Koji ADSL Router i koje dijeljenje veze?

poruka: 18
|
čitano: 7.569
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Pozdrav svima, zovem se Dario.

Novi sam na forumu pa se ispricavam odmah, ako krsim neka pravila.

Imam Internet konekciju ADSL 3072/256
Želim spojiti u LAN 10 klijenata.
Zanima me koji je ADSL Modem/router najbolji za ovaj tip konekcije (cijena nije problem, trazi se kvaliteta), jer se radi o igraonici, a svaki upad na youtube stvara probleme igracima)
I na koji nacin podesiti dijeljenje da bude najbolje za ovakav tip mreže (ICS ili na neki drugi nacin)?

Unaprijed hvala.

0 0 hvala 0
16 godina
RE: Koji ADSL Router i koje dijeljenje veze?

Mislim da bi trebao za prvu ruku uzeti jaču DSL brzinu, možda čak i zakupiti vod, ako je već igranica u pitanju.

Ja doma imam 8192/512 kbps (Bnet) pa mi zna štekati surfanje kad razuzdam torrente Smijeh

ili kada su mi 3 kompa paralelno na Internetu (jubito, face, multiplayer, Skype, itd.), a kamoli ako imaš 10 PC-a na tako "sporoj" vezi.

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.10.2010 14:35 (Matozan).
17 godina

Prvo i osnovno bi trebao stvarno dignut brzinu veze. Dalje bi trebao nekakav kvalitetan QoS (da ti propusta promet po prioritetima) i to posteliti da prioritete imaju portovi koje koriste igre, a onda port 80 koji koristi youtube i ostale HTML gluposti. Sto se tice dodatne opreme... treba ti nekakav switch... 16 portni... di ces popikat sva ta racunala i to ti je to. Obavezno rijesi ovaj QoS jer kad ti se neko zakaci na YT ovi koji ti igraju online ce imat problema sa lagom i velikim pingom.

Biljezim se sa stovanjem...

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Prvo i osnovno bi trebao stvarno dignut brzinu veze. Dalje bi trebao nekakav kvalitetan QoS (da ti propusta promet po prioritetima) i to posteliti da prioritete imaju portovi koje koriste igre, a onda port 80 koji koristi youtube i ostale HTML gluposti. Sto se tice dodatne opreme... treba ti nekakav switch... 16 portni... di ces popikat sva ta racunala i to ti je to. Obavezno rijesi ovaj QoS jer kad ti se neko zakaci na YT ovi koji ti igraju online ce imat problema sa lagom i velikim pingom.

Prvo zahvaljujem sto se itko javio na post.

1)Koja brzina iznajmljenog voda mi je potrebna za 10 klijenata (optimalno)?
2) Sto se tiče Qos-a. Jel on na routeru? Ako da, koji Router je najbolji (za moju mrezu)?
3) Switch već imam sa 16 portova  D-Link Des 1016D (jel valja taj) ?
4) Koje dijeljenje veze postaviti?

Oprostite ako gnjavim, ali stvarno mi je vazno ovo.
Hvala jos jednom.

14 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Da ne bih spamao sa istim postovima, molim te pročitaj post prije.

17 godina
Hattrick kaže...
tnakir kaže...

Prvo zahvaljujem sto se itko javio na post.

1)Koja brzina iznajmljenog voda mi je potrebna za 10 klijenata (optimalno)?
2) Sto se tiče Qos-a. Jel on na routeru? Ako da, koji Router je najbolji (za moju mrezu)?
3) Switch već imam sa 16 portova  D-Link Des 1016D (jel valja taj) ?
4) Koje dijeljenje veze postaviti?

Oprostite ako gnjavim, ali stvarno mi je vazno ovo.
Hvala jos jednom.

1. a cuj... bar 8 Mbit DL minimum... bilo bi vrhunski uzet 10/10 optiku

2. neki ruteri imaju, neki ne... ja bih ti preporucio Mikrotik RouterBoard 750 sa kojim mozes stvarno cuda izvoditi, mozes filtrirati promet po aplikaciji (layer 7)

3. SOHO switch... zadovoljit ce :) Iako bi bilo bolje da je gigabitni al dobro :)

4. Kako mislis? Ako ruter stavis u NAT mode, onda ce ti svi kompovi preko njega ici vani bez nekih velikih postavki (jedino mozes definirat gateway, IP adrese svakog kompa, dns servere - ovo je u slucaju da ne ostavljas DHCP serveru na volju... iako mozes i to al ne preporucam). 

14 godina
neaktivan

1) Vezano za ADSL, moj provider HT:Mostar ima monopol :) tako da na extra (brzi) flat daje mizernih 3072/256 ili Obični ADSL 8192/512 uz ČAK 20GB besplatnog prometa mjesecno :)
    Zakup voda od 8Mbita cca 15.000Kuna mjesecno (koliko se to isplati)  :)

2) Za router stvarno nebi zalio dati novac moze i do 3000 kuna, sto se tiče ovoga Mikrotika, jel za njega treba i kupiti i router OS?

3) Switch ću promijeniti ako treba

4) Server ima 2mrezne, preko jedne prima signal ADSL modema, a preko druge salje na switch (valjda to nekako tako funkcionira kod mene) :)
    I da li je ovo najbolje rjesenje dijeljenja veze?

i opet hvala na odgovoru ;)

17 godina
Hattrick kaže...

1) Vezano za ADSL, moj provider HT:Mostar ima monopol :) tako da na extra (brzi) flat daje mizernih 3072/256 ili Obični ADSL 8192/512 uz ČAK 20GB besplatnog prometa mjesecno :)
    Zakup voda od 8Mbita cca 15.000Kuna mjesecno (koliko se to isplati)  :)

2) Za router stvarno nebi zalio dati novac moze i do 3000 kuna, sto se tiče ovoga Mikrotika, jel za njega treba i kupiti i router OS?

3) Switch ću promijeniti ako treba

4) Server ima 2mrezne, preko jedne prima signal ADSL modema, a preko druge salje na switch (valjda to nekako tako funkcionira kod mene) :)
    I da li je ovo najbolje rjesenje dijeljenja veze?

i opet hvala na odgovoru ;)

1. JBG :)

2. Ovaj mikrotik je jeftin a kvalitetan. Licencu za OS imas sa samim uredjajem i vrijedi za sve buduce verzije OS-a (za razliku od npr. Cisca)

3. Nema potrebe ako se ne bude gusio

4. Nemoj ici tako... nek ide [mreza] > [switch] > [eventualno mikrotik] > adsl ruter, nek ti server ide takodjer u switch.

17 godina
neaktivan

Lako za download, tebi će upload raditi probleme. Sa "samo" 512 kbps slabo ćeš veselja naći. Već sa 3 ili 4 računala na takvom uploadu u isto vrijeme na online multiću mogao bi imati ozbiljne probleme sa lagom.

Youtube i ostale stvari ja bih po defaultu onemogućio jer sa time nećeš na zelenu granu. Ako imaš igraonu imaš igraonu, ako imaš web caffe imaš web caffe. Sa tvojom bandwidth limitacijom sinergije ti tu nema.

When I get sad I stop being sad and I be awesome instead. True story!

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Dario, javi mi se na pm, ja sam na Širokom, pa ćemo nešto iskemijati ti, neće ti biti skupo.

BTW, imao istih problema kao i ti, samo što sam ja to drukčije riješio s tim paketom i radi izvrsno.

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.10.2010 12:01 (Smooth Operator).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Sorry, za double post, ali nemogu ti odgovoriti na poruku jer si nov na forumu, pa kao ne smiješ ti primati poruke, a niti slati ih puno.

Daj mi detalje za tvoj e-mail, MSN, skype, pošalji na pm.

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.10.2010 12:14 (Smooth Operator).

0 0 hvala 0
17 godina
Danny_HR kaže...

Lako za download, tebi će upload raditi probleme. Sa "samo" 512 kbps slabo ćeš veselja naći. Već sa 3 ili 4 računala na takvom uploadu u isto vrijeme na online multiću mogao bi imati ozbiljne probleme sa lagom.

Youtube i ostale stvari ja bih po defaultu onemogućio jer sa time nećeš na zelenu granu. Ako imaš igraonu imaš igraonu, ako imaš web caffe imaš web caffe. Sa tvojom bandwidth limitacijom sinergije ti tu nema.

Ako ce gurat MP u lokalu onda nebi trebalo bit problema.

Ako racuna na mass igranje online onda definitivno treba dignut brzine gore.

Smooth Operator kaže...

Dario, javi mi se na pm, ja sam na Širokom, pa ćemo nešto iskemijati ti, neće ti biti skupo.

BTW, imao istih problema kao i ti, samo što sam ja to drukčije riješio s tim paketom i radi izvrsno.

Lihvaru!

16 godina
neaktivan

Ti mi se ćuko rugaj! Belji seBelji seBelji se

14 godina
neaktivan

Ima li tiko od vas iskustva sa ovim?

http://www.dlink.com/products/?pid=371

0 0 hvala 0
17 godina
Hattrick kaže...

Ima li tiko od vas iskustva sa ovim?

http://www.dlink.com/products/?pid=371

Ne... ruter je ruter. Nemoze bit "GAMING" ruter. Zajebi to, platit ces ga ko suvo zlato a mozes proc puno jeftinije.

16 godina
neaktivan

@Smooth i Hattrick

mi smo u firmi s nekim linuks web filterom neke kemijali, imaš ulr filtering imaš ak se dobro sjećam neki qos imaš dosta toga a sve 4free pa ako vas zanima mogu pogledat kako se točno zove

kaj se tiče samog setupa mogu samo ponovit kaj su drugi već rekli:

- upload ti je najbitniji kod gejminga (samo koliko će se kod tebe igrat unutar LAN-a a koliko preko interneta)

- gigabitni swich ti ne treba jer nemaš s čime iskoristit sve to, uzmi neki običan jer nitko od tvojih gejmera ne zna razliku između nekog canyona i cisco catalysta

- gaming modem/ruter/lan su samo priče za mužnju love, uzmi ono kaj dobiš od provajdera (jedino mi zgodno pada na pamet da probaš svako jutro resetirat vezu, čisto da nekome ne pukne za vrijeme igre

- youtube i slične stvari možeš micat preko hostfajli, fejk proksijima, web filterima ma ima sto čudesa al najlakše je odredit jel imaš internet kafe (koji je sličniji nekoj knjižnici) ili igraonu (koja u pravilu više sliči na rave party, barem je sličilo kad sam ja po igraonicama plazil)

kod mene normalno radi.....
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
cekpi kaže...

uzmi neki običan jer nitko od tvojih gejmera ne zna razliku između nekog canyona i cisco catalysta

Svejedno... ne uzeti najjeftiniji moguci switch. Zna se zasto su jeftine stvari jeftine a skupe stvari skupe. 

16 godina
neaktivan
tnakir kaže...
cekpi kaže...

uzmi neki običan jer nitko od tvojih gejmera ne zna razliku između nekog canyona i cisco catalysta

Svejedno... ne uzeti najjeftiniji moguci switch. Zna se zasto su jeftine stvari jeftine a skupe stvari skupe. 

rekoh običan a ne najjeftiniji ;)

kod mene normalno radi.....
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice