Ovako imam jedno pitanje....mada neznam baš kako bih točno predočio što želim pitati...
Dakle, skoro svi noviji aktivni cooleri, pa ćak i stock cooleri imaju toplovode!
Cijevćice koje vode od baze coolera (dio koji sjeda na procesor) do aluminijske/bakrene baze
na kojoj je je najčešće aktivni hladnjak/fan.
Thermaltake CL-P0456 Big Typ 14Pro je jedan takav hladnjak...
E sada, više manje svi znamo na kojem principu funkcioniraju "cijevćice" =)
Kada se tekuća masa u njima zagrije odlazi prema gore, tj. do baze koja se hladi "ventilatorom".
Tamo se zagrijana tekućina hladi, te pada dole, izmjenjujući se sa toplom koja odlazi na hlađenje...
I tako to kola i hladi bazu tj. procesor...
Međutim, kako nam naša draga fizika nalaže npr. zagrijani zrak odlazi prema gore (tako lete veliki baloni),
a hladni pada dole, i to sve ljepo funkcionira, dok je referentna pozicija horizontalna/vodoravna, da bi toplo moglo ići gore...
Prema tome ti hladnjaci su zamišljeni da stoje na matičnim pločama koje su položene tj, "leže" na vodoravnoj podlozi.
E sada kada gore navedeni proces primjenimo na ploču koja je okomito položena (najčešća pozicija u današnjim kućištiam),
to baš i ne klapa u potpunosti kako bi trebalo, tj. sam cooler je položen bočno te zagrijana masa u DOLJNJIM toplovodima (koja
odlazi prema gore ubiti ostaje direktno na bazi coolera tj. procesora, dok gornji toplovodi funkcioniraju normalno!!
To prema nekom logičnom zaključku smanjuje performanse hladnjaka i on po mojoj slobodnoj procjeni slabije hladi....
Ja sam to malo računao i došao sam do zaključka da tako položeni cooleri sa toplovodima osjetno manje hlade.
Moje pitanje je dali je to istina i koja je stvarna razlika u temperaturama, te dali se uopče isplati
takav cooler ako će on biti vertikalno položen???
Nemam (još) takav cooler pa nemogu testirati gore opisano...