Savjet oko postojećeg umreženja računala u uredu

poruka: 3
|
čitano: 2.222
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Savjet oko umreženja računala u uredu

Pozdrav,

nedavno smo malo mordenizirali ured. U uredu se nalazi 6-7 računala i jedan qnap koji nam služi kao file server. Od toga dva su računala spojeni kabelom na iskonov ruter a svi ostali idu preko wifi-a + jedan priner. Uz to svi imaju mobitele tako da suma sumarum 6-7 raučunala, printer, 5-6 mobitela sve na jedan ruter.

Problem je u tome što neka računala imaju presporu vezu sa serverom (neki imaju 56mb/s a neki 6mb/s). Tako da kad ova spora računala uđu u neki shared folder treba previše vremena da očita sve fajlove i previše se čeka, caa 5 sek da se učita jedna slika. Kopiranje slika isto zna puno trajat jer ti spori kompjuteri šalju nekom brzinom od cca 25- 50kb/s. Računalo koje je spojeno kabelom direkt u ruter ne postiže veće brzine od 5mb/s prilikom kopiranja fajlova na server.

Ja pretpostavljam da je problem u jačini signala (ruter je u centralnoj prostoriji i nema bolje pozicije) i slabosti rutera.

Svi kompjuteri su opremljeni: https://www.links.hr/hr/mrezna-kartica-adapter-usb2-0-d-link-dwa-172-802-11ac-kompatibilan-sa-802-11a-b-g-n-3dbi-antena-za-bezicnu-mrezu-053503155

Qnap: https://www.links.hr/hr/eksterno-kuciste-qnap-nas-ts-253a-4g-intel-dualcore-n3060-1-6ghz-4gb-ddr3-512-mb-flash-0hdd-max-2x3-5-2-5-sata-iii-hdd-do-16tb-raid-0-1-jbod-hdmi-2x-g-lan-3x-usb-3-0-051604096

Iskonov ruter: ZyXEL VMG5313-B30A

Ruterovo sučelje mi govori da su svi wifi uređaji na 800.11.n standardu a računala spojeni kabelom su na 100mb vezi.

Mene sad zanima da li je pametna kupnja novog rutera cca 500 kn da se poboljša umreženost računala. Kako znati koja je "snaga signala" rutera i jesu posotjeće mrežne kratice zadovoljavajuće. Meni je samo najbitnija umreženost računala a ne brzina inetrnera (internet se samo koristi za mailove i pokoju intrnet stranicu).

Da li se novi ruter može spojiti na ovaj iskonov? Ideja mi je da smo svi spojeni na novi ruter a novi ruter na iskonov za potrebe interneta.

Dobrodošla su sva mišljena i preporuke oko riješenja iako bi htio izbjeći bušenje zidova i umrežavenje preko kabela.

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Savjet oko umreženja računala u uredu

Jedan mikrotik 951g 2hnd ti riješi sve probleme, trebaš samo naći firmu koja će ti to iskonfati i postaviti... tu ti mogu pomoći ;)

Da, mikrotik može ići iza iskonovog u bridge mode , bitno je postaviti i gigabitne swticheve i napraviti da lokalni LAN na mikrotiku šljaka kako treba..

WiFi također imaš odličan preko Mikrotika za taj broj ljudi, a i više...

Uglavnom su svi ISP routeri smeće i nikada ih ne bi imao u poslovnom okruženju ako nije neki HPE, Cisco ili Mikrotik za male firmice...

pozz

MuWu
11 godina
Savjet oko postojećeg umreženja računala u uredu

sve 5, al rađe nek uzme hAP ac²

Bio u novom newsletteru

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka: