4x više piksela = 2x veća oštrina? [eng.]

poruka: 9
|
čitano: 1.438
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
4x više piksela = dupla oštrina? [eng.]

Slažete li se sa ovim citatima?

John Henshall, epi-centre.com kaže...

Doubling the resolution of an image isn't as simple as just having twice as many pixels. In fact doubling the resolution of an image requires four times as many pixels (...) This is the square law in action.
(...)
To double the resolution of a one-megapixel camera, we have to go to four-megapixels -- not two-megapixels. To double the resolution of a three-megapixel camera we have to go to twelve megapixels. To double the resolution of a four-megapixel camera, we'd have to go to no less than sixteen-megapixels.
(...)
This means that, to havec DOUBLE the resolution, you have to FOUR TIMES the number of pixels.

Ken Rockwell, kenrockwell.com kaže...

Small differences in pixel count, between say 5 MP and 8MP, are unimportant because pixel counts are a square function. It's exactly like calculating area or square footage. It only takes a 40% increase in linear dimensions to double the pixel count! Doubling pixel count only increases the real, linear resolution by 40%, which is pretty much invisible.
(...)
One needs at least a doubling of linear [in two directions] resolution or film size to make an obvious improvement. This is the same as quadrupling the megapixels.

Ken Newcombe, kennewcombe.com kaže...

Theory predicts there is little resolution difference between a 6 and 8 megapixel camera. To double resolution all other things being equal requires that the pixel count be increased four times as both vertical and horizontal dimensions need to be doubled.

Wikipedia, članak "Display resolution", autor nepoznat kaže...

...broadcast television resolution properly refers to the pixel density, the number of pixels per unit distance or area, not total number of pixels. In digital measurement, the display resolution would be given in pixels per inch.

Mark Chubb, phonesreview.co.uk kaže...

Report says iPad 3 display has double linear resolution (naslov)
(...) The iPad 2 display is already impressive and so just imagine what we might see with double the clarity!

Jay Yarow, businessinsider.com kaže...

[New iPad] will have a screen that's twice as sharp as the current iPad, according to some icons hidden in the iBooks application. MacRumors found the icons, and says the resolution on the next iPad will likely be 2048x1546, which is a doubling of the current iPad's resolution.

Uredništvo thedaily.com kaže...

...the lil’ MacBook boasts a stunning 2560 x 1600-pixel display that’s twice as sharp as its non-retina brethren [1280x800].

Raymond Soneira, displaymate.com kaže...

...was it really necessary to double the resolution and therefore quadruple the number of pixels?

Jeff Bertolucci, informationweek.com kaže...

With an eye-grabbing 2048- by-1536 pixel resolution at 264 pixels per inch, the new iPad's screen has twice the resolution and four times the number of pixels as its predecessor.

Andrew Eisner, retrevo.com kaže...

(talking about 3rd generation iPad) ...Twice the resolution and four times the pixels...

Moja se iskustva slažu s ovim. Biste li se i vi složili?

www.bug.hr/forum/suspended/ *** Ne očekuj populističke komentare.
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.12.2012 20:00 (Random.).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Dajte malo normalne diskusije, nećemo valjda vječno o best buy grafičkim karticama, Nokiji i Appleu. Nije valjda da nitko nema mišljenje o ovome. plz?

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Ja sam ti već davno odgovorio kada si pitao u bircu, uglavnom slažem se jer treba duplo više u dvije dmenzije, što rezultira brojkom 4.

No, drugi problem je što to znači duplo oštrije? To je po meni presubjektivno, ljudska osjetila nisu baš najobjektivniji senzori.

Svi smo mi Mentalist.

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: 4x više piksela = 2x veća oštrina? [eng.]
Jakovp kaže...

Ja sam ti već davno odgovorio kada si pitao u bircu, uglavnom slažem se jer treba duplo više u dvije dmenzije, što rezultira brojkom 4.

No, drugi problem je što to znači duplo oštrije? To je po meni presubjektivno, ljudska osjetila nisu baš najobjektivniji senzori.

Nema veze, uzevši da su svi ostali parametri jednaki (kontrast, gamut i ostalo) - ljudi percipiraju takvu sliku kao "duplo čišću / bolju / detaljniju", ne "četiri puta" bolju.

Tako će ljudi za 2048x1536 iPad reći da je ekran duplo, a ne x4 oštriji od starije 1024x768 verzije.

Što bi značilo da nadolazeći "4K" (preciznije 2160p) sadrži duplo detaljniju sliku od 1080p, a "8K" (4320p) četiri puta detaljniju sliku od 1080p. To je čisto koliko je slika detaljnija, ne uzimamo u obzir gubitak detalja pri određenim udaljenostima ili kvalitetu samog sadržaja.

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.11.2012 21:53 (Random.).
15 godina
odjavljen

Ne znam, evo imao sam 156ppi nokiu, pa sad imam 200ppi, a uskoro 325 ppi pa ću usporediti. Iako ovisi i o ekranu, jer na ovoj 156ppi nikad nisam ni posumnjao da je tako mali broj, a na ovoj 200 je skoro nemoguće vidjeti piksele i slika je sasvim ok.

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Što se tiče PPI-a, to bi onda bilo: [uzevši da su svi ostali parametri jednaki] 200 PPI ekran duplo oštriji od 100 PPI ekrana, pri normalnim udaljenostima, naravno. Sa tri metra razlike vjerojatno niti nema.

Zanimljivo je onda da je 1920x1080 (1080p) "samo" 50% oštriji od 1280x720 (720p) i da je 1080p "samo" duplo oštriji od 960x540. Da smo samo uspoređivali broj piksela, ispalo bi 1080p 125% oštrije od 720p.

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.11.2012 21:54 (Random.).

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Da, jako ovisi o udaljenosti. Makar kažu da nije dobro gledati bliže od 30cm, pa se opet treba pitati do kud se ta razlika vidi.

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: 4x više piksela = 2x veća oštrina? [eng.]
Jakovp kaže...

Da, jako ovisi o udaljenosti. Makar kažu da nije dobro gledati bliže od 30cm, pa se opet treba pitati do kud se ta razlika vidi.

Onda bi najispravnije bilo reći da je razlika između 100x100 i 200x200 slike istih dimenzija i svih ostalih parametara maksimalno 100%  ("do 100%"). Što je udaljenost veća, razlika pada dok na poslijetku ne padne na 0% - vidlljive razlike nema. Kada je razlika 0% ovisi o mnoštvu drugih faktora poput vida pojedinca i kontrasta ali to je već priča za neki drugi put.

16 godina
neaktivan

Sjecam se da je bilo istrazivanje bilo kad je izasao iPhone 4, da je "lakoca" citanja tek 15% "veca" od prethodnog iPhonea, svakako je lijepse vidjeti retinu u odnosu na starije iPhoneove, cak i prvi iPad, i iPad 2 (ima veci ppi od 2g/3g/3gs samo da se zna) ima skroz ok i nezrnatu sliku

"Nikad necu protiv toga imat nesto protiv"
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice