Bazna stanica na kući - Za/Protiv

poruka: 12
|
čitano: 9.382
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator

Provider mi je ponudio da mi postavi baznu stanicu na kuću, jer je položaj kuće pogodan.

Interesuju me pozitivne i negativne strane toga: zračenje, potrošnja struje, da li će smetati susjedima (jedan već ima od druge firme).

Imao bi free net i manje latencije očito, ali me negativne strane zabrinjavaju, pa ako ima neki stručni forumaš da mi pomogne odlučiti.

0 0 hvala 0
17 godina

ne znam bas koliko je zracenje, ali sto se mene tice ja bih odmah pristao na tu opciju. Nije to Eronetov odasiljac, pa da radi punom parom. To je wifi signal koji ne koristi ne znam koliko ljudi.

Uz dobar ugovor... mislim, dobra brzina i flat...

It's better to keep your mouth shut and give the impression that you're stupid than to open it and remove all doubt.
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina

Pa da ali kolika je potrosnja struje tog cuda? Zavisi kakav ce ti odasiljac staviti... Da li ce staviti 4 sektorske antene ili ce pokrivati samo ovaj dio prema gradu pa ce staviti dvije?

Ako ce tebi dolaziti racun od struje veci nego sto sad placas net, ebes to onda... Trazi model uredjaja koje ce ti ugraditi i koliko cega ce staviti pa je onda lako provjeriti i zracenje i potrosnju i sve...

-BiH-slackspace

1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Još bi samo falilo da mu troše struju, a ne pokriju trošak.

Da bi se preciznije moglo odgovoriti na tvoje pitanje, mislim da bi trebalo znati - kakva, čija i kolika bazna stanica, na kakvoj kući, gdje i s kakvom antenom. I namjeravaš li imati djece. {#}

(Ovo zadnje je polušala, ali sve ispred je skroz ozbiljno.)

1 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Bazna stanica na kući - Za/Protiv

Vjerovatno planiraju trošak pokriti tako što imam free net. Sad, da li je to dovoljno, jer ne znam potrošnju? Raspitaću se danas, rekao mi je lik da se nađemo.

Da li bi se tukle bazne, ima susjed na svojoj kući od druge firme, nije to nešto veliko, jedan stub i 2 antene (5GHz i 2,4 GHz), tako da zračenje svejedno postoji.

13 godina
neaktivan

Ili bi trebali spajanje na struju riješiti nekako drukčije, a ne preko tvoga brojila. Ako je izvedivo, naravno.

Za tučnjavu baznih stanica rekao bih da pustiš njihove vlasnike da se o tome brinu.

Edit: Bez obzira na to koliko zapravo troši struje, nemoj baš olako pustiti ako pokušaju prodati filozofiju "trošak struje vam pokriva to što imate free net" - onda to nije free net, nego umjesto provideru plaćaš elektri. Mislim da free net treba biti tebi naknada za korištenje kuće, fasade, čega li, a ne da ti pokrivaš njihove troškove.

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.3.2012 11:42 (Waldorf).
17 godina
moderator

Ne vjerujem da može mimo mog brojila, ali kolika je to snaga, otprilike? Ako je veliko, neću ja to iznad glave pa sve da meni plaćaju.

13 godina
neaktivan

U najmanju ruku, ako i ide preko tvog brojila, može antena imati svoj brojač, da se zna koliko otpada na nju. Ali može biti i pasivni reflektor, repetitor, mala antenica... kao što sam napisao, točno rješenje tvojih dilema ovisi o tome što ti točno žele prišarafiti i kamo (npr. na fasadu ili na krov). Kolega koji se time direktno bavi veli da, općenito, uvijek je bolje imati antenu na svom krovu nego na susjedovom, znači da ti je to kod susjeda eventualno štetnije nego što bi (tebi) bilo nešto kod tebe, pod uvjetom da su ostali parametri isti.

Znači, prije nego što konačno pristaneš na ponudu, probaj saznati što ti točno i kako žele staviti.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ako su parametri zracenja bazne stanice u prihvatljivim razinama za domacinstvo/naseljeno podrucje onda svakako uzmi.

Savjet za ugovor/najam: free internet i oni placaju troskove struje unaprijed. Pola godine je minimum koji ti trebaju platiti unaprijed, potrosnja se lako izracuna.

Ako se odlucis da stavis baznu stanicu u/na kucu pobrini se da ti je lako ugasiti istu (uvjek su neki problemi s ISP-om koji se brzo rijese nakon sto ugasis BS i kazes da je prodajs u staro zeljezo :D )

Pozz i sretno...

0 0 hvala 1
17 godina
moderator

Pitaću ga danas koji je model, pa postam. Susjedova nije okrenuta prema meni, već prema prigradskom naselju koje i ovi moji pokušavaju pokriti.

Još jedan plus je to što imaju TV, koji sad ne mogu koristiti jer se spajam na baznu koja je 5-6 km od mene.

Na slici je moja kuća (crveno) i potencijalna antena, dok je crna kuća s antenom susjedova, okrenuta od mene.

Položaj kuće je takav da sam na jednom uzvišenju u gradu i okrenut sa druge strane, prema periferiji, pa im je to interesantno.

17 godina

Ovako, brojilo iza tvog brojila se ne smije staviti, to je prekrsaj za koji elektroprivreda moze tuziti i dobiti i podobro naplatiti jer se to smatra kao preprodaja struje, sto je kaznjivo zakonom.

Kad popricas sa likom, i kad vidis koliko struje trosi... Onda tek mozes vidjeti jel se isplati. I mene je frend imao antenu na kuci i po njegovoj prici nije skoro nista uzimala struje.

It's better to keep your mouth shut and give the impression that you're stupid than to open it and remove all doubt.
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Nisam mislio brojilo iza brojila, nego neki od onih mjerača potrošnje koji se uštekaju u utičnicu, pa trošilo u njih... negdje mi zvoni kao da sam u nekom od onih Lidlovih letaka vidio da im je tako nešto na akciji. Zajedno s tosterom i njemačkim parizerom. {#}

Ali, naravno, i to je bezveze ideja: unaprijed se zna koliko stvar troši, treba izračunati koliko je to love i dogovoriti kako će to naplatiti.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice