Zašto 4:3 rezolucije izgledaju "kockasto" na 16:9

poruka: 6
|
čitano: 7.499
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
odjavljen
Zašto 4:3 rezolucije izgledaju "kockasto" na 16:9?

Znači pokrenem neku igru u 4:3 rezoluciji, recimo Diablo 2 (800x600) na burazovom 16:9 laptopu (1366x768). Međutim, iako opcija Maintain Aspect Ratio u Intelovim HD driverima radi kako spada (crne trake sa strane), nešto tu ne štima.

Slika izgleda, da tako kažem "kockasto", kao da se radi o 5:4 omjeru. Nije blago pravokutna (kako bi 4:3 trebalo izgledat) kao na mom starom CRT monitoru. Probajte stavit svoj 16:9 monitor na recimo 1024x768 i vidit ćete da ne izgleda baš kako bi trebalo izgledat na pravom 4:3 monitoru.

Znači da li tu nešto nije u redu, ili 16:9 monitori jednostavno tako interpretiraju 4:3 rezolucije? Taj "efekt" sam vidio i kod susjeda (GeForce), pa eto i na mom 22" monitoru (Radeon). Jednostavno, sve 4:3 rezolucije su suzite vertikalno u pravu kocku, a sav sadržaj je distorziran (krugovi su elipse, itd.)

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Slika je takva jer nije na nativnoj rezoluciji za koju je taj ekran rađen, ista stvar se događa kod bilokojeg displaya, pogotovo ako je rezolucija za drugi format slike.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Maintain aspect ratio može biti podešen na GPU ili na monitoru (ili oboje). Kako je tamo podešeno?

Koji kabel se koristi za prijenos slike (VGA, DVI, HDMI) kod susjeda i na kompjuteru (ne na laptopu).

Kod mene je sve u redu i nisam primjetio takve probleme, a igrao sam spomenuti Diablo.

Uključena mi je opcija "Scale on GPU" tako da monitor konstantno dobiva 1920x1080, a grafička kartica je ta koja se brine o aspect ratiou.

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.11.2013 11:14 (Alkaline).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Ups prevario sam se, na mom monitoru izgleda OK... Znači ostaje samo još bratov laptop. Situacija je sljedeća:

Monitor: 1920x1080, Radeon, skaliranje na monitoru = pravilno 4:3

Laptop: 1366x768, Intel, skaliranje na driverima = nepravilno 4:3, izgleda više kao 5:4

Kad probam monitor stavit na 1366x768, slika je spljoštena horizontalno (dakle nije jednostavno ''odzumirana''). Ne znam u čemu je stvar, pošto su i 1366x768 i 1920x1080 rezolucije istog omjera (16:9). To se dešava bez obzira je li u pitanju skaliranje preko drivera ili monitora.

Alkaline, jesi ti na Radeonu ili GeForceu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nvidia (GeForce GTX460).

1366x768 ne smije bit odzumirana, to bi podrazumjevalo 1:1 mapping. Kod aspect ratio ako je ratio isti slika zauzima cijeli monitor ali su detalji (ikone, slova) veći.

Očito je nešto do postavki. Probaj ugasiti scaling i vidjeti da li se slika pojavi na centru u pravoj velični. Ako da, kreni od toga (isprobavajući kombinacije).

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.11.2013 17:32 (Alkaline).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Problem riješen instalacijom zadnje verzije Intelovih generičkih HD drivera. Thanks anyway! ;)

Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice