim crtama – sve sto i bilo koji Android tablet.

Nook me odusevio kad sam ga prvi put uzeo u ruke i uvjerio se da je zaista kvalitetan, odlican ekran, solidna brzina u radu, ali sam zelio vise od softvera. „Zakljucani“ Nook me nije bas impresionirao.

Ali uspio me odusevit i drugi put i to nakon rootanja.

Nakon rootanja postaje dostupan Android Market = sve trenutno dostupne aplikacije za Android platformu. Zinio, Amazon Kindle, hrpa launchera, office aplikacija, mail klijenti, apsolutno sve se moze instalirati… Dostupna je takodjer i hrpa tweakova i poboljsanja za Nook.

Overclockanje proca je jedna od popularnijih opcija, s obzirom da proc u Nooku najnormalnije radi na 1 – 1.1Ghz.

Da ne filozofiram previse, dvije slike:

Sve radi glatko i bez nekih problema. Gledanje filmova Nooku ne stvara problem dok god imate dovoljno brzu MicroSD karticu ( klasa 6 je neki minimum ).  Primjetio sam da ga Flash nekad zna malo ubit, ovisno o sadrzaju i optimizaciji, ali nista sto mi se nije dogadjalo i na drugim tabletima i smartphoneima s Androidom.

Zakljucak – rootanje Nook Colora – obavezno. Ako nekog bude zanimalo kako se odradjuje rootanje, mogu postaviti postupak.

Custom ROMovi.

Postoji ogroman izbor custom ROMova za Nook Color.

Mogu se flashnuti na MicroSD ( opet sto brza kartica to bolje ) ili direktno u memoriju (emmc) Nooka.

Najpoznatiji su CyanogenMod 7 ( brzi, stabilni, donose cak i ukljucenu bluetooth opciju ), Nookie i MIUI Gingerbread ROMovi za Nooka. Sve se da naci na XDA Developers forumu.

Postoje i verzije Honeycomba za Nook Color ( nemam pretjerano iskustva s njima, instalirao jesam ali koristio nisam )

Posto je ICS source code izasao, ocekuju se i prvi ROMovi bazirani na ICSu za Nook.

U svakom slucaju, kome rootanje nije dovoljno, ima ogroman izbor ROMova za NOOK i postoje zaista kvalitetni.

Ostalo - vrijedno spomena

Wi Fi - Nook Color ima donekle musicav Wi-Fi. Meni se spaja uredno doma na WPA2 mrezu + DHCP, ali ima recimo problema s adhoc mrezama i mrezama koje zahtjevaju fiksni IP. Za fiksni Ip rijesenje je aplikacija Wifi Static koju se moze naci na Marketu, a ukoliko se zelite spajati na adhoc mreze ( mob, Win7 shareani net ) postoji adhoc fix koji ce omoguciti spajanje i na adhoc mreze – radi OK.

Navigacija – ima samo jednu hardversku tipku za navigaciju, ali i par softverskih. Nisu komplicirane, intuitivno je, ali zahtjeva prilagodbu.

Overclocking – spomenuo jesam, ali mozda nisam dovoljno naglasio. Overclocking Nooka se definitivno isplati, posto je procesor u Nooku dizajniran za rad na 1Ghz, 1.1Ghz. Ono najbitnije, ne smanjuje se trajanje baterije (nista vrijedno spomena) i uredjaj radi bez ikakvih problema.

MicroSDHC kartice – ukoliko nabavljate, klasa 6 neka bude kao minimalna brzina.

Punjenje baterije – Nook je moguce napuniti i spajanjem na racunalo, ne samo iskljucivo punjacem.

Zakljucak

Odlican hardver po dobroj cijeni, vrlo iskoristiv ukoliko se odlucite na rootanje ili custom ROMove. Nema neke zamjerke na svakodnevni rad i performanse, pogotovo kad se (OPET) uzme cijena u obzir.

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.12.2011 12:33 (civicar).

1 0 hvala 1
14 godina
Re: Nook Color recenzija
civicar kaže...

Cijena ostalih tableta

Prvi direktni konkurent u vidu 7“ Samsung Galaxy Taba nisam uspio naci (nov) ispod 2900kn.

iPad i Galaxy Tab 10“ necu ni spominjat jer su redom iznad 4.000,00kn.

Postoje i jeftiniji Android tableti ali nisam uspio naci nista sto bi mi odgovaralo  – ili imaju premalo RAMa ( 256MB ), ili nikakvu podrsku ( pod tim mislim korisnike i neku zajednicu), premalu rezoluciju (800x600), lose optimiziran softver (citaj neiskoristiv) i ono najgore – dosta njih ima rezistivni ekran, sto je na tabletu zaista nocna mora.

Bilo koji bolji Android tablet (nov) nemozete dobiti za 200$, osim kod nekog od mobilnih providera uz neku XXL mjesecnu pretplatu na dvije godine.

U stvari mozete – Kindle Fire. Ima identicne specke kao i Nook Color osim jaceg proca ( 1Ghz dual core ). Ali Kindle Fireu nedostaje jedna bitna stvar – MicroSD utor. Dolazi sa samo 6GB iskoristivog prostora, a to mi je puno premalo.

Ok, moze se koristiti Amazon Cloud za pohranu, ali to jednostavno nije to kad se uzme u obzir brzina ADSLa u nas, itd, itd… Da skratim, iz iskustva s tabletima 6GB je premalo, pogotovo ako sa sobom zelite npr. na odmor ponijeti glazbu, slike, filmove.

Pa nemozes mi usporedivat iPad i Nook Color.

ps. prvi direktni konkurent mu je Kindle Fire

14 godina
neaktivan
Re: Nook Color recenzija
gamer34 kaže...

Pa nemozes mi usporedivat iPad i Nook Color.

ps. prvi direktni konkurent mu je Kindle Fire

Upravo to, Kindle Fire mu je konkurencija, a s iPadom se i neda bas neda usporedit. Iako trenutno imam i iPad i Nook Color kod sebe, i nemogu rec da u nekoj osnovnoj funkcionalnosti (Web,mailovi, citanje, igranje=angry birds) Nook puno zaostaje.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice