4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 4.648
|
čitano: 2.361.619
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene
Tirkiz kaže...
Armor kaže...
Kak je najbolje otići na A1 Homebox 4G?
Ima bez UO i bez routera - imam svoj?

Tcom traži od mene 430€ penala pa mislim još jedno vrijeme plaćati oba, i onda raskinuti Tcom.

Armor, ne uzimaj UO, nema ti smisla, svoju opremu imaš, dosta ti samo SIM kartica.

Drugo, možda HT na tom novom tornju dođe za pola godine a ti sada platio penale HT-u da odeš s njega na A1 pod ugovor, pa da za pola godine vidiš da je HT došao i bolji na tom novom tornju pa ajde opet platiti penale A1 za raskid Homeboxa da se vratiš opet na HT - nema smisla. Nigdje ne trebate uzimati UO.

Taj A1 homebox ako je Homebox 4G ti ni neda da se spojiš na 5G čime si zakinut za 5G brzine, imam jednog tipa na tom 4G homeboxu i ne pušta ga, još jedna glupost i bolje uzeti A1 savršena+ bez UO ili možda ovu A1 turističku di se možete spojiti i na 5G.

PS: Sretan Božić svima koji ga slave danas  

Znači dođem - morem i sutra (?) u A1 poslovnicu i zatražim Savršenu+ bez UO? 

Problem je dal oni imaju po full brzini i do kad, sigurno postoji neki limit - iako ja ne skidam puno, samo hoću da to bude brzo kad se već skida/uploada. 

Išel bi dakle na tu Savršenu+ - hvala ti za preporuku jer prvi put čujem za nju. 

Sretan Božić i tebi 🎄

5 godina
Ja sam od svih mogucih preinaka i testova dosao do toga da sam stavio starlink i rijesio se svih operatera

0 0 hvala 0
12 godina
I iakuatva s njim? Brzine? Oblacno i kisa/snijeg?
10 godina
I mene zanima, i ping, PL i naravno cijena. Hvala
Hardware: the parts of a computer that can be kicked.
15 godina
Starlink od nedavno ne traži kupnju hardvera što je po meni bio najveći minus. Sad ga dobijete u najam kad ugovorite uslugu. 35 EUR mjesečno je ova lite verzija gdje se brzina ograničava ako dođe do veće potražnje. 50 EUR je verzija bez ograničenja.

Ne mogu reći da mi je trenutno pre loše na A1 homeboxu jer ionako 1TB ne potrošim, ali Starlink je ipak neograničen, a brzine bi trebale biti i stabilnije. Jedino što gubim telefon. A to mi je pak dodatna gnjavaža onda.
Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 mjeseci
Hexfire kaže...
Starlink od nedavno ne traži kupnju hardvera što je po meni bio najveći minus. Sad ga dobijete u najam kad ugovorite uslugu. 35 EUR mjesečno je ova lite verzija

Kako to točno funkcionira, tj. jel se usluga ugovara na neki period u kojem sam obvezan plaćati 35 eura ili mogu recimo plaćati 3 mjeseca, pa onda pauzirati 2 mjeseca?

Ako možeš malo detaljnije objasniti.

17 godina
Evo ugovoril Savršenu+ u A1.
Dobil karticu bez pina i ugovor na 0 mjeseci.

Samo da vrti kak vrti Tomato - jedino kaj ne valja je ima NAT Type 3.

Ali rekla mi je u poslovnici da bude tehnička podrška to riješila i prebacila u 2.
Nadam se, jer zbog gaminga i mijenjam.
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
Evo koliko mijeri

1 0 hvala 0
12 godina
O super...to je vjerovatno trenutno. Imas mozda kad pada snijeg ili je oblacno ili kisa?
Hvala
17 godina

S obzirom da je moj Xiaomi CPE 5g pro "crkao" vec drugi put. Razmisljam da se nadogradim i vidim ovaj ZTE MC 8512. Da li bi on bio preporuka naspram ovih drugih modela ? Jer cjenovno nije nesto više skuplji od njih a ponovo je noviji model s pocetka godine?

17 godina
Koji je APN za A1?

data.a1.com sigurno nije
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
Snijega nema kod mene😐..budem mjerio po kisi..bas me zanima
Ovako je top..peak mu bude do 650...prosjek je ovaj sa slike..
Nekad zna pasti max do 280..
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.12.2025 19:03 (cromania21).
12 godina
@armor internet
@cromania21....pa to.je odlicno ako je tako. Pretpostavljam da ga dugo nemas i da imas dobar pogled na nebo.
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.12.2025 19:52 (isalopek).
14 godina

Zna li netko možda postoje li razlike u tome kako operateri upravljaju SIM karticama kada se radi o SIM karticama kupljenim u slobodnoj prodaji i onih koje su dobivene uz pretplatu? Ima li ograničavanja? Pitam jer sam testirao sam karicom uzetom u slobodnoj prodaji i dobivao impresivne brzine na Zyxel NR7302 a sad sa ugovorenim gigaboxom nisam ni blizu tim brzinama.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
ileeba7 kaže...

S obzirom da je moj Xiaomi CPE 5g pro "crkao" vec drugi put. Razmisljam da se nadogradim i vidim ovaj ZTE MC 8512. Da li bi on bio preporuka naspram ovih drugih modela ? Jer cjenovno nije nesto više skuplji od njih a ponovo je noviji model s pocetka godine?

Po spec izglead ok ima novi mediatek MTK-T830 chipset tako da sam uvjeren da nema greške ako ga uzmeš. A i barem će ga netko testirati. Podržava V516  a dobra to je novost.

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.12.2025 20:44 (DDavorin).
17 godina
@isalopek nije ni taj, Speedtest svijetli crveno, i na com i na hr

Dobre vijesti - tehnička služba mi je već stavila NAT Type 2
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.12.2025 20:45 (Armor).
14 godina
Armor kaže...
Koji je APN za A1?

data.a1.com sigurno nije

APN za A1 je Internet

Sto posto, koristim ja u Zyxelu.

Od HT-a je internet.ht.hr

17 godina
Samo "internet"?
Jer sad imam još od HT-a i radi.

Vjerujem da bi s točnim APN-om bilo i bolje
14 godina
Armor kaže...
Samo "internet"?
Jer sad imam još od HT-a i radi.

Vjerujem da bi s točnim APN-om bilo i bolje

Samo internet, da. I meni se tako ponaša, kad promjenim SIM karticu radi i sa APN-om drugog operatera. Ja testiram sa A1 i HT ali sam odustao od A1 jer ne surađuju po pitanju korištenja vlastite opreme, skuplji su, kod njih nije flat, a sumnjam da bi bile išta veće brzine na 5G nego kod HT-a. Tako da, HT it is. I bez ugovorne obaveze je tako da, uvijek se mogu predomisliti.

17 godina
Kak misliš da nije flat?
Savršena+ isto ima neku skrivenu caku o prometu?
14 godina
Imam sad 4G od A1 i ističe mi ugovor. Pitao sam da mi dignu na 5G, da testiram jer imam 5G router, rekli su mi da ne mogu nego moram ugovoriti 5G ali mi moraju doći postaviti opremu njihovu. I promet je 2TB. Ne da bih to ikad potrošio ali flat mi je nekako bolji da se ne moram brinuti. Cijena 38€.
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina

Evo mjerenja jutros i sinoć. Očito je do zagušenosti odašiljača. Signal sa Zyxelom mi je super. Ulaganje u Zyxela se isplatilo.

EDIT: može i bolje (drugi screenshot). Znači limitiran sam vjerojatno jedino svojim UniFi routerom koji uz upaljeni IDS/IPS ima propusnost 1Gbps.

Zgodno. Jedino što mi se ne sviđa je ta ovisnost o zagušenosti odašiljača. Bio sam prije na optici dok nisam preselio, kod optike mi je svako mjerenje bilo isto, koliko plaćaš toliko je.

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.12.2025 7:10 (display name ivo).
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Ti imaš extra brze rezultate!

Evo mojih, ujutro u 5 je ok 😁

Kak lockati B7 u Zyxel NR5103E?
4 godine
Armor kaže...  

Išel bi dakle na tu Savršenu+ - hvala ti za preporuku jer prvi put čujem za nju. 

Sretan Božić i tebi 🎄

Ovu tarifu A1 savršena+ spominjemo godinu dana barem :P

Slabo pratiš temu a stalno nešto pitaš :P

Hvala.

cromania21 kaže...
Ja sam od svih mogucih preinaka i testova dosao do toga da sam stavio starlink i rijesio se svih operatera

Starlink uzima sve više maha.

To je dobro, oslobodit će nam mobilne pa će nam i brzine narasti 

display name ivo kaže...

Zna li netko možda postoje li razlike u tome kako operateri upravljaju SIM karticama kada se radi o SIM karticama kupljenim u slobodnoj prodaji i onih koje su dobivene uz pretplatu? Ima li ograničavanja? Pitam jer sam testirao sam karicom uzetom u slobodnoj prodaji i dobivao impresivne brzine na Zyxel NR7302 a sad sa ugovorenim gigaboxom nisam ni blizu tim brzinama.

Već smo pisali da pokućne tarife što su HT Gigabox, HT 5G Internet (FWA), A1 Homebox 4G i 5G (FWA) te Telemach pokućni... tarife koje telekomi uglavnom ne vole jer im rade previše prometa na tornjevima i nije čudno da ih malo "guše" da ostali sa običnim voice tarifama dobivaju veće brzine. Uglavnom ovo dolazi do izražaja kada je zagušenje na tornju di upravo najviše stradaju pokućne tarife, kada nema zagušenja onda više manje svi imaju isto.

Armor kaže...
Kak misliš da nije flat?
Savršena+ isto ima neku skrivenu caku o prometu?

Čovjek je pričao o A1 Homebox koji ima limit 2 TB/mj.

A1 Savršena+ nema limita.

display name ivo kaže...

Evo mjerenja jutros i sinoć. Očito je do zagušenosti odašiljača. Signal sa Zyxelom mi je super. Ulaganje u Zyxela se isplatilo.

EDIT: može i bolje (drugi screenshot). Znači limitiran sam vjerojatno jedino svojim UniFi routerom koji uz upaljeni IDS/IPS ima propusnost 1Gbps.

Zgodno. Jedino što mi se ne sviđa je ta ovisnost o zagušenosti odašiljača. Bio sam prije na optici dok nisam preselio, kod optike mi je svako mjerenje bilo isto, koliko plaćaš toliko je.

Po noći tornjevi gase N78 band (i možda B7, B1) te ga ponovno pale oko 5-7 h ujutro, kako koji toranj i kako koje mjesto, power saver.

Ujutro su najveće brzine kada se upale viši bandovi a još se nije zakačio velik broj aktivnih korisnika pa se uspije izmjeriti velika brzina, a onda već poslije 7-10 h padaju.

Armor kaže...

Armoru, opet ti pao sa Marsa 

Pa već sam ti objašnjavao ovdje javno cell lock za tvoj Zyxel još za HT prije pol godine, odeš u izborniku Broadband > tab Cellular Lock (LTE) i tamo uključi lock i upiši PCI i EARFCN od tog B7 banda na tom novom tornju.

Ako ne znaš koji je PCI i EARFCN od tog B7 - odeš na cellmapper, klikneš na taj novi A1 toranj 1485, nađeš B7 ćeliju koju si izmapirao i vidiš da je to PCI (phy. cell ID) 357, ERAFCN 3300 i to upišeš pod Cellular lock (LTE) i eto te lockanog na B7 bandu 

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.12.2025 22:28 (Tirkiz).
17 godina
DDavorin kaže...
ileeba7 kaže...

Po spec izglead ok ima novi mediatek MTK-T830 chipset tako da sam uvjeren da nema greške ako ga uzmeš. A i barem će ga netko testirati. Podržava V516  a dobra to je novost.

Mislim da ce tako i biti na kraju. Ima li preporuka za koju stranicu odakle ljudi narucuju ili gdjegod ga nađem? Vidim ima u TIA mobiteli cca kojih 300€ sto je jos i ok cijena s obzirom da ih vidim i za puno skuplje

13 godina

ileeba7  najviše su naručivali sa satshopa. Ali google ti je najbolji saveznik pa ga pitaj. Cijena se vrti tu oko 300€

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.12.2025 8:09 (DDavorin).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Armor kaže...

Armoru, opet ti pao sa Marsa 

Pa već sam ti objašnjavao ovdje javno cell lock za tvoj Zyxel još za HT prije pol godine, odeš u izborniku Broadband > tab Cellular Lock (LTE) i tamo uključi lock i upiši PCI i EARFCN od tog B7 banda na tom novom tornju.

Ako ne znaš koji je PCI i EARFCN od tog B7 - odeš na cellmapper, klikneš na taj novi A1 toranj 1485, nađeš B7 ćeliju koju si izmapirao i vidiš da je to PCI (phy. cell ID) 357, ERAFCN 3300 i to upišeš pod Cellular lock (LTE) i eto te lockanog na B7 bandu 

Hvala ti. 

14 godina
Da li je netko imao potrebu koristiti telefon uz routere koji nemaju rj11 priključke? Kako se to riješava? ATA? IP telefon? Postavke A1 i HT, daju li oni to uopće?
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice