4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 3.855
|
čitano: 1.571.276
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene
Najbolje da napravis po svom, ionako odbijas sve savjete koje si dobio od kolega i znas bolje od svih. Tebi ne treba forum, treba ti klub istomisljenika.
Hardware: the parts of a computer that can be kicked.
12 godina
mp3david kaže...
Pa onda tako isto mogu kupit i obicnu karticu od telemacha i isprobati brzine na isto mi dođe. Ali sa tele2 sam imao tolko problema da s njima ne zelim posla.

Možeš kupiti samo sve su limitirane brzinom neke do 150/50 Mbps, a ona mobilni internet  net2go ima max 10Mbps. Ali ok su za testiranje ove 150/50.

12 godina
Pa ako sam rekao da ne zelim nikakvu pretplatu niti ugovor, vec samo na bonove, onda se tu nece nista drugo ni promijeniti. Tele2 je na bonove imao flat tarifu,koristio sam ju dok ju nisu ukinuli.
A1 je imao flat tarifu koju su toliko poskupili da sam odustao od nje, i s obzirom da ju vise nisam htio reaktivirati, vise se ne moze aktivirati.

Ovo za 24€ mj flat na bonove bolje ne postoji. Samo da dođe i da proradi taj 5G ako ga vec bude i ako ga najavljuju i da nabavim 5G ruter i to je to, dok ne bude opet neke promjene tarifa kod operatera...
Mislim,pa i tema je ove teme mobilni internet i ruteri...
Temu pozivnica: https://temu.to/m/u9kmi7rv2wy Kod za -30% za nove korisnike: aam11835
11 godina

aukcija jos po sata ZTE trenutno sto vidim je 150€.

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 mjeseca
Več je preskupo, jer oba ova oglasa u Austriji sa prošle stranice su več jeftiniji. 140 i 145, a možda se još da pregovarati oko cijene.
11 godina

ocito nije cim je dosla tolika cijena, pitanje dal su ti uopce dostupni sa prosle str. mozda je oglas jos aktivan.

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 mjeseca
dennocro kaže...

ocito nije cim je dosla tolika cijena, pitanje dal su ti uopce dostupni sa prosle str. mozda je oglas jos aktivan.

Strani oglasi su do sada bili pouzdani oko dostupnosti, neki čak i navedu da je roba dostupna dok je oglas aktivan. Istina ne žele svi slati za RH, ali se večinom da dogovoriti! Ja sam osobno tek prije cca 10-tak dana saznao za taj oglasnik, a moji prijatelji več dugo trguju preko njega sa drugim stvarima! Sad mi je ovaj kao neka rezerva, nakon Njemačkog.

11 godina

to ti je kao nas njuskalo

meni nije htio iz Beca poslati pa se frend morao naci sa njim da preuzme, jos kazem platim unaprijed, ni cut ne zeli samo u zivo.

3 godine
Armor kaže...
Danas mi je iz čista mira na Zyxel NR5103E bilo plavo svjetlo za signal, kaj inače nikad nije; ili je crveno ili zeleno.

RSRP je bil 93-94, inače 105-107 - kakav je ponovo i sad...

Zbog čega je to tak bilo, dal oni smanjuju/pojačavaju signal (HT)?

Moraš pratiti je li cell ID uvijek isti, ako se mijenja, mijenja se i signal jer se prebacuje među frekvencijama a možda i tornjeva

Evo test Zyxel NR7302 na mom stupu, selo di ne postoji B7 niti N78 :D

Impresivni upload na Telemach 4CA (tarifa Unlimited) ali DL brzina bi trebala biti daleko veća jer imaju upaljen 4x4 MIMO na B3 i B1 al ne ide iznad 260 Mbps niti sa Teltonika RUTX50 i Iskrama koje imaju 10 dBm jači signal od Zyxela, valjda do tornja

A1 ima samo B3 i B20 i toranj ne vidim pa je ipak natego do 110 Mbps, UL ne agregira očito

HT rezultati čim stignem

Zyxel NR7302 Zyxel NR7302
Zyxel NR7302 Zyxel NR7302
Moram pokazati i svoje Iskre :D Moram pokazati i svoje Iskre :D
11 godina

tako i meni, na poziciji di je trenutno bi isto download trebao biti puno veci jer upload ode do 170mbps, a download rjetko kada preko 350, a na drugoj poziciji ide preko 500 sa prednje strane kuce.

valja probati i TELE ako se popravio sta, kada je tek dosao pokucni tele mi je bio najbolji i najbolje brzine onda je samo pao.

16 godina

Evo par fotografija tornja ''u  kitu'' prije sastavljanja i puštanja u pogon. Ako nekome nešto znače oznake ili oprema neka napiše o čemu se radi. 

Starlink is Skynet!
Moj PC  
8 0 hvala 1
14 godina
Tirkiz kaže...

Impresivni upload na Telemach 4CA (tarifa Unlimited) ali DL brzina bi trebala biti daleko veća jer imaju upaljen 4x4 MIMO na B3 i B1 al ne ide iznad 260 Mbps niti sa Teltonika RUTX50 i Iskrama koje imaju 10 dBm jači signal od Zyxela, valjda do tornja

Kak da iščitam ovaj podatak? Jel piše negdje u CM da je na tornju 2x2 MIMO ili 4x4 MIMO? Jer ja taj podatak nisam pronašao... :/

3 godine
Adoon kaže...

Evo par fotografija tornja ''u  kitu'' prije sastavljanja i puštanja u pogon. Ako nekome nešto znače oznake ili oprema neka napiše o čemu se radi. 

To su Huawei radiji, to je Telemach toranj.

Sudeći po radijima, bit će N28, B20, B3, B1 i čak B7.

N78 radija/antene nema ili će ga naknadno dodati.

Antena je multiband, podržava sve od 700 do 2600 MHz pa zato jedna antena po smjeru.

Zanimljivo je da se vidi četiri smjera na tom položenom tornju što je rijetkost, 99% tornjeva ima samo tri smjera, znači dobar kapacitet.

Ipak je to negdi na moru koliko vidim :D

the chosen one07 kaže...

Kak da iščitam ovaj podatak? Jel piše negdje u CM da je na tornju 2x2 MIMO ili 4x4 MIMO? Jer ja taj podatak nisam pronašao... :/

Cellmapper ne bilježi jer MIMO na tornjevima nije konstantan, dinamički se pali/gasi, u trenutku mapiranja može biti upaljen 4x4 MIMO, za sat vremena spušten na 2x2 MIMO, po noći 1x1 SISO pa bi takvi podaci bili kronično nepouzdani na cellmapperu.

Trebaš rootan mob sa instaliranim Network Signal Guru koji ti prikazuje u tom trenutku koji MIMO radi.

Na nekim Samsung mobovima možeš saznati MIMO utipkavanjem:
*#0011#

Ili router iz kojeg se to može iščitati AT komandama kao Teltonika RUTX50 a mislim da i onaj Gl-inet isto to može.

Na slikama moja skripta za Teltoniku di se to vidi te slika iz SSH-a di okineš AT komandu modemu i dobiješ MIMO podatak za LTE i 5G koji vrijedi u tom trenutku

12 godina

Ovako izgleda u network signal guru app

https://imgur.com/a/Ff0R0Dm

Moj PC  
2 0 hvala 2
14 godina
Tirkiz kaže...
the chosen one07 kaže...

Trebaš rootan mob sa instaliranim Network Signal Guru koji ti prikazuje u tom trenutku koji MIMO radi.

Na nekim Samsung mobovima možeš saznati MIMO utipkavanjem:
*#0011#

Ili router iz kojeg se to može iščitati AT komandama kao Teltonika RUTX50 a mislim da i onaj Gl-inet isto to može.

Na slikama moja skripta za Teltoniku di se to vidi te slika iz SSH-a di okineš AT komandu modemu i dobiješ MIMO podatak za LTE i 5G koji vrijedi u tom trenutku

Uff nažalost ništa od toga nisam u mogućnosti upogoniti. Isprobao sam na S24U ovaj kod ali kaže da je krivi kod i ne prikazuje nikakve podatke, rootani mob nažalost nemam, a routere koji koristim su ZTE MC7010 i ZTE MC801a, a pretpostavljam da se kod njih to ne može iščitati. :/

3 godine

Evo kako izgleda na nekim Samsung mobovima kada utipkaš *#0011# koji otvara service mode, odabereš SIM slot i dobiješ i MIMO podatak za primarni band na koji je mob spojen.

Navodno su promijenili kodove za taj novi model S24 Ultra

https://www.reddit.com/r/S24Ultra/comments/1g98e6r/updated_samsung_codes/?rdt=64598

Isprobaj:

*##197328640##* (Service mode main menu)

3 godine
Tirkiz kaže...

Evo test Zyxel NR7302 na mom stupu, selo di ne postoji B7 niti N78 :D

A1 ima samo B3 i B20 i toranj ne vidim pa je ipak natego do 110 Mbps, UL ne agregira očito

HT rezultati čim stignem

Update

Evo na HT-u usporedba outdoor Zyxel NR7302 i Teltonika RUTX50 sa 4x Iskra P-60, 3 km udaljen toranj, na Zyxel 10-tak dBm slabiji signal od Iskri ali daje iste brzine kao i Teltonika na istoj 4CA agregaciji B3+B3+B1+B20

Dva routera koja cijelo vrijeme rade istovremeno, dvije HT turističke SIM-ice

Po noći Zyxel natego 350 Mbps, Teltonika sitno više - 358 Mbps :D

https://www.speedtest.net/result/c/69bd6dca-6da1-4a24-8108-3144dc73d9b6

https://www.speedtest.net/result/c/88568d41-2ba0-4f58-8e85-a127e4c94697

S time da Zyxel ako nije lockan na B3 10 MHz neće raditi 4CA nego je konstantno na 3CA B3(20MHz)+B1+B20 gdje agregira upload B3+B1 dok Teltonika neb lockanja pod normalno radi 4CA B3+B3+B1+B20 ili B3+B1+B20+B28 pa je za moj toranj koji ima samo ta 4 banda Teltonika u prednosti nad Zyxelom zbog jedne agregacije više dok Zyxel na "auto" postavkama neće da digne 4CA pa budu brzine manje od Teltonike

No treba imati na umu da npr. na Telemachu koji u mene isto ima samo 4 banda (1,3,20,28) ovaj Zyxel pod normalno koristi 4CA bez lockanja tako da ga na HT-u nešto smeta, možda zato što HT još nema 5G N28 band nego LTE B28 band

No u svemu dobar router, preporuke 

Zyxel NR7302 na 8 m visine Zyxel NR7302 na 8 m visine
Usporedba brzina Teltonika RUTX50 vs Zyxel NR7302 Usporedba brzina Teltonika RUTX50 vs Zyxel NR7302
Zyxel NR7302 speedtest na HT-u Zyxel NR7302 speedtest na HT-u
Signal usporedba Signal usporedba
Teltonika RUTX50 speedtest na HT-u Teltonika RUTX50 speedtest na HT-u
16 godina

Pozdrav bogovima routera, antena i sve ostale mrezne opreme,

situacija mi je doma sta se tice fiksnog interneta užasna 10mpbs kad je srice.

testiran je mobilni internet od razlicith davatelja usluga i najbolju brzinu pruža A1.

napravija bi sljedece uzea bi njihovu pretplatu (jer homebox je limitran na 500GB) i kupija router u kojega mogu stavit tu karticu

koji router preporucavate, na šta trebam obratit pozornost.

koliko tesko je konfigurirat router da to sve stima

unaprijed zahvaljujem na pomoci

0 0 hvala 0
3 mjeseca
Sa čime ti je uparen Zyxel NR7302,tj.koji je unutrašnji uređaj! Dali je to nešto što samo spojiš, ili su vjerovatno potrebna određena podešavanja! Nisam nikad koristio tu opciju. Zyxelom normalno upravljaš, bez obzira na drugi uređaj, ili biraš nekako primarni! Ovaj moj Zyxel NR5103e čudo izvlači iz nikakvog signala. Cijelo jutro mi je signal na crvenom,a on izvuše skoro u jednom trenutku 300 DL, čak je i UL pristojan....! Mogu ga lockati na određenu čeliju i toranj, koji su se pokazali najbolji, ali i ovako u Auto modu radi odlično, pa mu zasad puštam da "šeta"!Tako da ako se izvučem sa routerom/antenom izvan ovih zidina, vjerujem da bi bilo odlično! Spominju se od 7010, MC889 i NR7302 kao dobri,tog tipa! Jedino sam negdje našao podatak da je MC889 malo kompaktniji,i da ima slabije antene! E sad dali to utječe na nešto, vjerovatno ovisi o specifičnoj lokaciji! I čiji firmware ima tvoj NR7302, spominju se DT i A1 Austrija!
3 mjeseca
Sa čime ti je uparen Zyxel NR7302,tj.koji je unutrašnji uređaj! Dali je to nešto što samo spojiš, ili su vjerovatno potrebna određena podešavanja! Nisam nikad koristio tu opciju. Zyxelom normalno upravljaš, bez obzira na drugi uređaj, ili biraš nekako primarni! Ovaj moj Zyxel NR5103e čudo izvlači iz nikakvog signala. Cijelo jutro mi je signal na crvenom,a on izvuše skoro u jednom trenutku 300 DL, čak je i UL pristojan....! Mogu ga lockati na određenu čeliju i toranj, koji su se pokazali najbolji, ali i ovako u Auto modu radi odlično, pa mu zasad puštam da "šeta"!Tako da ako se izvučem sa routerom/antenom izvan ovih zidina, vjerujem da bi bilo odlično! Spominju se od 7010, MC889 i NR7302 kao dobri,tog tipa! Jedino sam negdje našao podatak da je MC889 malo kompaktniji,i da ima slabije antene! E sad dali to utječe na nešto, vjerovatno ovisi o specifičnoj lokaciji! I čiji firmware ima tvoj NR7302, spominju se DT i A1 Austrija!
3 mjeseca

P.S-NEZNAM ŠTO SE DOGODI, NE DODA SLIKE TESTIRANJA, I TRI PUTA OBJAVI ISTU PORUKU.....,A NEVIDIM OPCIJU ZA BRISANJE!

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.1.2025 11:09 (rakonja).
4 tjedna

Pozdrav,

moram uzeti od t-com novu sim karticu pošto su mi krivu dali,

jel zna netko koju specifičnu da im napišem da nebi opet poslali neku limitiranu 

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.1.2025 11:38 (m17m11).

0 0 hvala 0
12 godina

A šta se događa sa tom krivom limitiranom sim karticom gdje je limitirana? Daj neke podatke da se zna o čemu se radi.

16 godina
Kolko vidim doma, ima i HT 4CA na Zyxelu.

Čini mi se da se sad kod mene nemre odlučiti na koji toranj se spojiti; onaj ravno ili onaj lijevo od Iskri.
Zato je malo plavi, malo zeleni, a većinom crveni signal.
14 godina
Tirkiz kaže...

Evo kako izgleda na nekim Samsung mobovima kada utipkaš *#0011# koji otvara service mode, odabereš SIM slot i dobiješ i MIMO podatak za primarni band na koji je mob spojen.

https://www.reddit.com/r/S24Ultra/comments/1g98e6r/updated_samsung_codes/?rdt=64598

Isprobaj:

Ne radi ni jedan kod. Isključio sam i onaj neki auto blocker i sve moguće ostale stvari...

E sad, jel to do toga kaj je mob nije iz EU nego iz UAE, nema Snapdragon... Ko će ga znati :/

Imam doma neku staru Motorolu pa ću nju probati root-ati i vidjeti jel se da kaj iskemijati.

8 godina

Ja super zadovoljan sa svojim ZTE MC7010

https://www.speedtest.net/result/17308367096.png

5 0 hvala 0
3 godine
rakonja kaže...

Sa ničime, Zyxel je spojen na switch u kući na koji su nakačeni kompovi, mesh WiFi itd., Zyxel vani sve hendla kao glavni router.

Tako da ti dosta samo neki gigabitni ili 2,5 Gbps switch di je u jedan port uboden vanjski Zyxel, neki mesh WiFi ako ga baš nemaš i dalje kači svoje uređaje a preko Zyxela sve administriraš.

A možeš i neki stari router koristiti i kao router (i WiFi) pa na njegov WAN port spojiš Zyxela s kojeg će dobivati net (u biti si time napravio ono što kažemo "unutarnja jedinica").

Bolje ti ostati na Zyxel NR5103e, samo kupi vanjske antene al ti znaš :)

FW je od Zyxela

Armor kaže...
Kolko vidim doma, ima i HT 4CA na Zyxelu.

Čini mi se da se sad kod mene nemre odlučiti na koji toranj se spojiti; onaj ravno ili onaj lijevo od Iskri.
Zato je malo plavi, malo zeleni, a većinom crveni signal.

Lockaj ga na jedan koji ti daje bolje brzine

the chosen one07 kaže...
Tirkiz kaže...

Isprobaj:

Ne radi ni jedan kod. Isključio sam i onaj neki auto blocker i sve moguće ostale stvari...

E sad, jel to do toga kaj je mob nije iz EU nego iz UAE, nema Snapdragon... Ko će ga znati :/

Imam doma neku staru Motorolu pa ću nju probati root-ati i vidjeti jel se da kaj iskemijati.

Provjeri dal Network Signal Guru podržava tu Motorolu da se ne mučiš rootanjem nepotrebno pa ispadne da ne radi

16 godina
Moreš molim te reći kak ga lockati na bolji toranj, kak ih mijenjati i indentificirati?
Ona skripta mi samo pokazuje signal.
12 godina

Network signal guru (NSG) podržava Qualcomm, MediaTek Dimesnsity, Samsung Exynos i Huawei Kirin. U osnovi NSG treba root pristup za Qualcomm i MediaTek uređaje. Za Huawei Kirin preferira se prilagođeni ROM. Za varijante Samsung Exynos, NSG treba token od Samsunga.

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina

Adoon  Jesi testirao Spitz 5G router kakvi su utisci? Jel vuče sve agregacije na HT. Kakvo je sučelje za podešavanje parametara i jel se daju vidjeti parametri tipa modulacije i MIMO?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice