CAD hardware

poruka: 18
|
čitano: 4.106
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
idealan (pozeljan) CAD hardware

o grafickim radnim stanicama

da malo razmjenimo misljenja i predloge..

You take the blue pill and the story ends.
You wake in your bed and you believe
whatever you want to believe.

You take the red pill and you stay
in Wonderland, and I show you how
deep the rabbit-hole goes.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: idealan (pozeljan) CAD hardware

Pa.. nVidiini strojevi se čine kao prilično moćne zvjerčice. Na Tesli se čak može i upregnuti grafičku snagu za neke druge proračune te iskoristiti sirova snaga paralelizma u GPUovima nove generacije.

17 godina
neaktivan
CAD hardware

Konkretno: koja misljenja i koje prijedloge? :)

Malo manje uopceno: prije par mjeseci bio sam u dvojbi uzeti neki od "gotovih strojeva" ili biti sam svoj majstor...prevladalo je ovo drugo.

Ispalo je nesto sa DX38 BT maticnom, QX6850 extreme cpu, ddr3 memorijom i FireGLv7350 grafuljom.

Kako se stroj koristi striktno za ACAD 2008, Staad.pro 2007 sve radi bezbolno i sa znatnom ustedom na vremenu.

Jedina primjedba (peh) odnosi se na EIZO LCD 24'' - pristigao je s oznakom: made in Japan te je (pomislih) napokon dosao proizvod bez kineskih artefakata, stabilan i cvrst. Beep. Wrong :) Deformacija slike (vertikalna distorzija) uzrokovala je prve ocne tikove i "dane ludila". Nakon natezanja oko servisa u Austriji, zamijenjen je lcd panel i krenuo je narodni preporod kvalitete slike u odnosu na stari Sony GDM-FW900.

Eto kratko...i opcenito....:)

"Gori od čarobnjaka je samo njegov šegrt." M. Mouse
"I najbolji planovi često propadnu." Mirko S. Zlikovsky
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.2.2008 11:44 (Hazunfefer).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

U teoriji, graficki podsustav baziran na ATI FireGL-u ili Nvidijinoj Quadrici FX, visejezgreni procesor, 2-4 GB radne memorije (ovisno o operativnom sustavu) i ono sto mnogo ljudi zaboravlja, a izrazito je bitno - velik monitor! 1.680x1.050 bi trebao biti nekakav minimum (ili 1.600x1.200 za poklonike/vlasnike "klasicnih" monitora), s tim da veca reza automatski znaci i daleko laksi i ugodniji rad. Osobno ne bih isao na manje od 24", a razmislio bih i o 27", naravno, u odnosu na to koliko se ozbiljno namjeravam koristiti takvim aplikacijama. Citava prica oko rezolucija nekome bi mogla zvucati prenapuhano, ali odgovorno tvrdim da nije tako - kad sam s fakultetskih monitora (1.280x1.024 na malobrojnim LCD-ovima ili smijesnih 1.024x768 na CRT-ovima) presao na 1.680x1.050, doslovce sam se preporodio. Crtanje i modeliranje je bilo brze, lakse, ugodnije i s bitno manje gresaka i naknadnog ispravljanja!

Sitni dodatak, mozda ce nekome biti korisno: kod monitora za takvu namjenu izrazito mi je bitno da ima mirnu i ostru sliku te ujednaceno pozadinsko osvjetljenje (tj. prikaz boja po citavoj matrici). Kirurska preciznost boja nije od presudne vaznosti za konstruiranje, ali za Corel i PS naravno jest.

Work is for people who suck at video games.
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.2.2008 11:45 (Davor).
17 godina
neaktivan
CAD hardware

mozda sam sturo koncipirao temu ali tu smo negdje..:)

posto nas vecina zeli izvuci maximum iz ulozenog novca odlucuje se za samogradnju.

i taj put mi se do sad cinio najlogicnijim.

u moru danas ponudjenih komponenti na trzistu..nadjimo idealnu..

cpu: xeon ili opteron?

maticna:tyan ili asus ili???(tu mi se najvise lome koplja)

grafika:nvidia quadro ili firegl ili gamerski chip nv80 pa ga modovati sa riva tunerom .

diskovi:sas ili ssd

monitor :logicno nesto od 24" pa gore. samsung CX305T 30" mi se cini kao dobar izbor.

operativni sistem:??? win vista x64 ili win server 2008 x64

od aplikacija licno koristim: autocad,maya,3ds max,revit,vecinu adobe aplikacija.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: CAD hardware
limun kaže...

cpu: xeon ili opteron?

maticna:tyan ili asus ili???(tu mi se najvise lome koplja)

grafika:nvidia quadro ili firegl ili gamerski chip nv80 pa ga modovati sa riva tunerom .

diskovi:sas ili ssd

monitor :logicno nesto od 24" pa gore. samsung CX305T 30" mi se cini kao dobar izbor.

operativni sistem:??? win vista x64 ili win server 2008 x64

od aplikacija licno koristim: autocad,maya,3ds max,revit,vecinu adobe aplikacija.

Cpu svakako Xeon (ako vec mora :)...Za maticnu plocu (kad smo vec u server modu :) - neka od intel Server serije-S5000.
Monitor - u fazi kupnje gledao sam sve i svasta, ali Samsung mi se nikada nije svidio. Dell je imao bolji rating, no kod ovakvo skupe konfiguracije izbacen je zbog suvislog razloga: ime me podsjecalo na Dellboya iz mucki (apsolutno subjektivan dojam :).
Pogledaj EIZO Flexscan SX2761W 27'' - dobar i skup.
Za ostale komponente nek se jos netko ubaci s komentarima.

"Gori od čarobnjaka je samo njegov šegrt." M. Mouse
"I najbolji planovi često propadnu." Mirko S. Zlikovsky
17 godina
CAD hardware

Kad se već tako olako razbacujete novcima, mogli ste stavit i IBM-ov T221 :)

Za njegovih 3840x2400 se Quadro ionako podrazumijeva ...

Možda bi korisnija tema bila o best buy CAD konfiguracijama ... i to prema primjeni, 2d/3d/3d+viz.

Naravno, ne bih se ni ja bunio protiv nekog IBM/HP/Dell workstationa ali ... :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Mladen kaže...

Kad se već tako olako razbacujete novcima, mogli ste stavit i IBM-ov T221 :)

Za njegovih 3840x2400 se Quadro ionako podrazumijeva ...

Možda bi korisnija tema bila o best buy CAD konfiguracijama ... i to prema primjeni, 2d/3d/3d+viz.

Naravno, ne bih se ni ja bunio protiv nekog IBM/HP/Dell workstationa ali ... :)

pa nije da se sad bas razbacujemo s novcima,ali kad je o kompu rijec nezalim ni sekunde,a i
neki ovde od nas zaradju svoj kruh pomocu kompaNamigiva

licno se bavim arhitekturom i arhitektonskom vizualizacijom,pa mi je nekakav workstation nuznost.
a to za IBMov prototip koji kosta kao fin plovan auto nebih komentarisao..

zato sam i pokrenuo temu da razmjenimo misljenja i mozda sklopimo sto bolju konfu sa sto manje kesha..

17 godina
neaktivan
Dado_ZG78 kaže...

Pa.. nVidiini strojevi se čine kao prilično moćne zvjerčice. Na Tesli se čak može i upregnuti grafičku snagu za neke druge proračune te iskoristiti sirova snaga paralelizma u GPUovima nove generacije.

Pa može se zapravo na svima grafičkim karticama koje imaju novije shadere bilo ATI, bilo NVIDIA. Samo treba znat zamaskirat podatke koje želimo iskoristiti u teksturu, učitat je u grafičku i napisat shadersku funkciju koja obavlja proračune nad tim podacima. Ti podatci se spremaju na drugu teksuru (kao pixeli ) koja se može kasnije dohvatiti natrag u ram (glavni). Eh, prije se nije moglo vraćat teksture natrag i tu je bio problem. Danas se može i jupi zbog toga, jer takve stvari mogu čak i ja radit bez CUDA platforme. Haha ja sam čak čitala i nečiji rad prije par godina koji se je bazirao na činjenici da se nije moglo čitat memoriju grafičke, pa su osmislili bazu da se kriptirana slika dekriptira isključivo u grafičkoj kartici i onda prikazuje. Na taj način nitko ne bi mogao dohvatit dekriptiranu sliku, jer ne bi postojala čak ni u ramu. Danas je drugačije, GPGPU će za par godina biti jako popularan. Eto trebala sam malo o tome kad si već spomenuo, nadam se da nije totalno offtopic
17 godina

Ma to za T221 je bilo malo sarkastično ... sry ako je ružno zazvučalo.

Sa ostalim se slažem, a i sam radim isti posao.

Što se tiče workstationa, svakako su za preporuku osobito ako se ne želi gubiti vrijeme (a budget to dozvoljava :)) na slaganje konfiguracija.

Meni je to i hobi pa svoje makine slažem i održavam sam, a na koncu ispadne i bitno jeftinije.

Nadograđujem onim što je u datom trenutku best buy pa tako ima svega ... od Athlona X2 (s939) koji će uskoro u zasluženu mirovinu do novih Q6600. Neke su samo za modeliranje (Radeon 2600XT moddan u FireGL na 2 IBM L191p) a neke za renderiranje (npr. Q6600 na 3150GHz :)).

Od monitora, tu je još i jedan Dell 2407 ... iako, za rad mi se čini praktičnija kombinacija 2 manja monitora jer se obično modelira prema nacrtima. Naravno, na Dellu je onda lijepo pogledati finalni rezultat, po mogućnosti u HD-u :)

Sve to je povezano sa D-Link KVM switchem jer toliko tipkovnica i miševa ipak ne stane na stol.

Od diskova, to je uglavnom "akvarij" Barracuda ... sve zajedno oko 2.5TB

Od serverskih komponenti sam odustao što zbog cijene a više zbog nedobavljivosti i egzotičnosti (Xeoni i buka, FB-DIMM, izbor dual socket ploča se kod nas sveo praktično na SuperMicro, posebna napajanja i sl.)

Sa mainstream komponentama mogu, ako posao i rokovi to zahtijevaju, otići u najbliži dućan i za par sati imati još jednog quada spremnog za renderiranje :) Trenutno mi se best buy čini Gigabyte P35 serija (DS3 ili bolja), Q6600, RAMa po potrebi, sistemski disk "tanka" Barracuda 3250410AS ... sve to na WinXP x64. Nije toliko fancy kao pravi workstation ali za puno manje novaca - jako pristojni rezultati.

17 godina
neaktivan

Preporučio bih ti X38 umjesto P35 serije. Dosta bolje se clocka.

Frankly, my dear, I don't give a damn.
17 godina

Thanx :) ... korisna informacija, nisam imao još ni jednu u rukama.

P35, kao i 965P, su mi se pokazale ok, a i ne pretjerujem baš sa oc-om ...  neke makine jesu oc-ane ali nikad do maksimuma, ipak mi je primarna stabilnost (kad prođe višednevni test rendenja - to je to :))

17 godina
neaktivan

Ja na X38DQ6 mogu gurnut Q6600 na 3.6GHz bez problema.

Frankly, my dear, I don't give a damn.
17 godina
naxeem kaže...

Preporučio bih ti X38 umjesto P35 serije. Dosta bolje se clocka.

Nisi u pravu.

EDIT: velik problem dići Q66 na 3.6GHz, pa ima multi 9...

► Intel Core 2 Duo E6750 (L719A782) || abit iX38 QuadGT || 2x1GB Crucial Ballistix PC5300 || XFX GF8800GT 512MB DDR3 || Western Digital Caviar 320GB AAKS || LG GSA-H66N || Corsair VX450W || Antec SLK3000B-EU ||
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.2.2008 15:18 (Razer).
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Ja na X38DQ6 mogu gurnut Q6600 na 3.6GHz bez problema.

Da si reko 4GHz onda ok ali 3,6GHz baš i nije nešto.
Svog sam Q6600 i to B3 dizao na 3,6GHz na 965 i P35 pločama.

- Never argue with an idiot, he'll drag you down to his level and beat you with his experience -
17 godina
neaktivan

ne razumijem, trazi se CAD hardware i onda se prica o OC-u?

Jel stvarno vrijedno rizikovati 12 sati rada, zaboraviti uraditi save i onda radi ocovanog pocesora, memorije i cega vec padne sve a rokovi uvijek blizu.

Uvijek biraj stabilnost i dogovori duzi rok izrade, oc ostavi klincima opterecenim fps-ovima

17 godina
neaktivan
CAD hardware

Čuj crtam stalno na overklokiranim strojevima i nikad ali baš nikad mi stroj nije uništio višednevni rad.

Jednostavno moraš znati koje su granice HW-a, a i postoji gro programa za test stabilnosti.

npr ako ti Prime vrti 24h bez problema neće ti niti rad u CAD programima srušit stroj.

Razlika između Q6600 na 2,4GH i onog na 3GHz je povelika a oba setupa su stabilna jer ti procesori trpe puno, puno više radne taktove.

- Never argue with an idiot, he'll drag you down to his level and beat you with his experience -
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.2.2008 12:18 (Wolverine_pce).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ja sam također za "razumni" oc ... ako se to tako može nazvati :)

Kao što Wolverine kaže, treba najprije temeljito testirati a onda se na takvu makinu može i ozbiljno računati.

Meni se također pokazalo da jednom kad prođe par dana renderiranja, to je to. Iako Q6600 može i puno više (G0 posebno), držim ih na 3-3.2GHz ... dobijem bitan pomak u performansama, brzina memorija nije problem a sve skupa se još uvijek efikasno i tiho hladi Big Typhoonima.

30% se ne čini puno kod rendanja par slika ali za animaciju od par tisuća slika to je već par dana uštede.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice