Cooleri sa toplovodima...

poruka: 12
|
čitano: 2.913
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Ovako imam jedno pitanje....mada neznam baš kako bih točno predočio što želim pitati...

Dakle, skoro svi noviji aktivni cooleri, pa ćak i stock cooleri imaju toplovode!

Cijevćice koje vode od baze coolera (dio koji sjeda na procesor) do aluminijske/bakrene baze

na kojoj je je najčešće aktivni hladnjak/fan.

Thermaltake CL-P0456 Big Typ 14Pro je jedan takav hladnjak...

E sada, više manje svi znamo na kojem principu funkcioniraju "cijevćice" =)

Kada se tekuća masa u njima zagrije odlazi prema gore, tj. do baze koja se hladi "ventilatorom".

Tamo se zagrijana tekućina hladi, te pada dole, izmjenjujući se sa toplom koja odlazi na hlađenje...

I tako to kola i hladi bazu tj. procesor...

Međutim, kako nam naša draga fizika nalaže npr. zagrijani zrak odlazi prema gore (tako lete veliki baloni),

a hladni pada dole, i to sve ljepo funkcionira, dok je referentna pozicija horizontalna/vodoravna, da bi toplo moglo ići gore...

Prema tome ti hladnjaci su zamišljeni da stoje na matičnim pločama koje su položene tj, "leže" na vodoravnoj podlozi.

E sada kada gore navedeni proces primjenimo na ploču koja je okomito položena (najčešća pozicija u današnjim kućištiam),

to baš i ne klapa u potpunosti kako bi trebalo, tj. sam cooler je položen bočno te zagrijana masa u DOLJNJIM toplovodima (koja

odlazi prema gore ubiti ostaje direktno na bazi coolera tj. procesora, dok gornji toplovodi funkcioniraju normalno!!

To prema nekom logičnom zaključku smanjuje performanse hladnjaka i on po mojoj slobodnoj procjeni slabije hladi....

Ja sam to malo računao i došao sam do zaključka da tako položeni cooleri sa toplovodima osjetno manje hlade.

Moje pitanje je dali je to istina i koja je stvarna razlika u temperaturama, te dali se uopče isplati

takav cooler ako će on biti vertikalno položen???

Nemam (još) takav cooler pa nemogu testirati gore opisano...

Mudar ko čovjek-jesetra!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Wikipedia sve zna.

HEAT PIPE

Forever MUFC
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Vidiš, vidiš, o tome nikad nisam razmišljao. No što je tu je. Topli zrak ostaje tamo gdje ne treba. Ali šta ćeš kada je takav dizajn matične i svega što dolazi na nju.

92% tinejđera sluša turbo folk, pop, rap ili tehno. Ako si među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu rock i metal glazbu kopiraj si ovo u potpis.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Umrla mi tema, dajte, ljudi, comment!!!

Mudar ko čovjek-jesetra!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Zdravo =)

Evo da ne otvaram novu temu, koristit ću ovu prastaru....

Naime, treba mi cooler za hladiti Phenom II x4 965. Dolaze

toplija vremena, a stock cooler je naprosto preloš (temp u loadu mi

idu do 62 C, a zima je i proc nije OC-an). Pri radu u Premieru stock

cooler počne zujat ko blesav i doslovno se pati!!

To mi baš i nije drago, a voljeo bih da mi ovaj proc traje, pa sam

odlučio kupiti odličan cooler tako da sam miran te da mogu sa

tim coolerom računati i na neki OC u budućnosti.......

E sada, zaintrigirala su me dva modela:

Zalman

Coolermaster

Oba su preko 500kn....jel opravdavaju svoju cjenu?

Koji je bolji?

Postoji li jednako dobra, ali jeftinija alternativa?

Postoji li razlika u poziciji coolera (odnosno kućišta/matične) horizontalno/vertikalno

s obzirom na hlađenje (pročitaj prvi post)??

Glavni ko-munjara =)
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Cooleri sa toplovodima...

IMHO TRUE Black Rev C. + 120 mm npr. Scythe vent (nades neki sto tisi) ce odraditi najbolje posao.

Naravno...mozes uzeti i "obicni" TRUE i kupiti sto bolji i sto tisi 120 mm vent i napraviti ces odlican posao.

Imao, isprobao....i radi odlicno. Namigiva

http://www.speedtest.net/result/724268199.png
15 godina
neaktivan
win32 kaže...

IMHO TRUE Black Rev C. + 120 mm npr. Scythe vent (nades neki sto tisi) ce odraditi najbolje posao.

Naravno...mozes uzeti i "obicni" TRUE i kupiti sto bolji i sto tisi 120 mm vent i napraviti ces odlican posao.

Imao, isprobao....i radi odlicno. Namigiva

Slazem se za TRUE. Ja imam rev.A i sa 965 na 4.0 sa 1.5 V mi je oko55 C u Primeu
15 godina
neaktivan

samo da dam odgovor na ono sto si pisao kako funkcionise hladjenje..

mislim da se ne iskoristava taj zakon da se toplota uzdize, tj zagrijan vazduh ili fluid, nego da se energija predaje tijelu koji ima manje energije, tj manju temperaturu..

proc se zagrije, na njemu hladan cooler, spojen sa pastom (hladan je jer je na sobnoj temp), proc znaci predaje temp preko paste na cooler, i tako se vec hladi, onda se ta temp prenosi u toplovodne cijevi,koje se postepeno zagriju, od onih najblizih procu do onih najudaljenijih..toplovodne cijevi su spojeni sa aluminijem ili bakrom, i predaju njemu dio temperature, a oni su najcesce u obliku tankih listica izmedju kojih struji vazduh..

ona kolicina vazduha koja je najbliza listicima se skoro pa trenutno zagrije na tu istu temperaturu, i da nema venta koji taj topao zrak "istjera" iz coolera i upuse novi, hladniji zrak, cooler bi radio losije, ali nekad su i takvi (pasivni) cooleri dovoljni..znaci ne koristi se princip da se toplota uzdize, nego toplije tijelo predaje energiju onom hladnijem, i sve tako dok se ne dodje do kraja, i tu temperaturu prima vazduh, koji biva istjeran iz coolera i na kraju iz kucista..zato je i bitan dobar protok vazduha u kucistu..

vrlo prosto, hladan zrak ulazi, topao zrak izlazi..dio energije koji stvara napon i struja na procu se u obliku temperature preko proca, coolera i na kraju vazduha istjeruje iz kucista..

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Evo ti odgovor s jednog drugog foruma, nazalost stranica s koje je uzeto vise ne postoji:

Q. How do they work?
A. Heat pipes transfer heat by the evaporation and condensation of a working fluid. As stated above, a heat pipe is a vacuum tight vessel which is evacuated and partially back-filled with a working fluid. As heat is input at the evaporator, fluid is vaporized, creating a pressure gradient in the pipe. This pressure gradient forces the vapor to flow along the pipe to the cooler section where it condenses, giving up its latent heat of vaporization. The working fluid is then returned to the evaporator by capillary forces developed in the porous wick structure or by gravity.

Q. Do heat pipes work against gravity?
A. Yes, a heat pipe is said to be operating against gravity when the evaporator is located above the condenser. In this orientation, the working fluid must be pumped against gravity back to the evaporator. All heat pipes have wick structures that pump the working fluid back to the evaporator using the capillary pressure developed in the porous wick. The finer the pore radius of a wick structure, the higher against gravity the heat pipe can operate. A thermosyphon is similar to a heat pipe, but has no wick structure and will only operate gravity aided.

Q. What fluids are used in heat pipes?
A. Heat pipe working fluids range from Helium and Nitrogen for cryogenic temperatures, to liquid metals like Sodium and Potassium for high temperature applications. Some of the more common heat pipe fluids used for electronics cooling applications are ammonia, water, acetone, and methanol.

I jos jedan review s legitreviews koji pokazuje da orijentacija nema previse veze.

TRUE nazalost vise nema za kupit u nas, u bilo kojoj izvedbi, jedino preko oglasa.

Sto se tice hladnjaka kao sto sam vec u jednoj drugoj temi, mogu ti preporuciti Zalman CNPS10x Flex koji je u biti isti hladnjak kao Quiet ili Extreme,

medutim s boljim sustavom montiranja i mogucnosti za instalaciju 2 ventilatora, sto je velika prednost, jer mozes staviti 2 tisa hladnjaka koja ce bolje

hladiti nego jedan glasan (brz) na quiet ili extreme, a posto kosta "samo" 349kn se isplati jer cak uz kupovinu 2 kvalitetna ventilatora dode manje nego Extreme.

Od ventilatora bi ti mogao preporuciti Arctic Cooling F12 PWM, ali nazalost vise nije raspoloziv. Cim se vrati i ja si uzimama barem jos jedan, jer ima veliku

prednost sto se moze spajati do 5 komada na jedan 4-pin header za ventilatore, uz to upravljan PWM-om mi uz ~800rpm-a (necujan) drzi AMD x4 940 na 50*C uz 100% opterecenje na Prime95,

inace (slabo opterecenje/idle) se vrti na oko 600rpm uz temp od ~34*C na mom CNPS10x Flex, tako da svaka preporuka.

CNPS10x Flex se za razliku od Quiet i Extreme montira vertikalno na AMD (kao i na intel) za razliku od Quiet i Extreme koje se montiraju horizontalno na AMD

a vertiaklno na Intel.

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put sub 13.3.2010 3:49 (drnde).

1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Samo da kažem da se ovaj Zalmanov itekako isplati uzeti, jedan od najboljih... Baš bismo mogli probati sa ovim polaganjima..

Prodajem razne računalne komponente, sastavljam konfiguracije i ponude, detekcija i otklanjanje kvarova, čišćenje računala od virusa, reinstalacija Windowsa i drugih OS-a. Obratite mi se na PM.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RoyalBlood kaže...

Samo da kažem da se ovaj Zalmanov itekako isplati uzeti, jedan od najboljih... Baš bismo mogli probati sa ovim polaganjima..

Taj Zalman ne vrijedi te novce da ga h.....no to je moje misljenje.

http://www.speedtest.net/result/724268199.png
16 godina
neaktivan
win32 kaže...
RoyalBlood kaže...

Taj Zalman ne vrijedi te novce da ga h.....no to je moje misljenje.

Skup je, al je najbolji zračni hladnjak koji postoji, prema više reviewa...

Prodajem razne računalne komponente, sastavljam konfiguracije i ponude, detekcija i otklanjanje kvarova, čišćenje računala od virusa, reinstalacija Windowsa i drugih OS-a. Obratite mi se na PM.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice