4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 4.648
|
čitano: 2.360.951
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene
Na istoj poziciji ruter mjeri 90 mbps..mobitel 160...oba t-com
15 godina
cromania21 kaže...

Router B818 je 4G, a mob je pretpostavljam 5G? Mob spaja više frekvencija, bolje agregira bandove nego B818?

5 godina
Oba su bila spojena na 4g za test
13 godina
cromania21 kaže...

Ako želiš brzine kao i na mobu ili više moraš zaboraviti b818-263 i kupiti bolji router tipa ZTE MC801a. ZTE MC889a,ZTE MC888 Pro, ZTE MC8512, ZTE MC 7350 , ZTE MC 7010, Zyxel NR 7302, Zyxel NR 5103e, Teltonika RTUX50, Zyxel Nebula FWA710

13 godina
cromania21 kaže...
Oba su bila spojena na 4g za test

Dali se spajaju na isti toranj? Dali imaju iste frekvencije u agregaciji? Dali su pozicije kod mjerenja bile iste? Ako to sve se poklapa dali njihovi modemi podržavaju istu modulacoji i MIMO konfoguraciju pitam pošto nisi naveo kojim mobom si mjerio.

5 godina
S 25 ultra

Mislis da bi ruteri iz prijasnjeg posta bolje radili?
5 godina
Zanimljiva stvar da mob spojen na taj isti ruter mjeri 30 mbps vise😅

0 0 hvala 0
13 godina

cromania21  Dva jako različita svijeta s25 i 818-263. Kako misliš s25 spojen preko wifi routera i daje 30Mbps više? Od čega?

Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
Komp je spojen lan kabelom na b818..na speedtestu daje 90mbps cca...
S 25 ultra spojena wifi-em na taj isti b818 mjeri 130
4 godine
Komp ti nema gigabitnu mreznu karticu ili lan kabel ne valja (mora biti min cat 5e kabel)
5 godina
E o tome nisam razmisljao🫣...ako je to, onda to se moze rjesiti
5 godina
Molim ako netko ima acer predator x7 5g cpe ruter...kakav je? U Italiji se moze dobiti za ok novce

0 0 hvala 0
17 godina
Evo kak je sad kod mene na A1, dok je već dosta ljudi doma

Maipiral sam par puta i sad je Gornja Selnica 1 3 7
13 godina
cromania21 kaže...
Molim ako netko ima acer predator x7 5g cpe ruter...kakav je? U Italiji se moze dobiti za ok novce

Loš chipset i time i agregacije ima x62 chipset.

5 godina
Znaci lose🥺

0 0 hvala 0
13 godina
cromania21 kaže...
Znaci lose🥺

Ako je tako povoljan uzmi ga pa testiraj i javi dojmove. Moguće da imaju dobro ispeglan FW pa pokrije manjkavosti x62

5 godina
Pokusao sam jucer mjeriti mobitelom 5g..izgleda da je bolje pokriven 4g na mojoj lokaciji...
Sve izglednije je da cu nakraju ipak morati staviti starlink
17 mjeseci

Poz, amater sam za ove stvari pa da pitam.

Imam fixni flat internet preko telemacha (20/1 mpbs) ali u zadnje vrijeme stalno neko štekanje.

Sad gledam uzeti mobilni internet, ne trebaju mi nikakve divlje brzine tipa 5G, nego čisto za surfanje/gledanje youtuba više uređaja istovremeno.

Mislio sam uzeti A1 4G Homebox, ali bi svakako uzimao bez ugovorne obveze jer se ne želim s nikime vezati 2 godine.

Cijena bez UO je 35 eura mjesečno (1TB + flat noćna) + 44 eura odmah za ZTE router.

Jel ima kakva bolja opcija?

Vidim da se često spominje u ovoj temi da se može kupiti router posebno i uzeti neku sim karticu s flat internetom.

To mi se čini isto dobra opcija ali je tu uvijek pitanje kompatibilnosti routera, sim kartice i sl...

Našao sam par jeftinijih routera s utorom za SIM, npr:

https://www.instar-informatika.hr/router-d-link-g403c-4g-lte-24ghz-1xwanlan-3xlan/273325/product/?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

https://www.racunala.hr/tp-link-300mbps-wireless-n-4g-lte-router-with-4g-lte-modem-lte-fddlte-tdddc-h/187889/product/?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

Jel bi to bili ok uređaji? I koju sad sim karticu uzeti da imam flat?

Vidim da je ranije bila spomenuta opcija Simpa Internet Tjedan za 4,99 tjedno, ali to vrijedi samo do 8. siječnja, kasnije se vraća na 10 eura koliko razumijem.

Hvala na odgovorima

0 0 hvala 0
13 godina
SharkZ kaže...

Poz, amater sam za ove stvari pa da pitam.

Imam fixni flat internet preko telemacha (20/1 mpbs) ali u zadnje vrijeme stalno neko štekanje.

Sad gledam uzeti mobilni internet, ne trebaju mi nikakve divlje brzine tipa 5G, nego čisto za surfanje/gledanje youtuba više uređaja istovremeno.

Mislio sam uzeti A1 4G Homebox, ali bi svakako uzimao bez ugovorne obveze jer se ne želim s nikime vezati 2 godine.

Cijena bez UO je 35 eura mjesečno (1TB + flat noćna) + 44 eura odmah za ZTE router.

Jel ima kakva bolja opcija?

Vidim da se često spominje u ovoj temi da se može kupiti router posebno i uzeti neku sim karticu s flat internetom.

To mi se čini isto dobra opcija ali je tu uvijek pitanje kompatibilnosti routera, sim kartice i sl...

Našao sam par jeftinijih routera s utorom za SIM, npr:

https://www.instar-informatika.hr/router-d-link-g403c-4g-lte-24ghz-1xwanlan-3xlan/273325/product/?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

https://www.racunala.hr/tp-link-300mbps-wireless-n-4g-lte-router-with-4g-lte-modem-lte-fddlte-tdddc-h/187889/product/?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

Jel bi to bili ok uređaji? I koju sad sim karticu uzeti da imam flat?

Vidim da je ranije bila spomenuta opcija Simpa Internet Tjedan za 4,99 tjedno, ali to vrijedi samo do 8. siječnja, kasnije se vraća na 10 eura koliko razumijem.

Hvala na odgovorima

Ako trebaš za mjesec dva ok je router. Ako misliš imati na duže staze i da ti je to primarni kućni internet onda zaboravi 4G routere. Samo 5G routeri 4G polako ide u povijest. Testiraj mobitelom sva tri operatera da vidiš koji je najbolji. Najbolje router posebno i posebno sim kartica. Svi mobiteli i svi routeri su kompatibilni sa svim sim karticama.

17 mjeseci
DDavorin kaže...

Ako trebaš za mjesec dva ok je router. Ako misliš imati na duže staze i da ti je to primarni kućni internet onda zaboravi 4G routere. 

Pa mislio sam imati jedno vrijeme i vidjeti kako se ponaša, jer meni osobno su 4G brzine i više nego dovoljno.

Mogu ja kasnije kupiti neki 5G router ako vidim da mi treba ali ne bi baš trenutno davao 200 eura ako mi nije potreban.

Ali i dalje ostaje upitno koju sim karticu uzeti da je flat...

Vidim da postoje ove neke turističke SIM:

https://telemach.hr/for-tourists

https://www.a1.hr/tourist-offer/en

10 dana za 10 eura, tj. 30 eura mjesečno, mislim da nema ništa povoljnije jer svi imaju manje-više slične cijene.

Tu je jedino problem što moram svakih 10 dana produživat tarifu...

Ima i A1 Flaterica, prva 3 mjeseca je 29 eura, nakon toga 37 eura, što je ipak malo previše:

https://www.a1.hr/privatni/fleterica

6 godina
SharkZ kaže...
DDavorin kaže...

Ako trebaš za mjesec dva ok je router. Ako misliš imati na duže staze i da ti je to primarni kućni internet onda zaboravi 4G routere. 

Pa mislio sam imati jedno vrijeme i vidjeti kako se ponaša, jer meni osobno su 4G brzine i više nego dovoljno.

Mogu ja kasnije kupiti neki 5G router ako vidim da mi treba ali ne bi baš trenutno davao 200 eura ako mi nije potreban.

Ali i dalje ostaje upitno koju sim karticu uzeti da je flat...

Vidim da postoje ove neke turističke SIM:

https://telemach.hr/for-tourists

https://www.a1.hr/tourist-offer/en

10 dana za 10 eura, tj. 30 eura mjesečno, mislim da nema ništa povoljnije jer svi imaju manje-više slične cijene.

Tu je jedino problem što moram svakih 10 dana produživat tarifu...

Ima i A1 Flaterica, prva 3 mjeseca je 29 eura, nakon toga 37 eura, što je ipak malo previše:

https://www.a1.hr/privatni/fleterica

Gledaj tarife sa malo više koncetracije, 20 dana je 10 eura tj. 15 eura mjesečno samo trebaš mijenjati karticu svakih 10 dana.

Poruka je uređivana zadnji put sri 24.12.2025 17:32 (JohnMatrix).
13 godina

SharkZ   Pošto si već odlučio uzmi to što si naumio. Telemach samo na pretplatu ima max brzine ostale tarife su limitirane ta turistička koju spominješ limitirana je na  10mbps. Telemach se isplati uzeti samo Unlimited tarifu za 27.39€. Ostalo HT i A1 je već sve opisano u temi i sve su ispod 30€ 

Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina

Telemach turističku sam koristio par puta ovu sezonu u 6,7 i 8mj na viksi i brzina je bila limitirana na 150dl/50ul.

0 0 hvala 0
17 godina
Kak je najbolje otići na A1 Homebox 4G?
Ima bez UO i bez routera - imam svoj?

Tcom traži od mene 430€ penala pa mislim još jedno vrijeme plaćati oba, i onda raskinuti Tcom.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 mjeseci
DDavorin kaže...

Ostalo HT i A1 je već sve opisano u temi i sve su ispod 30€ 

Može link na te tarife koje su flat i ispod 30 eura?

Ja to ništa ne nalazim, tako da mi je zasad najizglednije uzeti A1 homebox na pretplatu iako nisam htjeo, ali to je najpovoljnija opcija.

I taj telemach unlimited za 27.39 je opet ako se uzme ugovor na 24 mjeseca ali nema ništa tako povoljno, a da je prepaid.

Iako nije loša ni ta unlimited opcija jer je prvih 6 mjeseci 1 euro, pa je možda i to dobra opcija, kupim svoj router + unlimited tarifa.

Ali kako god, teško je izbjeći ugovor...

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.12.2025 21:11 (SharkZ).
4 godine
Armor kaže...
Kak je najbolje otići na A1 Homebox 4G?
Ima bez UO i bez routera - imam svoj?

Tcom traži od mene 430€ penala pa mislim još jedno vrijeme plaćati oba, i onda raskinuti Tcom.

Armor, ne uzimaj UO, nema ti smisla, svoju opremu imaš, dosta ti samo SIM kartica.

Drugo, možda HT na tom novom tornju dođe za pola godine a ti sada platio penale HT-u da odeš s njega na A1 pod ugovor, pa da za pola godine vidiš da je HT došao i bolji na tom novom tornju pa ajde opet platiti penale A1 za raskid Homeboxa da se vratiš opet na HT - nema smisla. Nigdje ne trebate uzimati UO.

Taj A1 homebox ako je Homebox 4G ti ni neda da se spojiš na 5G čime si zakinut za 5G brzine, imam jednog tipa na tom 4G homeboxu i ne pušta ga, još jedna glupost i bolje uzeti A1 savršena+ bez UO ili možda ovu A1 turističku di se možete spojiti i na 5G.

SharkZ kaže...
DDavorin kaže...

Ostalo HT i A1 je već sve opisano u temi i sve su ispod 30€ 

Može link na te tarife koje su flat i ispod 30 eura?

Ja to ništa ne nalazim, tako da mi je zasad najizglednije uzeti A1 homebox na pretplatu iako nisam htjeo, ali to je najpovoljnija opcija.

I taj telemach unlimited za 27.39 je opet ako se uzme ugovor na 24 mjeseca ali nema ništa tako povoljno, a da je prepaid.

Iako nije loša ni ta unlimited opcija jer je prvih 6 mjeseci 1 euro, pa je možda i to dobra opcija, kupim svoj router + unlimited tarifa.

Ali kako god, teško je izbjeći ugovor...

Kod svih možeš bez ugovora. Telemach na webu forsira ugovor, odeš u poslovnicu ili preko chata i zahtijevaš Unlimited bez ugovora - dobiješ uredno i možeš raskinuti bez penala ako nisi zadovoljan Telemachom bilo kad. Sve to pišemo ovdje unazad godinu pa i više.

Flat tarife toliko spominjemo da ti je dosta samo 10 stranica unazad proći :P
Telemach - tarifa unlimited, pretplata, jedino bed da se na dan broji ako pređeš 80 GB trebaš poslati SMS za nastavak po punoj brzini al od ponoći se to resetira pa opet u krug, max brzine

HT - SIM za turiste (popularno zvana "turistička" - bonovi, kupuješ na kiosku, benzinskoj, t-centrima... nema limita na prometu ni brzini)

HT - Simpa opcija internet tjedan - bonovi, kupiš Simpa SIM karticu, dodaš u moj telekom app i tamo odabereš i aktiviraš tu opciju, nema limita na prometu ni brzini

A1 - Savršena+, pretplata (naravno, uzmi bez UO), nema limita na prometu ni brzini

A1 - Turistička, možeš i naručiti preko weba, nema limita na prometu ni brzini (bar mislim, jer kod mene je prelazilo 150 Mbps al nisam imao prilike vidjeti na 5G N78 jel ide gigabit brzina)

Ak pitaš sada u detalje, netko drugi će ti napisati ili potraži (možda i naučiš puno toga), nemamo volje opetovano ponavljati iste stvari i zato rijetko odgovaramo na jedna te ista pitanja 

PS: Sretan Božić svima koji ga slave danas  

17 mjeseci
Tirkiz kaže...

Kod svih možeš bez ugovora. 

Naravno, ali je onda cijena osjetno veća i nemaš pogodnosti tipa da prvih 6 mjeseci plaćaš 1 eura, samim time se gubi svaki smisao tarife jer je preskupa.

Isto tako stalno spominjete ovu Simpa Opcija Tjedan koja je trenutno 5 eura ali samo do 8. siječnja...

Tirkiz kaže...

nemamo volje opetovano ponavljati iste stvari i zato rijetko odgovaramo na jedna te ista pitanja 

Jasno, ali se tarife i pogodnosti mjenjaju stalno, pa je potrebno stalno ponavljati, jer ono što se pričalo prije 10. stranica teme više ne vrijedi...

U svakom slučaju hvala.

4 godine
SharkZ kaže...

Isto tako stalno spominjete ovu Simpa Opcija Tjedan koja je trenutno 5 eura ali samo do 8. siječnja...

Ova opcija je na "popustu" već cijelih godinu dana, ne znam zašto zovu to "promotivnom cijenom" jer je to očito "redovna cijena" kada traje tih 5 € već 12 mj.

Ne bih se čudio da nakon 8.1. i dalje ostane 5 € "promotivno" na "neodređeno", tj. odluče na još godinu dana ostaviti 5 €

17 mjeseci

Ok, to je onda jako dobra stvar ako i dalje ostaje ta cijena.

To bi značilo flat za 20 eura mjesečno.

Ako dobro razumijem, kupim običnu simpa sim karticu na kiosku/benzinskoj, instaliram HT app i tamo aktiviram taj Internet tjedan za 4,99 ?

I mogu preko aplikacije stalno obnavljat tu opciju?

12 godina
Ne moras nista preko aplikacije obnavljati, samo imaju svakih tjedan dana na racunu min 5eur da se tarifa moze sama produziti i to je to.. Uzmes bon od 20eur i miran si skoro cijeli mjesec 😁
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice