4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 4.328
|
čitano: 2.007.126
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Taj Optix je izgleda pokupio desetke milijuna eura, valjda će ih morati

vratiti...uzeli su više nego A1, Telemach i HT zajedno:

https://nop.hakom.hr/projekti-odabrani-za-sufinanciranje-npoo-1537/1537

Kad pogledam podatke o firmi, nije mi jasno kako je netko mogao dodijeliti

projekte vrijedne desetke milijuna ovako nečemu:

https://infobiz.fina.hr/tvrtka/optix-infrastructure-d-o-o/OIB-65094275757

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.7.2025 11:53 (segregator).
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 mjeseci

Pa mislili su da EU neće provjeravati..kako to i kradeze ne provjerava..

127.0.0.1
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene
segregator kaže...

vidio sam decke da snimaju blizu mene za projekt lokacija Pula, navodno bi na jesen trebali poceti provlaciti optiku.

Durbin d.o.o. za geodetske poslove
17 godina
dennocro kaže...
segregator kaže...

vidio sam decke da snimaju blizu mene za projekt lokacija Pula, navodno bi na jesen trebali poceti provlaciti optiku.

https://nop.hakom.hr/aktualnosti/vazna-obavijest-raskinuti-ugovori-s-korisnikom-optix-infrastructure-u-okviru-npoo-a-1547/1547

10 godina

Sad ili ce odustat od projekta kompletno ili ce sve sami financirati skupa sa zupanijama i gradovima s kojima su sklopili ugovor o suradnji.  Vidjet cemo kako ce biti. 

1 0 hvala 0
14 godina
Jel netko probao taj UniFi 4G router? Oni to reklamiraju kao backup uređaj ako primarni internet padne koliko sam skužio. I na papiru nisu neke performanse. U biti privlačan samo nama koji koristimo njihov ekosustav.

Kolegi s problemom bih također savjetovao zamjenu kabela koji ide od 4G rotera do UniFi uređaja, više puta sam to napso kod ljudi da im loš kabel ruši brzinu interneta i uzrokuje pucanja. Pod tim loš kabel ne mislim na stari kabel nego onaj što se dobije uz routere od operatera, investiraj si u dobar cat6 kabel.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
display name ivo kaže...
Jel netko probao taj UniFi 4G router? Oni to reklamiraju kao backup uređaj ako primarni internet padne koliko sam skužio. I na papiru nisu neke performanse. U biti privlačan samo nama koji koristimo njihov ekosustav.

Kolegi s problemom bih također savjetovao zamjenu kabela koji ide od 4G rotera do UniFi uređaja, više puta sam to napso kod ljudi da im loš kabel ruši brzinu interneta i uzrokuje pucanja. Pod tim loš kabel ne mislim na stari kabel nego onaj što se dobije uz routere od operatera, investiraj si u dobar cat6 kabel.

UniFi bi uskoro trebao izbaciti par proizvoda koji podržavaju 5G tako da taj 4G nema nekog smisla osim ako ti brzina nije prioritet.

Starlink is Skynet!
12 godina

Pozz svima, zanima me dal na simpa repetitorima određeni korisnici imaju prednost odn bolji signal ? Znaci imao sam prilike koristiti poslovni broj na pretplatu, tu sam karticu stavio u ruter i signal je bio savrsen(testirano kroz online gaming i kroz huawei ctrl aplikaciju), kartica je bila u ruteru nekoliko dana i signal je stvarno bio skoro pa max. E sad ja odlucio kupit obicnu simpa karticu, znaci na bonove..stavim u isti ruter na istom mjestu i signal je malo slabiji. Nije to sad neki problem ali konkretno u online gamingu( PES ekipa ce znat) stalno mi baca 3-4 crtice signala, dok je sa onim prethodnim poslovnim brojem signal bio fiksih 4 crtice  cijelo vrijeme. Testirano i kroz neke druge online igre i u prosjeku je ping za 10-15 bio veci. Mene sad zanima dal je stvarno moguce da recimo imaju ako je neko na pretplatu da ima prednost u odnosu onoga na bonove ili mozda privat-poslovno? prilazem slike iz huawei ctrl aplikacije( ovaj bolji signal je ofc ova poslovna kartica na pretplatu a ova slika di je slabiji signal je obicna sim-ica na bonove. Hvala 

0 0 hvala 0
17 godina
Zanima me dal je često pucanje linije u Gigabox+ (Tcom Pokućni mobilni) do operatera ili routera (imam Zyxel NR5103E)?

Kod Telemach Pokućnog kojeg sam koristil prethodnih 5 godina sa Huawei B315s uopće nije bilo pucanja veze.
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine

dado8787

Iz slike se vidi da ti mijenja tornjeve ali i telekom mrežu

prva slika di je RSRP -63, gore lijevo ti piše cell 361218 - to je eNB 1411 a to je A1 toranj, nije HT - na lokaciji D41, Pilajevo, Otočka, Općina Gola, Koprivničko-križevačka županija, Hrvatska

na drugoj slici di je jači signal RSRP -76 piše ti cell 38428672 - to je HT-ov toranj eNB 150112 - na lokaciji Dravska, Jadran, Gotalovo, Općina Gola, Koprivničko-križevačka županija, Hrvatska

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.7.2025 12:32 (Tirkiz).
12 godina

Ma to je samo druga kartica u mobu koja nema veze s ruterom, mob je spojen na wifi od rutera u kojem je navedena situacija u postu gore.

12 godina

Ma to je samo druga kartica u mobu koja nema veze s ruterom, mob je spojen na wifi od rutera u kojem je navedena situacija u postu gore.

12 godina

Zapravo ste mozda i u pravu ali samo sam stavio krivu sliku, testovi su odradjeni s karticom u ruteru i mobom spojenim na ruter, ovo je samo kriva slika uploadana

14 godina

Jel netko kupio Zyxel NR7302 preko Kaufland.de? Zanima me jel dolazi sa orginalnim firmwareom. Te jel ima CA i cell lock? 

0 0 hvala 0
4 godine
dado8787 kaže...

Zapravo ste mozda i u pravu ali samo sam stavio krivu sliku, testovi su odradjeni s karticom u ruteru i mobom spojenim na ruter, ovo je samo kriva slika uploadana

ok, trebamo slike kada su obje kartice bile :D

najvjerojatnije je da se jedna SIM kartica kačila na nižu frekvenciju koja daje jači signal a druga kartica se kači na višu frekvenciju koja daje slabiji signal, na istom tornju (a možda i nije isti toranj)

4 godine
Armor kaže...
Zanima me dal je često pucanje linije u Gigabox+ (Tcom Pokućni mobilni) do operatera ili routera (imam Zyxel NR5103E)?

Kod Telemach Pokućnog kojeg sam koristil prethodnih 5 godina sa Huawei B315s uopće nije bilo pucanja veze.

A trebaš to istražiti, tipa probaj tu SIM-icu u drugom routeru ili čak mobu na par sati ili jedan dan i ako nema pucanja, onda je do Zyxela.

Ako se isto dešava i na drugim uređajima, onda je do operatora...

12 godina

Očito sam izbrisao krive slike ali nebitne su slike jer sam isprobavao i svaku zasebno agregaciju i dvije istodobno..jednostavno je sad nemoguce dobit takav signal kao s onom karticom. A i najbolji test je bio u online gamingu gdje se najbolje vidi razlika ( u oba slucaja ruter je radio na 800+1800 freq) Zato me zanima jer mozda neko isprobao tu teoriju i dal drzi vodu da neko ima prednost kod spajanja odn propusnosti?

12 godina

U Porecu super brzine na T-Com tornju eNB ID 750089 na 5g NSA tijekom vecine dana - DL izmedju 450 kbps i 4Mbps, upload cca. 20Mbps. Gigabox plus. Mogu skinuti Ghosts'n'goblins za par sati

0 0 hvala 0
17 godina
DGS kaže...

U Porecu super brzine na T-Com tornju eNB ID 750089 na 5g NSA tijekom vecine dana - DL izmedju 450 kbps i 4Mbps, upload cca. 20Mbps. Gigabox plus. Mogu skinuti Ghosts'n'goblins za par sati

Koji je to router? Ja sam uz Gigabox dobio TCL router, UI izgleda skroz drugačije

12 godina
14 godina
Eto Valbandon prije dva dana na 350Mbit+ na HT Simpa kartici i ZTE MC801a...
4 godine
DGS kaže...

Ne spajaš se više na eNB 750089, taj sam stavio Decommisioned, zamijenio ga je novi i nedovoljno mapirani eNB 750881, mapiraj malo :D

Iz tvoje slike - ID B752100 > hex u decimal je to cell ID 192225536 > pretvoreno u eNB je to ovaj novi 750881 :D

Možeš probati turističku ili Simpa Internet tjedan jel daju iste brzine ko Gigabox?

12 godina

Sad se spaja na B752109 - nisam nis dirao. Ne mogu mapirati nazalost - imam iphone. Prije sam mapirao sa starim Samsungom koji mi je stajao sa strane ali nije imao 5g.

Nevezano za ovo - koliko vidim toranj je na istom mjestu kao i prosli? Sutra cu uzeti opet telemach unlimited - pa se nadati da nece opet cesto prebacivati na 3g :) Najbolje od svega je da cak i sad u ponoc brzina ne ide iznad 2-5mbps, sto je cudno jer u ovo vrijeme nema hrper ljudi po okolnim shopping centrima, i valjda netko i spava. Zasto mislis da bi simpa internet tjedan ili turisticka radile bolje? Drugaciji prioriteti?

Evo i fotka kad ubacim A1 sim iz moba, iako toranj je nizi od tcomovog - znam da je ranije imao losiji signal. A1 trenutno na speedtestu povuce 160mbps, iako je upload jadan sad na testu oko 4mbps - mozda je officebox 5g bolje od telemach unlimiteda. Telemach mi je (kad je sve radilo ok) znao dati i do 630mbps

Update: oko 5 ujutro tcom Gigabox ide do 305Mbps DL i 30UL 

Update 2: Uzeo na kraju A1 mobilnu tarifu Savršena+ i trenutno oko 11h DL je 320Mbps

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.7.2025 11:11 (DGS).
4 godine

"Sad se spaja na B752109"

B752109 > cell ID 192225545 > eNB 750881 - isti toranj al ti je promijenio ćeliju, vjerojatno i band pošto nije mapiran pa ne znam

"koliko vidim toranj je na istom mjestu kao i prosli?"

jep - po PCI-ju sam vidio da je samo novi eNB ali to je fizički isti toranj na istom mjestu i treba ga ponovno mapirati da se pojave sve ćelije i bandovi kako je imao stari eNB

"Update: oko 5 ujutro tcom Gigabox ide do 305Mbps DL i 30UL"

jep, svi misle da ljudi spavaju odmah nakon ponoći al ljudi spavaju baš oko 5 h :D

očito previše turista po danu i jednostavno koma brzine, tu si jedino mogao da se igraš cell lockom na druge bandove di možda ubodeš neki manje zagušeniji ili neki okolni toranj

"Uzeo na kraju A1 mobilnu tarifu Savršena+ i trenutno oko 11h DL je 320Mbps"

ok, baš me zanima koliko dugo će A1 biti dobar XD

vidim na slici da ti pod main band spaja na B20+N78, da si možda i kod Gigaboxa isprobao lock na niže bandove, možda bi bile bolje brzine jer HT sve modeme gura na main B3 i B1 bandove pa najednom postanu zagušeni i ne valjaju brzine unatoč CA, treba lockom mijenjati main band na neki niži koji možda lakše diše :)

13 godina

DGS   Mapiraj sa tim 4G Samsungom nema veze što nije 5G mob. Zasad se može sve mapirati sa 4G pošto nema još 5G SA

Moj PC  
1 0 hvala 0
4 godine
Tirkiz kaže...

Ako ovdje ima ekipe koja je čekala optiku koju je trebao graditi Optix Infrastructure u sklopu NPOO, HAKOM je izdao važnu obavijest da su raskinuti svi ugovori :(

https://nop.hakom.hr/aktualnosti/vazna-obavijest-raskinuti-ugovori-s-korisnikom-optix-infrastructure-u-okviru-npoo-a-1547/1547

Tako da mi na selima koja su trebala dobiti optiku budemo još dugo živjeli na mobilnom netu...

UPDATE: 

https://www.index.hr/vijesti/clanak/propao-projekt-optickog-interneta-za-koji-je-eu-dala-gotovo-100-milijuna-eura/2693891.aspx

Znači EU novac je kompletno izgubljen, neće ga npr. prenamjeniti pa dati telekomima da nešto i izgrade ili mobilnu mrežu nadograde dodatnim bandovima za brzine, piši propalo skroz :/

Znal sam ja da će moje Iskre dugo živjeti sa mnom (ili ja s njima :D)

12 godina

Hvala decki. Telemach je bio dobar jedno pol godine i onda je krenulo prebacivanje na 3g i zastajkivanje iako je isao i do 600Mbps. Za sad se brzine na A1 cine solidnima. Ocito su nesto mijenjali na A1 tornju jer znam da je prije 6mj, a i ranije A1 imao slabije znatno signale u odnosu na ovo kako je sad, a to sam pripisao nizem tornju u odnosu na Tcom i Telemah (koji su cca 100m dalje ali na uzvisini) , pa da signal ne dopire dobro do udoline di sam ja.  

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.7.2025 16:07 (DGS).
14 godina

Nabavio sam od HT-a WNC FWA AF62 ODU uređaj i naišao na nekoliko problema pa bih volio čuti ima li netko slična iskustva ili rješenja.

Kada uključim uređaj i ubacim SIM karticu (Multisim Unlimited tarifa), lampice za Online, 4G i 5G zasvijetle zeleno, ali na WAN portu ne dobivam internet. Uređaj ne dobiva IP adresu osim pipa adrese (169.x.x.x). Po onome što sam pročitao, na WAN portu bi trebao biti postavljen VLAN 100, što sam i napravio na UDM Pro. No, i dalje ne dobivam IP adresu.

Također sam pročitao da UDM Pro zna imati problema s DHCP klijentom na WAN portu i da nekad neće povući IP adresu automatski, već traži statičku. Na kraju sam uspio dobiti internet na UDM tako što sam stavio statičku adresu i na WNC dodao MAC adresu od UDM.

Nakon toga sam napravio sljedeće testiranje:

Ugasio sam WNC i izvadio SIM karticu

Uređaj se tada podiže u LAN modu (192.168.0.1/24), dobivam IP adresu i pristup sučelju, koje izgleda generički (nema HT oznaka)

Kada u tom trenutku ubacim SIM karticu, internet proradi normalno.

Međutim, kad dođe do gašenja struje i uređaj se ponovno podigne s umetnutom SIM karticom, opet nema IP adrese i pristup internetu ne radi. Pretpostavljam da pri paljenju radi neku provjeru, i ako je SIM unutra, učita neki drugi firmware/mod koji se ne ponaša isto.

U teoriji, ovaj problem s podizanjem ne bi trebao biti velik jer imam UPS osim ako ne bude dulji nestanak struje. No, imam drugi, veći problem:

Dok je SIM kartica u WNC-u, ne mogu primati pozive na mobitel (javlja da sam zauzet, a meni dođe samo propušten poziv, dok ja mogu normalno uspostaviti poziv prema drugima).
Kada istu Multisim karticu ubacim u ZTE MC801a, sve radi savršeno i internet i pozivi.

Ubacio sam i Telemach sim karticu u njega i najnormalnije radi. Znaci ubacim ju prije paljenja i najnormalnije se uređaj upali i dobijem ip adersu... znači nešto je HT složio da kada je njihova sim kartica unutra prilikom paljenja da prebaci u neki drugi mod

0 0 hvala 0
17 godina

Bok ekipa!

Svake godine na ljetovanje nosim B818. Unutra sam gurao ili Iskon (HT) karticu s 80GB ili A1 90 dana 120GB.

Ove godine vidim da A1 nudi 20 dana flat 5G za 10€ pa mi se to čini odlično rješenje, obzirom da i idem na 20-ak dana dolje.

E sad, B818 mi radi ok, ali s obzirom na sezonu nikad nisam imao neke odlične brzine. Pa sam počeo razmišljati o kupnji 5G routera. Vidim da njemačkom ebayu ima dosta rabljenih ZTE uređaja (uglavnom MC801A model) koji se mogu naći ispod 100€ s dostavom.

Isto tako, vidim da se tu dosta piše o puno skupljim modelima pa me zanima što fali ovom ZTE i ima li nešto bolje u toj budget kategoriji? A1 bazna je inače 170 metara od apartmana i signal je uvijek bio uvjerljivo bolji nego od HT-a kojem je bazna dosta dalje.

Puno hvala!

0 0 hvala 0
17 godina
zag0 kaže...

Bok ekipa!

Svake godine na ljetovanje nosim B818. Unutra sam gurao ili Iskon (HT) karticu s 80GB ili A1 90 dana 120GB.

Ove godine vidim da A1 nudi 20 dana flat 5G za 10€ pa mi se to čini odlično rješenje, obzirom da i idem na 20-ak dana dolje.

E sad, B818 mi radi ok, ali s obzirom na sezonu nikad nisam imao neke odlične brzine. Pa sam počeo razmišljati o kupnji 5G routera. Vidim da njemačkom ebayu ima dosta rabljenih ZTE uređaja (uglavnom MC801A model) koji se mogu naći ispod 100€ s dostavom.

Isto tako, vidim da se tu dosta piše o puno skupljim modelima pa me zanima što fali ovom ZTE i ima li nešto bolje u toj budget kategoriji? A1 bazna je inače 170 metara od apartmana i signal je uvijek bio uvjerljivo bolji nego od HT-a kojem je bazna dosta dalje.

Puno hvala!

MC801A koristi Qualcomm X55, pomalo zastario chipset, al još uvijek se uvelike koristi, npr i u TCL routeru koji daje HT i u par Netgeara i Zyxela koji se spominju tu na temi

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice