Kamere u smartfonima- Rasprava izdvojena tema

poruka: 6.518
|
čitano: 1.672.701
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
Re: Kamere u smartfonima- Rasprava
Chriss kaže...

Izgleda da je Vivo prestao s proizvodnjom Vivo X100 Ultra, tradingshenzen je već obustavio nabavku...

Iako čekam što će Vivo, Oppo i Xiaomi novoga izbaciti, X100 Ultra mi je bila nekakva rezerva ako nove Ultre ne budu zadovoljavale jer upotreba AI-a u kameri nije pretjerana na njoj al dok one izađu X100 Ultru će biti teško nabaviti, bar od provjerenih prodavača za normalnu cijenu...

Imat ces moj za 15 dana opet u prodaji  :D

12 godina
thebatman kaže...
Chriss kaže...

Izgleda da je Vivo prestao s proizvodnjom Vivo X100 Ultra, tradingshenzen je već obustavio nabavku...

Iako čekam što će Vivo, Oppo i Xiaomi novoga izbaciti, X100 Ultra mi je bila nekakva rezerva ako nove Ultre ne budu zadovoljavale jer upotreba AI-a u kameri nije pretjerana na njoj al dok one izađu X100 Ultru će biti teško nabaviti, bar od provjerenih prodavača za normalnu cijenu...

Hahaha

Izdrži li tebi koji priko 6miseci? 😅

10 godina
Chriss kaže...
thebatman kaže...
Chriss kaže...

Hahaha

Izdrži li tebi koji priko 6miseci? 😅

Svako ima svoju bolest :D

6 godina
Kamere u smartfonima- Rasprava

danas isprobao magic7pro...i samo glavna podržava raw...kod ultre 25 napokon sučelje za kameru kako triba

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
HCMAA kaže...

danas isprobao magic7pro...i samo glavna podržava raw...kod ultre 25 napokon sučelje za kameru kako triba

to dolazi i na starije modele

15 godina

Je li imao tko Honor Magic 6 Pro i S24 ultra pa da usporedi kvalitete fotki?

Osobito u zatvorenom (manje prirodnog svjetla) i ljude u pokretu?

0 0 hvala 0
13 godina

Da li je stvarno Samsung S24 ultra ima najbolju kameru u tom rangu.. Treba mi mob prvenstvo kamera dobra ima li za 500tinjak eur išta takve kvalitete ? Ili dati još 150pa kupiti neku malo korištenu sa njuškala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 mjeseca
@kaw liga izvoli , dolje na dxo stranici imaš listu najboljih kamera pa si odaberi .
Vjv. ću dobiti minuse od ekipe radi ovoga ali ovo je najcjenjenija lista na svijetu.

Spominješ 500 eura i dobru kameru , Honor 200 upravo cilja tu cijenu s najboljom kamerom za te pare (iako je honor 200 pro puno bolji izbor sa puno boljom kamerom), ako u međuvremenu nije izašlo nešto bolje za te pare.

https://www.dxomark.com/smartphones/#sort-camera
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.1.2025 23:30 (Sirotanovic).
10 godina
Sirotanovic kaže...
@kaw liga izvoli , dolje na dxo stranici imaš listu najboljih kamera pa si odaberi .
Vjv. ću dobiti minuse od ekipe radi ovoga ali ovo je najcjenjenija lista na svijetu.

Spominješ 500 eura i dobru kameru , Honor 200 upravo cilja tu cijenu s najboljom kamerom za te pare (iako je honor 200 pro puno bolji izbor sa puno boljom kamerom), ako u međuvremenu nije izašlo nešto bolje za te pare.

https://www.dxomark.com/smartphones/#sort-camera

Ovo je najkorumpiranija lista na svijetu. 

Ko vise plati dobije vecu poziciju. 

Govorim iz iskustva kao neko ko je imao sve flagshipove u zadnjih 10 godina. 

Kad vidim sa je njima šugavi honor magic 6 pro ili 5 pro cak vise rangiran nego npr xiaomi 14 ultra, uzas. 

3 mjeseca
Pa daj onda čovjeku bolju listu ako postoji da si izabere mob. s dobrom kamerom, a i ja bih volio pogledati listu.

Evo što kažu iz DXO o sebi : "The exact score calculation is confidential and the reason we keep it confidential is because we don’t want manufacturers trying to optimize for the score,” says Viard. “We are very aware that the way we design the score formula may influence some choices companies make, but the testing protocol will be exactly the same for every single phone, with all the same objective metrics, real world results, and human grading.”

Mogu biti upitne njihove "konzultacije" s proizvođačima mobitela da dobiju veću ocijenu na testiranju , koje vjv. nisu jeftine. Ali ekipa zaista jebački testira i usporedi kamere mobitela u detalje .

Huawei je valjda 10 godina prvi na listi , Pixel mu puše za vratom kao i iPhone, po tebi oni najviše plaćaju "konzultacije za bolji score" i zato su prvi na ljestvici?
Pa zaista nema mi puno logike , zašto Šaomi ne plati zeru više (svakako je pri vrhu) i da bude prvi , nije da nema novca 🤔
15 godina
Velika većina naših, a i onih YouTube recenzija je sponzorirana, pa ni ovo ne treba čuditi.
Meni nije jasno kako je to Apple na četvrtom mjestu. Nemaju love za platiti ili su škrti 🤣
Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina
Sirotanovic kaže...
Pa daj onda čovjeku bolju listu ako postoji da si izabere mob. s dobrom kamerom, a i ja bih volio pogledati listu.

Evo što kažu iz DXO o sebi : "The exact score calculation is confidential and the reason we keep it confidential is because we don’t want manufacturers trying to optimize for the score,” says Viard. “We are very aware that the way we design the score formula may influence some choices companies make, but the testing protocol will be exactly the same for every single phone, with all the same objective metrics, real world results, and human grading.”

Mogu biti upitne njihove "konzultacije" s proizvođačima mobitela da dobiju veću ocijenu na testiranju , koje vjv. nisu jeftine. Ali ekipa zaista jebački testira i usporedi kamere mobitela u detalje .

Huawei je valjda 10 godina prvi na listi , Pixel mu puše za vratom kao i iPhone, po tebi oni najviše plaćaju "konzultacije za bolji score" i zato su prvi na ljestvici?
Pa zaista nema mi puno logike , zašto Šaomi ne plati zeru više (svakako je pri vrhu) i da bude prvi , nije da nema novca 🤔

1. Na ljestvici je Huawei pura 70 ultra - PLACENO 100% 

Huawei je bio prvi sa p30 i p40 serijom, nakon toga nema sta trazit u top 5. 

Ko je probao p50/p60/p70 seriju, zna da se ne mogu mjerit sa ostalima, jednostavno nemaju pristupe novijim senzorima i procesoria i to je tako.

Imao sam puru 70 ultra, koja im je br1, u nekim stvarima mi se cinilo da je p40 bolji. Da ne spominjem neke stvari koje dxo nece napomenuti, npr da huawei jos uvijek kad su slabiji uvjeti cropa glavnu kameru, ne da pucat sa telephoto itd.

2. Pixel 9 Pro XL - nisam imao necu komentriat

3. Honor magic 6 pro - PLACENO 100%

Niti fotografije, niti videa nisu u top 5 sigurno, pogotovo kad idemo fotkat nene ljude, toliko ai naostri sve, nacrta obrve i kosu da je to gadljivo. Najbolji primjer je usporediti honor sa vivom, vivo je jedno 3 godine ispred njih u algoritmima.

A o videu da ne pricam, tu nisu ni u top 10.

Moja neka lista top lista ide ovako, ne stavljam pixele jer nisam probao zadnje dvi generacije, a odbivam platiti 1000e za mob sa exynosom i 128gb memorije.

#1 definitivno djele vivo x100 ultra i x200 pro, najveci senzori na trzistu, najbolja aplikacija kamere i najbolji algoritmi. 

#2 Xiaomi 14 ultra, veliki glavni senzor, odlicne telephoto lece, poprilicno dobro razradjen softver

#3 Iphone 16 pro/max - gospodari algoritama, izvlace najvise iz svog hardvera, videom im niko nije ni blizu

#4 Oppo x8 pro

#5 Vivo x100 pro

#6 Iphone 15 pro

#7 S23 ultra + gcam

vepar kaže...
Velika većina naših, a i onih YouTube recenzija je sponzorirana, pa ni ovo ne treba čuditi.
Meni nije jasno kako je to Apple na četvrtom mjestu. Nemaju love za platiti ili su škrti 🤣

Ma apple je ludilo, iz malih senzora puno izvlace, imaju najbolji video na trzistu, fotkaju nativno u 24mp, a fotke su ima manje nego drugima u 12 - a bolje duplo. 

Jedini razlog zasto ih ne koristim je ios :D

13 godina

Hvala čitao sam o Honoru 200 možda čak i pro da je top mobitel. Sad dal je kamera vidno bolja u Sams S24 od Honor200..Isplati li se po vama protegnuti još 150eur pa uzeti malo korišten S24 ? Ili vidim gore se hvali a jeftiniji je Samsung Galaxy S23 Ultra 

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.1.2025 8:03 (kaw_liga).
10 godina
kaw_liga kaže...

Hvala čitao sam o Honoru 200 možda čak i pro da je top mobitel. Sad dal je kamera vidno bolja u Sams S24 od Honor200..Isplati li se po vama protegnuti još 150eur pa uzeti malo korišten S24 ? Ili vidim gore se hvali a jeftiniji je Samsung Galaxy S23 Ultra 

Nemoj s24 obicni, ako uzimas polovno, nadje se s23 ultra za 500e

13 godina

Ne ne mislim se između Samsung Galaxy S24 Ultra Titanium Gray 256GB za nekih 650eur.. Ili nešto drugo kakav je s23 ultra u usporedbi vezano za kameru

8 godina
Dud kaže...

Ja se još držim svog Xiaomi redmi note 9 pro. Još uvijek ne nalazim razlog da ga mijenjam. Vidim da se sad za ok novce može naći neki RN13 pro ili 12pro, iako koliko sam gledao bilo bi super naći pro + modele. Uglavnom RN9pro i GCAM 8.4.3 (taj mi najbolje radi) , a imam i GCAM 8.9 njega sam nariktao tak da sam mu malo nabrijao boje kad trebam jači saturation onda s njim fotkam, ali je 8.4 brži stabilniji i bolji. S tim da za video koristim nativni app od xiaomia jer tamo stabilizacija na videu radi najbolje. Evo par fotki od ljeta do sad, znam da ako tu direkt stavim kvaliteta je šrot. Vjerojatno imaju malo obrade u google photos app-u, ne sjećam se koja i koliko. Uglavnom im znam malo kontrast pojačat ili boju. 

Molim te možeš li baciti link od nekog gcama koji ti se pokazao kao dobar. 

I ja još uvijek imam taj mobitel i po svemu osim po kameri zadovoljava moje potrebe. Kamerom nisam zadovoljan nimalo i to je jedini razlog zbog kojega razmišljam kupiti drugi mobitel. Probao sam masu Gcam modova i ni sa jednim nisam bio zadovoljan. ili su se često crashirali, ili se sporo pokretali, sporo okidali slike, ogromne datoteke pravili, previše procesirali fotke, itd.... zadnji koji sam imao je imao najbolje rezultate ali nije mogao npr opaliti više od 2-3 fotke zaredom , odmah bi crashirao... ili jedan drugi je pravio solidne fotografije ali svaka bila teška po 15MB što je previše...

Čak razmišljam kupiti neki stariji flagship mobiteli od prije 4-5 godina  šta ću kad mi volim fotkati mobitelom a ne daju mi se neke vrtoglave cifre eura na solidan mob...   

Ako nema solidan Gcam, ima li tko preporuku nekog (polovnog ili novog) smartphona do max 200 eura da pravi dobre foptografije. Volio bih da se može izraditi koja fotka za obiteljskog albuma tako da me ne zanima slikanje za društvene mreže.

3 mjeseca
OK @batman znam da s iskustvom pišeš ali nema li neka uvažena ljestvica s podužom listom na internetu nešto tipa dXo, to te pitam? Ili ćemo ovako rekla kazala jer vi fotografi mi nijeste baš objektivni za to što narodu treba , kao RAW na svim kamerama itd. to uopće nije bitno narodu.
Po tebi znači Huawei plaća najveći danak a iPhone i xiaomi ne žele platiti više pa su tu gdje jesu.

Što se tiče honora i nacrtanih obrva što spominješ zar nije dovoljno kliknuti rukom na AI i isključiti AI u kameri jednim klikom i više nije upaljen , nego pisati o tome kao da je to neka mana kamere. Mislim taj fotošop i te pizdarije AI isto ima i Samsung i ostali.
Poruka je uređivana zadnji put pet 31.1.2025 10:58 (Sirotanovic).
6 godina

samsung ima prednost u odnosu na kineze...evo sad na njušci s24u za 750E s druge strane xiaomi 14 ultr nema ispod 1100 vakuum...da je xiaomi bolji 350E nije...možda glavna...ostale su s obzirom na sličan hardware ovisno o situaciji malo jedan...malo drugi

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Neuk kaže...
Dud kaže...

Ja se još držim svog Xiaomi redmi note 9 pro. Još uvijek ne nalazim razlog da ga mijenjam. Vidim da se sad za ok novce može naći neki RN13 pro ili 12pro, iako koliko sam gledao bilo bi super naći pro + modele. Uglavnom RN9pro i GCAM 8.4.3 (taj mi najbolje radi) , a imam i GCAM 8.9 njega sam nariktao tak da sam mu malo nabrijao boje kad trebam jači saturation onda s njim fotkam, ali je 8.4 brži stabilniji i bolji. S tim da za video koristim nativni app od xiaomia jer tamo stabilizacija na videu radi najbolje. Evo par fotki od ljeta do sad, znam da ako tu direkt stavim kvaliteta je šrot. Vjerojatno imaju malo obrade u google photos app-u, ne sjećam se koja i koliko. Uglavnom im znam malo kontrast pojačat ili boju. 

Molim te možeš li baciti link od nekog gcama koji ti se pokazao kao dobar. .   

Ako nema solidan Gcam, ima li tko preporuku nekog (polovnog ili novog) smartphona do max 200 eura da pravi dobre foptografije. Volio bih da se može izraditi koja fotka za obiteljskog albuma tako da me ne zanima slikanje za društvene mreže.

Nemam link jer sam skinuo sa telegram grupe Google camera port updates i to verziju 8.4.nešto, koja mi je najbolja i najstabilnija. Sad ne stignem ali budem ti tokom dana na PP poslao link na APk na Mega driveu da si skineš. A kaj se tiče drugog moba za fotkanje, mislim da tu drugi kolege: thebatman,ocean il zvonac znaju više, oni stalno mijenjaju i probavaju mobitele. Realno i mene zanima koji mob za neke "male" novce uzet a da ima dobru kameru, možda Huawei P30 il tak nekaj?

http://d-u-d.deviantart.com http://500px.com/Dado_D https://dariodrvodelic.wordpress.com/ https://www.flickr.com/photos/95774435@N02/?hide_photostream_welcome=1
10 godina
Sirotanovic kaže...
OK @batman znam da s iskustvom pišeš ali nema li neka uvažena ljestvica s podužom listom na internetu nešto tipa dXo, to te pitam? Ili ćemo ovako rekla kazala jer vi fotografi mi nijeste baš objektivni za to što narodu treba , kao RAW na svim kamerama itd. to uopće nije bitno narodu.
Po tebi znači Huawei plaća najveći danak a iPhone i xiaomi ne žele platiti više pa su tu gdje jesu.

Što se tiče honora i nacrtanih obrva što spominješ zar nije dovoljno kliknuti rukom na AI i isključiti AI u kameri jednim klikom i više nije upaljen , nego pisati o tome kao da je to neka mana kamere. Mislim taj fotošop i te pizdarije AI isto ima i Samsung i ostali.

Nema liste, kako bi je bilo, zahtjevala bi da netko nepristran sa svojom lovom kupi sve mobitele, testira i objavi na internet potpune testove, takvi tipovi i postoje ali su za njih mobiteli igracke i njihova jedna leca kosta ko 10 flagshipova skupa.

Ai se na honoru moze iskljucit na nekim stvarima, npr kad ga iskljucis nece dodavat plavo nebu, zeleno travi, ali ove neke stvari kao dodavanje tekstura licima ili zgradama je ugradeno dublje, ne moze se iskljuciti.

Honor i Huawei pumpaju takav marketing, zato njihovi mobiteli u 90% slucajeva dobiju review kamere na dxo na isti dan kad je i mob pusten, ili ako ne isti dan onda jako blizui uvijek je odlican rezultat, a neke koji ne plate objave nakon mjesec, dva od pustanja telefona.

Komplicirano je sve to.

Evo dva primjera koliko honor nema pojma sta napraviti s licima ljudi, o kosi da ne pricam.

19 mjeseci
Sirotanovic kaže...

kad je dxomark u pitanju dovoljno ti je kod recenzija pogledati fotke, pročitati tekst i pogledati ocjene i onda shvatiš da jedno i drugo često uopće nije u skladu...

3 mjeseca
Sve je to malo čudno , neznan zašto bi jedna francuska privatna firma (dXo mark) davala tako veliku prednost Kinezu koji je povezan s kineskom vojskom i zbog toga pod sankcijama (huawei)?Razumiješ li me, nema smisla nekog. Iako se slažem da huawei i honor tik prije objave budu već testirani na dXO... a možda su samo ažurni i daju mobitel na testiranje na vrijeme . Iako nije velika razlika u bodovima kod najbolje ocijenjenih , ali zaista da jedan iPhone ili Samsung nema novca da skine huawei ili honor s trona liste , ne zvuči logično. Ili da ne prijave i ne tuže dxo radi toga , nema smisla .

Možemo li smatrati dxo po vama barem objektivnom za širi popis , zaista nađe se dobrih mobitela? Recimo honor 200 pro ili Motorola edge?
10 godina

Jbg ne mogu dat savjet za mob koji nisam imao, na papiru hw izgleda ok, ali sw tko ce znat. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Sirotanovic kaže...
Sve je to malo čudno , neznan zašto bi jedna francuska privatna firma (dXo mark) davala tako veliku prednost Kinezu koji je povezan s kineskom vojskom i zbog toga pod sankcijama (huawei)?Razumiješ li me, nema smisla nekog...

pare?

3 mjeseca
Pare?
Pa naravno pare , ja kažem da to nema smisla zato što Amer ili Korejac imaju duplo ili troduplo više para.
Nema smisla da i Motorola (Lenovo) daju više para nego Samsung ili Apple da bi bili na listi iznad .
8 godina
Dud kaže...
Neuk kaže...
Dud kaže...

Nemam link jer sam skinuo sa telegram grupe Google camera port updates i to verziju 8.4.nešto, koja mi je najbolja i najstabilnija. Sad ne stignem ali budem ti tokom dana na PP poslao link na APk na Mega driveu da si skineš. A kaj se tiče drugog moba za fotkanje, mislim da tu drugi kolege: thebatman,ocean il zvonac znaju više, oni stalno mijenjaju i probavaju mobitele. Realno i mene zanima koji mob za neke "male" novce uzet a da ima dobru kameru, možda Huawei P30 il tak nekaj?

Hvala ti na pomoci!

A i ja tako nekako razmišljam. Volim se "igrati" sa tehnologijom ali mrzim davati velike novce jer joj je vijek trajanja prekratak i svi imamo u kući puno stare elektronike koja ne služi više ničemu a kada je izašla bila je ko papar...

Ja se mislim uzeti ili neku staru LUMIU sa dobrim senzorom ili neki stariji HUAWEI tipa P30 PRO ili MATE 20 PRO.... tako nešto što je vrijeme pregazilo pa nije više atraktivno a moglo bi imati zanimljivu kameru.

Ako netko ima savjet za dobar stari mobitel sa kvalitetnom kamerom neka nas uputi   može li pomoći kolega thebatman 

10 godina
Neuk kaže...
Dud kaže...
Neuk kaže...
Dud kaže...

Hvala ti na pomoci!

A i ja tako nekako razmišljam. Volim se "igrati" sa tehnologijom ali mrzim davati velike novce jer joj je vijek trajanja prekratak i svi imamo u kući puno stare elektronike koja ne služi više ničemu a kada je izašla bila je ko papar...

Ja se mislim uzeti ili neku staru LUMIU sa dobrim senzorom ili neki stariji HUAWEI tipa P30 PRO ili MATE 20 PRO.... tako nešto što je vrijeme pregazilo pa nije više atraktivno a moglo bi imati zanimljivu kameru.

Ako netko ima savjet za dobar stari mobitel sa kvalitetnom kamerom neka nas uputi   može li pomoći kolega thebatman 

Sa p30 neces falit ili neki xiaomi + gcam, al ima sad i dosta pixela 6 pro i 7 pro, nadju se za 300 ili manje eura, to je isto ok. 

13 godina

Sad sve ovisi kupuješ li novi ili polovni.

Ako se odlučiš recimo za polovni Xiaomi, ganjaj svakako HMX senzor, mislim da za njega možeš najkvalitetnije xml-ove (pogotovo za Mi Note 10 koji je odličan camera phone ukoliko ti ne smeta 730G), također ima brutalnih XML-ova za Mi 10U.

Dosta ekipe koja radi xml-ove koristi 8.2 i 8.4 Gcamove pa nema brige oko podrške, nema nekih prevelikih benefita osim AI stvari i slično.

Vidio sam u jednoj grupi fotke sa Pixel 9 XL, iskreno uopće nisam oduševljen fotićem i ne vidim razlog zbog kojeg bi pljunuo toliko love za njega. Trenutno sam na Mi 10T Pro i razmišljao sam o seriji 15 ali sve mi se čini da ću i tu seriju preskočiti, trenutno nema ništa što me je izulo iz cipela a da je relativno prihvatljive cijene.

Mislim da sam linkove na većinu fotki već i stavio:

Gcam: Xenius 8.2

Xml: J0qZ-10Tp-241224

https://ibb.co/ns23N9S6
https://ibb.co/yBPWpgHK
https://ibb.co/Mk6W7B3w
https://ibb.co/99kyFCYS
https://ibb.co/BVCGSB8F
https://ibb.co/qzBqx1K
https://ibb.co/27v0hrk9
https://ibb.co/RGv1tpMV
https://ibb.co/SX5ygfBY
https://ibb.co/v4gBwNPc
https://ibb.co/hxMvNxmH
https://ibb.co/Y4bbVzP1
https://ibb.co/rf0Z0C3c

8 godina

A šta je bolje huaweijeva p setija ili mate za fotografije? 

Npr jel bolje p30 pro ili mate 30 pro za fotkanje?

11 godina
Sirotanovic kaže...
Nema smisla da i Motorola (Lenovo) daju više para nego Samsung ili Apple da bi bili na listi iznad .

možda misle da su nedodirljivi, pa ne moraju podmićivati

kao intel nekad i sad nevidija, izbace ovno od proizvoda i misle da je dovoljno njihovo ime na njemu

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice