ma krivo si me razumia, kažem da ću za faze vidit sutra šta će električar reć, al pošto trenutno mislim da od toga neće biti ništa, navea sam ovo preko ventilacije kao drugu soluciju
teško mi te pratiti više xD
te faze ćemo sutra vidit..
ugl u planu mi je znaći povuć kabel skroz od rutera pa do venitlacije, nije bitno kako snaću se, il po podu il plafonu..
a extendere(tj. AP-ove) san mislija spojit u kuhinji do ventilacije ka šta si reka.. iako mogu i u veliki wc iznad mašine na ovaj pregradni(od blokova) šta djeli sa hodnikom, da je bliže sobama?
mislim da i nije bitno da su pokriveni kompletno cili apartmani, bitno da je dnevni.. inaće ja s mobon vatan ruter u ovoj najdaljoj sobi bez problema
iman 4 extendera, dva ova tp linka i dva jeftina kineska, svi mogu u AP mode, al imaju samo po jedan utor za utp pa sad kako cu provest kabel do oba AP-a, switchom ili?
:D
Mozda ti je najbolje uz plafon potegnit tu jednu kanalicu... u wc nebi stavlja radi vlage...
Rjesenje ti je kako si i sam reka, switch za 50kn ili wireless router s 4 lan porta za 100kn (vjerojatno bolji izbor), a onda u njega ubodes preostale extendere u AP modu...
Ako imas AP na pravom mjestu, pokrivat ce ti citavi apartman (cak i ovaj do)... 1 AP po katu je bolje rjesenje nego 2 koja trebaju dva kata pokrit... Na ovim tp-linkovima imas omnice koje ce, ako stoje okomito horizontalno pokrit prilicnu povrsinu apartmana, ali im je vertikalni snop uzak, i zbog toga imas probleme na katovima gdje se AP ne nalazi...
prije nego ista ides radit, ajde danas uvati vrimena pa privremeno spoji kabel od svog bnet routera, priko balkona doli na prvi kat ili prizemlje i spoji ga u jedan tplink extender uz ventilaciju dnevnog boravka - samo jedan! onda s mobitelom ili laptopom vidi pokriva li citavi taj kat... ukoliko je, problem ti je rjesen... ukoliko ne, promijeni poziciju na hodnik (spoj sobe i dnevnog, kod vratiju), pa vidi pokriva li ta lokacija citavi apartman... nema do testiranja, jer teoretizirat mozemo do sutra, ali najbolje je vidit u praksi sto radi...
jel za ovaj power line mi svi apartmani moraju biti na istom brojilu?
inaće nisu, svaki apartman je za sebe
svaki apartman ima svoje brojilo?
a kakvo je stanje s fazama? jesu svi na istoj fazi ili je i tu sareno?
ako su ti apartmani svi na istoj fazi, ili bar smisleno upareni, mislim da ce ti neovisno o brojilima to radit jer je rijec o maloj udaljenosti izmedju pojedinih uticnica... kako dosad nisam ima takav slucaj (vise brojila) ne mogu ti iz iskustva rec hoce li raditi... ako su ista faza, trebali bi, ali kakve smetnje brojilo moze unijet vjerojatno ovisi i o samoj vrsti brojila i principu njegovog rada...
ne znam koji ti je grad (ducan) najblizi, ali mozda bi bilo najpametnije kaparat jedan powerline kit pa isprobat... sve drugo je samo nagadjanje... ako radi, imas rjesenje, ako ne vratis nazad i ides na soluciju s kanalicama i ventilacijom...
a nisam još faze provjeria, čekan čovika.. a ovo za brojila san pročita na netu
inaće ovo su baš pravi stanovi, tako da svaki stan ima svoj račun..
ma nije meni ni problem ovo s kabelima, neš ti posla
samo mi je dilema sad odakle uzest rutere/switcheve, tija bi ovako nešto, sa ebeja mi se neda čekat,
neznam pošto su u dućanima
u splitu sam, otiću do chipoteke ili robota vidit šta ima
da si reka odma da si iz splita, vec bi problem rijesili jer sam isto u st...
koliko sam te shvatia ti vec imas 4 repeatera (extendera, ista stvar), tako da tebi ne triba to, vec samo 5port switch za 60kn, ili jos manje priko njuskala, i to samo ukoliko ides na opciju kanalica...
ako ti pak pali powerline opcija, ne triba ti cak ni to, vec se svi extenderi kratkim kabelom spoje na powerline adapter...
treca opcija su wireless powerline adapteri koji su nesto skuplji, ali onda nemas po dva uredjaja, vec je sve na jednom...
sto se tice ducana, imas chipoteku, links, emmezetu, elipso, technomarket, metro... ili online pa stigne za dan-dva...
opet me nista neces razumit, hehe...
ako ti se da testirat (a vidis stanje s fazama), javi se priko pm-a, iman svoja dva powerline-a i nekolicinu routera pa ces znat otprilike sto mozes ocekivat...
Što bi bilo pametno uzeti u sl. situaciji.
Imam ruter u jednoj kući, i onda jedno 30-ak metara dalje imam drugu kućicu u kojoj je računalo... E sada bih trebao povezati računalo s tim internetom, a nemam osjećaj da će mi ona kartica od 100 kn nešto puno pomoći. Pa ne znam, ima li tko kakvih iskustava i savjeta?
Imas tri izbora: powerline, UTP kabel, wifi...
Ako su ti kucica i kuca, bar s nekom uticnicom na istoj fazi, onda powerline...
Ako su ti kucica i kuca na privatnom zemljistu, iskopas plitki kanalic i povuces UTP kabel...
Ako ti kucicu i kuci dijeli javna povrsina, ides na dvije usmjerene wifi antene... osim toga, 30m i nije neka osobita udaljenost za wifi ukoliko nemas prepreka izmedju...
Imam internet od 60mbita , preko lana hvata mi oko 59,58 ali na wirelessu varira 30 do 40. Imam tp link pci adapter wireless n 300 mbps ( model tl-wn851nd) sa dvije antene , bile su dost slabe pa sam stavio jednu veliku od airlivea ali izgleda da nije ni ta dovljno jaka antena. Znam da nemrem dogurat do 60mbita preko wirelessa al bar do 50 ak nis drugo. Pa me zanima koju antenu uzet do kolko dbi je dovoljna s tim da mi je ruter odaljen od kompa 5 m a antena na kompu u kutu sobe.
Antene sa većim pojačanjem (tj. usmjerenjem) se koriste kad uslijed slabog signala padne brzina prijenosa podataka a to kod tebe nije slučaj jer na 5m imaš sigurno punu snagu signala. Uređaji koje koristiš su različiti tj. i proizvođač i specifikacije istih pa i nemožeš dobiti više još pogotovo ako u eteru ima i drugih wifi signala uslijed kojih dolazi do smetnji pa tvoja konekcija usporava .
Antene sa većim pojačanjem (tj. usmjerenjem) se koriste kad uslijed slabog signala padne brzina prijenosa podataka a to kod tebe nije slučaj jer na 5m imaš sigurno punu snagu signala. Uređaji koje koristiš su različiti tj. i proizvođač i specifikacije istih pa i nemožeš dobiti više još pogotovo ako u eteru ima i drugih wifi signala uslijed kojih dolazi do smetnji pa tvoja konekcija usporava .
Dobivam 3 crtice od 5 , neki put kad imam 4 crtice poveca mi se brzina , znaci mora da je do signala ili barem tako mislim. Koju bi antenu preporucio od 8dbi?
EDIT: Uzeo sam od tp linka neku od 8dbia , signal mi je sad pun i brzina oko 57-59. Izgleda da je bilo zbog signala , na koju foru neznam.
Pozdrav ekipa! Evo ovako, nije direktno vezano za temu koju antenu kupiti, ali slična je stvar, nadam se da će te mi pomoći...
Dva susjeda su dogovorno spojena kod mene na wi fi. U kući za svoje uređaje koristim thompson 782i ruter (koji sam dobio od t com-a) i sasvim u redu šljaka za moje uređaje u kući. Za susjede sam kupio ap, tp linkov TL-WA701ND (koji sam spojio LAN kablom na ruter) i antenu bacio vanka na zid kako bi bila bliže njima kablom dužine metar i pol. E sada, neko vrijeme jedan od susjeda ima problema sa signalom, pa sam mislio da li bi bila dobra slijedeća opcija: kupiti double rp sma konektor kao ovaj na slici http://tinyurl.com/qyeezpv i onda kupiti još jednu antenu i spojiti ih ovako http://tinyurl.com/owr3ob8 . Takvim spajanjem da li bi kod susjeda bio signal nešto bolji nego do sada? Uzmimo u obzir da je donedavno sve šljakalo super, ali kako se čini, vegetacija koja se sastoji od šljive i čempresa je uzela svoj danak :D (btw. pošto smo prvi susjedi, udaljenost je nekih 30 m)...
Hvala unaprijed na odgovorima! ;)
Takvim spajanjem dvije antene bi imao lošiji signal
može prijedlog nekog usb adaptera s kojim bi hvatao gradski wifi, udaljen sam od odašiljača ~500m.
hvatam taj signal s mobitelom pa pretpostavljam da mi ne treba nešto pretjerano ali nisam baš nešto upućen u wifi opremu pa da ne kupim neki šrot .
Da li ova antena moze hvatati na tu udaljenost? http://www.njuskalo.hr/wireless-wlan/yagi-wireless-wifi-antena-2.4ghz-35dbi-oglas-14414819
Koji adapter uzeti uz nju? ili mozda neko integrirano rješenje?
Optičke vidljivosti nema.
Moze savjet?
Hvala unaprijed
Nemoj uzimat to sranje, bolje uzmi ovo
http://www.njuskalo.hr/wireless-wlan/grid-antena-24dbi-oglas-14916286
zasto je to bolje od one gore? stvarno sam neupucen u wifi opremu.
koji adapter bih mogao uzet uz to?
Airlive wl-1700 USB?
zasto je to bolje od one gore? stvarno sam neupucen u wifi opremu.
koji adapter bih mogao uzet uz to?
Airlive wl-1700 USB?
ili mozda još bolje neki ruter?
Imao sam onu i gora je od obične kantene, tak da odi na GRID varijantu. I da, napisal si da optičke vidljivosti nema, pa me zanima na koju foru bi ti uopće lovio signal ako ne vidiš točku??
Imao sam onu i gora je od obične kantene, tak da odi na GRID varijantu. I da, napisal si da optičke vidljivosti nema, pa me zanima na koju foru bi ti uopće lovio signal ako ne vidiš točku??
nisa znao da je nuzno potrebno imat opticku vidljivost ako imam dovoljno jaku antenu.
Bez vidljivosti nema ništa, pogotovo kilometar...
Preko mobitela od prvog susjeda hvatam internet jednu crticu kad stavim na jedan dio stola mobitel :D cak je ping 30 u igricama... nebitno al problem je sto pukne internet nekad i nema ga par sati kad pukne do cega je to jel opterecenje ili? jel bi kakva antena pomogla netreba mi jaci signal treba mi samo da ne puca konekcija jer kad pukne pol dana ga nema uglavnom puca u igricama ... i da zaboravio sam reci preko usb theteringa od mobitela djelim internet na komp nekad traje ceo dan nekad puca nakon par sati pa ga nema opet par sati...
Pozdrav svima! Što mislite koja je antena bolja od ove dvije? 1 ; 2
Koristio bi ih unutar kuće. Trenutno imam omni antenu od nekih 7-8 dB i muči me brzina (imam vdsl 30/5 a speed test mi pokazuje cca 12 download dok upload progura cijeli). Također imam stariju mrežnu karticu, koliko to može igrati ulogu u svemu tome? Hvala.
- Unutar kuće se u većini slučajeva orginalna štap antenica pokazala bolja od ovakvih usmjerenih.
- Ako je starija mrežna kartica vjerovatno imaš 100Mb/s samo neznam što ti je na nju spojeno ako koristiš WiFi ?
Bok svima! Živim u zgradi i imam dva stana. Na ZTE router bežično je spojen TP-LINK TL-WA830RE u sobi od klinaca. Udaljenost od range extendera do drugog stana je 15-20m sa čini mi se četiri poštena zida. U drugom stanu na laptopu pronađem vezu, ali je preslaba. Što da nabavim za drugi stan da omogućim spajanje na internet? Unaprijed hvala!
WiFi je nužno zlo tj. privremeno rješenje a kod slučaja kao kod tebe gdje se radi o stambenoj zgradi znači i da ima dovoljno smetnji što ti onemogućava normalan rad.
Vidi sa nekim kućnim električarem kako i gdje provući lan kabal.
Nemora on provući kabal ali ima iskustva da nađe najpovoljniji način , ventilacija, kanalice itd. :D
Hvala! Mislio sam za surfanje. Ne za stream ili online igranje.
...pa ova današnja omladina pod "surfanje" smatra klikanje na you-tube video linkove po facebook stranicama.
Brat živi u kući preko puta moje (cca 15tak metara udaljenosti). On ima internet i do sad sam hvatala wifi signal iz njegove kuće. Međutim, stavio je roletne i kad su spuštene, a većinom jesu, onda ne hvatam više signal. Molim vas za neki prijedlog kako da to riješim. Da li bi vanjska wifi antena pomogla pa da spojimo ruter na nju? i koju uzet? Hvala
Brat živi u kući preko puta moje (cca 15tak metara udaljenosti). On ima internet i do sad sam hvatala wifi signal iz njegove kuće. Međutim, stavio je roletne i kad su spuštene, a većinom jesu, onda ne hvatam više signal. Molim vas za neki prijedlog kako da to riješim. Da li bi vanjska wifi antena pomogla pa da spojimo ruter na nju? i koju uzet? Hvala
Zamoli brata de ne spušta roletne do kraja, bar ne na onom prozoru preko kojeg ti dolazi signal wifija.