Edukacija

poruka: 12
|
čitano: 1.671
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Edukacija

Evo nisam nigdje na forumu nasao ovakvu temu pa cu je postavit: ovdje stavljajte sva pitanja na koja bi zeljeli odgovore a nemozete ih naci po forumu ili bi trebali izgubit pola dana, ja imam dosta pitanja jer mi jos dosta stvari nije jasno, krenut cu s najlaksima: 1.malo me hebe soutbrigdge i northbridge, to bi koliko shvacam trebali bit djelovi chipseta , preko kojeg procesor komunicira s cime, moze pojasnjenje ?? 2.vidim da ploči osim overclockerkih mogucnosti i novog socketa cijenu odreduje i chipset, sto on znaci za preformanse kompa?? 3.sto je lucid hydra sistem (ili nesto tako) 4.treba mi pojasnit par djelova grafe, koja je razlika izmedu graficke memoija i vrama , ne mislim na vrm.ove tj voltage regulatore nego na vramove, sto su to kondezatori na grafi i zasto sluze , vidim da se npr na 5870 super overclock ugraduju neki bolji kodenzatori, sto joj to znaci zasto oni sluze?? 5.sto su tocno mosfetovi, koliko sam shvatio to su kontroleri voltaze za procesor, kao vrm-ovi na grafi 6.sto dobroj ploci znaci puno faza za kontrolu voltaze proca, i sto su faze te cemu sluze? 7.par stvari u vezi napajanja , koliko shvacam svako napajanje u sebi ima railove , na svakom railu radi neka komponenta i zato je npr bolje imat napajanje sa 2 raila ako se koriste 2 grafe a ako je jedna bolje s jednim railom, jedna od preformansi napajanje su takoder amperi na railovima, sto napajanju znaci koliko ampera moze dati po svakom railu, koja su amperi mijerna jedinica kod struje, voltaza je napon, wataza potrosnja a amperi? kod napajanja takoder svaki rail moze dati odredenu kolicinu struje, koliko shvacam, npr napajanje od 750 w na jednom railu moze dat 600w struje a ovih 150 se raspodjeljuje na neke ostale stvari, to znaci da ce neka jaka komponenta vuc snagu samo s tog raila ili sta, nije bi to bas jasno ? evo bio bih jako zahvalan ako bi mi odgovorili bar na pitanja na koja znate odgovore, ehh, sad sam se rijesio svega sto sam imao pitati, ako se sjetim jos necega stavit cu, i vi stavljajte u ovu temu svoja pitanja.    

EDIT: Evo jos jedno banalno pitanje, nista vazno ali me zanima, zasto elektronici skodi vrucina ? da se na procesor ne stavi hladnjak on bi se mozda zagrijao na 300C ali to nije dovoljno da se rastopi plastka , zasto bi on onda pregorio, opcenito sto to znaci kad neki elektronski dio pregori ?

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.7.2010 16:46 (athlon64).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Edukacija

jel moze tko odgovorit na koje pitanje, bio bih zahvalan.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Edukacija

northbridge - kontroler koji je "posrednik" između procesora i RAM/AGP-PCIe kartica

southbridge -   kontroler koji veže procesor sa svim ostalim "manje važnim" izlazno-ulaznim jedinicama kao što su PCI, USB, zvuk, SATA, LAN..

lucid hydra - mislim da je to tehnologija povezivanja različitih proizvođača kartica u hibridno crossfire/SLI polje.. dakle možeš spojt nvidiu i ati..

amper - pa to je osnova elektronike  Belji se mjerna jedinica za jačinu struje - količina naboja koji prođe kroz poprečni presjek vodiča u određenom vremenskom intervalu

dalje će netko drugi, ak idem pisat svojim riječima samo ću te dezinformirat

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
15 godina
neaktivan
Edukacija

Puno pitanja, a malo korištenja googlea.

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
Edukacija

nixxass hvala na odgovorima puno si pomogo,samo da pitam   vezi ampera mi jos nije jasno , koja e razlika imedu napajanja koje na jednom railu moze dat 60 ampera i ono koje moze  recimo 30 ampera , dali je kvaliteta struje veca, eshvacam, zar nije volt za jacinu struje,j volt je za napon ali napon bi prevedeno trebao bit jacina.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

evo da ti citiram sa wikipedie.

Električni napon je mjerna veličina kojom se iskazuje ukupno djelovanje električnog polja na nekom putu. Često se pogrešno definira kao razlika električnog potencijala, međutim ta jednakost vrijedi samo u elektrostatici, tj. kada ne postoji komponenta električnog polja nastala zbog elektromagnetske indukcije. 

Mjeri se u voltima.

Jakost električne struje I jednaka je količini naboja Q koja prođe kroz poprečni presjek vodiča u vremenskom intervalu t.

Mjeri se u amperima.

Snaga [W] je umnožak ovih gore dviju vrijednosti.

inače se ne kužim toliko u napajanja al mislim da time dobivaš mogućnost dovođenja veće količine struje na jednoj liniji (rail=tračnica/traka/linija) na koju npr spojiš velikog potrošača, u ovom slučaju grafičku karticu.. za druge uređaje vršna vrijednost struje neće biti toliko velika pa na nju spajaš uređaje koji su manje zahtjevni, tipa diskovi, optički uređaji..?

velim, netko drugi bi mogao dati kvalitetniji odgovor..

napon si možeš predočiti kao i svojevrsnu "napetost".

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
15 godina

aha, sad je malo jasnije,  fala stari :)

15 godina
Edukacija

ja cu ti reci za kondenzatore na grafi.. ispravite me ako grijesim aj sam propali elektroničar haha..

pa oni ajmo rec prvo i osnovno stabiliziraju napon na grafičkoj ove nove nadrkane grafe imaju bolje kond.. radi jos veceg stabilnijeg napona i time mozes ljepse oc grafu..

drugo ej da smanji smetnje sluse ko filtri npr za sliku ili tako.. ponekad kada na grafi  dode crte onda pogledas kondenzatore i ako su napuhnuti zamjenis ih a ako nisu oni onda je memorija....

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

ok, ali citam novi bug i tamo di je bia test radeona 5870 SOC su pokazali kondenzatore i meni je na prvi pogled izgledalo da je to memorija ??, jel ima negdi slika koja pokazuje tocno sta je sta.

15 godina
Edukacija

nezz probaj googlat ali kondenzatora iams hrpu i svakakvih oblika... i dimenzija i imas vise vrsta imas blok konenzatore elektrolitske kondenzatore, promijenjive kondenzatore, polupromijenjive itd...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Edukacija

bump, dodao sam jos jedno pitanje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleid=2524&page=2   evo ti ponesto o tim kondicima i toj grafičkoj

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.7.2010 17:23 (Lacko).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice